Återkommer till MÄU 20:
Att viss information har gått förlorad i avskrifterna är troligt, som Kaj skriver (Kaj: söndag den 03 juli 2005 kl. 11.50). Men troligen har inte mer gått förlorat än att transaktionens genomförande i huvuddrag klart framgår. Läser man regesterna i den ordning som de har tillkommit nämligen Ludvigssons förteckning över Uppsala kyrkogods och därefter (förmodligen mer än 100 år senare) Haldorphs mera fullständiga redovisning av Uppsala domkyrkas jordabrev med tillägg av Peringskiölds kompletterande notis till uppgiften i Hadorphs förteckning, så finns det sammantaget endast två särskiljande fakta: lagman Unos utelämnade namn (förnodligen dock misstag av Hadorph) och så Johan Ingemarssons besegling. Detta tyder på att två kopior av brevet förelagat. Kopiorna av breven torde gått förlorade i slottsbranden 1697.
Ludvigsson var anställd av Gustav Vasa i dennes kansli för att utreda äganderätten till de i reformationen indragna kyrkogodsen. Han hade sin uppdragsgivares uppdrag att klargöra det indragna godsets ägarförhållande - Spjälbud vs Fartegn Unge i relation till föreliggande brev eller avskrift/-er. Övriga fakta i brevet var för kung Gustav ej relevanta vad beträffar detta brev. Däremot kunde han mycket väl ha klart för sig godsets senare historia, som prebendagods i Salstaherrarnas kor i Uppsala domkyrka, men detta kan inte utläsas av brevet eller tillägg till detsamma.
Hadorph, en äldre kollega till Peringskiöld, hade ett mera vetenskapligt intresse att sammanfatta för registrering brevets faktiska innehåll men missar (av okunskap?)att omnämna, dels Johan Ingemarsson (som troligen ej ha omtalats i brevet som kungens fogde, då detta, mig veterligt endast förekommit i ett av alla brev JI omnämns (DS 2606 / år 1327; jmf DS 2457), dels namnet Uno på lagmannen i Ångermanland. Altenativt kan två avskrifter förelegat. Det ena med Johan Ingemarssons sigillering (?Spjälbuds brev och Peringskiölds arbetsunderlag) ett annat utan hans besegling (?Farde Unges och Ludvigssons/Hadorphs underlag).
Peringskiöld, Hadorphs efterträdare som riksantikvarie, kompletterar sin företrädares uppgift med titel och namn för Johan Ingemarsson samt namn för lagmannen Uno. Brevets övriga innehåll har Hadorph redan omnämnt.
Biörners och Stiermans regester kan däremot icke grunda sig på det ursprungliga dokument eller den tidgare avskrivt, som Hadorph occh Peringskiöld har haft till sitt förfogande, då dessa uppges gått förlorade i slottsbranden 1697 (Kaj ib).
Hellbom har antagit att breven utställts i Skön (MÄU 20). Mitt antagande är att transaktionen och brevet/breven utställts i Ångermanland, (möjligen i Kutuby i Bjärtrå sn) i närvaro av den gamle lagmannen Uno och Hökar Petersson (?underlagman och Unos efterträdare). Förmodligen har Johan Ingemarsson sedermera sigillerat den kopia av brevet som Spjälbud Spjälbudsson hade. Vi vet att Johan Ingemarsson dock hade ägt gods i Medelpad (DS 2850) men 1342 var i tjänst hos Knut Jonsson (Aspenäsätten), lagman i Östergötland, och att denne då “upplät sin elskelige Johan Ingimarsson” gårdar i norra Småland för dennes trogna tjänst. (H Gillingstam “Brev ur askan” s 98)
Johan Ingemarssons besegling av transaktionen var av synnerligt vikt för Spjälbud som övertog hustru Ingeborg och Johan Ingemarssons släktgods i Bälinge sn, Uppland. Då nu Johan Ingemarssons sigill inte företetts i det ena brevets regest (Hadorphs) utan endast i Peringskiölds, kan man anta att två kopior av brevet förelegat. Om både hade arbetet med samma underlag finns det inget annat rationellt skäl till att Hadorph missat Johan Ingemarssons sigillering än att hans sigill inte fanns där. Alltså; Peringskiöld måste ha sett sigilleringen i en annan av transaktionparternas kopior.
Vi kan alltså med relativt stor säkerhet utifrån brevet fastslå:
att brevet torde vara utställt i Ångermanland, hemvist för närvarande lagmän, Une och Hökar Petersson, och vittnena Peter i Nässum, Påål i Lugnvik och Asvid;
att Johan Ingemarsson inte var närvarande vid utställandet av breven;
att två kopior av brevet har förelegat, varav ett sedermera försetts med Johan Ingemarssons besegling;
att Hadorphs regest av misstag utelämnat namnet ‘Uno’ på Ångermanlands lagman, men inte titeln och att det inte hade Johan Ingemarssons sigill;
att Peringskiölds regest kompletterar Hadorphs och var troligen grundad på en kopia (Spjälbud Spjälbudssons), som Johan Ingemarssons hade beseglat;
att hustru Ingeborg äger Morberga och möjligen även Söderby och sannolikt var befryndad med Johan Ingemarsson.
Hustru Ingeborgs bakgrund i övrigt är dock fortfarande en öppen fråga att diskutera trots att hennes koppling till Johan Ingemarssons ätt kan fastslås. Om Johan Ingemarssons personliga förhållanden vet man inte annat än att han hade en bror Sigge Ingemarssom och en måg Nils Fellarsson (Fjalar). Det senare framgår av Johans bytesbrev 1325 (DS 2510) mellan honom och Nils Abjörnsson (Sparre av Tofta) [Otydliga sigill lär finnas?]. Jfr S Rahmqvist 1996, s 235 not 32. Om Johan Ingemarssons vapenbild och om Ranekes benämning, ‘Balksparreätten’ på sin redovisning av dennes släkt (SMV I, s 232). “... det är uppenbart att vapenbilden är ett ‘klientvapen’, som har använts av personer som stått i tjänsteförhållande till medlemmar av någon av de högfrälse Sparresläkter som är knutna till de större sätesgårdarna i norra Uppland under denna tid (Aspenäs, Örby och Salsta).” (Rahmqvist 1996, s 290 samt not 45). Nils Abjörnssons far Abjörn Sixtensson hade 1296 en tjänare vid namn Ingemar (DS 1744) som sett ur detta perspektiv skulle kunna vara Johan och Sigge Ingemarssöners far.
Om Johan Ingemarssons måg, Nils Fellersson, skriver Hellbom: “En förmodan, att Nils Fardägnsson skulle kunna vara identisk med “Nicolaus Fellersson”, som i brev av 14 april 1325 (DS 2510, se ovan) uppges vara måg eller svåger (gener) till Johan (Jöns) Ingemarsson, har icke kunnat bekräftas.” Vems förmodan - Hellboms eller har den tidigare framförts i någon undanskymd regest. Någon som vet?
Namnet Feller är detsamma som Fiællar, fn Fjalar. Välvilligt tolkat skulle möjligen namnet Feller (Fjalar) kunna vara en skrivares missuppfattning av namnet Fardha(r)? Skulle Nils Gerbos patronymikon ha varit Fellersson/Fjalarsson eller Fardasson?
Sigge Ingemarsson, Johans Ingemarssons bror, beseglar 1341, då Johan Larsson, hans bror, svågern Botel Jonsson samt Cecilia av Eda ger sin mor Cecilia Ingemarsdotter till Eda 2 mark (2:0) jord i Helgesta i Haga sn ocg̈h 5 örtugland (0:1:2) i Olunda i Lagga sn med vilkor, att de efter hennes död skall skulle skiftas dem emellan. Brevet beseglas först Klements Jonsson i Husby, Husby-Lyhundra sn, Botel Jonssons bror, och därefte av Sigge. (HG “Brev ur askan”, s 93 f)
Vem beseglar för fädernejorden (? herr Klement) och vem beseglar för Cecilia Ingemarsdotter (?Sigge Ingemarsson)? Cecilia skänker 1341.12.24 gods - 0:4:2 i Taxa, Alsike sn, 0:3:2 i Åsby, Östuna sn samt 0:4:2 i Helgesta, Haga sn - till S:ta Clara kloster i Stockholm med bifall av sina anhöriga vid sitt inträde i klostret (DS 3613).
Troligen var Cecilia Ingemarsdotter syster till Johan och Sigge.