Hej,
Jag har ett par funderingar som rör ett par, där maken är statkarl (alt arbetare, statare, stenarbetare, jordbruksarb etc). Han förefaller ha lämnat sin hustru 1906 (hon har då rest till sin hemförsamling, Visby för att vara mer precis) och därefter flyttat från den ena församlingen till den andra och sedemera rest till fastlandet och fortsatt från församling till församling. Tydligt kan man se att han varit bra precis ett år vid varje anställning. Vid ett tillfälle har han också erhållit ett s k frejdbevis och stundtals så har han endast varit skriven på församlingen o mer precis adress har saknats (detta förekom även under tiden tillsammans med hustrun). Nu till frågorna:
1) När man följer hennes liv efter att de rest åt olika håll, så står det endast hustru m not om att maken är statkarl i den församling som de båda befann sig i när de valde att gå åt olika håll. Det kommer att stå samma församling på maken hennes liv igenom (även fast hans resa beskriver ett fortsatt flackande från församling till församling), varför gör det, det och hur försörjde hustrun sig (det låter för mig orimligt att en statkarl på fastlandet skulle kunna sända över något av större värde till hustrun på Gotland...)?
2) Vad föranledde att man bara var skriven på församlingen?
3) När hon slutar sina dagar i apr 1934 i Visby så står en notering att man skickat avis till makens hemförsamling, som är den faktiska församling han befinner sig i, på fastlandet. Så helt plötsligt så vet man vart han befinner sig, från att ha skrivit den församling som han bodde i 1906. Hur kommer det sig?
4) Kan man anta att han fick stå för några begravningskostander och framkommer det i så fall i en bouppteckning?
Det verkar bara som att detta par gått åt var sitt håll. Genom hela hans liv (i församlingsböckerna) så följer alltid en anteckning om att han har en fru som han gifte sig med i Visby 1891. Vare sig mer eller mindre. 1925 får han ett barn m en ung flicka f 1897, men inte heller här verkar det ha blivit något mer än ett par rader i församingsbok o bok över födda. Inget om underhåll eller dyl...
Nu är vi förvisso inne på 1900-talet o Sverige har kanske blivit en smula mer liberalt än vad det var på 1800-talet osv, men vad jag förstår så brukade det medföra ngn form av underhåll till det födda utomäktenskapliga barnet f 1925...!? Det känns som om dessa liv inte berättar hela historien i kyrkböckerna...
Någon som kan tänkas ha lite svar eller reflektioner o tips?
Tack på förhand
/Ingeborg