Om ingen lagändring skett sedan 1980-talet är i Sverige ett äkta patronymikon ett förnamn, enligt namnlagen. Med 'äkta' patronymikon avses ett namn bildat på faderns förnamn + son eller dotter.
Exempel: Gifta paret Martin och Anna Andersson vill att deras son ska heta Lukas Martinsson. Det går alldeles utmärkt, säger Skatteverket - under förutsättning att båda namnen registreras som förnamn och gossens efternamn blir Andersson, hela namnet alltså: Lukas Martinsson Andersson.
För att slippa Andersson som efternamn krävs ansökan till Patent- och registreringsverket om tillstånd att anta Martinsson som efternamn, vilket beviljas. Lukas Martinssons eventuella framtida barn kommer därmed att få efternamnet Martinsson, såvida de inte ansöker om att få anta Lukasson/Lukasdotter som efternamn.
Alltså är det urgamla nordiska namnskicket med patronymika avskaffat i Sverige sedan början av förra sekelskiftet. Ett äkta patronymikon är ju varken ett för- eller ett efternamn, utan just och endast ett fadersnamn.