Hej!
Utan att lägga för mycket aspekt på er dialog om Bure och hans slott, så undrar jag om det inte har skett en förväxling, till Tord Byrs barn i nedstigande led och Asarnas stamfader Bure.
Tord i Byr hade sönerna Antvitr Tordsson Buhre, Gustaifr Tordsson Buhre, Juhar Tordsson Buhre, Radaifr Tordsson Buhre, Gunnaifr Haursi Tordsson Buhre. Dessa söner och Tord i Byr har troligen levat. Beviset har vi i Runstenen vid Skokloster, Uppland. Skriften på Runstenen är således:
Antvitr, auk Gustaifr, auk Juhar, auk redaifr, samt Gunnaifr, laiti raisa?__? Tord Faduri sin fotr hiuk runar. Där sönerna har skrivit vilka de var och vem de lät resa stenen för.
Bure är urguden som skapades när kon Audhumla slicka fram en mansgestalt ur en salt rimfroststen. I Gylfaginning sägs det om Bure att han var vacker att se, stor och kraftfull. Bure vart gift med jättinnan Bestla och tillsammans fick de sonen Bor. Bor är i sin tur far till de tre äldsta asarna: Oden, Vile och Ve. Enligt Åke Ohlmarks är Bure samma gud som urguden Tuisto, som omnämns i Tacitus Germania. Jämför även med folktraditionens vinterbringare - kung Bore.
Går vi i tillbaka i historien utanför Sverige gränser så stöter vi snart ihop med de fina stamtavlorna på Kungarna och prinsessorna. Följer vi dessa stamtavlor så hamnar vi både hos de Grekiska gudarna och Egyptiska Faraon. Går vi tillbaka till Sverige som på den tiden faktisk inte var ett land utan små hövdingardömen, så är det väl inte helt ologisk att man trodde att denna rika och förnäma släkt härstammade från asaguden Bure.
Då vi går till Johannis Bureus, säkert en duktig forskare under sin levnadstid. Enligt var jag har hört så bedrev han forskningen genom hörsägen och studier av Runstenar. Tror faktisk på att dessa personer har levat, men frågetecken är väl ändå hur nära släkt är de med varandra. Är de över huvud tagit släkt med varandra? Trots tvivel av hans avhandling så får vi nog ge en hyllning till Bureus då det troligen var han som väckte släktforskningen till liv.
Anbytarforum bör väl vara ett ställe där man skiljer på myter och sanning, fast var går gränsen, det sägs ju att om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger så blir det en sanning. Något som man som forskare faktisk har råkat ut för. Bästa vore väl att öppna en ny dialog där myter och sanningar diskuteras, och låta denna dialog handla om runstenar.
Vänligen Catharina