Hej Peter,
Vad roligt att du intresserar dig för Rupphult. Jag har inte läst allt vad som nämns ovan utan skapar ett inlägg utifrån min nuvarande kunskap, som inte är komplett!
Det första jag tänker på med Rupphult är att min farfar Claes Elm och hustru under en period ägde Rupphult men senare sålde till direktör Ljung på Jönköpings tändsticksfabrik - just innan skogen blev värdefull. Det andra jag tänker på är att Rupphult under den tid du arbetar med är frälse. Ägandet framgår i Almquist, Frälsegodsen. Jag har registrerat brukarna från 1539 och framåt, men drar inga stora slutsatser av dessa namn innan vi når mantalslängderna 1643 - 1646. Då kan vi se att det var två hushåll på Rupphult. (AD bildid v843384.b1630.s641)
Per Larsson och hustru Ingeborg Jonsdotter (även Jönsdotter senare)
Lars Persson och hustru Brita Andersdotter
Första gången jag registrerat en Börje i Rupphult är 1651 i C:1 s. 24
1652 förekommer en Börje i en av de få mantalslängder som finns under grevskapstiden. De boende i Rupphult är då de två paren:
Lars och hustru
Börje och hustru
1657 ser läget ut så här:
Lars och hustru Brita
Börje Persson och hustru Brita (det antecknas dessutom ISG vilket betyder i samma gård).
1663 finns en roterings och utskrivningslängd. Där anges:
Lars Persson
Börje Persson
1671 ges test efter Börje i Rupphult (Vireda C:1, s 88.)
Jag ser nu att jag inte registrerat mantalet från 1681 och framåt. Det återkom det året efter den stora luckan under grevskapstiden. Möjligen kan man där finna anteckningar som kan ge filiationer.
Jag har en del domboksanteckningar som bör kunna vara nyttiga för att lägga pusslet då jag förmodar att du är intresserad av allt som har med Rupphult att göra. (Jag registrerar i excel med kolumnerna: År, källa, titel, förnamn, patronymikon, tillnamn, gård, jordnatur, mantal, tp/bkl, kr/krbr, bildid, Anm, Anm, Anm).
1658-06-11
23. Anders i Kierredh Klager till Lars i Ruphult och hans medarfuinger om it par oxer som hans fader togh från Anderses hustrus modher, huilko oxer wore Anderses hustrus arf effter sin farfadher, dhem han Utgaf i Knechtelejo för be;te Lars i Ruphult och skedde detta enähr Larses fadher frijade effter Anderses swermodher; der till Lars neker; tå framhadhe Klaganden Jöns i Norby, huilken witner at Larses fadher togh samme oxer litit förähn han Klagandens swermoder fick till ächta, och skulle dem utgifua i Knechtelejo för Lars; Klaganden referer sig och in på Suen i Hökhult, at han her om weetskap hafuer, den hon å neste ting framhafua skall; Elliest berätter Lars at hans fadher gaf sine stiufbarn i fäderne och möderne it för alt, 4 lispund Kopper.
15. Suen i Hökhilt effter avlagdh edh witner at h. Sigredh i Kieredh erfde it par oxer effter sin faderfader; Samme oxer lonte Lars Perssons fadher i Ruphult och dom Utgif i Knechtelejo för be:t Lars i Ruphult; Och effter Nils i Sunhult, Lars i Kielleredh och Bengt i Råghult sampt Jans hustro i Uddrij och Hans i Övertorp som systren äger, ähro her uthinnan interesseradhe effter sin fader, ty Citeras de till nesta ting her om at swara.
1659-02-12
11. Lars i Ruphult och Lars i Kiellery presentera sig at swara för sine Personer Anders i Kiredh om it par oxer, som han fordrer af dhem och deres medarfuinger på sin hustrus fadefaders arf huilka oxer Sal. Per i Ruphult skulle låhna och intit betalte; Och effter Nils i Snuhult, Börje i Ruphult, sampt Jon i Uddrij och Hans i Önestorp nu frånwarande ähr ity Citeras de tillijka med Lars i Ruphult och Lars i Kiellery, her om at swara 2. resan.
1659-06-15
18. Anders i Kieredh besuerer sig nu som för, om it par oxer Sal. Lars i Ruphult togh effter hans hustrus faderfader och dem intet betalte; her till Lars i Ruphult, Lars i Kiellery swara, at deres fader Sal. Per i Ruphult dem betalte medh ¼ lispund Kopper i en semja; Anders sejer at kopperen war för hans hustrus fäderne och möderne och ej för farfaderns arf, Nembl för oxerne; Så emedhen Jöns i Norby och Suen i Hökhult effter aflagdh edh 658.21.Junij och 6. Decemb. berättadhe at de oxerna woro Anderses hustru tildelte effter sin faderfader, och Sal. Per i Ruphult tog dem till lähns och bleuo aldrig sedan betalte, dem Per utgaf i Knechtelejo för sin son Lars i Ruphult; Men medan man merker at det woro 2 söstrer som oxerna erfde effter faderfadern, och den ena dödh blef tå modren lefde, ty erfde Anderses hustro effter faderfadern den ene oxen; och sedan hans swegerske dödh blef, erfde han med modren en halfpart i den andre oxen; och den andre ½ oxen deres stifmoder som sidermera bekom Per i Ruphult, effter Anderses hustrus moders dödh, som nu äger Ambiörn i Drettinge, effter det arfuet ej Uttogz, då det arfdes effter Sal. Per i Ruphult.
1659-09-19
23. Lars i Ruphult Citeras swara Ambiörn i Drettinge om ½ oxe eller 10 daler Kopmt som sejes för Lars Utgifne wara, och Ambiörn på sin hustrus wegner pådömt ähr betala.
1660-02-27
4. Lars i Ruphult Cit. 3 resan at swara Ambiörn i Drettinge om ½ oxe eller 10 daler som uthlagde är för Larses Knechtelejo.
NB. kontrollera avskriften mot originalet. Det är inte jag som gjort den - men som med alla avskrifter bör de kollas!
Nu har jag inte gått igenom hela 1660-talet vilket bör göras.
En Per i Rupphult är belagd sedan 1613 (RA bildid: A0066022_00047).
Om detta är samma person som den Per Larsson som nämns 1646 är osäkert. (AD bildid: v843384.b1630.s641).
NB. Texten från 1659-02-12 är kanske mest intresant. Här nämns Börje i Ruphult.
Snuhult skall vara Sunhult. Utan djupare analys ser ddet ut som om Börje i Rupphult till ena sidan i målet.
"11. Lars i Ruphult och Lars i Kiellery presentera sig at swara för sine Personer Anders i Kiredh om it par oxer, som han fordrer af dhem och deres medarfuinger på sin hustrus fadefaders arf huilka oxer Sal. Per i Ruphult skulle låhna och intit betalte; Och effter Nils i Snuhult, Börje i Ruphult, sampt Jon i Uddrij och Hans i Önestorp nu frånwarande ähr ity Citeras de tillijka med Lars i Ruphult och Lars i Kiellery, her om at swara 2. resan.
Det kan också nämnas att Ambjörn i Drättinge (frälse) nämns både 1639 och 1651. (AD bildid: v324150.b280.s43 och v324150.b300.s47)