Anita
Visst utfärdades en flyttattest varje gång en person flyttade till en annan socken. Den nya socknens präst skulle ju få reda på vem som inflyttade och vilken sorts människa det rörde sig om.
I flyttattesten fanns namn och födelsedata. Andra vanliga uppgifter var t.ex kristendomskunskap, frejd (om vederbörande åtnjöt medborgerligt förtroende, hade fött ett oäkta barn, information om tidigare brott/straff etc). Viktig information var även om personen var ledig till äktenskap eller gift.
Innehållet i attesterna varierade pga lokala traditioner och vilken tid det var.
Det kan löna sig att kolla en persons flyttattester, eftersom man ibland kan hitta små levnadsbeskrivningar i dem, skrivna av någon flitig/nitisk präst.
Ibland kunde en flyttattest återanvändas, så att prästen vid nästa flyttning fyllde på attesten med de färska uppgifterna och slapp skriva en helt ny attest. Likaså var det inte sällsynt att en person som utflyttade, senare återflyttade till den gamla socknen utan att ha lämnat in attesten i den nya socknen (eller ibland bara efter att ha fått attesten påskriven i den nya socknen). Då skrevs ofta attesten återlämnad eller något liknande, när personen åter noterades i HFL i den gamla socknen .
Ibland glömde den flyttande (eller struntade i) att lämna in sin flyttattest i den nya socknen och kunde då försvinna. I vissa fall finns det antecknat i HFL att en inflyttad person förlorat (slarvat bort eller förstört?) sin flyttattest. Ibland kunde detta bero på att man kanske hade orsak att inte vilja skylta med sitt tidigare leverne
// Ingvar