Marc,
Jag tycker att det är synd att du inte också refererar fortsättningen av texten i Nordisk familjebok som du hänvisar till. Där står nämligen att:
Denna berättelse hölls länge för fullgod af de svenske historieskrifvarna. Såsom källor uppgifvas, äfven för historien om Fåle hin unge, handskrifna meddelanden af Johan Bureus. Från Fåle hin unge skulle alla Burar härstamma. Släktledningen kan ses i 'Svenska adelns ättartaflor', utg. af G. Anrep. Den historia, som stöder sig på samtida urkunder, vet emellertid ingenting om allt detta, och ej heller någon historieskrifvare (icke ens Messenius) före senare hälften af 1600-talet.
(Nordisk familjbok, 2:a uppl, bd 4 (1905), s 610-611).
Hur mytologin omkring Fale den äldre och Fale den yngre vävts ihop och byggts på av de storsvenska historieskrivarna på 1600- och 1700-talet visas på ett sakligt och klargörande vis i Urban Sikeborgs uppsats Johan Bures släktbok över Bureätten. Tillkomst och tillförlitlighet (Släktforskarnas årsbok 1996, s. 245-286).
Där famgår bl.a. hur Johan Bure först infogat uppgifter ur medeltida krönikor och visor för att skapa en historisk bakgrund till sina uppgifter om Fale hin unge och Fale hin gamle, som dock själva inte nämns i de använda krönikorna och visorna. Efterföljare till Bure, som Johannes Loccenius, har sedan vävt vidare på denna släktmyt. Det är således inte okänt vilka krönikor Johan Bure använde för att placera in de båda Fale-gestalterna i historiska skeden, även om dessa källor händelsevis inte omnämner Fale-gestalterna i sig.
Sista meningen i ditt inlägg, Marc, är svårbegriplig. Kan du vara snäll och förtydliga vad du menar?
- Genealogica 56 har vi full tillgång till - den ligger i Riksarkivets kart- och planchsamling och innehåller rikshistoriografen Johan Widekindis släkttavla över Karl XI:s förfäder. Vad har den med Johan Bures referenser till medeltida krönikor att göra?
- Du skriver om herr Peder och Simon skrivare som levde bara 100 år efter. Efter vad? Fale hin gamle som levde på 1100-talet? På annat
ställe här i Anbytarforum refererar du också till dessa sagesmän men då skriver du att de levde på 1400-talet.
Kan du precisera vilka krönikor dessa båda skall ha skrivit och på vilket sätt de omnämner Fale hin gamle, samt vilken av 1600- eller 1700-talets historieskrivare som först omnämner herr Peder och Simon skrivare som källor?