Terve Marie! Enligt 1686 års kyrkolag i Sverige, vilken började tillämpas 1688 föreskrev bland annat att kyrkobokföringen skulle innehålla följande:
. Längd över alla prästens åhörare, hus för hus, gård för gård, med anteckningar om deras kristendomskunskap.
. Alla brudfolk med deras föräldrars namn, varifrån de kommer samt vad vittnesbörd de haft.
. Alla barns, äkta som oäkta, deras föräldrars och dopvittnens/faddrars namn samt födelse- och dopdag och födelseort.
. De avlidnas namn, som i kyrkan eller på kyrkogården är begravna, med kort underrättelse om deras lägerställen, stånd, villkor, leverne och ålder.
. Deras namn som tid efter annan flytta in uti eller utur församlingen, med underrättelse om varifrån de kommer, huru de sig förhållit och vart de far.
Enligt den sista punkten hade man kontroll över vilka som flyttade in och ut till församlingarna. I Borgå är inflyttningslängderna inmatade i Hiski-projektet, men ej kontrollerade. så inom det närmaste året bör väl de vara tillgängliga på nätet. Och det är bra, för då kan du nog få reda på varifrån i Lifland Johan Mårtensson kom, ty vid flyttning från ett pastorat till ett annat fördes man inte bara in i församlingarnas ut- och inflyttningslängder. Där brukar det stå var man var född. En bra början innan du sätter igång och letar i Estland, troligtvis därifrån han kom.
Varje person som kom till ett nytt pastorat var tvungen att medföra ett prästbevis (flyttningsbevis, flyttningsattest). Där skulle framgå personens kristendomskunskap, förda leverne och om vederbörande var gift eller till äktenskap ledig. I och med att Estland också var lutherskt så var det inga problem för din anfader att flytta till Finland och skriva in sig bland sina likar i tron. Senare i tiden tillkom uppgifter i inflyttningslängderna som behövdes för folkbokföringen, som t.ex. födelsetid, födelseförsamling, om attesten var utfärdad före eller efter årets mantalsskrivning samt om den flyttande hade skatteskulder.
Om du inte vill vänta på Hiskis införande av inflyttningslängderna, kan du köpa mikrokort från Landsarkivet i St Michel över inflyttningslängderna i Borgå 1796 - 1821. Före det datumet verkar de ej vara förda och efter är det ingen idé, för då vet du att han gifte sig i Borgå.
Skriv eller ring till
Landsarkivet i St Michel
Box 2
FIN-50101 St Michel
Finland
Telefon +358-15-321310
Fax +358-15-3213157
. eller e-posta till
mikkeli (ät) narc.fi
Rikta din förfrågan eller beställning till Seija Vitikainen.
Mvh
Harri Blomberg