Hej alla intresserade !
Det här var ju mycket spännande.
Stadsskräddaren i Eksjö Måns Persson är även min anfader. Jag har hört ryktesvägen att han skulle vara samma person som den Bo skriver om ovan arrendator i Vadstena län, ägare av Fjättmunna i Ekeby sn, fogde på Boxholm samt gårdsägare och skräddare i Eksjö. Det låter alltså som om det finns bevis för att det är samma person.
Skräddaren Måns Persson får en son Bengt i Eksjö 1633 (döpt 21/2). Det är egentligen den enda tidsangivelsen jag har på Måns. Han borde alltså vara född kring 1600, men det går ju bra en bra bit före och efter också.
Med tanke på det Bo skriver ovan att en okänd kvinna skall ha varit gift med en Jesper och med en Per, alla än så länge okända, kan kanske följande noteringar bringa lite ljus på vem dessa var.
J. Silfvings skriver i sin bok Eksjö - Medeltidsstaden och Arendt Byggmästares stad, Till omkring stormaktstidens slut, del II:1 sidan 189 om Bengt Månsson.
Bengt Månsson. Född i Eksjö d.21/2 1633 av Måns Pedersson och hans hustru. Vid hans dop närvaro bl.a. rådmännen Bengt Jonsson, Jon Jonsson och Börje Jonsson, den senare även blivande rådman, vilkas närvaro tyder på, att han härstammade från ett ansett hem. Fadern hade en gård vid torget, som borgmästaren Christopher Nilsson, g.m. en dotter till Måns Pedersson och följaktligen svåger till Bengt Månsson, sedermera övertog och bebodde, sedan fadern före 1653 utflyttat till Hjärtnunna i Eggeby socken i Östergötland. [Hjärtnunna i Eggeby socken i Östergötland borde tolkas som Fjättmunna i Ekeby].
J. Silfving skriver vidare i Genealogisk Tidsskrift Band III, årg 9 (1954) s.205ff en artikel Den försmådde friaren-borgmästaren i Eksjö Bengt Månsson:
Bengt Månsson var son till ... en i staden bosatt borgare vid namn Måns Pedersson, som - så vitt man vet - icke beklädde något av stadens främsta ämbeten, men ändock förefaller att hava varit en av stadens främsta hantverkare, stadsskräddare. Han ägde och bebodde ett hus, som då låg vid Stora Torget i Eksjö, på den tomt, där nu Eksjö-Tidningen är inrymd. Där föddes den 21 februari 1633 sonen Bengt Månsson. Sedan Måns Pedersson avflyttat från staden till Fjätmunna i Ekeby s:n i Östergötland, där troligen en hans broder var kyrkoherde, bodde Bengt Månsson kvar i gården tillika med en syster ... [Här har alltså J. Silfving rättat sig och skriver Fjätmunna i Ekeby].
Tyvärr finns det ingen källhänvisning på varifrån uppgiften kommer att Måns Persson skall ha flyttat till Fjättmunna.
Men om vi antar att uppgiften att han flyttar till sin bror, som då är kyrkoherde i Ekeby är rätt, så är brodern, Samuel Petri Brask (1613-1668), vilket ju i alla fall stämmer med deras patronymikon. Samuel Petri Brask är son till komministern i Veta och Viby, sedermera kyrkoherden i Västra Ny Petrus Johannis och Elisabet (Elsa) Larsdotter Brask.
Detta medför ju att två av de tre okända personerna är identiferade. Men som sagt det finns ju många ? fortfarande. Elisabeth (Elsa) är kyrkoherdedotter från Västervik och härstammar från biskop Hans Brask bror.
Skall bli spännande att få lite kommentarer och synpunkter.