I slutet av november får släktforskarrörelsen tillfälle att möta Riksarkivets och landsarkivens chefskollegium för att med dem diskutera ämnen inom temat Släktforskarna, arkiven och tillgängligheten. Detta var från början tänkt att bli en öppen konferens, men eftersom det visade sig mycket svårt att samla alla landsarkivarier och andra nyckelpersoner vid en extra sammankomst blev det näst bästa att passa på när dessa ändå är samlade. Det blir först ett förmöte dagen före det stora mötet, där en utvald grupp landsarkivarier samt SVAR-chefen går igenom de ärenden släktforskarrörelsen har bett att få diskutera. Det är en lång lista:
* Den digitala tillgängligheten - prioriteringar vid digitalisering av nya
serier och hjälpmedel.
* Avgifter (enhetliga/differentierade - avgifter som INTE avskräcker nya användare)
* Begränsningar (sekretessfrågor, PUL m.m.)
* Hjälpmedel (register, nycklar)
* Hur lyfta fram annat material än kyrkböcker?
* Utbildningsinsatser
* Kurser på själva arkivet (problem med kvälls- och helgaktiviteter/larm)
* Samarbete mellan olika aktörer
* Hur kan släktforskarrörelsen och arkivvärlden samarbeta?
* Den moderna folkbokföringen - hur räddas den åt eftervärlden?
* Folkbokföringen 1991-2006 - skall den arkiveras när det nya systemet tas i bruk?
* Folkräkning 2010/2011
* Marknadsföring av arkiven - gemensam satsning visavi användarna (släkt- och hembygdsforskare)
Dessutom kommer vi att ta upp frågan om Jourhavande släktforskare - ett på sina håll mycket uppskattat system, där frivilliga från våra släktforskarföreningar hjälper till med handledning, hantering av läsapparater, läshjälp o.s.v. Det är arbetsmoment som på intet sätt konkurrerar utan snarare kompletterar personalens ordinarie arbetsuppgifter. Tid som inte finns i arkivets budget, men som genom frivilligheten ändå blir utförda, och som leder till att besökarna, särskilt nybörjarna, får ut mycket mer av sina arkivbesök.
Detta system finns bl.a. i Lund, Uppsala samt på Stockholms Stadsarkiv, och tycks fungera mycket väl. På andra arkiv är det kärvare, på vissa håll t.o.m. riktigt surt. Amatörer göre sig icke besvär tycks devisen vara på något arkiv, och vi kan inte ha en massa löst folk springande...
Hur är det på ditt arkiv? Skriv och berätta, både ros och ris, så att delegationen som skall uppvakta arkivens chefskollegium får lite på fötterna.
Mvh
Ted Rosvall