ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-01  (läst 2831 gånger)

2005-05-29, 00:01
läst 2831 gånger

Utloggad Eva Dahlberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4040
  • Senast inloggad: 2024-11-23, 14:02
    • Visa profil
Även andra program kan upplevas tungarbetade eller svåröverskådliga, jag anser Discus vara mycket lätt.
 
Hälsningar,
Eva

2005-05-29, 00:26
Svar #1

Lennart Lindström

  • Gäst
För mig är det uppenbart att Anbytarforum måste byta form för dessa diskussioner bara växer och växer. Förr eller senare blir en omstrukturering av hela detta forum ofrånkomlig. Forumets sökmotorer ger t ex redan nu för dåliga träffar.
 
Ett av de snabbaste växande forumen i Sverige (tror jag) är de för användarna helt gratis resedagböcker, som tillhandahålls alla de som idag reser och far runt om i världen. På bara några  år har 52 352  medlemmar/svenska resenärer (enligt forumets automatiska räknare) där lagt in 30 440 resor  med 1 355 402  bilder i 313 270  dagböcker , som i sin tur innehåller 1 121 116  kommentarer, och antalet växer mycket snabbt. Lätt att förstå, då denna gratissajt har mycket stor användarvänlighet för alla deltagare.  
 
Resedagbokens teknik skulle med grafiska omformateringar och rubrikändringar snabbt kunna omvandlas till ett likartat diskussionsforum för enskilda släktforskares egna ämnen, men då försvinner givetvis de övergripande möjligheterna för någon anbytarvärd att hålla kontroll över alla pågående diskussioner. Ansvaret fördelas (såvitt jag förstår?) på de enskilda registrerade medlemmarna.
 
Jag vet inte hur detta gratis forum med resedagböcker finansieras och kontrolleras. Jag kan däremot se att man använder en Microsoft SQL Server. Rent datatekniskt har man därför obegränsad fritextsökning i hela databasen.
 
Överst finns i sådana här sammanhang alltid frågan om kravspecen, t ex ämnesområden, användares strukturella frihetsgrader. Jag själv har bara arbetat med Microsofts SQL Server relationsdatabaser, men skulle inte vara förvånad, om även billigare s k  gratis relationsdatabaser, som mySQL är helt tillräckliga för sådana här enklare syften.
 
Christer Lindström skriver ovan att Rötters forum baseras på åtta år gammal teknik. Hans liknelse med 1800-talet, skulle jag snarare likna med försök att modernisera en stenyxa, i en tid då andra använder stålyxor. Bäst är kanske då att låta det gamla ligga som informationsdatabas på nätet, medan alla resurser fokuseras på ett nytt parallellt forum baserat på senaste kostnadseffektivare teknik (kanske liknande exemplet ovan med resedagboken)?  
 
 
Så hurudan är detta nya kommande forums kravspecifikation? Var och vilka diskuterar resp beslutar om denna, om man nu avser modernisera det?
 
Detta om något är väl vad som borde diskuteras. Jag tror nämligen det fortfarande är omöjligt att rent tekniskt omvandla stenyxor till stålyxor.

2005-05-29, 11:21
Svar #2

Utloggad Magnus Påhlsson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 810
  • Senast inloggad: 2024-11-01, 14:03
    • Visa profil
Tack Kurt Modig för svaren på min fråga. Jag hoppas att ni lyckas behålla Peter som värd för Porträttfynd, för den avdelningen skulle kunna utvecklas betydligt om bara det fanns tid och ork till det.
 
Jag vill även passa på att tacka Peter för allt det arbete som han har lagt ner på att organisera alla inläggen under bland annat Skåne! Att fixa alla dessa socknar med bra hänvisningar har underlättat för många när man skall skriva nya inlägg. Hoppas bara att någon kan ta över efter Peter och se över resterande landskap på samma sätt.

2005-05-29, 12:14
Svar #3

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

  • Gäst
Tja, vad det gäller Anbytarforum är det egentligen 'bara' Västergötland (inkl. 'Göteborgslandskapet') och Småland som återstår.. Och åtminstone Småland är nog i princip påfyllt med socknar och skulle kunna göras sorterat och klart rätt fort om man hoppar över alla finesser och hänvisningar. Vi får väl se om en liten stöt där så här på slutet skulle kunna sätta socknarna i bokstavsordning åtminstone.. (Större jobb är väl ingen mening om man ändå tänker börja på ny kula tror jag.. ;-)

2005-05-29, 12:39
Svar #4

Christian Andersson

  • Gäst
Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)
 
Både mitt och Runes inlägg var i högsta grad relevanta för den här diskussionen.
 
Jag tycker du gott kan lägga tillbaka Runes inlägg. Mitt lägger jag tillbaka själv:
 
På gotlandskonferensen utanför agendan redogjorde Ted Rosvall för en del av de klagomål som ett flertal personer riktade mot Sveriges Släktforskarförbund och dess ordförande. Datainspektionen har begärt in förklaringar från förbundet. Ted Rosvall redogjorde för en del av de förklaringar han ( = förbundet ???) har lämnat eller tänker lämna till datainspektionen. Ted Rosvall sa också i sammanhanget att han kunde tänka sig en stängning av hela Anbytarforum för att starta om från början.
 
Ted Rosvalls yttrande i detta sammnhang på förtroendemannakonferansen handlade ingalunda om något något teknikbyte. Det får vara nog nu med bortförklaringar från Ted Rosvalls sida.
 
Den intensiva sökningen efter ny Anbytarvärd verkar ha startat under gårdagen. Började Crister Lindström med det löpande arbetet i går eller tidigare?
 
Vi får inte under några omständigheter tillåta Ted Rosvall att fortsätta sabotera det finaste vi har, nämligen Anbytarforum. Något som han oförtrutet försökt med det senaste halvåret. Vi får aldrig acceptera att Ted Rosvall med alla medel försöker stoppa det fria ordet i en rad olika sammang.
 
Christian Andersson

2005-05-29, 13:07
Svar #5

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

  • Gäst
Jag har icke raderat något av dig och Rune här.. (däremot tidigare idag tvenne mindre importanta runeinlägg i 'den andra' debatten)
 
OBS -Inser nu att du nog menar att diskussionerna splittrades på olyckligt vis.. (det du säger är borttaget finns väl under 'Nya Cd-skivor på gång' - har redan hamnat under Nya CD-skivor på gång?: Äldre inlägg (arkiv) till 2005-05-28 ser jag..)  
 
-Men det var ett försök att inte ha två parallella, i stort sett åtskilda, diskussioner. Försökte hålla 'en viss del av debatten' till egen rubrik, istället för att det fyller på denna, redan så väl frekventerade, diskussion.

2005-05-29, 15:35
Svar #6

Utloggad Crister Lindström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 447
  • Senast inloggad: 2021-12-25, 10:40
    • Visa profil
Återigen - jag börjar den 1 augusti! Varken förr eller senare. Uppdraget handlar om att utveckla - inte avveckla Rötter och Anbytarforum.  
 
Jag vänder mig dessutom på det bestämdaste mot inlägget ovan ....Vi får inte under några omständigheter tillåta Ted Rosvall att fortsätta sabotera det finaste vi har, nämligen Anbytarforum. ...  
 
I de samtal jag haft med ordföranden har han tydligt uttryckt motsatsen dvs att styrelsen för Sveriges Släktforskarförbund vill utveckla webplatsen och dess diskussionsforum.
 
Det är oerhört tröttsamt att läsa dessa personliga påhopp - ibland av personer som inte ens är medlemmar i någon släktforskarförening. Kanske är det fler än jag som är lite undrande över det beteendet.  
 
Det är inte heller vanligt att byte av dataprogram eller förändringar av utseendet på en hemsida går ut till omröstning på ett diskussionsforum. Representativ demokrati gäller också här. Gillas inte åtgärderna får det väl påtalas i demokratisk ordning.
 
Som tillträdande redaktör lovar jag att hålla alla informerade om vad som pågår. Hur det slutligen blir bestämmer era representanter dvs styrelsen.

2005-05-29, 18:03
Svar #7

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4739
  • Senast inloggad: 2024-12-16, 21:15
    • Visa profil
Crister
Du har helt rätt att ett byte av program normalt inte går ut på omröstning, inte ens när det gäller förenings eller folkrörelseorganisationer.
 
Men jag saknar definitivt det som nämns ovan av bland annat Henrik Törnqvist och Lennart Lindström.
 
Hur kan de, som kommer att vara användare,  påverka utformning och innehåll? Varför inte ta tillvara på Henriks ide om en plats för förslag/synpunkter. Jag tror mig veta att det finns ett stort antal kompetenta (inom olika områden) människor som gärna bidrar. Kan ju ge möjlighet till en än mer representativ kompetens än den som skapas genom representativ demokrati, ty de som sitter i dessa roller har valts för att de kan mycket , men jag tror inte valberedningen tänkte så mycket på ett nytt Rötter när de nominerade.
 
Lennart Lindström pekar på det som är viktigast i utveckling av denna typ (men som oftast får minst plats och minst pengar), nämligen kravspecifikationen. Om det idag inte finns en fullfjädrad kravspecifikation, vad är det som skall leda dig i ditt arbete? Vad är det då för mål med utveckling av webplatsen och dess dsikussionsforum som skall uppnås? Och hur mäter då styrelsen att de icke befintliga målen nås.
 
Så jag förmodar att det finns (eller kommer att finnas) en kravspecifikation, och den däremot kan underställas vilket forum, som helst för kommentar. Det är ju trots allt de som använder forumet som avgör om en förändring blir mycket bra eller mindre bra.  
 
Att det efter en sådan kommentarsrunda alltid behövs fattas beslut av en mindre grupp är helt klart för mig, och det brukar vara mycket lättare om det finns relevanta synpunkter från så många som möjligt.
 
Ta det nu lugnt under sommaren, ser jag på din arbetsbeskrivning lär du få oerhört många, långa och förhoppningsvis intressanta uppgifter under de nästkommande sex månaderna. (Och jag hoppas inte styrelsen förutsatt att allt är löst inom sex månader, för då har de nog tagit för lätt på utvecklingen inom detta område)
 
Mats

2005-05-29, 18:16
Svar #8

Utloggad Crister Lindström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 447
  • Senast inloggad: 2021-12-25, 10:40
    • Visa profil
Alldeles riktigt.  
 
Den som kan läsa innnantill har kunnat se att de i projektbeskrivningen står .....Uppdraget är självständigt men ska genomföras i nära samarbete med Sveriges Släktforskarförbund och dess medlemsföreningar, samt med lyhördhet för önskemål och reaktioner från Rötters läsare....
 
Solklart! Eller?

2005-05-29, 18:52
Svar #9

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4739
  • Senast inloggad: 2024-12-16, 21:15
    • Visa profil
Solklar text, men vilken form (för det står inte så jag kan läsa innantill)?  
 
Jag läste tidigare .. omröstning på ett diskussionsforum. Representativ demokrati gäller också här. Gillas inte åtgärderna får det väl påtalas i demokratisk ordning.  
Och för att förhindra att komma efteråt med att påtala ,tog jag min demokratiska chans att redan nu belysa det som jag, med erfarenhet av många utvecklingar av webbar och system, och många anser viktigt.
 
Så jag ser fram mot en livlig och givande tid runt framtida släktforskarhjälpmedel
 
 
Mats

2005-05-29, 19:31
Svar #10

Utloggad Crister Lindström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 447
  • Senast inloggad: 2021-12-25, 10:40
    • Visa profil
Jag lovar, att när jag kommer på plats i höst, ta till mig de synpunkter som förs fram. Det är självfallet viktigt att användarnas erfarenheter tas tillvara. Därmed är diskussionen för tillfället avslutad för min del. Vill någon lämna synpunkter redan nu, tas de tacksamt emot via mejl.

2005-05-29, 19:32
Svar #11

Bernt Bergkvist (Swetrot)

  • Gäst
Jag hoppas innerligen att det nya anbytarforum får en del nya riktningar som gör att vi slipper en hel del brus.
 
Den första efterlängtade nyheten är för min del personliga konton som man måste ha för att kunna logga in och skriva. Kanske gratis för medlemmar i en medlemsförening till släktforskarförbundet, annars en årsavgift av mera måttligt slag. Förslagsvis 100:-
 
Den andra efterlängtade nyheten skulle vara att man tar bort alla diskussioner som inte handlar om anbytande. Även diskussioner som handlar om anbytande, men där det används tillmälen av mindre smickrande slag, stängs också, och raderas grundligt. Jag kan till och med tänka mig att man sätter streck i debatten när den inte kommer längre. För den som undrar varför kan man ju alltid gå in på Bure-diskussionerna och titta. Ställningarna där efter ett flera år långt skyttegravskrig är helt oförändrade.  
 
Anbytarforum består inte av ett demokratiskt utsett representativt urval av medlemmar, och därför känns en hel del diskussioner om släktförbundets beslut i olika frågor väldigt malplacerade. Jag tror man kan lösa det mesta per mail, telefon eller personliga möten istället för att man skall spy ut sin galla via tangentbordet till allmänt påseende. Jag känner flera personer som efter att ha läst vad man kan bli utsatt för här inte vågar skriva och fråga när man kört fast, eller bidra med vad man vet.  
 
Den tredje efterlängtade nyheten vore om man kunde knyta samman flera släktforskarsiter med varandra. DIS-databasen vore önkvärt att kunna kika i direkt. Om inte DIS vill det, så låt de som vill skapa en egen databas för helt fri sökning göra det här.  
 
En vidare tanke av det är att man till sitt inlägg borde kunna skicka med ett litet gedcom-utdrag, färdigt för vem som helst att importera. När vi i alla fall publicerar släktutdredningar med 15 generationer i tabellform, så tycker jag det vore naturligt att kunna skicka en fil för snabb import.
 
Den fjärde tanken jag har är att efterlysningarna måste bli normerade på något sätt. Jag kan tänka mig ett rätt så omfattande formulär som man fyller i och som genererar en bra text med alla relevanta fakta.  
 
Den femte stora tanken är att det blir fler anbytarvärdar, med ansvar för förslagsvis län. Jag tror det finns många lokala förmågor med oerhört stora kunskaper som skulle kunna utveckla och hålla diskussionerna rena från irrelevant material. Exempel på irrelevant material är frågor om samma personer under en rad olika rubriker, uppenbart felaktiga eller intetsägande svar, eller inlägg som uppenbart lagts under fel rubrik.
 
Med fler lokala värdar kan man också lättare få den lokala förankringen, eftersom man känner de tongivande släktforskarna just på detta område. Jag ser heller inget hinder att ett län har ett delar anbytarvärdskap på kanske upp till 3-4 personer om de anser sig kunna samarbeta.
 
Sammantaget är jag dock mycket nöjd med anbytarforum i sin nuvarande tappning. Det är många som hjälpt mig när jag kört fast, och, förhoppningsvis, har jag lyckats hjälpa andra. Det vore med stor saknad som detta forum förvandlades radikalt. Man får gärna ändra på lite layout, ändra på lite uppbyggnad och haka på fler smarta funktioner, men låt oss ha kvar ett anbytarforum där vi kan mötas.
 
Jag är medveten om att det sådant här inlägg förmodligen inte skulle ha sin plats på ett nytt forum med nya regler, enligt vad jag har föreslagit. Men då hade jag skickat detta per mail till berörd person på släktforskarförbundet istället.

2005-05-29, 20:47
Svar #12

Utloggad Henrik Törnqvist

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 735
  • Senast inloggad: 2011-03-28, 13:54
    • Visa profil
Kul att några fler hoppar in i diskussionen! :-]
 
Jag vill först och främst säga att jag tycker Anbytarforum redan nu är väldigt bra, men om det skall ske en förändring så skall det vara till det bättre! (det kanske alla ser som en självklarhet ?)
 
Jag vill också påpeka att det nödvändigtvis inte är dom gamla och kloka som bäst vet hur ett bra forum skall vara uppbyggt, vad det ska innehålla för funktioner, etc etc. Därför hoppas jag (kanske) kunna bidra med några bra id?er och synpunkter - därmed inte sagt att det jag tycker och tänker är bättre än det andra gör. Vill bara säga att man nog ska vara öppensinnad vid denna omstrukturering.
 
Några funktioner har ju redan tagits upp, t.ex att man får ett personligt konto som man loggar in med. Detta bidrar förmodligen till att man bl.a slipper anonyma människor som kanske bara är här för att förstöra.
 
Några brister och saker som jag saknar i Discus:
 
- Att nya inlägg syns direkt
- Avsaknaden av funktionen nya inlägg sen mitt senaste besök (kräver förmodligen inloggning)
- Signaturer (kräver inloggning)
- Avatarer (kräver inloggning)
- Att ämnen/rubriker inte listat i bokstavsordning (kanske beror på skapandedatum ?)
- Att senaste dygn är dom senaste 24 timmar och inte sen igår (ok, jag erkänner att det är mer logiskt med 24 timmar).
 
Sen vill jag även slå ett slag för oss nybörjare, även om jag aldrig har råkat ut för några påhopp eller dylikt så kan det säkert komma en del gliringar om att man försöker åka gräddfil på någon annans forskning och att man inte söker tillräckligt mycket. Kom istället med några uppmuntrande ord om HUR och VAR man kan finna svaren, för ibland händer det ju faktiskt att just den läroboken man införskaffat som nybörjare inte tar upp just den saken eller så är den inte aktuell längre (bara som ett exempel). Tänk nu på att vi alla har varit nybörjare någon gång.
 
Och låt oss nu i fortsättningen använda forumet till att byta anor och diskutera kring detta och låta sandlådefasonerna stanna där dom hör hemma (eller så får ni ta dom via email, fax, brev, telefon, etc etc)! :-]
 
Det var mina 5 cents för den här gången...

2005-05-30, 22:39
Svar #13

Utloggad Inga-Lill Meijer

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 193
  • Senast inloggad: 2015-06-29, 13:38
    • Visa profil
Problem med  Anbytarforum. Vet inte vad som hänt troligen har jag gjort något dumt.
När jag går in på nytt senaste dygn eller nytt senaste veckan så syns bara de rubriker som hade nytt den 21 och 22 maj. Någon som råkat ut för detta förr eller kan tala om för mig vad jag gjort för fel?
 
Vänligen
Inga-Lill Meijer

2005-05-31, 00:09
Svar #14

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

  • Gäst
Bör nog ha kunnat hängt ihop med att det inte gick att komma åt Rötters servrar alls från ca. 22.45 tills för en stund sedan.. (Nu verkar allt rulla igen)

2005-05-31, 06:36
Svar #15

Utloggad Torgny Henriksson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 103
  • Senast inloggad: 2008-09-02, 19:22
    • Visa profil
    • www.torgnyhenriksson.se
Tidigare har jag kunnat använda Sök inlägg efter min senaste sökning, få en träfflista, kollat något inlägg, och sedan backa till träfflistan utan problem. Sedan en tid går inte detta. Istället visas meddelandet Varning! Sidan gäller inte längre... Går det att komma runt detta problem?

2005-05-31, 10:42
Svar #16

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

  • Gäst
Enklast är nog att istället välja att öppna den nya länken (det man vill besöka ur träfflistan) i nytt fönster, eller ny flik*.. (vä-klick ihop med CTRL går väl snabbast)
 
Jag tycker det är rätt vanligt att många dynamiska sidor svarar som denna nu gör (vet inte varför det nu blivit skillnad) - men på alla vis är det ju bättre att inte lämna (den ofta tungt skapade) listan med träffar. Detsamma gäller förstås för t.ex. 'Senaste vecka', den går ju att backa åter till, men det tar en väldig tid, helt i onödan.
 
 
*)Systemet med flikar (istället för helt nya fönster) är ju hemskt smart; men dessa saknas tyvärr i den vanligaste webläsaren Internet Explorer. Dock håller det på att införas och skall komma i deras kommande version 7 har jag förstått.
(Firefox, Opera m.fl. webläsare har systemet med flikar sedan länge.)

2005-05-31, 14:40
Svar #17

Utloggad Torgny Henriksson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 103
  • Senast inloggad: 2008-09-02, 19:22
    • Visa profil
    • www.torgnyhenriksson.se
Peter, tack för tipset! (Det borde jag ha tänkt på själv).

2005-05-31, 20:57
Svar #18

Lennart Lindström

  • Gäst
Det finns fler saker man kanske bör fundera över. Nedan uppgifter är alltid intressanta. Jag kräver inte att få veta några svar, utan hoppas bara att de ansvariga har nedan bild klar för sig. Min yrkeserfarenhet säger dock att så ofta inte är fallet.
 
1. Ungefär hur många aktiva släktforskare finns idag i Sverige?
2. Hur många släktforskare och andra (de s k anbytardeltagarna) har skrivit något inlägg i detta anbytarforum de senaste tre åren?
3. Hur många inlägg har skrivits här totalt under samma period.
4. Hur ser sedan den procentuella fördelningen ut för dessa inlägg? Har 85%, 95% eller 99% av anbytarinläggen skrivits av 15%, 5% eller 1% av anbytardeltagarna?  
5 Hur många % av den totala släktforskargruppen (p 1) är aktiva här (hur stor expansionsbas har man)?
 
Jag följer detta forum selektivt (perioden 1200-1600). Tycker mig ofta se samma personnamn dyka upp. Kanske beror detta på att här finns en grupp personer, med samma intressen som jag, varför min bild blir felaktig.
 
Eller finns massor av släktforskare (som av en eller annan anledning, trots att man har möjlighet?) väljer att inte delta i detta anbytarforum? Har jag rätt eller fel? Svaret på frågorna ovan borde vara lätta att ta fram för de med tillgång till webservern.  
 
Sedan kommer långt svårare frågor att besvara.
 
6 Vilken målsättning för ovan punkter siffror finns för år 2007 och 2010?  
 
7 Vilka konkurrerande anbytarforum räknar man med dyker upp kommande 5-årsperiod? (Jag själv bevakar passivt utvecklingen på området. Via egen (öppen och gratis) databas hoppas jag senare kunna lägga in mitt eget anbytarforum på egen webplats. Jag räknar med att programvaran för detta finns allmänt tillgänglig om några år, typ exemplen tidigare med resedagböcker).
 
Svaren på ovan frågor lär betyda en hel del för kravspecifikationens utformning. Finns inte redan en kravspecifikation klar i åtminstone preliminär form idag, bör man vänta minst ett år till, innan man försöker ändra detta anbytarforum till något annat?  
 
Punkterna 1-5 ger svar på hur stabilt eller sårbart detta forum verkligen är. Detta forum kan nämligen snabbt försvinna, inte pga av ledningens beslut, utan därför att aktiva forumdeltagare flyttar till andra mera givande anbytarforum på Internet kommande femårsperiod.

2005-05-31, 22:24
Svar #19

Utloggad Anders Ryberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2648
  • Senast inloggad: 2013-08-23, 23:49
    • Visa profil
Jag ser ingen anledning att starta konkurrerande Anbytarforum, ej heller att ställa frågor på andra forum. Tvärtom ser jag att helst att så många frågor som möjligt ställs på samma ställe. Jag må ibland vara oenig på i vissa frågor med Släktforskarförbundets ledning, men i denna fråga är jag säker på att vi är 100 % eniga.
 
Jag är också säker på att vi är eniga om att en stor fördel med Anbytarforum är att det är strukturerat och lättöverblickat. Jag har tidvis försökt att följa diskussionerna på norska Digitalarkivet, men alltid givit upp på grund av den totala anarkin. Resedagböckerna tycks mig lika kaotiska, och därmed svåranvända.
 
Anbytarforum har idag lyckats etablera sig som ett forum där alla sorters släktforskare diskuterar alla aspekter av släktforskning. Jag har svårt att se hur man kan få en mer givande situation än denna. Därför rekomenderar jag alla som funderar på att sätta upp konkurerande forum att avstå, då alla skulle förlora på det.
 
Och jag tycker att det är en poäng att fortsätta med sådan programvara att man kan få med sig alla (nåja, nästan alla) tidigare diskussioner.
 
PS
Jag är själv förvisso inblandad i ett annat forum, där man kan kommentera publicerade artiklar. Dock står detta i instruktionerna: Rena släktforskningsfrågor ställs däremot inte här, utan dem hänvisar vi till Rötters Anbytarforum.
DS

2005-06-01, 08:18
Svar #20

Lennart Lindström

  • Gäst
... och jag å andra sidan vet tämligen väl vilka krav jag har på mitt eget privata anbytarforum, på en av mig själv styrd och kontrollerad databas, som jag förhoppningsvis en dag kommer att dra igång. Jag väntar bara på att programvara eller möjligheter för detta kommer  . Ser flera alternativa möjligheter. Detta Anbytarforum uppfyller nämligen inte särskilt mycket i den kravspecifikation jag har. Lagra bilder, lagra texter, lagra relationer och samband mellan bilder, texter, inlägg, länkar eller kopior av andra inlägg (på Internet), egen kontroll och exakta sökmotorer för att nämna några av de viktigaste. Detta forum är i nuvarande form inte ett Anbytarforum utan mest ett löpande diskussionsforum med specifika frågor och sedan (förhoppningsvis) några givande svar.
 
Men jag är bara en av många användare. Det är den stora massan släktforskare som avgör frågan. Sådana som jag är kanske bara en mindre nisch, som går vår egen väg? Men ta inte detta Anbytarforum för givet ur användarnas synpunkt. Om någon kommer med en för flertalet användare bättre lösning, så kan detta Anbytarforum fort försvinna. Släktforskare som grupp är en ur många synpunkter intressant framtida målgrupp, när modern IT-teknik börjar blomma ut även här. Åldersfördelning, konservatism (och bristande IT-kunskaper bland den stora massan släktforskare) gissar jag är den största bromsen för att utvecklingen går så långsamt. Många dataprogram inom släktforskning är (enligt min uppfattning) IT-mässigt på ren stenåldersnivå.
 
Men målgruppen släktforskare är stor och tiden arbetar för nya lösningar. Så säkert kommer dessa nya konkurrerande Anbytarforum, om detta forum fortsätter att stå stilla (dvs halka efter) och mot denna bakgrund är det viktigt att de ansvariga för detta forum, sätter av erforderlig tid för den nya kravspecifikationen inför en eventuell förändring.
 
Det är mitt kärnan i mina budskap.

2005-06-01, 08:47
Svar #21

Utloggad Crister Lindström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 447
  • Senast inloggad: 2021-12-25, 10:40
    • Visa profil
Lennart, det vore bra om man kunde mejla dig.

2005-06-01, 10:00
Svar #22

Lennart Lindström

  • Gäst
Jag är otroligt rädd om mina email-adresser och lämnar inte ut dem. Som yrkesverksam inom ovan områden, vill/kan jag inte heller engagera mig i detta, mera än jag gjort ovan. Jag har gjort detta i rent egoistiskta syften, då jag hoppas tillhöra majoriteten framtida släktforskare och inte bara en mindre nisch  
 
Svaren på de frågor jag ställt ovan brukar leda till någon form av konsensus i ledningsgrupper, om vad som blir nästa naturliga realistiska steg. Samtidigt brukar man få en mera realistiskt tidsplan, än den första överoptimistiska. Sådant här brukar ta 2-3 gånger längre tid än de flesta beslutsfattare först tror, framför allt om allt ska mogna och förankras hos berörda beslutsfattare och användare

2005-06-01, 10:06
Svar #23

Utloggad Anders Berg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7651
  • Senast inloggad: 2024-06-07, 11:36
    • Visa profil
    • Scangen
Hej Crister, Lennart, Anders m fl,
 
Visst kliar det i fingrarna på många av oss att göra vårt eget Anbytarforum, men jag måste hålla med Anders R att det knappast är till gagn för släktforskarna om resurserna sprids för mycket på en massa privata initiativ. Konkurrensen är nog bra för att sålla fram bra id?er och lösningar, men det bästa vore om vi kan behålla en portal under Släktforskarförbundets paraply och gemensamt arbeta för att göra denna så bra som möjligt.
 
Det är där min kritik kommer in. Tar förbundet hand om alla id?er och initiativ på bästa sätt? Vi är som sagt flera som under längre tid visat intresse för att utveckla Rötter och Anbytarforum, här i olika diskussioner med förslag och direkta frågor om systemlösningar, och med mail på anbytarvärdens uppmaningar. Responsen har varit obefintlig. Rötterrådet är tyst som i graven. Varför tar inte de ansvariga kontakt med de krafter som är intresserade av att hjälpa till?

2005-06-01, 10:15
Svar #24

Utloggad Crister Lindström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 447
  • Senast inloggad: 2021-12-25, 10:40
    • Visa profil
Lugn, bara lugn.... Allt har sin tid. Det var därför jag efterfrågade min namnes epost ovan. Och jag har ju inte börjat jobba ännu, utan är fortfarande bara en vanlig användare.  
 
RötterRådet får väl svara för sig själva, men jag vet att de arbetar för fullt med innehållet i Rötter.  
 
Om någon har synpunkter som ni inte vill skriva här, går det bra att mejla till mig.

2005-06-01, 12:06
Svar #25

Eivor Andersson (Ema)

  • Gäst
En tanke är ju också att Anbytarforum plockas ut ur RÖTTER och blir ett fristående Forum.
Inte nödvändigtvis kopplat till Sveriges Släktforskarförbund.
 
Förbundet kan ju ha RÖTTER, som sin webbplats.
 
Om alla användare av Anbytarforum betalar in 100:-så kan ju en webbmaster anställas och sköta det löpande.
Det är skribenterna här som står för inläggen , frågorna och svaren och det löper ju bra för det mesta utan pekpinnar uppifrån.
 
Hälsningar Eivor

2005-06-01, 12:50
Svar #26

Lennart Lindström

  • Gäst
Eivors tanke kan innehålla lösningen på mycket. Sveriges Släktforskarförbund måste kanske hitta lämpliga partners, om analysen visar att man inte kan klara av att genomföra system enligt kravspecifikationen av egen kraft. Förutom medlemsavgifter ökar man då dessutom möjligheten att hitta andra finansieringsformer, t ex reklam och sponsorer (t ex gratis programutveckling/anpassning och programvara).  
 
För detta (unika) Anbytarforum har säkert ett marknadsvärde som inte bör underskattas. Och  ... if you vannot beat them, join them ... är alltid en utomordentlig strategi, förutsatt att man vet och är ense om vad man ska åstadkomma med ett sådant partnerskap

2005-06-01, 13:06
Svar #27

Utloggad Anders Ryberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2648
  • Senast inloggad: 2013-08-23, 23:49
    • Visa profil
Anbytarforum är ett enormt arkiv, och jag ser det som mycket viktigt att de inlägg som finns här bevaras. (Att några, kanske inklusive något jag skrivit, inte är värda att bevara är en annan sak, men på det stora hela bör allt sparas.) Jag tycker att detta verkar vara ett utmärkt förslag till punkt ett i en kravspec.
 
Som punkt två föreslår jag att den geografiska indelning som idag finns av forumet skall bevaras.
 
Och som jag ser det, någon behöver styra Anbytarforum, och vem är mer lämpad än Sveriges släktforskarförbund, som företräder de allra flesta släktforskarföreningar i landet?
 
Och vad hindrar Släktforskarförbundet att ta in sponsorer, det går uppenbarligen utmärkt för till exempel de flesta idrottsförbund?
 
Och vem skulle vara partner? Det finns idag inga konkurrenter till Anbytarforum. Det finns, så vitt jag känner till, inga seriösa planer att starta några. Och jag vågar lova, har inte Släktforskarförbundet pengar att bygga upp ett forum har ingen annan det heller.

2005-06-01, 13:29
Svar #28

Utloggad Anders Berg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7651
  • Senast inloggad: 2024-06-07, 11:36
    • Visa profil
    • Scangen
Min personliga punkt 1 på kravspecen är obligatoriska användarkonton. Då hade vi t ex sluppit dagens smutskastning i Genlinediskussionen utförd av en person under falskt namn.

2005-06-01, 14:19
Svar #29

Eivor Andersson (Ema)

  • Gäst
Anbytarforum är väldigt bra, (för det mesta).
 
.Det är Håkan Skogsjö?s verk och det är han  som bör ha kredit för det.  
Också i form av intäkter vid ett ev. partnerskap med annan kompanjon. (Egen åsikt)
 
. Jag har fått känslan av att Anbytarforum varit en belastning för Förbundet på senare tid, därför min tanke.
 
. Man bör också få prata naturligt i diskussionerna, så inga missförstånd uppstår.
Om man råkar sväva ut i en diskussion så är det väl inte hela världen.
 
Hälsn. Eivor

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se