Janet
Hutlöst dyrt är ett relativt begrepp.
För den som forskar i t.ex. Östergötlands län finns nu det mesta tillgängligt på nätet. Är man bosatt i Luleå eller Malmö och har sina förfäder i Östergötland, så skall Genlines pris (1995:- för medlemmar inom Släktforskarrörelsen) jämföras med vad det kostar att resa till Vadstena, ligga över på hotell/vandrarhem o.s.v. Man kan också jämföra med vad det skulle kosta att beställa SVAR-kuvet för 16:-, eller 20:- eller 25:- styck plus returporto. Försök att följa en dräng eller piga eller en statarfamilj ut och in i de Östgötska församlingarna tills de fastnar...
Då förslår hundra kuvert inte så värst långt.
För den som har alla sina förfäder i Östergötland är det ointressant om ett eller flera län i Norrland eller i Skåne tillkommer. Det är ju först när ens egna län blir tillgängliga som man ansluter sig till Genline. I det avtal förbundet har slutit med företaget ingår därför som en princip, att priset skall vara detsamma hela tiden, inte höjas för vart län som tillkommer. En prisgaranti som håller i tre år, till att börja med.
Men visst, 1995:- är mycket pengar.
Som sådana kan de också jämföras med medlemskap i golfklubbar eller med semesterresor, restaurangbesök och vad man nu väljer att ha för sig på sin fritid. Riktigt relevant är dock inte denna liknelse, eftersom vi också har en offentlighetsprincip att värna om. Jag upprepar; De gamla kyrkoböckerna borde vara fritt tillgängliga för alla, oavsett plånbok, men eftersom Riksarkivet och SVAR inte lever upp till denna egentligen grundlagsskyddade princip, får släktforskarrörelsen se sig om efter alternativ. Kyrkoböcker på nätet är ett sådant alternativ, dessutom ett modernt och praktiskt sådant.
Ted Rosvall