ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Gustav III:s födelse  (läst 1544 gånger)

1999-12-11, 19:59
läst 1544 gånger

Utloggad Rune Isaksson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 162
  • Senast inloggad: 2024-10-09, 10:47
    • Visa profil
När jag för några år sedan sökte i Gladhammars (H) födelsebok fann jag följande notis:
Gustavius  Jan: 13  Adolph Friedrich, Lovisa Ulrica, Wälsigna kan gud!
Var Gustav III verkligen född i Gladhammar?
Eller var det brukligt att prästerna skrev in en kunglig födsel i sin egen församlings födelsebok?
Vem vet mer?

1999-12-11, 23:23
Svar #1

Utloggad Anders Berg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7651
  • Senast inloggad: 2024-06-07, 11:36
    • Visa profil
    • Scangen
Det var nog ganska vanligt. Har sett det flera gånger. Vanligare ändå var nog att det noterades i dödboken när kungen eller drottningen avled.

2002-07-22, 18:57
Svar #2

G-B Werner

  • Gäst
En undran:
 
Kungen före Gustav III, var det Fredrik I?
I sådana fall, hur var släktförhållandet dem emellan?

2002-07-22, 19:10
Svar #3

Anna Orebrand

  • Gäst
Kungen före Gustav III var Adolf Fredrik (som framgår av ovan). Adolf Fredriks företrädare var dock Fredrik I, men de var inte släkt (i alla fall inte på nära håll). Adolf Fredrik var från Holstein-Gottorp och blev vald till svensk tronföljare eftersom Fredrik I och Ulrika Eleonora inte hade några barn.

2002-07-22, 20:42
Svar #4

Utloggad Carl-Fredrik Hanzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1959
  • Senast inloggad: 2018-08-09, 16:27
    • Visa profil
Dock var ju Adolf Fredrik (och därmed Gustaf III) släkt med Fredrik I:s gemål (och företräderska som svensk regent) Ulrika Eleonora d.y.. Adolf Fredriks far Christian August (av Holstein-Gottorp) var nämligen kusin såväl till henne, hennes bror Carl XII, sin brors gemål Hedvig Sofia (för övrigt syster till de båda föregående), som till deras far Carl XI. Christian Augusts bror, hertig Fredrik IV av Holstein-Gottorp, var alltså kusin till såväl sin gemål, sin svåger som sin svärfar. Hans gemål var alltså samtidigt hans kusin och hans kusinbarn. Låter det komplicerat? Det är det också!
 
Adolf Fredriks mor Albertina Fredrika (av Baden), var kusindotter till Carl XI och således syssling (3-männing) till Hedvig Sofia, Carl XII och Ulrika Eleonora d.y.  
 
Så visst fanns det hel del släktskapsförbindelser mellan den Sveriges nya kungaätt (Holstein-Gottorp) och de båda föregående (Hessen och Pfalz-Zweibr?cken; i synnerhet det sistnämnda)
 
Sedan var ju Adolf Fredriks egen gemål (och Gustaf III:s mor) Lovisa Ulrika (av Preussen) brorsdotter till Fredrik I:s första gemål Lovisa (Louise) Dorotea av Preussen, och blev faktiskt namngiven efter Fredrik I:s båda gemåler. Men det är ju en annan historia.....

2003-11-05, 19:46
Svar #5

Linnea Lundell

  • Gäst
Vet inte om denna fråga hör hemma här, men om jag skulle vara på helt fel ställe kan ni ju bara strunta i mig...=)  
Finns det några roliga fakta om Gustav III? Jag ska hålla ett företag och skulle gärna vilja pigga upp det hela med lite humor, men det är svårt att hitta något skoj både i böcker och på internet. Gjorde han aldrig bort sig, typ när han druckit för mycket vin eller något?

2003-11-05, 21:13
Svar #6

Utloggad Maud Lindeberg

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 569
  • Senast inloggad: 2024-12-15, 23:46
    • Visa profil
    • www.vardnas.net
Hej!
 
Här kanske du hittar något, hemsidan  
Sällskapet Gustafs skål:  
http://www.gustafsskal.nu/
 
Mvh, Maud
mlind

2003-11-06, 19:16
Svar #7

Utloggad Ann Little

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1252
  • Senast inloggad: 2024-02-23, 20:10
    • Visa profil
Hej Linnea!
 
Jag har en bok som heter Ensam drottning och handlar om Sofia Magdalena, Gustav III:s danskfödda gemål. Boken kom ut 1958 och författaren är Gerd Ribbing. Mycket i denna bok handlar givetvis om Gustav III men det mesta är inte av speciellt rolig slag. Jag tyckte dock att nedanstående var rätt kul, men då jag inte vet i vilket sammanhang du skall hålla ditt föredrag är det svårt att veta om historien  är riktigt passande.
 
 I slutet av februari kände sig Gustav en dag, då han bodde ute på Haga, så pass dålig på grund av förkylning och hemorrojder, att han fick lov att ge återbud till couren på Slottet i staden. Drottningen , som alltid hade lätt för att bli orolig, tog sig för att påföljande dag objuden fara ut till Haga, endast åtföljd av en statsfru. Denna lämnade hon i ett yttre rum och steg själv oanmäld in till kungen, som låg till sängs. Han blev alldeles förstummad av detta överraskande besök. En kammarjunkare, som befann sig inne i rummet ville diskret avlägsna sig, men kungen, som måtte fattats av någon slags ängslan sade hastigt till honom att stanna kvar.
Drottningen uttryckte senare sin förvåning över detta föga artiga mottagande, i synnerhet som heller ingen stol framsattes åt henne, utan hon själv fick lov att ta sig en. Sofia Magdalena satte sig bredvid kungens säng. Hon var full av ömhet och omtänksamhet, tyckte sig märka att hans rum på Haga verkade fuktiga och bad Gustav att inte längre bo därute utan hellre flytta in till staden. Hon klappade hans hand flera gånger och berömde mycket hans vackra paviljong, vilken hon inte förut hade sett.
Nu återvann Gustav fattningen och sade, att han varmt önskade att hädanefter ofta få se henne ute hos sig. Han föreslog att kammarherren, baron Wrede, skulle få följa henne omkring, så att hon också finge se alla de andra rummen. Sofia Magdalena avböjde. Hon sade sig helst vilja vänta med detta tills hennes make bleve frisk och själv kunde visa henne allt. Men då han insisterade, reste drottningen sig och tog ett ömt avsked, i det hon flera gånger omfamnade sin make.
Därpå gick hon tillsammans med kammarherren upp för att bese också de övre små rummen i Hagapaviljongen. Wrede öppnade en stängd dörr: därinne på sängen låg kammarlakejen Hjortsberg helt naken och sov. Drottningen tog vid denna syn ett steg baklänges ut genom dörren igen och sade till Wrede, att det verkade som om han inte vore vidare hemmastadd i huset, ty det där rummet kunde ju inte höra till kungens våning utan måste vara betjäningens...  
 
Här kan man kanske säga, att Kung Gustav 'gjorde bort sig' genom sitt impulsiva handlande!  
 
Mvh
Ann Little

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se