ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Attester, döds- och vigsel / Certificates, death and marriage  (läst 681 gånger)

2004-05-21, 16:17
läst 681 gånger

Lotta Nordin (Lotta)

  • Gäst
Eftersom många ger råd om att man ska beställa vigsel- och dödsattester för att få mer upplysningar om sina släktingar i USA så kan det kanske behövas lite brasklappar.
I Texas är det omöjligt att få ut en attest om man inte är nära släkt. Med nära släkt menar dom endast den närmaste familjen; makar, barn, syskon och föräldrar. Kusiner och sysslingar räknas inte som tillräckligt nära släkt. Jag försökte med att endast be om uppgift om begravningsbyrå och om det stod någon anhörigs namn på dödsattesten men det gick inte alls för sig. Jag hade dock tur för jag hittade en dödsruna från en dagstidning i ett biblioteks databas och fick på det sättet reda på både barn och syskon till den avlidne, samt även i vilken stad dom var bosatta. Dessutom var dödsrunan gratis.  En attest, om man får ut den, kostar $10 (minst).

2004-05-21, 18:24
Svar #1

Anne Olsson

  • Gäst
Lotta,
 
Det skulle vara intressant att få veta vilket biblioteks databas du hittade? Jag har själv släktingar i Texas och det skulle vara roligt att hitta lite mer om dem. Har du adressen till biblioteket?
 
M V H
Anne Olsson

2004-05-21, 19:00
Svar #2

Lotta Nordin (Lotta)

  • Gäst
Hej Anne!
 
Jag uttryckte mig kanske liiite galet.  Jag letade inte själv i databasen.  
Houston Public Library, http://www.hpl.lib.tx.us/hpl/, har en databas där dom kan söka i bl a Houston Chronicle, och tar väl egentligen $1 dollar för kopior, men.....  
Jag fick min dödsruna bakvägen, en amerikansk forskare fick den därifrån och skickade den per epost till mig.  
När det gäller Houston med omnejd så finns dödsrunorna i Houston Chronicle sökbara från och med 1997 på tidningens egen hemsida: http://www.chron.com/class/obits/archive/index_obit.mpl. Det är uppgifter före 1997 man kan söka via biblioteket.
 
Man bör nog ha dödsdatum och plats också när man ber om hjälp.
 
Det finns andra tidningar i Texas också, på den här sidan finns en hel del: http://www.usnpl.com/txnews.html
 
Mvh//
Lotta

2004-05-22, 09:00
Svar #3

Jan Ek (Janek)

  • Gäst
Den i mitt tycke snabbaste vägen att få reda på vilka regler som gäller i en viss stat är att starta på denna översiktssida (sponsad av Ancestry, är gratis men innehåller reklam).
 
Då kan man raskt klicka sig fram till den officiella informationen på delstatsmyndighetens sida via inlagda länkar. En titt på Texas visar att det du säger ovan Lotta inte är helt korrekt.
 
För delstaten Texas gäller sekretess på birth certificates 75 år, death certificates 25. För dödsattester är det alltså bara om personen avlidit de sista tjugofem åren som tillgången begränsas till nära anhörig eller juridisk representant.
 
Sekretessen varierar stort i USA, och kan också snabbt ändras. 9-11 acccelererade en inskärpning över hela USA, men identity fraud har varit ett problem länge. Ett mer intelligent sätt att möta detta är att erbjuda genealogical copies, kopior stämplade att de inte kan användas för att t.ex skaffa pass eller andra identitetshandlingar. Några delstater erbjuder denna möjlighet. Sekretessen varierar annars typiskt mellan 0 år (t.ex Minnesota) och 50 år (t.ex NYC) för dödsattester. Vigsel och framförallt födelseattester brukar ha strängare regler då dessa oftare kan användas i bedrägliga syften.
 
När man skaffat sig kunskap om den juridiska situationen kan man ofta tjäna tid på att beställa kopior från den aktuella county-myndigheten istället för delstatsdito. Stora counties har egna innehållsrika websidor, adresser finner man oavsett på översiktssidan jag länkat ovan.
 
Betalning är ett relaterat problem. Min egen erfarenhet är att county-myndigheter ofta accepterar VISA, också när websidan tiger om detta. Ett påslag på 5 dollar för kortbetalning är rimlig. Delstatsmyndighetens sida brukar vara tydligare på vad som gäller, men också här kan flexibiliteten vara större än det verkar. Eller inte.
 
Det finns ett särskilt företag, Vitalchek, som specialiserat sig på att sälja attester. De tar huvudskligen kreditkort, och man handlar rätt på nätet. Jag brukar dock undvika Vitalchek om jag ser att kostnaden blir lägre med att handla direkt från myndigheten utan mellanhänder. Jag fastnade också en gång i en beställning då det krävdes ett amerikanskt VISA-kort (med amerikansk kundadress), jag vet inte om den begränsningen fortfarande gäller. Några delstater försöker styra alla beställningar över till Vitalchek för att slippa en del administration, men detta är knappast lagligt.
 
Eftersom Vitalchek också linkar de officiella myndigheternas sidor är det ändå en bra ingångssida som ger översikt.
 
I övrigt vill jag instämma fullt med Lotta att dödsrunor och notiser från lokaltidningar ofta är väl så intressanta, mer innehållsrika på familjeuppgifter, och ibland faktiskt lättare att få tag i. Men här är kontakt med ett välvilligt bibliotek eller lokal släktforskare nödvändigt i de flesta fall. Många dagstidningar börjar emellertid att lägga sina arkiv både sökbara och med möjlighet att handla på nätet. Oftast är det dock endast de senaste 5-10 årens tidningar som är åtkomliga på detta sätt.  
 
Alla dagstidningar finns på mikrofilm, det gäller bara att finna snabbaste vägen till källan. Ibland är det den stora forskningsinstitutionen på delstatsnivå, ibland mormonernas Family centers, ibland det lilla lokalbiblioteket.

2006-12-07, 17:36
Svar #4

Utloggad Anita Hjelm

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 551
  • Senast inloggad: 2018-10-25, 12:50
    • Visa profil
Jag söker dödsdatum för KARL VALTER PETTERSSON  
f 1908-05-19 i Kamlunge, Nederkalix.
Han bodde i Philadelphia, Pennsylvania.
 
Vilket år gifte han sig med Martha?(vet inte hennes flicknamn)
 
 
MVH
Anita Hjelm

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se