ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Lars-Erik Spathon

Sidor: [1]
1
Musik / SV: Billquist, Ulla (1907-1946)
« skrivet: 2021-02-18, 20:18 »
Hur tar man reda på nu levande släktingar till henne. Jag har en hel del brev från hennes syster Karin, som var tillsammans med min farfars bror. De hade sonen Sixten tillsammans.
Jag skulle vilja fråga om de är intresserade av dessa brev.

2
Av någon anledning lyckas jag inte med att registrera mig på familysearch, och jag hittar inte heller uppgifterna du försett mig med, på någon annan sida heller. Jag får nog ta barnen till hjälp.
[/size]
[/size]Du skall ha stort tack för din hjälp

3
LARS JOHAN LINDSTRÖM Utvandrade från Sverige den 29 april 1884. Han var född 28 juli 1865 i Torsåker, Västanfors, dog 15 dec. 1929 Elsmore, Allen, Kansas.
Han var brorson till Stina Larsdotter som utvandrade 1869.

Systern ANNA LOVISA LINDSTRÖM. Utvandrade från Sverige den 23 aug. 1889. Född 3 okt. 1872 i Mackmyra, Valbo. ✞15 feb. 1903.

 

Jag har registrerat mig, men det tar lit tid innan jag kan använda sidan. Är det där du funnit alla uppgifter?

4
Det var några ättlingar som anslöt till dem några år senare.
Vart skall jag leta efter motsvarande uppgifter för dem?

5
Tack för hjälpen.
Vad fort det gick för dig att hitta dessa uppgifter. Jag har själv letat i flera dagar.

6
Stina Larsdotter född Skräck utvandrade 4 juni 1868 från Åsbyggeby 2:a rote i Valbo, Gävleborg. Föddes 27 juni 1821 i Mackmyra.
Hon utvandrade till USA tillsammans med maken John Wahlquist.

Jag har försökt leta reda på hur de tog sig över Atlanten, men inte hittat några uppgifter. Har någon möjlighet att hjälpa mig leta reda på hur de åkte. Det som skulle vara riktigt intressant att få reda på är vilken båt de åkte med.


7
Chile / SV: Nilsson flyttade till Chile
« skrivet: 2017-07-10, 12:45 »
Jag sammanfattar Melissa Mansilla Nilssons fråga.

Hon söker information om sin farfars far som anlände till Chile från Hamburg, kanske före första världskriget. Hans namn var Martin Nilsson Pettz, hon vet dock inte om hon stavat efternamnet rätt.

Melissas far sa alltid att hans far var adopterad tillsammans med sin bror. 

Jag skall skriva till henne och fråga om hon har någon mer information av något slag.   

8
Chile / Nilsson flyttade till Chile
« skrivet: 2017-07-05, 16:57 »
Jag fick en förfrågan från en Chilensk dam på en Tysk släktforskarsida. Har någon möjlighet att leta fram några uppgifter som hon frågar efter. Här nedan är hennes fråga:


"Hi, I'm Melissa Mansilla Nilsson. I'm from Chile. I search information about my great grandfather. I just have a little information, I know his name was Martin Nilsson Pettz (I don't know how to writte Pettz). My family say me him arrived from Hamburgo to Chile, maybe before the first war. My grandfather always said his father was adopted togheter his brother (which we don't have information). Please any information is appreciated."


 

9
Jag har över 2000 brev från släkten, med början i mitten av 1800- talet till mitten av 1900- talet. Väldigt ofta skriver de att de har äggvita när de är sjuka. Vid enstaka tillfällen skriver de att de har äggvitesjukan. Detta gäller både kvinnor och män. Ingen av dem var allvarligt sjuka, åtminstone inte någon längre tid.


Kan det vara skillnad på uttrycket att "ha äggvita" och att "ha äggvitesjukan"

10
000 Osorterat / SV: Hjälper en från USA
« skrivet: 2017-02-04, 20:59 »
Min Amerikanske vän blev väldigt glad för informationen in fiskat fram, och tackar väldigt mycket för hjälpen. Han berättade även att i den släkt vi just tittat på finns en välkänd pianist vid namn Robert Wells.


Jag vill också tacka så mycket för er hjälp.

11
000 Osorterat / SV: Hjälper en från USA
« skrivet: 2017-02-03, 19:16 »
Oj vad snabba ni var. Tack för dessa uppgifter, jag hoppas att han blir nöjd.

Jag vet inte om han har kollat originalet, jag skall fråga.
Vet ni hur pass vanligt det var att man emigrerade till Ryssland på den tiden?

12
000 Osorterat / Hjälper en från USA
« skrivet: 2017-02-03, 14:39 »
Jag är osäker på vart i forumet jag skall be om hjälp i denna fråga. En person från USA frågade mig om hjälp att ta reda på information om hans mormor eller om det är hans farmor.

Hennes namn var Sara Hildur Aurora Well, född Lagerström. Hon var också känd som "von Laatzen". Enligt dödsattesten från Amerikanska Ambassaden i Stockholm (bifogas) föddes hon den 13 maj 1896 i St Petersburg, Ryssland, inte i Florida, USA som det står i dokumentet.
Att det var många som emigrerade till USA vet vi. Det han skulle vilja veta är om det även var vanligt att man emigrerade till Ryssland. Han undra även om någon vet hur han skulle kunna finna hennes födelse dokument.

Vänligen, Lars-Erik

13
Religion / Religion
« skrivet: 2015-04-26, 17:51 »
Tack ska ni ha.  
 
Några kyrkböcker eller andra dokument från Björkeby, eller uppgifter om hans eventuella anknytning till Kalvinismen och någon Kyrka i Stockholm kanske man inte kan räkna med att finna. Skulle ni snubbla över någon information som rör detta får ni gärna vidareförmedla den till mig.  
 
Stort tack  
Lars-Erik

14
Religion / Religion
« skrivet: 2015-04-26, 16:12 »
Tack Carl.  
Det måste vara den Axel vi söker efter, då det enligt uppgifter jag fått från Tyskland stämmer med året då han föds och avlider. Enligt osäkra uppgifter om födelseår som jag fått från Tyskland, flyttade han till Berlin där han var gemensamt stats- krigs och andre kabinettsminister. Enligt dem föddes han eventuellt år 1691 och dog den 8 december 1748 in Berlin.
 
Jag vore mycket tacksam för hjälp att finna mer information om honom.

15
Religion / Religion
« skrivet: 2015-04-26, 15:17 »
Hej Ulla.  
 
Ursäkta, jag kanske är lite trög.
 
Att du får upp denna sida då du söker på Jean Voltaire förstår jag, han står nämnd på sidan, men hur kommer det sig att samma sida kommer upp då jag söker på Arvid Axel Mardefelt. Står han inte nämnd på sidan så borde det finnas något annat dokument som även knyter honom till denna sida?  
 
Länken i ditt senaste mail hade jag sedan tidigare.

16
Religion / Religion
« skrivet: 2015-04-26, 14:45 »
Jag måste höra av mig igen om en fråga jag inte kan släppa.  
Hur kommer det sig att dokumentet på denna länk http://www2.ssa.stockholm.se/Bildregistrering/Mantalsregister/redigera.aspx?bild =M176001010108.JPG  
kommer upp då man söker på Arvid Axel Mardefelt om han inte är omnämnd i dokumentet, eller i något annat dokument som har anknytning till detta.

17
Religion / Religion
« skrivet: 2015-04-26, 14:25 »
Stort tack för hjälpen.  
Vi får nog nöja oss med att konstatera att han föddes omkring 1691 - 92. Närmare än så går nog inte att komma. Den information jag nu fått skall jag översätta och skicka vidare över Atlanten.
 
Vänligen
Lars-Erik

18
Religion / Religion
« skrivet: 2015-04-26, 13:31 »
Carl
Tack för dina uppgifter. Jag har inte tittat i Elgenstiernas ättartavlor, dessa trakter helt okända för mig. I efterforskningar om min egen släkt har jag rört mig i andra samhällsskikt kring mästersmeder från dalarna och Gävle samt hos bönder, trädgårdsmästare och konstnärer i Skåne.  
 
Kan jag finna hans meritlista på Google? På de sidor jag hittat har jag inte funnit hans namn och inte heller någon möjlighet att söka vidare.

19
Religion / Religion
« skrivet: 2015-04-26, 12:46 »
Tack för hjälpen.  
Jag misstänker att den jag hjälper vill försöka ta reda på när och var Mardenfelt var född.
Hur är Arvid Axel Mardefelt knuten till de dokument som kommer upp då man söker på hans namn, jag kan inte finna namnet. Finns det andra dokument som visar på hans anknytning till detta dokument.  
 
Tacksam för ytterligare hjälp
Lars-Erik

20
Religion / Religion
« skrivet: 2015-04-25, 16:52 »
Jag försöker hjälpa en person från USA att finna information om Friherre Arvid Axel Mardefelt.  
Han skall ha varit delaktig i införandet av den Kalvinistiska religionen i Sverige.
All information om honom är intressant. Finna För att finna denna information kanske man måste ha svar på följande 3 frågor.
 
- I vilken kyrka I Stockholm döptes Kalvinister 1691 - 1962
- Finns det något register över de som blev döpta under dessa år.
- Var kan man finna dokument ang. Kalvinismen från denna tid.
 
Tacksam för hjälp
Lars-Erik

21
Mästersmed / Mästersmed
« skrivet: 2011-06-27, 10:39 »
Ni skall ha ett stort tack för svaren på mina frågor. Det var bra att jag fick svar från er bägge, då svaren skiftade en aning, precis som livsvillkoren naturligtvis skiftade från ort till ort.  
Om gräsmattor framför husen på Bruksgatan finns skilda uppfattningar. Nu kanske inte gräsmattan i sig är det alla viktigaste, gräsmattan i min fråga var mer menad som en symbol för hur viktiga de estetiska kraven var för dem i byn. Det kanske räckte med att livet fungerade rent praktiskt. Att de var viktigt med renlighet har jag förstått, (min mor 92 år, dotter till en mästersmed har berättat om de) det kanske räckte med renlighet för att uppleva hemmet som vackert.  
 
Jag skall fortsätta studera frågan om Bygatans, och i synnerhet smeders gräsmattor och återkommer med mina forskningsresultat. Tack Stig för rekommendationen om boken Vallonbrukssmide, den skall jag leta upp. Tack Ingela för dina uppgifter, det var mycket intressanta och matnyttiga. Du tog upp flera viktiga och intressanta frågor och vinklingar som jag själv inte tänkt på. Att vi som trygghetsnarkomaner i vår tid kan uppleva bruken som eländiga och otäcka har nog, som du antyder att göra med vilka referenser man har.  Precis som jag gjorde med det första svaret jag fick av Stig kopierar jag nog ditt svar rakt in i släktkrönikan som jag skriver om min mors släkt.  
 
Tack ännu en gång, och är det så att ni eller någon annan kommer på något ytterligare, stort som smått inom ämnen livsmiljö, livsvillkor, relationer, estetik mm i bruksmiljö mottages det tacksamt.  
 
Hälsningar Lars-Erik

22
Mästersmed / Mästersmed
« skrivet: 2011-06-26, 12:18 »
Tack för ditt svar.  
Efter att jag skrev mina frågor har jag med min mor (92 år) varit och tittat på de platser där hennes förfäder levde. Forsbacka bruk ligger in en väldigt vacker natur, men miljön i bruket var otäck, man kunde känna eländet och de hårda arbetsförhållandena i de trånga utrymmena. Mackmyra bruk däremot var som en oas i det vackra landskapet, som naturligtvis leder till flera frågor.  
 
Min fråga är kanske lite udda och jag vet inte om detta är rätt forum. Jag försöker förstå hur deras vardagsmiljö såg ut längs Bruksgatan och i byn. Idag står där fina vitkalkade hus med gröna gräsmattor framför. Såg det likadant ut för 100-150 år sedan, hade dom gräsmattor framför husen eller...... Skulle gärna vilja veta något om livet, men framför allt hur miljön och stämningen i byn kunde ha varit, fanns en framtidstro eller levde man för dagen. Var lekte barnen, och med vad lekte de (min mormor var en av dem). Hade man byfester? Dansade man? Gjorde familjen några trevliga saker tillsammans? Fanns tid att gå med pappa och fiska, eller var allt elände? Det är en väldigt vacker miljö att leva i. Var den lika vackert förr. Såg vardagslivet annorlunda ut vid de stora bruken än vid de så. De små bruken upplevde jag mer personliga med det kanske är en chimär.  
 
Jag förstår att ni inte kan svara på alla, eller kanske inte på någon av mina frågor, men ni kanske förstår var jag vill komma, vad jag menar med mina frågor. Vardagslivet är till största delen byggd på trivialiteter, sådant man i vardagen finner ointressant. Det är ändå den kunskapen som är den viktigaste när miljöer skall återskapas.  
 
Lars-Erik

23
Mästersmed / Mästersmed
« skrivet: 2011-06-22, 15:41 »
Släkten på min mors sida var mästersmeder på bruken mellan Fagersta och Gävle så långt bak i tiden vi kan se. Jag känner till vägen till att bli Mäster. Men vad arbetade de handgripligen med. Var de med vid framställningen av järnet eller arbetade de enbart i smedjan med tillverkning av föremål från det framställda materialet.
Som mästersmed var man vad jag förstår som en egen företagare. Hur var i så fall deras förhållande till de som ägde bruken där de arbetade. Ägde mästersmeden själv smedjan med alla verktyg. Köpte mäster själv in järn som förädlades till färdiga produkter och såldes. Var det bruksägaren, eller mäster som själv anställde och betalade lön till en gesäll som skulle läras upp. Var han i själva verket en anställd med en finare titel på grund av sitt kunnande.
MVH/ Lars-Erik

24
Martin- / Martinmästare
« skrivet: 2011-02-14, 19:30 »
Tack. Det skall jag göra

25
Martin- / Martinmästare
« skrivet: 2011-02-10, 12:37 »
Min farfar August Reinhold Gustavsson var martinmästare, (uttalas martängmästare) på Avesta järnbruk.  
Kan någon berätta vad en martinugn är och vilken uppgift en martinmästare hade.  
 
Tacksam för svar Lars-Erik

26
Ryttare / Ryttare
« skrivet: 2011-06-28, 08:15 »
Tack för länken.  
Det skall bli intressant att se vad jag kan finna om mina gamla rusthållarsläktingar.

27
Ryttare / Ryttare
« skrivet: 2011-06-27, 21:36 »
Tack för ditt svar.  
På min fars sida av släkten, nere i Skåne var alla mina anfäder bönder och rusthållare ända sedan 1509. Det verkar som om jag får läsa på en del för att poletten skall trilla ner.  
 
 
Lars-Erik

28
Ryttare / Äldre inlägg (arkiv) till 26 juni, 2011
« skrivet: 2011-06-26, 23:25 »
Tack för ditt svar.  
Jag blir tvungen att blotta min okunskap och fråga vad det innebär att vara ryttare för en rote.
Är Valla rote ett militärt område eller....  Jag vore väldigt glad om jag fick reda på lite mer omkring detta. Finns det något ställe där jag kan finna mer information om honom, hans familj samt hans förehavanden.  
 
Hälsningar Lars-Erik

29
Ryttare / Äldre inlägg (arkiv) till 26 juni, 2011
« skrivet: 2011-06-26, 14:15 »
Om en person står angiven som rytt i husförhörslängderna, är det då givet att han tillhör det militära. Fanns det ryttare inom de civila yrkena, inom postväsendet eller liknande, eller var det militär som även skötte dessa sysslor. I en husförhörslängd står att en ättling till mig, Anders Vallman, bodde i Valla, Bolandet, var rytt. I övrigt finns inget militärfolk i släkten.  
 
Lars-Erik

30
Militärer / Äldre inlägg (arkiv) till 01 september, 2012
« skrivet: 2011-06-26, 15:17 »
Hej. Jag har en släkting vid namn MÅNS (MOGENS) BENKTSSON f. 1589 i Bjära, Östergötland,  
men tillhörde Smålands regemente, d. 16 juli 1653 i Bjära. Är det någon som känner till något om honom, och vad han hade för befattning på Smålands regemente.  
 
Mvh / Lars-Erik

31
Svenska krig 1521-1814 / Kalmarkriget (1611-1613)
« skrivet: 2014-05-28, 15:19 »
Jag har en gammal släkting vid namn Måns (Mogens) Benktsson född 1589, dog 16 juli 1653 i Bjära, Hässleholm. Området tillhörde på den tiden Danmark. Enligt gamla uppgifter kom han skada till gården i Bjära och blev där omhändertagen.  
 
Han var på väg hem till Småland efter att ha överlevt då hans här under ledning av Gustav II Adolf blivit angripna av Danskarna i Vittsjö den 11 februari 1612. Jag har funnit en del uppgifter om händelsen i Vittsjö där det sägs att kungen var nära att drunkna.  
 
För att kunna ta reda på mer uppgifter om Måns (Mogens) har jag försökt finna uppgifter om vilket regementen han tillhörde. och för att kunna lista ut det måste jag veta vilka regementen som var med kungen i Vittsjö den 11/2 1612.  
 
Finns det någon som kan hjälpa mig med dessa uppgifter  
 
Vänligen
Lars-Erik

32
Bosarp / Bosarp, Minnesbok från slutet av 1800- talet
« skrivet: 2012-04-02, 10:56 »
Nu kommer boken bli lättare att tyda.  
 
Ett stor tack för hjälpen.
Lars-Erik

33
Bosarp / Bosarp, Minnesbok från slutet av 1800- talet
« skrivet: 2012-04-01, 20:12 »
Vi har en minnesbok, med störst sannolikt skriven i Kärrstorp, Bosarps socken i slutet av 1800 eller början av 1900-talet.  
Skulle det gå att tyda efternamnet så skulle vi veta vem som betecknar sig jag i övriga texten och därigenom kunna få fram en hel del information.  
 

 
Tacksam för hjälp.
Lars-Erik

34
Byggnader och miljöer / Eriksborg ?Mackmyra/Valbo
« skrivet: 2012-05-31, 20:23 »
Vad kul att se gamla bilder från Mackmyra. Släkten på min mors sida kommer från Mackmyra, Valbo men jag har aldrig sett några bilder på hur det såg ut där förr i tiden.  
Vilket år kan dessa fotografier från Mackmyra vara tagna.
 
Har du/ni fler bilder från Mackmyra vore det väldigt intressant att se dem.
 
Vänligen  
Lars-Erik Spathon

35
Wallman / Vallman / Wallman / Vallman
« skrivet: 2011-06-26, 14:02 »
Hej.
Jag har några ättlingar vid namn Erik Ersson 27/7 1784 - 1863 och hustrun Anna Greta Vallman 16/4 1788 - 22/4 1846. Anna Greta hade föräldrarna Anders Vallman och Caisa Ersdotter. De bodde i Valla, Bolandet.  
Är det någon som känner till något om hennes föräldrar. Fadern Anders Vallman var rytt.  
Vad gjorde en rytt förutom att han red.  
 
Mvh / Lars-Erik

36
Skräk / Skräk
« skrivet: 2010-12-21, 21:40 »
Kerstin (Stina) Persdotter föddes 1 juni 1763 på Forsbacka bruk i Valbo, och dog 1839 på Forsbacka bruk.
Jag har inte hittat hennes föräldrar, men hör av mig om de dyker upp.
Hon var gift med mästersmeden Per Pettersson Skräk f. 25/12- 1756 d. 18/2- 1809. Forsbacka bruk.
 
Peters far var mästersmeden Per Larsson Skräk f. 22/2- 1714  d.? Forsbacka bruk.
Per var gift med Anna f. 1716 Forsbacka bruk.
 
Pers far var mästersmeden Lars Larsson Skräk f.18/2- 1689. Forsbacka bruk.
Lars var gift med Anna Persdotter. Hon dog den 5/6- 1723
 
Lars far var Lars Larsson på Forsbacka södra bruk. Han begravdes den 6/6- 1697

37
Tack Bengt.
Du har givit mycket ny information som kanske förklara varför min mor (f. 1920) inte visste något om henne.  
Jag skall söka vidare med hjälp av informationen från dig och se om hon dyker upp i fler handlingar.
 
Ett stort tack skall ni alla ha för hjälpen
Lars-Erik

38
Tack Helene.
 
Visst är det henne jag söker. Jag hade skrivit fel år då hon emigrerade, jag råkade skriva det år då hennes bror reste.
Bifogar här husförhörslängden så att det inte blir något fel.  
Har du fler uppgifter på vart hon reste och om det finns några nu levande anhöriga till henne.  
Jag har en hel del material som jag sammanställt i en släktkrönika. Eventuellt kan det vara intressant för dem att ta del av den.  
 

 
Mycket tacksam för vidare hjälp
 
Lars-Erik

39
Anna Lovisas bror Lars Johan Lindström hade utvandrat till USA några år tidigare 1884.
I husförhörslängden (se nedan) finns Anna Lovisa med bland alla syskon och det står att hon utvandrat till USA,  
Det är den sista uppgiften jag har om henne. Jag har sökt i emigtantlistor och på alla ställen jag kan tänka mig, men inte funnit något.
 
Här är en avskrift av husförhöret där jag sist såg henne.  
 
Källa:  Valbo kyrkoarkiv, Husförhörslängder,  
SE/HLA/1010223/A I/21 b  (1881-1889)  Skr.nr 266
 
Bruksarbetaren Lars Petter Lindström f.1836
Hustru Stina Lovisa Hammar f.1844
S Lars Johan       f.1865   Flyttade till Nordamerika  29/4- 1884
S August Albert    f.1867   Flyttade till Gävle  19/3- 1888
S Per Wilhelm      f.1870
Anna Lovisa     f.1872   Flyttade till Nordamerika  12/8- 1884}
S Karl Oskar       f.1875
S Axel Julius      f.1878
S Frans Reinhold   f.1881
D Selma Elida      f.1889
 
Tacksam ifall någon kan hjälpa mig på traven
 
Lars-Erik

40
Ett stort tack ännu en gång.
Jag måste säga att jag är mäkta imponerad av era förmågor i detta ämne. Hur bär ni er åt.  
Är det okey om jag be er om ytterligare hjälp.  
Var letar jag för att finna någon levande anhörig till dessa personer?
 
Jag har så mycket information om deras Svenska släkt ända tillbaka till 1509 i Bjära.
 
Lars-Erik

41
Hej igen  
Jag har nu letat på alla sidor jag känner till men inte hittat någon anhörig Osterberg i USA, men jag har i mina gamla anteckningar en uppgift om att Gustaf Magnus Österberg hade en syster som flyttade till USA men sedan flyttade tillbaka till Sverige och bosatte sig i Stockholm. De uppgifter jag har om henne är:  
 
Frida Matilda Österberg Född 26 febr. 1879 i Genarp.  
Föräldrar: Matilda och Gustaf Österberg  
Har varit i USA många år. Är sedan 1930 bosatt i Stockholm. Arbetar som sjukgymnast.
Gift andra gången med fanjunkaren Olof Sjöholm, där vid blivande svärmor åt förutvarande barnen, Ingeborg, Olga, Carl, Viola, Magnhild och Nanny Sjöholm.
 
Hur beter jag mig för att hitta några av hennes nu levande anhöriga, de kanske har kontakt med sina släktingar i USA.  
 
Ännu en gång tacksam för hjälp.
 
Lars-Erik

42
Gustaf Magnus Österberg föddes i Malmö den 16 december 1875. Han emigrerade till Seattle,USA och utbildade sig till tandläkare. Jag vet inte vilket år han utvandrade.  
Hans far var: Gustaf Johan Gabriel Österberg från Finnland, född 19 juli 1842, dog i aug. 1882 i Genarp.
Hans mor var: Mathilda Persdotter född den 21 sept 1853 i Bosarp, dog 17 sept 1936 i Bosarp.  
Jag har letat efter Gustaf Magnus Österberg på Internet under en lång tid men inte funnit något. Har även sökt i emigrantlistorna på Ellis Island med samma resultat.  
 
Jag skulle vilja ha tag på någon nu levande från hans familj i USA för att höra om de är intresserade av en släktkrönika som jag skrivit om våra gemensamma förfäder.  
 
Tacksam för hjälp

43
Hej Bengt. Det här blev lite rörigt för mig. Kanske på grund av den sena timma. Vad kan  Huddunge Parish, Vala Dist. Vastermanland,  vara kan det vara för ort.  
 
 
Lars-Erik
 
(Meddelandet ändrat av Spathon 2012-04-02 22:54)

44
Hej igen.
Jag måste fråga dig Chris var du funnit uppgifterna om att de bodde i Humboldt 1870.
Jag har nu hållit på och letat ända sedan du skickade uppgifterna till mig.  
 
Vet du någon eller några platser där man kan leta fram var och vad de arbetade med.    
 
Vänligen Lars-Erik

45
Ännu en gång vill jag tacka er.
 
Det ser ut som om Sofias brorsbarn Johan och Anna visste var de skulle då de lämnade Sverige. De bor alla inom en radie av 10 kilometer från varandra i Allen County, Kansas. Men frågan som jag fortfarande undrar över är hur visste Sofia och hennes man Jon var det skulle ta vägen 1869, då det kom till USA.
 
Nu måste jag sammanställa all information jag fått från er. Man det finns nog risk för att ni hör av mig igen.
 
Tack
Lars-Erik

46
Tack.
 
Nu blir jag så nyfiken.  
För en stund sedan var hon bara ett namn. Nu har personen Stina fått lite konturer.  
Kan jag be dig om hjälp att få fram var de tog vägen då de kom till USA.
 
Lars-Erik

47
Ni skall ha ett stort tack för hjälpen. Det ser ut som att syskonen fann varandra ute bland fälten i Kansas.
 
Jag höll dock på att missa en USA- resenär. Johan och Annas faster Stina född i Mackmyra bruk den 27 juni 1821, d. 1907, åkte också till USA, men jag vet inte när eller vart hon åkte.
 
Hennes föräldrar var:
Lars Skräk (Mästersmed) f. 10 jan. 1792 i Mackmyra hammare, d. 1861 i Masugnen, Mackmyra
Gift 22 okt. 1820 med Elisabeth Kajsa Fernqvist, f. 24 apr. 1796 (från Häklinge vid vigseln)
De bodde i: Mackmyra bruk.
 
Kan det vara så att det var henne Johan och Anna åkte till, eller kanske brorsonen Johan åkte tillsammans med henne? Går det även att finna henne i trakterna runt Elsmore, Allen County eller hamnade hon någon annan stans.
 
Det enda jag vet om Stina är förutom födelseuppgifterna, att hon tog sig namnet Larsdotter. Flyttade till USA och gifte sig med Wahlqvist.
 
Det dyker upp fler funderingar i sammanhanget. Hur visste de var de skulle åka då de kom till USA? Fick de åka vart de ville och ta sig en bit mark och börja odla, eller fick de direktiv om vart de skulle ta vägen. Fick de i sådana fall dessa direktiv då de klev iland i USA eller kände de till slutdestinationen redan innan de åkte.  
Jag har själv kört bil genom majsfälten i norra USA och vet hur oändligt stort och platt landskapet är. Vi körde på en spikrak väg genom fälten i två hela dagar. Därav undrar jag hur de kund hitta till den plats dit de skulle. Det finns ingenting att orientera sig efter, förutom solen. Fanns det så tillräckligt detaljerade kartor med vägar mm som de kunde följa, eller fick de med sig en vägvisare? Jag misstänker att det var ganska ont om vägskyltar på den tiden.  
 
Jag tar med ytterligare en fråga. Var det lika vanligt i USA som i Sverige, att man gick till fotografen och fotograferade familjen? Finns det i sådana fall sidor på Internet där man kan leta efter dessa bilder. Jag har sökt men inte funnit några.  
 
Detta blev mycket frågor på en gång, men för att välja ut någon fråga som jag känner är viktigast för tillfället, är det när Stina emigrerade och vart hon tog vägen.
 
Jag vore tacksam för lika förnämlig hjälp som tidigare.  
 
Lars-Erik

48
När jag nu fått reda på så här mycket om vart de tog vägen, samt när och var syskonen Lars Johan och Anna Lovisa Lindstrom avled och begravdes, blir jag naturligtvis nyfiken på om det finns ännu mer information att finna om dem. De begravningsplatser där de ligger begravda ligger inte så långt från varandra i Allen County, Kansas, USA. Det måste väl betyda att de hade kontakt med varandra där de bodde, men hur nära. Bodde de eventuellt i samma by eller till och med på samma gård. Kan det finnas dokument som visar var de bodde eller om de gick i samma kyrka, om deras barn gick i samma skola eller om de hade andra ställen där deras familjer kunde mötas.  
 
Den information jag tidigare haft samt den jag fått från er om Lars Johan och systern Anna Lovisa Lindstroms sammanfattar jag här.  
 
Lars Johan Lindstrom  
Föddes den 28 juli 1865 i Mackmyra/Valbo,Gävle. Han dog 1929 i Kansas.  
Utvandrade från Sverige den 29 apr. 1884.  
Han gifte sig den 15 Aug 1892 i Neosho, Kansas, USA med Louella Johnson från Savonburg, Kansas.  
Han ligger begravd på Elsmore Cemetery, Elsmore, Allen County, Kansas, USA. (se länk)  
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GSln=lindstrom&GSby=1865&GSbyre l=in&GSdyrel=all&GSob=n&GRid=54749159&df=all&    
 
Anna Lovisa Lindström.  
Föddes: den 3 oktober 1872 i Mackmyra/Valbo, Sverige
Avled:    15 febr.1903.  
Utvandrade från Sverige 23 aug. 1889.  
Begravd på Swedish Cemetery, Savonburg, Allen County, Kansas, USA.  
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GSln=olson&GSfn=anna&GSbyrel=al l&GSdyrel=all&GSst=18&GScntry=4&GSob=n&GRid=40925913&df=all&
 
Deras förädrar var. Lars Petter Lindström,f.30 nov 1836 i Mackmyra, Valbo, d. 14 Mar 1924 i Mackmyra/Valbo  
Modern var Stina Lovisa Hammar född 21 Jul 1844 i Onsjö,Västanfors, d.5 Maj 1921 i Mackmyra/Valbo  
 
Jag vore mycket tacksam om jag kunde få hjälp att leta eller uppslag på var jag själv kan söka.
 
Lars-Erik

49
Det är honom jag söker.
 
Ett stort tack skall ni ha för hjälpen.  
 
Lars-Erik Spathon

50
Jag skulle vilja veta när och var Lars Johan Lindstrom dog. Han var född 28 juli 1865 i Mackmyra/Valbo,Gävle. Utvandrade från Sverige den 29 apr. 1884. Han gifte sig den 15 Aug 1892 i Neosho, Kansas, USA med Louella Johnson från Savonburg, Kansas    
               
Hans förädrar var. Lars Petter Lindström,f.30 nov 1836 i Mackmyra, Valbo, d. 14 Mar 1924 i Mackmyra/Valbo
Modern var Stina Lovisa Hammar född 21 Jul 1844 i Onsjö,Västanfors, d.5 Maj 1921 i Mackmyra/Valbo
 
Tacksam för hjälp.
 
Lars-Erik

51
Hjalmar Nilsson föddes i Kärrstorp, Bosarp den 27/12 1860. Flyttade till Berlin omkring 1900 och gifte sig med Paula Schmolls. De fick en dotter, Gerda den 19 april 1886 då de bodde på Langenbeckstrasse 10, 1tr i Berlin. Gerda har genomgått den Hagenska (dotterskolan?) i Berlin. Hon blev förlovad med filmfotograf Max Filipson i Berlin september 1919. Blev sedan gift med George Düring september 1921. Skild 1930. Som gift bodde hon i villastaden Erkner utanför Berlin. Efter skilsmässan flyttade hon åter till föräldrahemmet i Golm som hon sköter om efter moderns död. Hon var sista gången i Sverige 1939. Pappa Hjalmar dog i januari 1945 innan kriget tog slut när Ryskt artilleri fick in 20 fullträffar på deras hus i Golm.
 
Ovanstående information har jag funnit i dokument efter min far. I andra dokument har jag uppgifter om att fadern Hjalmar dog 1930. Var kan jag kontrollera vilka av dessa uppgifter som är de korrekta. Jag söker även uppgifter angående hustrun Paula och dottern Gerda. Hur länge levde de och fick Gerda några barn.

52
Berlin / Berlin
« skrivet: 2012-05-16, 20:43 »
Hjalmar Nilsson föddes den 27/12 1860 i Trollenäs, Skåne. Han flyttade till Berlin 1889 och gifte sig 1893 med Paula Schmoll. I Berlin drev han en kemisk teknisk fabrik på Kölnerstr 83. Den 11/3 1945 blev fabriken helt sönderbombad och sedan dess hörde ingen av Hjalmar igen.  
Jag har försökt finna uppgifter om den verksamhet han drev utan någon som helst framgång. Jag kan inte ens hitta gatan där fabriken låg.  
 
Mycket tacksam för hjälp.
 
Lars-Erik

53
Solna / Äldre inlägg (arkiv) till 29 januari, 2013
« skrivet: 2012-10-25, 08:12 »
Tack för ditt svar. Ulrikdals Slott var vilohem för krigsinvalider åren 1822 till 1849. Den jag söker föddes 1883 och dog 1966.
Vänligen Lars-Erik

54
Solna / Äldre inlägg (arkiv) till 29 januari, 2013
« skrivet: 2012-05-22, 20:25 »
Åke
 
Gustaf hade en son, Sixten i ett tidigare äktenskap, Vi tror att Sixten bodde på Värmdö.
Nils Gunnar Sixten var född 30/4 1918 i Billinge, gift med Siri 1/1 1942.  
 
Då Gustaf flyttade till Stockholm gifte han sig med Signe Melin från Jökhem i Västergötland, född 4/2 1896.
Hon hade med sig barn från ett tidigare äktenskap. Jag är osäker på hur många de var och vad de hette.  
 
Det där med Ulriksdal är ett mysterium.  
 
Jag är mycket tacksam för din hjälp.

55
Solna / Äldre inlägg (arkiv) till 29 januari, 2013
« skrivet: 2012-05-22, 12:15 »
På baksidan av ett gammalt fotografi står det att min farfar var och hälsade på sin bror i Ulriksdal 1935.
Vad vi vet bodde han aldrig i Ulriksdal.
 
Brodern hette:
Gustaf Valfrid Mårtensson, född 16 sept 1883 i Kärrstorp, Bosarp, dog 14 mars 1966 i Stockholm.
 
Är det någon som kan hjälpa mig att finna uppgifter om var Gustaf bodde år 1935.
 
Lars-Erik Spathon

56
Det är klart att uppgifterna måste vara riktiga. I annat fall är det ingen mening med att släktforska.
 
Uppgifterna har jag hämtat ifrån böckerna om Bjätasläkten som Yngve Wiberg skrev i mitten av 1900-talet efter att ha forskat i många år.  
Jag fann ingen anledning till att betvivla uppgifterna i böckerna med tanke på att böckerna är relativt välkända och lästa av personer som själva sysslar med släktforskning. Att lägga ner så mycket arbete på att skriva en så pass stort verk utan att förvissat sig om att uppgifterna stämmer syns mig märkligt.  
 
Det stämmer dock att några källuppgifter, vad jag vet aldrig presenterats. Därför har jag efter ditt mail avbrutit arbetet med den skrift jag själv skriver på för att ta reda på hur det ligger till.
 
Har du fler uppgifter som styrker det du hävdar, vore jag mycket tacksam att få ta del av dessa.
 
Vänligen
Lars-Erik

57
Hur har du tänkt att din smått spydiga ton i det mail du skrev skall underlätta en eventuell korrigering av dessa uppgifter.
Naturligtvis skall de uppgifter jag sedan tidigare haft samt dina uppgifter grundligt undersökas.
 
Vänligen
Lars-Erik Spathon

58
Hej Hasse.
 
Kul att du hör av dig. Jag har en hel del information om Alma och Hjalmar. Jag misstänker att din mormor var Ragni och att hennes bröder var Ragnar och Sten. Jag har sökt efter barn till Ragni och hennes syskon men inte funnit något för än du nu skriver.
 
Hör av dig till mig på mail: spathon@gmail.com eller ring på 08- 380 689 eller 070- 591 20 20, så får vi utbyta den information vi har.

59
Hej. Lars-Erik igen.
Jag glömde bort att svara på Anna-Britts fråga om böckerna Bjärasläkten I och II. De finns att låna på biblioteket, jag tror att de har två eller tre upplagor av böckerna.  
 
I det första inlägget skriver Karl Grunning att det vore skojigt med en släktträff. Problemet är väl hur och var den den skall äga rum. Med tanke på antalet deltagare och vår härkomst, vore kanske Skåne vore en lämplig plats att hyra. Skulle några fler nappa på iden så är jag en av dem som gärna ställer upp, men det måste nog till en hyfsat stor grupp av personer för att administrera det hela, vem står tex. för bordsplaceringen .  
 
Jag skrev att jag tyckte det skulle vara skojigt att veta var ni bor nu för tiden, och så glömde jag skriva var jag själv bor. Min farfar Rudolf Mårtensson (tog namnet Spathon) flyttade från Kärrstorp till Rörstrandsgatan, Stockholm omkr. 1909. Han byggde ett senare ett hus vid Hässelby Strandbad, Stochkolm 1939, i vilket jag och min familj bor i nu .
 
Mvh / Lars-Erik Spathon

60
Hej  
Är det någon av alla Bjärasläktingar som vet något om Måns(Mogens) Benktssons (1589 - 16/7 1653, Bjära) och hans militära förehavanden.  
Han tillhörde Smålands kavaleriregemente som deltog i ett flertal svenska krig under 1600- talet.  
 
Jag tillhör Bjärasläktens Öslövsgren, initierad av Ola Persson (1703 - 17/12- 1754) som råkade komma förbi en gård i Öslöv och flyttade dit. Han blev sedermera ihälslagen och mördad En minnessten över honom finns i Bosarps kyrka. Hans och hustrun Anna Thufvesdotters barn - barnbarn osv. kom att bo kvar i Öslöv, Bosarp och Kärrstorp till början av 1900- talet. Den sista Bjärasläktingen (som jag känner till) avled på gården Framnäs i Kärrstorp för bara något år sedan.  
 
I stort sätt alla i min gren av släkten var rusthållare men jag har ínte hört talas om ifall någon av dem blev indragna eller drabbade på något sätt, i något av alla det krig som rasade under 15- till 1700-talet.  
 
Jag håller på att skriva en släktkrönika om Öslövsgrenen, men den tycks inte gå att avsluta då nya uppgifter ständigt dyker upp. Jag tycker att det vore mycket intressant att få information från er som tillhör de övriga grenarna. Hur kom livet att se ut för er gren då släkten spred ut sig från Bjära på 16- 1700-talet, och vad har hänt längs vägen sedan dess, var bor ni nu.  
 
Med vänlig hälsning Lars-Erik Spathon

61
Allmänt / Albertina, troligen född Hammar
« skrivet: 2011-06-28, 12:26 »
Min mormor Selma Eliga Lindström (Skräk) hade ytterligare ett syskon.
Jag råkade av en händelse få syn på henne i en husförhörslängd (Torsåkers husförhörslängd (1866-1870, A1/23b). Jag kan inte hitta några anteckningar från födelsetillfället, hon dyker först upp fem år senare i ovan nämnda husförhörslängd. Skulle hon avlidit vid födelsen hade det stått antecknat.  
Modern heter Stina Lovisa Hammar född 21 juli 1844 i Ovansjö, dog den 5 maj 1921 i Mackmyra . Hon bodde vid tillfället med sina föräldrar i Semla, Västanfors, men fick troligen åka bort till Norrbärke där hon födde dottern Albertina den 26 juli 1861. Troligen fick hon efter födelsen lämna bort dottern.    
 
I Valbo husförhörsläng (1862-1870, A1/19b), står att hon flyttar efter föräldrarna till Torsåker (6/11 1861), och som 16- åring får plats som piga hos Banmästare Per Andersson från Norberg och hans hustru Gustava Nordström från Norrbärke och deras fem söner och två döttrar.  
 
Kan eventuellt hustrun Gustava Nordströn som kommer från just Norrbärke ha ha kännt till något om det inträffade.
 
Tacksam för hjälp.
 
MVH / Lars-Erik Spathon

Sidor: [1]