Stopp ett slag Göran. Innan vi rusar åstadda och bygger konstruktioner. Du vill framhävda Nils Burmans uppgift att Sigge Christoffersson kom som ung till en släkting i Kalmar. Denne släkting skulle enligt Burman ha varit Johan Siggesson. Rätta mig om jag har fel. Vi kan ju inte då börja tro att Sigge eventuellt skulle ha kommit till en annan, ingift, släkting bara för att vi vill pröva om släktskapet med Bureätten fortfarande håller. Detta är ologiskt, och ett cirkelresonemang. Antingen är det sant att Sigge Christoffersson kom till sin hypotetiska farbror Johan Siggesson eller så stämmer inte Burmans uppgift alls.
Nu efterlyser jag mer analys och information om denna Nils Burmans uppgifter. Jag citerar Torsten Berglunds uppgift ovan den 10 nov. 2005 så att denna viktiga passus tillförs diskussionen igen:
Det är INTE Johan Bure som påstår att Siggo Christophori skulle tillhöra Buresläkten.
Av Urban Sikeborgs grundliga analys av källäget i hans här ofta åberopade och mycket läsvärda uppsats Johan Bures släktbok över Bureätten. Tillkomst och tillförlitlighet (Släktforskarnas årsbok 1996, s. 245-286) framgår att det först är på 1700-talet som denna uppgift dyker upp.
Sikeborg har tidigast hittat uppgiften i Nils Burmans 1700-talshandskrift om Buresläkten (Hb7, KB). Burman har placerat in Siggo Christophori som brorson till Johan Siggesson och tillskrivit Johan en broder Christopher Siggesson. Som Sikeborg påpekar i sin uppsats och som även Carl-Henrik Carlsson framhållit i uppsatsen Släkten Burman i svenskt biografiskt lexikon - en släkt eller två? - Eller tre? (Individ och historia, 1989, s. 29-54), så har många av Burmans tillägg till Johan Bures ursprungliga släktsammanställning visat sig inte hålla vid en närmare källkritisk granskning.
Roger Axelsson har i den pågående parallelldiskussionen (Bureätten: Runstenarna, den 8/11 2005 kl 9.26) även påvisat att uppgiften finns i Peringskölds 1700-talshandskrift Chronicon genealogicum. Däremot saknas den som sagt i Johan Bures släktbok från 1600-talets början. Roger Axelsson framhåller (4/11 2005 kl 21.49) att i Johan Bures släktbok (Genealogica 53, RA) finns ingen bror till Johan Siggesson vid namn Christopher, men däremot en bror Mårten i Gävle med sönerna Sigge i Stockholm och Påvel.
- Hur pålitlig är Genealogica 53:s uppgift i sammanhanget? Finns det bevis att Johan Bureus uteslutit syskon i några andra släkttavlor? I så fall bör vi överväga möjligheten att herr Sigge kan vara en brorson till Johan Siggesson (Svartingstorpsätten), om inte bör detta gamla hypokryfiska 1700-talspåstående förpassas till forskningens sophög en gång för alla. Vi vet ju nu också att det är först herdaminnesutgivaren Magnus Collmar på 1900-talet, som troligen förledd av det äldre herdaminnets påstående att herr Sigge tillhörde Bureätten, tolkat in ett Bvre i herr Sigges sigill. Ibland spelar ödets nyck oss historiska spratt. Det går dock inte att finna något r i herr Sigges sigill varför Collmars uppgift faller platt?och litteraturuppgifterna som anger herr Sigge Christophori med tillnamnet Bure bör strykas en gång för alla, eftersom han aldrig skrevs eller kallades så av sin samtid.