Hej PeO.
Detta med Per Matssons födelseår är en knepig fråga, men hans son kyrkvärden Mats Persson i Byn var enligt uppgift i vigselboken 1692 född i Byn vid Påfvelsmäss 1661, hans ålder uppges varit 80 år, (inte 86) när han dör i Byn 1740 8/9, begr. 21/9 en gudfruktig, redelig och nästan makalöst beskedelig man Det blir ganska tajt, men Per Matsson kanske var äldst av syskonen och född omkring 1637, sen kanske man också får justera Böret Erlandsdotters födelseår till ett par år före 1620.
Domboken ht1738 ?26. Anders Persson o.h.h. Ingrid Persdotter i Ö.Takene hade instämt Olof Persson och Per Nilsson ibid att de måtte taga lösen för sin avl. svärmoder Böret Persdotters jord i Byn. Svaranderna sade att de lämnat deras morbroder Mats Persson jorden till brukning till dess de kunna honom ..... svårläst, men fortsättningen går bättre:
Stamfadern hette Per Matsson, vilken efterlämnat 3 söner, Mats, Anders och Erik och 3 döttrar, Ingrid, Gunilla och Böret. Jorden bestod af 1/4 efter helt i Byn, hvilka 2:ne söner Mats och Anders samt alla 3 döttrarna torde dela sins emellan och sonen Erik fick sin jord i Vikene och således tillkom vardera brodern 2/7-delar och systrarna varsin 1/7-del uti Byn.
Kvinnan som dör i Byn 1696 Pers hustru, 70 år
Vet inte.
Jag undrar om du har sett något bevis på släktskap mellan Per Matsson och Olof Ersson?
Nej det har jag inte, tyvärr.
När det gäller Rommenäs i Östervallskog så finns där sedan tidigare en Sten Rasmusson.
Hur menar du då, i vilket sammanhang har du stött på namnet Sten Rasmusson?
Thol?ns avskrift har jag sett förut, (har den själv) men har aldrig satt detta köpet av Byn 1620 i samband med Erland i Furtan, och jag kan inte göra det nu heller. Konstaterar bara att en stor del av Byn var i Mats Jacobssons ägo i mitten av 1650-talet. Och inte nog med det, 1655 köpte Mats Jacobsson i Byn, trots att han inte var bördig därtill (han var oskylld), halva hemmanet Långvak i Arvika socken, av hustru Ingeborg Halvardsdotter i Långvak, Håkan Arnesson i Solberga, Anders Bengtsson i Bålgård och Bengt och Erland Nilssöner i Högvalta, Mats betalade till dem sammanlagt 120 Rdlr för detta.
Domboken februari 1674, wart och med rättens dom stadfäst att Sten Andersson jordefång på 1/4 i Långvak som följer: köpt av Per Matsson i Byn, Ärland Matsson i Långvak och Sten Matsson i Byn 1/8 i Långvak för 10 Rdlr till vardera och kostat på synegång för samma åtting 5 Rdlr. Härtill har Stens hustru Börit Matsdotter ärvt 1/8, summa 1/4 i hela Långvak. kommentar: redan i september 1665 var tredje uppbudet på 1/4 i Långvak för Sten Andersson ibid.
Domboken oktober 1680, näst vart befunnet hurledes sal. Mats Jacobsson i Byn Brunskog socken lämnade sina 3 söner och en dotter till arvs 5/12 i bemälte Byn och halvparten av hela gården Långvak, hvarutaf 2/12 eller 1/6 i bemälte Byn är Mattisses son Sten Matsson allena uppdragen till arvs, med alla tillhörigheter som äro: Tårpestället Lifwenäs i Mölnerudsskogen och qvarnen samt fallet i Lerhols fors med 1/3 uti ängen vid Tynneån under Västra Furtan, hvarmot Stens 2 bröder och en syster behålla de öfrige 3/12 i Byn, samt halvparten i hela gården Långvak. Alltså fick Sten nu fastebevillning på sin 1/6 del i åfvanskrefne Byn i Brunskog socken.
Näst bewiste Ärland Matsson i Långvak sig hafva på arfskiftet efter sina föräldrar fått en fiärding av hela gården Långvak, hvarå nu fasta bevilljades.
Erland Mattsson var alltså bosatt i Långvak och han dog där 1694 3/8 i en ålder av 58 år. Han var gift med Britta från Lerhol och de hade minst 6 barn.
MVH
Lennart Eriksson