ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Gabriella Cikala

Sidor: [1]
1
Pjätteryd / SV: Födelsenotis Johan/Johannes Håkansson
« skrivet: 2024-12-01, 19:33 »
Hej!
Vad roligt att någon forskar på Johannes Håkansson, det är min farmors far. När jag och min syster fortsatte vår fars släktforskning från 1935 visade det sig att det var det nåt som inte stämde. Efter att ha lyssnat på en gammal inspelning med min farmor och hennes bror fick vi ledtrådar till vår farmors far. Det visade sig att han inte fanns i dopboken, däremot en annan Johannes Håkansson född tidigare samma år i Pjätteryd. Så det var den uppgiften vår far fick. Efter att ha fått reda på att Johannes hadee n döv bror kunde vi nysta upp det hela och fått bekräftelse i andra källor att vår Johannes var född 14/11 1834 i Pjätteryd.
Varför fanns han då inte i dopboken. Här kommer min egen teori:
 
Efter att  ha läst på lite om Pjätteryds kyrka dök en ny tanke upp. Kanske var det på grund av långvariga oroligheter kring det nya kyrkbygget i Pjätteryd som prästen glömt föra in Johannes i dopboken?

Det fanns tidigare en gammal medeltida träkyrka i Pjätteryd. Enligt sägnen var det uppförd av fru Pietra en rik och mäktig kvinna i trakten på 1300-talet. Denna kyrka påminde om en norsk stavkyrka.  Biskop Essias Tegner i Växsjö tyckte denna kyrka var alldeles för mörk. Han tyckte inte om de många mörka medeltida kyrkorna i Sverige och drev mot församlingarnas vilja igenom nya kyrkbyggen. I Pjätteryd kämpade man emot ett och ett halvt årtionde. Den nuvarande kyrkan började byggas 1833 och stod klar första söndagen i advent 1834.

Invigningen av den nya kyrkan skedde inte i samband med att den togs i bruk 1834 utan sköts hela tiden upp och den nya kyrkan invigdes först sju år senare i september 1841.1 Så med denna turbulens kring bygget av den nya kyrkan och den hela tiden uppskjutna invigningen kanske införandet av en liten nyfödd pojke i dopboken kunde missas. Det fanns en hel del lösa blad med dopanteckningar men dock inget på Johannes Håkansson, vår anfader.
Johannes föddes tisdagen den 11 november och  den nya kyrkan togs i bruk första söndagen i advent som då enligt 1834 års almanack inföll den 29 november, alltså bara några veckor efter Johannes födelse. Man kan tänka sig att det var en stressig och turbulent tid för prästen.

Som sagt var bara min egen teori...

Nu undrar jag förstås om och hur vi kan vara släkt? Johannes gifte sig tre gånger. Första gången med Karolina Lindgren. De fick bl.a. min farmor Märta som fick min far Holger. Hör av dig om du vill ha mera information. Jag och min syster har forskat i flera år och är på sluttampen med en släktbok.
Hälsningar
Gabriella Cikala











2
Allmänt / Ord för gamla husgeråd och möbler
« skrivet: 2024-06-10, 12:38 »
Hej!
Jag sitter med en svårläst bouppteckning på många sidor med mycket bruksföremål är uppräknade. Tyvärr är denna bouppteckning från 1793 svårläst. Det skulle underlätta om det fanns någon förteckning av det som man brukade ta upp i bouppteckningar. Benämningar på tex köksredskap och bruksföremål som man inte använder i dag. Jag är själv pensionär med intresse för gamla grejer men det finns ju många benämningar som är ålderdomliga. I kombination med gammal text extra svårt. Har någon tips på om det möjligtvis finns någon sådan ordlista som hjälp?
mvh
Gabriella Cikala

3
Yxnerum / SV: Torpen Weimar och Filipsdal
« skrivet: 2024-05-06, 13:40 »
Tack för informationen/Gabriella

4
Yxnerum / Torpen Weimar och Filipsdal
« skrivet: 2024-05-05, 18:14 »
Hej!
Jag är intresserad av om någon vet om det finns något kvar efter torpen Weimar och Filipsdal (Yxnerum). Min farfars mor Johanna Johansdotter bodde i dessa två torp på 1870-talet. Hon var då ensamstående med ett barn. Det ser ut som att hon bott i Weimar tillsammans med andra kvinnor varav en del hade barn. Det skulle vara intressant att veta om detta torp Weimar var någon slags fattigstuga eller om kvinnorna slagit sig ihop själva och hyrt torpet gemensamt.
Jag och min syster som släktforskar och gör en släktbok tillsammans tänkte resa i förfädernas spår. Vi planerar då att försöka hitta bland annat dessa två torp eller var de låg. Jag har hittat ställena på karta. vet någon om det finns synliga rester. Weimar stod som fornlämning så jag antar att det finns någon skylt eller markering. Hur är det med Filipsdal?
Hälsningar
Gabriella Cikala




5
Tryserum / SV: Åhlhem Tryserum
« skrivet: 2024-03-07, 14:25 »
Hej!
Tack för supersnabb hjälp i går. Jag hittade flera intressanta uppgifter på den sajten men så var det några ställen jag inte kunde spåra. Nora, Skrickerum och Stockbäck alla i Tryserum. Jag antar att det är gamla torp som inte finns kvar men vet du möjligen något om dessa?
mvh
Gabriella Cikala

6
Tryserum / SV: Åhlhem Tryserum
« skrivet: 2024-03-06, 17:35 »
Tack!

7
Tryserum / Åhlhem Tryserum
« skrivet: 2024-03-06, 17:27 »
Hej!
Vet någon var Åhlhem ligger/låg i Tryserum. Kan ej finna detta på någon karta.
mvh
Gabriell Cikala

8
Vreta kloster / SV: Skomakare i Berg
« skrivet: 2023-08-31, 13:14 »
Nu har jag varit på plats och med er hjälp och ytterligare vänliga människor på orten kunnat konstatera vilket hus som var Axels. Det är huset på Stjärnorpsvägen 16. Huset på Stjärnorpsvägen 18 var hans skomakeri. Det var bara ett litet hus då och rejält tillbyggt nu. Efter Axel kom tydligen ännu en skomakare som höll till på samma ställe./Gabriella

9
Vreta kloster / SV: Skomakare i Berg
« skrivet: 2023-08-27, 12:31 »
Fantastiskt! Tack alla som bidragit. Jag skall i alla fall åka dit och titta i veckan. Även om jag inte med 100% säkerhet vet exakt vilket av husen det är får jag en känsla för var han bodde och hur huset låg i förhållande till min farmor, hans syster.
Gabriella

10
Vreta kloster / SV: Skomakare i Berg
« skrivet: 2023-08-27, 10:37 »
Tack!
Jag har heller inte kunnat hitta Lilla Bervik, kanske kan fastighetsbeteckningar ändras? Eller så kanske huset stod i vägen för annan bebyggelse och har rivits. Jag har försökt kontakta hembygdsföreningen men inte fått svar ännu. Kanske det dyker upp någon som vet något så småningom.
mvh
Gabriella

11
Vreta kloster / Skomakare i Berg
« skrivet: 2023-08-26, 18:58 »
Hej!
Min farmors bror Axel Håkansson var skomakarmästare och bodde i Berg där han även hade en skoaffär. Vad jag förstår hette hans hus där han bodde Lilla Bergvik. Det skulle vara roligt att veta om hans hus och eller huset där han hade sin skoaffär finns kvar. Jag skall resa dit om ett par dar så det skulle vara väldigt roligt om jag lyckades få fram någon information. Axel dör 1941 vid 74 års ålder så han var väl verksam fram till någon gång under 1930 talet. Bifogar en bild på det jag tror var hans hus Lilla Bergvik.
mvh
Gabriella Cikala

12
Militaria / SV: Sårad soldat?
« skrivet: 2023-08-05, 10:06 »
Tack för utförligt svar!
mvh
Gabriella Cikala

13
Militaria / Sårad soldat?
« skrivet: 2023-08-04, 19:15 »
Jag har fått uppgifter om några soldater i släkten. Jag kan se vilka krig de deltagit i men inte om de blivit sårade i strid.
På den ena står det: begär och får avsked med anmälan till Underhåll
underhåll på expektans
På den andre; får på begäran avsked med anmälan till Underhåll
underhåll, tjent utmärkt wäl

Om det inte står uttryckligen att de är sårade/skadade kan man då anta att det inte är orsaken till att de behöver underhåll?
Eller var hittar man uppgifter om de blivit skadade i krig?
Hälsningar
Gabriella Cikala


14
Vreta kloster / SV: Soldattorpet Blixtorp
« skrivet: 2022-06-22, 17:02 »
Tusen tack för snabbt svar!

15
Vreta kloster / Soldattorpet Blixtorp
« skrivet: 2022-06-22, 16:43 »
Hej!
Jag försöker hitta soldattorpet Blixtorp i Vreta Kloster. Min farfar Karl Johansson Roos borde varit den siste soldaten som bodde där då han skrevs in i Wreta Klosters kompani af Kunglig första lifgrenadjärsregementet  så sent som 1900. I samband med att han gifte sig 1906 flyttade han till egen bostad i Malfors. Någon som känner till var detta torp låg? Har för mig att jag hört Ljung nämnas.
mvh
Gabriella

16
Tack för all hjälp! Nu är min karta klar. Jag hoppas kunna åka och titta på platserna framöver./Gabriella

17
Hej!
Tack för informationen. Det är inte lätt när det är namnbyte på torpen. Nu har jag hittat Tuvan, det låg vid Silvitsberg ser jag där jag också har anfäder. Osnaköp är också inprickat på min karta nu.
När det gäller Skärbonäs har jag uppgifter att Harald Håkansson var född 1766 i Skärbonäs, Pjätteryd. Han dog 1828 i Åtorpet Pjätteryd. Hans hustru Ingeborg Svensdotter levde kvar i Åtorpet till sin död 1844.
Sonen Håkan Haraldsson föddes 22/7 1801 i Åtorpet i Pjätteryd.
Kanske är det namnbyte på dessa två torp också.
mvh
Gabriella Cikala

18
Löner / Livgrenadjär i Östergötland
« skrivet: 2022-06-14, 21:07 »
Hej!
Min farfar var soldat i Wreta Klosters kompani af Kunglig första lifgrenadjärsregementet 1900-1910.
Jag vet ju att de tilldelades ett torp mark mm men har läst att detta med torp upphörde 1901 när indelningsverket upphörde. Jag funderar på hur det låg till med ekonomisk ersättning för soldater både före 1901 och efter.
Skilde sig denna ersättning till indelta soldater mot de som gjorde vanlig värnplikt?
På en kompaniorder från 1907 står så här under punkt 2.
"Postsparbanksmedlen upptages den 2 sept och skola de fastställda insättningsbeloppen då vara aflämnade till korpralskapsbefälhavarna af varje man."
Det måste väl handla om ekonomisk ersättning.
Var kan man hitta allmän information om detta? Någon som har svar på någon av mina frågor?
mvh
Gabriela Cikala

19
Hej!
Ibland hittar man svaret på sin fråga själv. Jag har sökt efter detta hus som gått under namnet "mystiska huset" som funnits på en mängd gamla foton. Eftersom min far släktforskat i Pjätteryd  trodde jag det var ett hus där släkten bott i. Efter drygt ett års sökande har jag nu fått reda på vad det är för hus. När jag började skanna in gamla diabilder från min barndom dök huset upp igen och igen och med olika personer beskådande detta hus. Så kom en bild upp med en minnessten som förklarade vilket hus det rörde sig om. Det var Albert Engströms födelsehus Bäckefall i Lönneberga. Min far var lärare i Lönneberga under 1940-talet så det förklarar en del men inte varför han fotograferade detta gång på gång på gång. Så lite mysterium finns kvar för mig att fundera över.
Hälsningar
Gabriella

20
Var ligger platsen? / Jusebo, Jussebo Björkvik
« skrivet: 2022-06-01, 21:30 »
Hej!
Någon som känner till var torpet eller gården Jusebo eller Jussebo  ligger eller låg i Björkvik?
mvh
Gabriella Cikala

21
Var ligger platsen / SV: Locknevi, Blackstad och Frödinge
« skrivet: 2022-06-01, 21:09 »
Tack!
Vad bra att få veta det.
mvh
Gabriella

22
Var ligger platsen / SV: Locknevi, Blackstad och Frödinge
« skrivet: 2022-06-01, 21:00 »
Hej! Jag såg din fråga i dag när jag själv letar efter information om var Skråphem ligger eller låg på kartan. Du kanske redan hittat svaren själv men jag svarar i alla fall.
Jag har tillbringat ett par dagar på bla lantmäteriets webplats där man kan söka på "Min karta" och lyckats hitta ett femtiotal småställen. En bra resurs med både gamla och nya kartor.
Jag vet att Blackstad är en ort liksom ju Frödinge är. Så det är väl Skråphem, Elmeklo och Valshult är väl gårdar eller torp. 
Jag misstänker att Skråphem där min släkt bodde på 1700-talet inte finns kvar på kartan.
Hultserum verkar vara en by.
Om du hittat nåt mer om Skråphem får du gärna höra av dig.
Min anknytning dit är Maria Maja Johansdotter född 1767 Skråphem och Ingiard Persdotter född 1748 Skråphem.
mvh
Gabriella Cikala

23
Hej!
Jag försöker placera ut var mina förfäder har bott på kartan. Jag har haft god hjälp av en torpinventeringskarta som jag fått av Hembygdsföreningen i Pjätteryd, där jag hittat flera. Dock är det fyra ställen jag ej kan hitta där.  Det är Åtorpet, Skärbonäs, Osnaköp och Kråkatorpet i Pjätteryd.  Är det någon som kan hjälpa mig?
Mvh
Gabriella Cikala

24
Motala / Åkare Anton Johansson i Borensberg
« skrivet: 2022-04-15, 15:40 »
Hej!
Jag släktforskar och skriver om min släkt och försöker illustrera med foton så långt det är möjligt. Jag saknar foto på en av min farfars bröder. Han hette Anton Johansson och bodde i Borensberg. Där hade han och hans bror Svante åkeri med varsin häst.
Anton var född 1881 och dog 1958. Han var gift med Hulda Fredrika  Johansson född 1907. De fick inga barn. Jag tänker att eftersom Anton hade åkeri och var ute med sin häst kanske han var en känd person i bygden och har fastnat på någons film.
Jag har fått tag på ett foto av Svante när han är ute med sin häst ifrån en hembygdsbok.
Har någon av en händelse något foto på Anton Johansson eller någon information om honom är jag tacksam.
mvh
Gabriella Cikala

25
Här kommer jag med ytterligare uppgifter som kan vägleda. Jag såg i ett brev från min far som tagit bilderna ovan i inlägget. Där skriver han att han fotograferat ett hus i Ormakulla som han trodde släkten bott i. Vet någon om detta hus ligger i Ormakulla. Kanske finns det inte kvar men någon ändå minns?
mvh
Gabriella

26
Önnestad / Önnestads folkhögskola 1910-talet
« skrivet: 2022-03-22, 17:11 »
Hej!
Vet någon om man kunde utbilda sig till lärare på Önnestads folkhögskola runt 1910. Har fått fram att lantbruksskola men att man kunde gå slöjdlärarutbildning. Min frågan är om man kunde utbilda sig även till "vanlig" lärare där?
Hälsningar
Gabriella Cikala

27
Hej!
Jag undrar över en sak när jag studerar vår släkt. Min mormor och morfar tog emot finska barn under andra världskriget. Jag undrar om de fick någon utökad ranson av livsmedel mm eller om de fick avstå från sina egna ransoner för att hjälpa barnen. Är det någon som känner till detta? Var det lika över hela landet i så fall eller avgjordes detta lokalt? Mina morföräldrar bodde i Höör i Skåne.
mvh
Gabriella Cikala

28
Trädgårds- / SV: Trädgårdsmästare utbildning
« skrivet: 2022-03-02, 21:11 »
Hej!
Jag har många trädgårdsmästare i släkten så jag var också nyfiken på utbildningen och arbetsuppgifterna. Jag hittade en uppsats som gav en bra bild av hur det såg ut förr i förhållande till nutid. Den finns på nätet.
Hälsningar Gabriella

Blom, Jeanette. Trädgårdsmästarrollen i Rottneros Park En studie av en trädgårdsmästares kunskaper och kompetens i jämförelse med 1700-talets. Uppsats för avläggande av filosofie kandidatexamen i Kulturvård, Trädgårdens hantverk och design 15 hp. Institutionen för kulturvård Göteborgs universitet. 2011.

29
Allmänt / SV: Livgrenadjär i Östergötland
« skrivet: 2022-03-01, 19:06 »
Tyvärr gick det inte att bifoga dokumentet i inlägget ovan. Försöker igen./Gabriella

30
Allmänt / SV: Livgrenadjär i Östergötland
« skrivet: 2022-03-01, 17:43 »
Hej!
Utifrån detta dokument borde man väl dra slutsatsen att han var en "vanlig" soldat.
Gabriella

31
Allmänt / SV: Livgrenadjär i Östergötland
« skrivet: 2022-03-01, 17:21 »
Hej!
Nej han var bara vanlig soldat. Då kanske han hade vad jag tror är en fästmansskjortan med hans initialer på som jag hittat bland gamla sparade grejer.

32
Vreta kloster / SV: Var låg Myra skola
« skrivet: 2022-03-01, 17:14 »
Hej!
Stackars barn! Min farmor fick dessutom mjölka kor och ta hand om hönsen efter skolan. Läxor fick hon göra efter nio på kvällen har hon berättat.
Gabriella

33
Allmänt / SV: Livgrenadjär i Östergötland
« skrivet: 2022-03-01, 16:24 »
Tack för tips, det var en informativ hemsida!
Jag har tyvärr inget bröllopsfoto på mina farföräldrar, det togs nog inget då de gifte sig i prästgården. Jag funderar på hur de kan ha sett ut om han hade sin uniform på sig. Vet du om det var det vanligt att soldaten hade sin uniform vid bröllop?

mvh
Gabriella

34
Vreta kloster / SV: Var låg Myra skola
« skrivet: 2022-03-01, 16:08 »
Hej och tack för ditt svar!
Jag undrar om det kan ha funnits någon utpost skola under Myra skola men att det står Myra skola i betyget. Min farmor Märta bodde nämligen drygt en mil därifrån. Hon bodde som fosterbarn i Grindstugan Svensberg under några år och det stället låg inte långt från Pålsholm i Malfors där hon var född. Inte fick väl barnen gå över milen i vardera riktning? Jag mailar hembygdsföreningen får vi se om nån kan räta ut frågetecknen. Eller så dyker det upp någon här...
Hälsningar
Gabriella Cikala

35
Vreta kloster / Var låg Myra skola
« skrivet: 2022-03-01, 14:00 »
Hej!
Fick i dag reda på att min farmor gick i Myra skola i slutet av 1890-talet i Vreta Kloster. Finns det någon som kan tala om för mig var den låg? Finns det foto vore det trevligt?
Hälsningar
Gabriella Cikala

36
Hej igen!
Tack för dina funderingar. Det är väl i dom banorna vi också funderat men intressant att du har gamla Biblar som bytt ägare. Jag har tänkt mig att det var en av få böcker i många hem förr och att den värderades högt och något man inte gjorde sig av med i fösta taget. Men nöden var ju också ofta stor förr. Jag har försökt hitta om första maken som ju var soldat stupade eller dog av sjukdom men har inte funnit vilket. Men för Anna Katarina var väl läget lika illa, hon var tvungen att lämna soldattorpet och klara sig på egen hand. Andra äktenskapet blev ju tydligen inte lyckligt. Lite extra sorgligt då hon ju skriver i sin vers att hon vill leva i endräkt med varje man....
Jag bifogar en bild på en intressant lagning av pärmen på Bibeln. Man vet ju inte om det kanske finns något skrivet därunder. Det är inte jag som har den nu utan min syster. Får se om vi kan belysa den och se om vi ser nåt. Jag kan inte riktigt släppa detta... I vilket fall släkt eller ej så berör Anna Katarinas öde mig.
Hälsningar
Gabriella

37
N-Ö / Vem var Pierre?
« skrivet: 2022-02-20, 13:12 »
Hej!
Min far genomförde en cykeltur till Tyskland med som jag tror en seminariekamrat från Linköping 1929. Kamraten hette i alla fall Pierre som väl var ett ovanligt namn vid den tiden. Jag har inte lyckats hitta vem Pierre var. Om det finns någon släkting till honom skulle det vara roligt att få dela med mig av en nedskriven berättelse om deras cykeltur med diverse eskapader. Min far var född 1908 så Pierre borde vara i samma ålder.
mvh
Gabriella

38
Linköping / SV: Vilken skola i Linköping gick min farmor på?
« skrivet: 2022-02-20, 12:08 »
Tack för snabbt svar/Gabriella

39
Linköping / Vilken skola i Linköping gick min farmor på?
« skrivet: 2022-02-20, 11:35 »
Hej!
Jag undrar om någon kan hjälpa mig med vilken skola min farmor kan ha gått på de första åren (7-10år) då hon bodde på Föreningsgatan i Linköping. Hon började skolan 1893.
mvh
Gabriella

40
Människor / Okända människor runt Vreta Kloster med omnejd
« skrivet: 2022-02-20, 11:30 »
Hej!
Min far cyklade runt i bygden där han bodde i Vreta Kloster socken och tog foto i sin ungdom. Dessa foto borde vara från 1920 talet. Jag tycker det är synd att de bara ligger hos mig i en låda. Kanske någon kan hitta en annorlunda bild på sin släkting. Dessa foto är ju naturligare än ateljéfoton och tagna i en vardaglig miljö vilket jag tycker är trevligt.
Hoppas någon hittar sin släkting. Hör gärna av er till mig i så fall. Detta är bara några av alla foto. Om det visar sig lyckosamt att lägga ut dem här kan jag återkomma med fler foto senare.
mvh
Gabriella Cikala

41
Hej!
Ja det stämmer ju. Jag trodde han fotat huset från olika håll. Tack för "vändningen"
mvh
Gabriella

42
Hej!
Jag fortsätter min fars släktforskning. i dödsboet efter honom hittas foto där ett hus ständigt återkommer. Kan det vara något ställe där släkten bott förr i Småland. Vi härstammar från Pjätteryd och Ryssby på ett gren. Dessutom var far inne på ett fel spår från Stenbrohult. Känner någon igen detta hus. Det kan ju också komma från en helt annan ort dock troligen i Småland.
Mvh
Gabriella Cikala

43
Björkvik / SV: Måsstugan och Kalfsbol i Björkvik
« skrivet: 2022-02-15, 13:21 »
Hej!
Tack för svar om Måsstugan. Du har rätt det skall vara Krafsbol. Visst  är det Erik och Margareta som jag är släkt med. Jag har fått fram två led bakåt på Erik. Det är deras son Erik Ersson som är vår släktgren och hans barnbarnsbarn var min farmor.
Är du också släkt med Erik o Margareta?
mvh
Gabriella


44
Björkvik / Måsstugan och Kalfsbol i Björkvik
« skrivet: 2022-02-14, 15:54 »
Hej!
Finns det någon som känner till och kan peka ut på en karta var Måsstugan och Kalfsbol i Björkvik låg förr i tiden. Eller som har något annat att berätta om dessa ställen för det är väl inte bara min släkt som bott där. Mina bodde där i mitten på 1700-talet.
mvh
Gabriella Cikala

45
Åtvid / Gamla gårdar eller byar i Åtvid
« skrivet: 2022-02-14, 14:58 »
Hej!
Jag har förgäves försökt hitta några gårdar eller byar i Åtvid. Jag försöker göra en karta över var min förfäder har levt så det vore trevligt om jag kunde pricka in även dessa. Jag antar att dessa inte existerar längre men någon av er kanske vet och kan hjälpa mig att peka ut var de låg. Det gäller Bodarna, Jaenslund och Fintorp under Runna.
mvh
Gabriella Cikala

46
Allmänt / Livgrenadjär i Östergötland
« skrivet: 2022-02-13, 22:31 »
Hej!
Min farfar Karl Johan Johansson Roos var Livgrenadjär i Wreta Klosters kompani mellan 1900-1910 och hade övningar på Malmen i Linköping. Jag har tyvärr inget foto på honom i uniform. Finns någon som har ett samtida foto, gärna gruppfoto eller dyl där man kan se uniformen vid den tiden.
mvh
Gabriella Cikala

47
Blackstad / SV: Söker någon information om Blackstad
« skrivet: 2022-01-27, 12:01 »
Tack så mycket!
Nu skall jag studera kartorna och lägga upp en rutt att åka och bese gårdarna. Vilken vacker bild på kvarnen!
Gabriella

48
Blackstad / SV: Söker någon information om Blackstad
« skrivet: 2022-01-22, 18:09 »
Hej!
Jag och min syster släktforskar och har funnit att en del bodde i Blackstad på mitten av 17oo-talet till slutet av 1800-talet. En del ställen nämns med Blackstad efter så jag antar att det är gårdar i Blackstad. Det skulle vara roligt att veta om dessa finns kvar. Vi tänkte nämligen ta en tur i vår eller sommar för att se var våra förfäder levde. De ställen som nämns med Blackstad är följande: Skutterstad, Trästad, Hultserum, Ålhult, Skälsberg, Kjälsberg (troligen samma). Vet du om det finns nån gammal karta där ställena finns med?
mvh
Gabriella Cikala

49
Tack!
Det var väl denna version av psalmen som Anna Catarina läste.
Fint och ödmjukt innehåll.
mvh
Gabriella

50
Tusen tack för hjälpen med att tyda versen!!!
Vi är många som grubblat och läst men inte fått fram något sammanhang bara enstaka ord.
Resten av gåtan får vi hoppas få en lösning på av någon annan.
mvh
Gabriella
 

51
Dagsberg / Är första ägaren till vår familjebibel släkt?
« skrivet: 2022-01-20, 13:23 »
Vi har en gammal familjebibel och i den står det att den gått från släktled till släktled. Första ägarinnan är Anna Catarina Andersdotter född 1784 gift Sidus. Vid efterforskning ser vi att hon står som Anna Kajsa född 1/3 1786 gift med Eric Sidus född 14/7 1782, soldat. De får en son som också heter Eric 30/10 1815. De bodde på Stora Sidus ägor. Eric Sidus d.ä dör och Anna Kajsa gifter om sig med Johan Petter Pettersson från Stockholm, skoflickare. De bor i en backstuga i Dagsberg. De får sonen Anders Petter 14/9 1826. mellan 1851 -55 lever Anna Kajsa som frånskild från Johan Petter Pettersson åter på Stora Sidus ägor (grindstugan). Hon dör 6/2 1857. Detta är vad vi fått fram om första ägarinnan.
Sedan står Johan Henrik Lindgren  född 1796 som ägare till Bibeln där han skrivit in sin familj. Första anteckningen som ägare till Bibeln är från 1846 då Lindgren bor på Lida Säteri i Qvillinge.
Vi kan inte hitta någon släktskap mellan Lindgren och Anna Kajsa. Kan någon hjälpa oss att finna den felande länken? Har Anna Kajsa skänkt Bibeln till en släkting eller helt enkelt sålt Bibeln.
Anna Catarina (Kajsa) har skrivit en text i Bibeln som vi inte kunnat tyda. Kanske finns något av intresse där. Kan någon hjälpa mig att tyda texten?
Mvh
Gabriella Cikala 

Sidor: [1]