Hej!
Har frågat SVAR om det tidigare i år och svaret var att det inte var aktuellt. Således får vi vänta på det ett okänt antal år. Som medborgare har vi enligt lag rätt att ta del av dessa handlingar. Fråga närmaste landsarkiv om det kan få låna landskapshandlingar i original ifrån Stockholm. Ibland kan t.o.m. kommunbiblioteket ha in inlåningsrätt från Riksarkivet. Låntagaren får då läsa i biblioteket (läsesalslån), men inte ta hem handlingen.
Brasklapp: Ibland finns det fuktskadade volymer, av arkivarier kallade för rödmärkta. Dessa är i så dåligt skick att de inte ens går att konservera, återställas. Och när inte det går, kan man inte heller skanna av den och inte heller lägga ut på nätet. Och det tar också tid att skanna blad större än A1 i hög upplösning!
SVAR tjänar nu rätt mycket pengar på sin internettjänst tror jag - billigare än Genline och mikrokortvereksamheten går numera med förlust. Tydligem så pumpar de inte över pengar från den ena verksamheten till den andra utan funderar på att lägga ned. Jag skulle önska att pengarna användes för att få ned avgifterna på mikrokortlån och -köp. Och det borde ändå gå, eftersom mikrokortsidan krympt kraftigt, då kyrkböckerna finns skannade på nätet av flera aktörer. Men vi forskare som är intresserade av andra källor än kyrkböcker får vänta på vår tur. Det är marknaden, efterfrågan som styr. Det är därför SVAR och Genline ska digitalisera kyrkböckerna först. Tokigt bara att de båda företagen skannar av kopiorna av originalen, d.v.s. rullfilmerna. Rullfilmerna gjordes med idag föråldrad teknik. Företaget Arkiv Digital/ Digital Arkiv fotograferar direkt eller skannar direkt på originalen och lägger ut på sin hemsida. Det blir otrolig skillnad. Svartvitt skanning mot modern färgskanner.
Det är riksdagens fel att SVAR tar betalt. Riksdagsmännen har genom direktiv inte tillåtit att vi betalar skatt till SVAR:s verksamhet, utan kräver att SVAR helt och fullt ska vila på intäkter. Ojämlikt är det, då boklån subventioneras oftast. Den summa på 10 kr motsvarar ofta inte fraktkostnaden som kan vara t.ex. uppe i 70 kr. Men när folk ska bedriva en aktiv kulturgärning, som att dokumentera sin släkt eller ännu bättre, sin bygd, då ska man betala för något som en gång filmats med hjälp av statliga skattepengar. Alla ska ha rätt att utöva sin kultur, d.v.s. sin kulturella aktivitet. Om man blir hindrad att göra detta p.g.a. bristande ekonomiska resurser så blir det en rättighetsfråga och därigenom en demokratifråga! Rättem till det kulturella arvet riskerar att urholkas. Se på Norge, Danmark och Estland! Där tillgängligörs kyrkböckerna gratis. Och i Finland har man HisKi-projektet, där liknande material finns.
I Norge har man från ledande håll förstått sig på att samarbeta med seriösa forskare. Där finns på nätet många längder liknande våra landskapshandlingar tillgängliga. Något för Sveriges Släktforskarförbund att sätta i rullning och ta initiativ till?
mvh Björn