Inhyses betyder att man bor i ett hus som ägs av någon annan utan att vara i husägarens tjänst. Man kan antingen bo i samma hus som ägaren eller i ett 'eget' hus. Om man betalar eller inte är en sak mellan ägaren och den inhyste.
På 1800-talet, när landet är fullt av torpare och backsittare, så ser man också många inhyses i mantalslängderna. En torpare kan stå kvar på samma ställe i mantalslängden, men få titeln ändrad till backsittare (d.v.s. inte längre ha någon jord) och efter några år till inhyses. Detta är mycket vanligt. Torpare och backsittare kunde äga sitt hus, men inte alltid, vilket framgår av bouppteckningarna, där husens värde kan upptas. Även om de ägde husen, så bodde de på annans mark och betalade någon form av arrende, vanligtvis som dagsverken. Man får väl förmoda att när de 'degraderades' till inhyses, så hade de svårigheter att betala; kanske kunde de inte längre klara av att utföra dagsverken, och lär då inte ha haft så mycket annat att betala med heller, eftersom de oftast var utfattiga. Förmodligen fick de bo där på nåder.
Hjon är bara ett annat ord för folk/person (
SAOB). Skillnaden mellan inhysesman och inhyseshjon är alltså att inhyseshjon kan finnas av båda könen, till skillnad från inhysesman...