Hej Per och övriga,
Och stort tack!
Det verkar nu stå utom allt rimligt tvivel vem som var far, och farfar till Israel Martini Anthelius i Dannemora (död år 1664). Det är toppen!
Knäckfrågan är dock om man kan vara lika säker på att Anna Israelsdotter Anthelia verkligen var hans dotter?
Allt talar onekligen för det (det stämmer rent tids- och namnmässigt, och till yttermera visso hette Israels hustru
Beata Nilsdotter – samma, relativt ovanliga namn som Anna Israelsdotter gav sin dotter, född den 24 juni 1692). Och kanske vore det inte otroligt att tänka sig att, efter Israels död, något av hans unga barn fick sin uppfostran hos hans kusin och namne, Israel Anthelius i Hille?
Kanske finns det ett sätt att reda ut detta: Israels änka, Beata Nilsdotter, bör ha tagit med sig sina tre små barn till det nya hemmet med sin andre make,
komministern Andreas Tollstadius i Torstuna. Kanske finns det där husförhörslängder, mantalslängder eller kyrkräkenskaper som kan innehålla nya ledtrådar. Eller kanske rentav herdaminnet?
En annan fundering som jag har gäller Hans Andersson (Björkman) och hans anor. Han var som nämnts son till länsman Anders Olsson i Björke, Hille socken, men vem var hans farfar? Orsaken till min nyfikenhet är uppgiften om att en "
Olof Olofsson i Björke, Hille" ska ha varit gift med
Bure-ättlingen Malin Persdotter (dotter till Gävleborgaren Per Ångerman och Margareta Jakobsdotter), se t ex
http://familjenbostrom.se/genealogi/bure/11-301_4802.htm.
Av mantalslängderna att döma, så tycks det som att Anders Olsson (mtl 1683) övertagit sin gård från en Olof Olsson (mtl 1673). Var denne möjligen hans far?
Namnet Olof är ju inte särdeles ovanligt. År 1660 (mtl) fanns det förutom Olof Olsson även en Olof Nilsson och en Olof Persson i Björke. Och år 1627 (årliga räntan) bodde en Olof Grelsson där.
Samtidigt så har – intressant nog – en bonde vid namn Olof Olofsson verkligen bott i Björke i slutet av 1500-talet, som skulle passa väl in tidsmässigt på ovan nämnde Olof med hustrun Malin Persdotter. Han nämns bl a år 1595 (årliga räntan) samt år 1604 (årliga räntan) där det framgår att han ägde 16 öresland i Björke. Han tycks ha varit byns största jordägare, och det vore väl inte omöjligt att tänka sig att ättlingar till en sådan man blev länsmän?
Även år 1627 (årliga räntan) och 1648 (mtl) nämns en Olof Olofsson i Björke, så möjligen såg släktleden ut som följer:
Olof Olofsson (n 1595-1627) – Olof Olofsson (n 1648-1673) – Anders Olofsson (n 1683) – Hans Andersson Björkman (n 1696)?
Som sagt, detta är bara spekulationer. Mantalslängderna är inte alldeles enkla att tolka, även om namnen i regel tycks uppräknas i samma följd. Och det tycks ju gå tretton Olof på dussinet ibland.
Men det vore himla spännande om ni eller andra kännare av bygden skulle veta mer om detta…
Med nyfikna och tacksamma hälsningar,
Christian Juliusson