ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Ström och Stillman  (läst 904 gånger)

2018-05-27, 10:35
läst 904 gånger

Utloggad Paul Neptune

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 293
  • Senast inloggad: 2024-05-17, 10:21
    • Visa profil

Är det någon som kommit längre med att lösa Carl Fredrik Ströms bakgrund? Han dyker upp i Väsby runt 1803 och blir i september 1803 far till en utomäktenskaplig son Fredrick med moder Ingrid Greta Stillman. Carl Fredrick Ström kallas pottmakarlärling från Stockholm och barnets moder anges komma från Malmö (hennes bakgrund är väl utredd).
I oktober 1804 gifter sig paret Ström och Stillman. Han kallas då "fri volontär" från Stockholm.
På olika håll på det s k "nätet" anges att Carl Fredrik Ström var född 1776 i Bromma församling, Stockholm. Där föddes mycket riktigt en Carl Fredrik år 1775 som son till en sockenskräddare Ludvig Salgren. Men varifrån kommer uppgiften om att Carl Fredrick Ström i Väsby var född detta år? Jag kan inte finna någon sådan uppgift i Väsbys kyrkböcker.
Jag misstänker att någon tagit fasta på noteringen i Väsbys födelsebok 1812 där det framgår att "soldaten" Ströms hustru Ingrid Greta Stillman fått ett "oäkta" barn tillsammans med en Niklas Berggren. 1815 kallas hon "soldatänka", vilket skulle tyda på att Carl Fredrick Ström avlidit.
Den i Bromma 1775 födde Carl Fredrik är sannolikt identisk med den artillerist Carl (Fredrik) Ström som finns upptagen i Svea artilleriregementes församlings husförhörslängder i Stockholm. I AI:7 (1801-1830) sid 320 finns denne Carl Ström noterad som född 1776 i Bromma. I Bromma finns bara en Carl Fredrik noterad, och det är 1775.
Det är bara det att Carl Fredrik Ström i Svea artilleriförsamling kan följas i generalmönsterrullor mm (Nr 31 under överste Arrhenius kompani) och står som ogift i alla år fram till 23/8 1812 då han gifter sig med en Anna Magdalena Wibelius i Stockholm. Han kallas då avskedad artillerist. De får två barn. En dotter Anna Carolina 15/9 1812 i Svea artilleriregementes församling. En dotter Sophia Johanna Bernadina 2/4 1819. Familjen noteras 1822 utflyttad till Katarina församling, där jag inte lyckats spåra deras vidare öden.
Frågan är nu om den Carl Fredrik Ström som 1804 gifte sig med Ingrid Greta Stillman i Väsby var identisk med denne Carl Ström? Var han bigamist? Eller var det en helt annan Carl Fredrik Ström? Hur kom det sig att Ingrid Greta Stillman 1815 noterades som soldatänka? Hade hon fått besked om detta från militären? Eller var det bara ett antagande så många år efter makens "försvinnande"?
Faktum är att det finns minst en annan möjlig kandidat Carl Fredrik Ström från Stockholm. Han föddes i Jacobs församling 30/7 1775. Fadern var traktören Jonas Ström och modern Lovisa Söderfeldt - dotter till traktören Nils Söderfeldt i Gamla Stan. Jonas Ström dog redan 1777 i Johannes församling, Stockholm. Hustrun Lovisa Söderfeldt gifte om sig med en styckjunkare Olof Sundberg, vilket framgår av en bouppteckning efter hennes far Nils Söderfeldt (1780/5:446).
Jag har ännu inte kunnat spåra denna familjs vidare öden. Olof Sundberg har troligen förflyttats till militär tjänst utanför Stockholm. I vilket fall är detta den ende Carl Fredrik Ström i Stockholm jag kunnat hitta. Har han levt till vuxen ålder och behållit faderns efternamn?
Blev han pottmakarlärling i Väsby? Eller var den avskedade artilleristen bigamist?
Med vänlig hälsning/Paul

2019-03-02, 09:50
Svar #1

Utloggad Paul Neptune

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 293
  • Senast inloggad: 2024-05-17, 10:21
    • Visa profil

Har snart gått ett år sedan mitt förra inlägg om Carl Fredrik Ström. Har inte fått några reaktioner på denna gåta. Vill dock bidra med följande komplettering, som kanske kan leda till en lösning.
När Carl Fredrik Ström och Ingrid Greta Stillman gifte sig i Väsby 1/10 1804 kallas Carl Fredrik "fri volontär". Jag har vid sökandet efter en soldat Carl Fredrik Ström mest sökt i arméns otaliga rullor. Har inte funnit någon annan än ovan nämnde Ström vid Svea Artilleriregemente. Begreppet "fri volontär" har varit svårtolkat. Volontär för vad??? Men inom Flottan förekommer "volontärer" flitigt. Förefaller som om det byggdes upp en kår av reservsoldater till Flottan genom de olika lantvärnen - bl a Skånska lantvärnet. Dessa volontärer kopplades sedan till reservtjänstgöring inom Flottan, men fick mellan krigen försörja sig på egen hand. Exempelvis som pottmakarlärlingar eller gruvarbetare i Höganäs.
Den 13/6 1803 värvades en Carl Fredrik Ström som volontär vid överstelöjtnant Gegerfeldts kompani sjöartilleriet i Karlskrona. Carl Fredrik Ström noteras då vara 25 år gammal och född i Stockholms stad. Innebär runt 1778.
Carl Fredrik Ström upptas sedan årligen i mönsterrullorna i Karlskrona fram till 1808. Men förefaller aldrig ha deltagit i aktiv krigstjänst. I 1809 års rulla framgår att Carl Fredrik Ström dött vid amiralitetets sjukhus i Karlskrona 27/12 1808. I samband med mönstringen 10/5 1808 noteras att Ström placerats för tjänstgöring på fregatten af Chapman. Men av allt att döma blev det inte mycket till krigföring för varken Carl Fredrik Ström, hans befälhavare Gegerfeldt eller fregatten. Både Ström och Gegerfeldt strök med i den mycket omfattande epidemi som drabbade en stor del av såväl befolkning som militär i Karlskrona detta år.
I Karlskrona Amiralitetsförsamlings dödbok fylls sida efter sida med avlidna i olika farsoter. Den 31/12 noteras att "lantvärnisten Ström" begravts.
Av kyrkböckerna i Väsby vet vi att Ström kom från Stockholm. Han var uppenbarligen volontär. Hans faderskap åren 1803, 1805 och 1807 i Väsby är fullt tänkbara i relation till de olika mönstringstillfällena i Karlskrona. Från 1807 och framåt finns inga spår av honom i Väsby.
Tyvärr har jag inte funnit någon rulla över Skånska lantvärnet denna period. Ska försöka hitta en sådan.
I vilket fall tycker jag att volontären Ström som avlider i Karlskrona 1808 är en avsevärt mycket troligare anfader är artilleristen Ström vid Svea livgarde som gifte sig i Stockholm 1812. I arméns rullor noterades noga om soldaterna var gifta eller ogifta. Skulle verkligen Ström vid Svea Artilleriregemente har lyckats dölja åren 1804-1812 att han var gift i Väsby!?
Spåren efter Carl Fredrik Ström i Väsby slutar egentligen när dottern Elna döps 18/11 1807 vid Gruvan. Är heller inte säkert att han var närvarande då. Men barnet avlades ju någon gång runt januari/februari 1807...
När Ingrid Greta Stillman 1812 får ett "oäkta" barn med drängen Niklas Berggren kallas hon "soldaten Ström hustru". Hon kallas inte "änka", vilket kan tolkas olika. Antingen är det en felskrivning. Eller också lever Ström fortfarande. Eller är det så enkelt som att hon aldrig nåtts av beskedet om makens död???
När Carl Fredrik Ström dog i Karlskrona 1808 var det sannolikt fullt kaos. Döden slog till mot alla - från överstar till lägst rankad dräng och piga. Kan mycket väl vara så att många av de avlidnas anhöriga aldrig fick besked.
I vilket fall har jag hittills inte funnit fler tänkbara Carl Fredrik Ström i de militära rullorna.
Till saken hör också att från 1797 och framåt var Karlskrona och Blekinge vanligt område för rekrytering av arbetskraft till just Höganäs. Direktör Stawford vid gruvan förhandlade sig till en särskilt avtal med landshövdingen i Blekinge.
/Paul

2019-06-08, 13:37
Svar #2

Utloggad Paul Neptune

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 293
  • Senast inloggad: 2024-05-17, 10:21
    • Visa profil

Kan nu tillägga att den Carl Fredrik Ström som föddes i Jacobs församling i Stockholm 1775 inte kan vara identisk med Carl Fredrik Ström i Väsby. Den gossen dog redan 1778 i S:t Nicolai Storkyrkoförsamlingen, Stockholm 1778.
I de militära rullorna för Flottans volontärer skulle Carl Fredrik Ström som dog i Karlskrona 1808 varit född i Stockholms stad ca 1778. Jag har en ny tänkbar kandidat i en tillskärargesäll Carl Fredrik Ström skriven 1795 vid Skinnarviksberget i Maria församling, Stockholm. Framgår inget födelseår. Men en trolig mor "soldatänkan" Brita Ström står skriven ovanför. Hon är tydligen också kopplad till textilindustrin men innehar även en krog Nr 72. Försöker finna dessa personer i kyrkböckerna. Dessa uppgifter är hämtade ur kronotaxeringslängderna.
Har försökt få fram mer från Krigsarkivet men fått besked därifrån att deras längder inte innehåller mer.
/Paul

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se