Släkten Hasselhuhn har redovisats ganska väl uttömmande i en artikel av Govert Indebetou i Personhistorisk Tidskrift 1928. Äldste kände stamfadern Hans Hasselhouhen, ”en främmande kiöpswän ifrån Riga”, avlade borgared i Stockholm 1655 24/11. Av sammanlagt femton barn är bara tre belagda i vuxen ålder. Bland de tolv övriga döptes bl a tre trillinggossar Abraham, Isak och Peter i juni 1669.
Utöver mellanledet vidare till senare tiders hasselhuhnare, Hindrich Hansson Hasselhuhn, befallningsman, sedan handlande i Gävle, där han dog 1706, var det systern Anna Maria, 1664-1732, gift med handelsman Paul Dachendorf på Broby i Österhaninge, och Adam, som omnämns som skomakargesäll.
Från handlanden Hindrich i Gävle grenar sig släkten vidare i två grenar från dennes söner Esaias, 1683-1740, kyrkoherde i Bollnäs, och Henrik, död 1742, kamrer vid Leufsta, Åkerby, Strömsholms och Karlholms bruk. Lustigt nog blev inga ättlingar till Esaias med namnet Hasselhuhn präster efter honom, däremot skulle hans bror Henriks gren komma att frambringa en lång rad präster, företrädesvis i Norrland.
Henriks gren var långt fram på andra halvan av 1800-talet den klart talrikaste halvan av släkten, men från 1800-talets sista decennier började de grenarna dö ut på svärdssidan och namnet försvinna. Esaias gren kom att föras vidare av en av hans fem kända söner, Isaac, död 1760, slutligen fänrik vid Kållands kompani som fick sina ättlingar relevanta för min släktforskning genom giftet med Anna Elisabeth Pemer, 1722-1793, dotter till stadsmäklaren i Stockholm Johan Pemer (från vars bror Robert vi som heter Pemer idag härstammar) och Anna Ekeroth.
Denna gren fördes vidare av en son per generation i stort sett ända fram till förra sekelskiftet, då det grenade upp sig med tre olika bröder med familj. Ungefär samtidigt som den dittills såpass talrika grenen från Henrik började tunnas ut. Kvar av släkten fanns i Sverige per 31 december 2007 totalt 43 som heter Hasselhuhn, varav väl då i så fall 39 hör till grenen som härstammar från Esaias (och alltså är ättlingar från släkten Pemer), och fyra till den familj i Alingsås som är enda kvisten kvar av grenen från Henrik.
Släkten är preliminärt anmäld av mig till Svenska Släktkalendern 2010. En del forskarfrågor om medlemmar av släkten har förekommit på Anbytarforum tidigare. Tänkte att det är hög tid att den får en egen tråd på Anbytarforum.