Johan Marin (den yngre) - Johan Lärka
Jag har tidigare under denna rubrik skrivit om några resande med efternamnet Marin. Under arbetet med de inläggen fick jag upp ögonen för ytterligare en person som vid några tillfällen förekommer med namnet Marin, som kan antas ha samband med de tidigare nämnda.
Det rör sig om garnisonssoldaten, artilleristen Johan Lärka.
Johan Lärka förekommer liksom Peter Marin (den yngre) i GMR 1790 för Garnisonsregementet i Göteborg.
Garnisonssoldaten nr 32, andra korpralskapet vid överstelöjtnantens kompani vid
Garnisonsregementet i Göteborg år 1790 [GMR Garnisonsregementet i
Göteborg 1790 (daterad 27/7 1790), s 108]:
Johan Lärka, 34 1/12 [år gammal], född i Västergötland, 8 4/12
[tjänsteår], gift.
Några år tidigare hade Johan Lärka ingått äktenskap med Ingrid Andersdotter Hallberg.
Paret hade åtminstone två barn, sonen Anders, f 1786 och dottern Maria Christina, f 1789.
Sonen Anders, (f 1786 25/8 i Erikstad sn) födelsenotis från Erikstad C:1, s 74:
Noterbart är alltså att här kallas Johan Lärka för Johan Andersson Marin.
I Göteborgs garnisonsförsamling föds 1789 26/10 parets dotter Maria Christina, men denna dotter dör redan efter knappt två veckor den 8/11 1789 i samma församling.
Kort därefter bör även Ingrid Andersdotter Hallberg ha avlidit för den 27/5 1792 vigs Johan Lärcka, 27 år med änkan Fredrika Rossberg, 27 år i Göteborgs garnisonsförsamling [Göteborgs garnisonsförsamling C I:9, s 130].
Paret hade åtminstone en dotter, Maria Stina, f 1791 13/12 i Erikstad sn, precis som halvbrodern Anders.
Erikstad C:1, s 97:
Precis som vid halvbrodern Anders födelse kallas fadern Johan Marin.
Denna dotter med namnet Maria Stina (eller Maria Christina) är den som senare (1810 1/7 i Garnisonsförsamlingen) vigs med Johan Peter Björner.
Johan Lärka och hans hustru Fredrika förekommer flitigt i passjornaler från år 1800 och framåt. Från och med 1814 kallas Johan Lärka, före detta artillerist, som får pass för att idka kopparslagarhantverket oftast till Älvsborgs län (men vid några tillfällen även till Skaraborgs län och även Hallands län).
I passjournal 1816 28/2 [Göteborgs och Bohus läns landskansli B V a:5] beskrivs hans signalement: Ålder 60 år, Hår: Mörka, Ögon: Blå, Wäxt: Lång.
Omkring 1819 reser Johan Lärka själv utan hustrun, varför det är troligt att Fredrika Rossberg avlidit omkring 1819. Därefter har han ingått ytterligare ett äktenskap med en Anna C. Strandberg.
Dottern Maria Christina nämns med efternamnet Lärka utom vid ett tillfälle, nämligen i ett bevarat pass från 1824:
Göteborgs och Bohus Länsstyrelse, Landskansliet E XV a:2 (Svenska
pass, Bade-Blank).
s. 364
”Att afskedade volontairen Johan Petter Björner och hans hustru Maria
Christina Marin med fyra mindre barn komma att besöka serskilde orter i
detta samt Skaraborgs och Bohus län för att sälja egna handarbeten af
sigtar, Lin och mössor.
Björner, 36 år
Ögon: blå
Ögonbryn: bruna
Hår: bruna
Ansigte: långlagt
Hustrun:
Ögon: blå
Ögonbryn: ljusa
Hår: ljusa
Ansigte: långlagt
Vänersborg 6/11 1824”
Det förefaller alltså sannolikt att Johan Lärka, antagit namnet Lärka då han blev soldat och att han hetat Johan Marin innan det. Är Marin ett släktnamn?
Kanske kommer vi närmare lösningen om vi tittar på hans äktenskap. Någon bra teori om vem Ingrid Andersdotter Hallberg är har jag inte.
Johan Lärkas andra hustru Fredrika Rossberg däremot bör vara identisk med den ”Friderica” som föddes 1765 19/1 i Falkenberg, ”Fadren angafs wara Artillerikarlen i Gborg Oluf Rossberg Modren Anna Maria Jertsdotter”. Bland faddrarna märks pigan Greta Lindberg (dotter till glasmästaren i Falkenberg Fredrik Lindberg och hans hustru Florentina Petersdotter). Detta gör att jag gärna vill identifiera modern med Maria Magdalena Gertsdotter, som föddes 1743 25/5 i Stråvalla sn som dotter till Gert Wimmergren och Florentina Petersdotter. Kort därefter har Florentina Petersdotter ingått äktenskap med Fredrik Lindberg. Gert Henriksson Wimmergren har diskuterats på flera ställen här på forumet tidigare.
I samband med fynden av Johan Lärkas barns födelsenotiser gjorde jag också ett fynd av ytterligare ett barn till den tidigare nämnde Peter Marin (den yngre) i Erikstads moderförsamling Bolstad.
Här föds Peter Marin och hans hustru Johannas dotter Sara Lisa 1781 1/2.
Bolstad C:1, s 79:
Samtliga bilder från Arkiv Digital.
Sedan tidigare vet vi att Peter Marin i GMR 1790 angavs ha över 19 tjänsteår. Kan det vara så att Johan Marin tvingades byta namn till något annat (Lärka) då han blev soldat vid samma regemente? Det finns flera exempel på detta inom resandesläkterna Ekholm och Darell vid denna tid. Är detta ett parallellfall? Är Johan och Peter bröder? Det som talar för en koppling och att de till och med kan vara bröder är att de uppträder vid samma regemente samtidigt, de reser i samma område (båda får barn i Bolstad pastorat) samt sist men inte minst kopplingen till den gamla resandestaden Falkenberg!