ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Göran Hägersjö

Sidor: [1]
1
Äktenskap med nära släkting / Äktenskap med nära släkting
« skrivet: 2013-02-28, 12:57 »
Fick man på 1600- och 1700talet gifta sig med sin svärsons syster?

2
Valloner? / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-16
« skrivet: 2005-03-16, 21:32 »
I boken Från blästbruk till bruksdöd av Lars Olof Larsson nämns  en kolare omnämnd vid Ålshults järnbruk på 1650-talet med namnet Johan Zavar. Är detta ett vallonskt släktnman?

3
Hej Niclas,
jag vet inte om Du sett Florence Stephens fotosamling på Huseby, om inte kan det vara ett tips i sökandet. Jag minns att det för några år sedan gjordes upp en förteckning över fotografierna, Sofi Magnusson där bör ha den.
Göran

4
Uggla / Uggla
« skrivet: 2004-12-29, 21:31 »
Gunnar Olof Hylten-Cavallius nämner i sin bok Värend och Virdarna bland ex. på släktnamn under 1600-talet en Per Uggla i Bohult, exemplet taget ur Allbo H. dombok. För ca ett halvt sekel sedan skrev genealogen och skriftställaren Johan Nilsson som tillbragte sina sista levnadsår i Sjöaryd, Virestad en artikel i Smålandsposten eller Växjöbladet om  en arvstvist i Bohult, Västra Torsås, i vilken några bröder, däribland Per Uggla, är inblandade.Jag förmodar att det rör sig om samma Per Uggla. Kan denne Per Uggla knytas till någon känd släkt med detta namn?

5
Spegel / Spegel
« skrivet: 2004-12-29, 21:09 »
Primärkällan till uppgiften att denne Måns skrivits med namnet Spegel är mig obekant men jag minns att framlidna Helga Lindberg som bodde här i Skatelöv vid något tillfälle i en artikel i SMP spekulerade i Måns ev. släktskap med ärkebiskopen Spegel med anledning av att båda burit samma släktnamn. Jag har om inte minnet sviker mig fått en muntlig uppgift om att Måns i Ramnagård vid något tillfälle skrivs som Måns Spegel, uppgiften framfördes vill jag minnas av Aron Axelsson när han hjälpte mig att knyta ihop en Bengta Persdotter född i Skallakulla med Din och min gemensamma anfader Jon Gudmundsson. Måns och Jons bror Per Gudmundsson i Knihult har jag för övrigt också i min antavla.
Jag hoppas och tror att Aron vet vari uppgiften har sin rot.

6
Spegel / Spegel
« skrivet: 2004-12-28, 10:51 »
I Svenskt diplomatariums brev med brevnummer 18389 utfärdat 14140719  med bl.a.anteckningar rörande de 13040210 utstakade rågångarna mellan Mellby och Ysane, Hosaby samt Löverby  (Blekinge) nämns:
 Aage och Haagen Holgerssöner, Ebbe Quese, Ole Case, Bo Stubbe, Tryls Eskilssen, Peder Alle, Christiern Harffue, Peder Bodeissen, Willatus (?), Alle Nilssen, Aage Spegill. Denne 12 foreskreffne mend sore paa siell och sandingen och paa deres hemmeriges deel, at denne markeskiell rättelig gange war och alle denne fyre byes inbygere wedertoge och de saa til ewig tid bliffue skulle.Ita superius scripta renovata sunt per manus domini Laurentii Achonis, canonici Lundensis, pro tempore rectoris hujus ecclesi?, in bona fidelitate de antiqua scriptura in antiquis libris ecclesi? inventa et destructa, anno Domini mcccc decimoquarto, in profesto Margareth? virginis glorios?.  
 
Denne Aage Spegill lär väl inte kunna knytas till den “Spegil” jag frågar om men är kanske en av de tidigast nämnda personerna med detta släktnamn och ger därmed ett litet begrepp om namnets ålderdom och kan därför förtjänas att nämnas.  Släktnamnets betydelse  kan inte hänföras varken till fick- eller väggspeglar eftersom dessa tillkommit senare. Den tolkning som faller oss Spegelättlingar bäst i smaken är nog den att namnet vid denna tid betydde ”spejare”.
Frågorna är:  
Vem var den ”Spegil i Torp”i Sktelövs fsg som Gunnar Olof Hylten-Cavallius omnämner i sin Värend och virdarna?
Var han släkt med Måns Gudmundsson (Spegel) i Västra Torsås som i mitten av 1600 -talet nämns som riksdagsman?

7
Tack ånyo Mats!
Eftersom hon gifter sig 19110708 i Virestad  med Gustaf Magnusson från Siggaboda i Härlunda (vilken hon enligt sina barns utsago träffade första gången på den avskedsfest som hölls för henne i hennes hemby och som lovat att vänta på henne tills hon återvände från Amerika!), måste hemresan ha skett vid tiden före denna.
Min mormor berättade att hon arbetat som hembiträde i en läkarfamilj i Denver men var tystlåten vid frågor som rörde hennes far. En rykteskälla anger att han arbetade som smed i en silvergruva och betraktades som en duktig yrkesman, men att han på fritiden söp och spelade bort de pengar som skulle sänts till hustru och barn hemma i Sverige. Tanken på det utomäktenskapliga barn som hans hustru fött några år efter att han lämnat Sverige bidrog måhända till att förvärra hans spritmissbruk och obenägenhet att understödja familjen hemma i Sverige.
Jag vet inte vare sig namnet på silvergruvan eller dess belägenhet, men en uppgift att min mormor mötte  tåget med sin döde bror efter att ha rest någon eller några mil ifrån Denver tyder på några mil från Denver.
MVH
Göran

8
Tack Mats!
Charles Benson bör ha varit Viktor Emanuels och min mormors morbror Karl Johan Bengtsson född i Virestad 18700320.Nu anar jag att den jordiska slutstationen för Viktor Emanuel ligger i Denver.
Viktor Emanuel har endast tillbringat en kort tid i USA innan han insjuknade i blindtarmsinflammation och dog.Fadern Nils Johan hade då redan vistats där ca 9 år. Nils Johan fanns kvar där några år efter Viktors död,i varje fall under sista halvan av 1910-talet då min mormor Ester Lydia Nilsdotter, född 18861116 i Virestad, vistades i Denver. Efter hennes vistelse där upphörde min mormors kontakt med sin far Nils Johan.

9
Jag söker information om min mormorsfar Nils Johan Jönsson,född 18620513 i Härlunda församling i Småland vilken enligt notering i Virestads kyrkbok avrest till Nord Amerika 1896 och vid denna tid var bosatt i Allamåla, Virestad. Några år efter sekelskiftet arbetade min mormor som hembiträde i Denver och besökte då honom i det gruvsamhälle där han var bosatt.
Enligt min mormor hade hennes bror Viktor Emanuel Nilsson arbetat på samma ställe som deras far men avlidit bara några dagar innan hon kom fram till sin far. På hennes tågresa från Denver till gruvsamhället hade tåget mött ett tåg på väg mot Denver i vilken kistan med hennes döde bror transporterades.
Nils Johan har troligtvis inte återvänt till Sverige.
Eftersom det ryktesvis framkommit en del berättelser om Nils Johans livsstil bör det ha funnits någon eller några andra Virestadsbor som varit arbetskamrater till Nils Johan.
Jag kan inte finna vare sig Nils Johan eller Viktor i någon census.
Jag vore tacksam för uppgifter rörande dessa.

10
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 09 oktober, 2014
« skrivet: 2014-09-30, 10:57 »
Hej Niclas,
 
Jag har en löst grundad förmodan att Anders Nilson i Rävsjö skulle kunna vara son till en Nils Andersson i Kärr (Urshult). Namnen Agneta och Zackarias återfinns i Urshult vid slutet av 1600-talet. Om jag hittar något antecknat som kan stödja min förmodan skall jag meddela Dig.
 
MVH
Göran

11
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juli, 2012
« skrivet: 2012-06-08, 17:56 »
Vågar inte lova något, brukar inte kunna hålla vad jag lovar...
stadsbiblioteket@vaxjo.se har boken, enklast är att Ditt lokala bibliotek gör  ett fjärrlån åt Dig.

12
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juli, 2012
« skrivet: 2012-06-07, 20:47 »
Cristina,  
i boken av Bernt Johansson som på bokryggen heter Våra fäders kamp men som på titelbladet kallas Västra Torsås hembygdsbok 1967 nämns på sid. 84 att huset på soldattorpet Fridhem beläget på vägen mellan Öveshult och Olofshylte kvarn var rivet. I boken finns också en berättelse av nämnda författare med rubriken Gäckade lyckodrömmar som handlar om Magnus och hans bror Johan. Kanske inte helt sann eller snäll men full av raljant komik.  
Göran

13
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 24 maj, 2009
« skrivet: 2009-03-23, 18:09 »
Monica,
Jag skrev fel i brådrasket,
Per Ingemarssons h.hette Elsa, inte Gunnel.
Göran

14
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 24 maj, 2009
« skrivet: 2009-03-23, 18:03 »
Monica,
hfl för Stenbrohult 1798 anger för Jacob Johanssons h. i Såganäs W.g födelsedatumet 26/3 1764, födelselängden för V. Torsås anger för Per Ingemarssons o h h Gunnel Esbjörnsdrs dotter Elin födelsedatumet 14/3 1764. Dödlängden upptar ingen dotter Elin till dessa makar, hon tycks ha levt vidare och stryks efter en tid i V. Torsås hfl. Om det inte rör sig om samma Elin kan man ju också undra vart Pers och Gunnels Elin tog vägen.
Per Ingemarsson dog ju så sent som 1818  99 år gl, då borde det finnas bouppteckning som kan skingra mystiken.
MVH
Göran

15
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 24 maj, 2009
« skrivet: 2008-12-26, 11:14 »
Hej igen Lars!
Jag var lite väl snabb med min ovanstående kommentar, den Jöns jag syftade på är den som gifter sig med Anna Olofsdr 1776-06-24.
Jöns Jonsson o h h Anna Olofsdr i Hunna har vad jag vet tre döttrar av vilken ingen är döpt till Karin, vilket borde varit fallet om denne Jöns varit son till Jon Månsson o h h Karin Persdr i Bohult, Karin har avlidit 1760 och någon av döttrarna borde i så fall blivit uppkallad efter henne.  
Istället passar en Jöns Jonsson född i Vrankunge 17381019 och son till Jon Gummesson o h h Ingeborg Nilsdr bättre in bättre in som make till Anna Olofsdr.
Annas far Olof Persson kommer som Du kanske redan vet från Bohult.
Hälsningar  
Göran

16
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 24 maj, 2009
« skrivet: 2008-12-25, 14:52 »
Hej Lars!
Jag hinner mu inte i juletid utveckla min teori varför jag tror att Jöns i stället är son till Jon Gummesson och Ingeborg Nilsdotter och född i Vrankunge Skatelöv. Är själv uppväct i Bohult.
Återkommer
Hälsningar
Göran Hägersjö

17
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-03
« skrivet: 2005-12-22, 22:41 »
Hej Sara och Markus!
Har ni sett några uppgifter om ett utomäktenskapligt barn till Johan Simonsson i Skogsnäs? Min anmoder Nilla Persdotter fick när hon bodde hos Simon Persson i Skogsnäs ett u.ä. barn omkring 1761 som fick namnet Per Johansson. Jag har någon gång snubblat över denna uppgift men inte kunnat finna någon födelsenotis om detta i Skatelövs födelselängd. Jag skulle bli glad för ett uppslag om var denna Nilla Persdotter kunde ha kommit ifrån. Enligt en HFL-längd skulle hon vara född 1740. Förmodligen var hon tjänstepiga hos Simon Persson. Om hon varit släkt med Simons son Johan hade väl det hela tagit mera spektakulära proportioner.
Göran

18
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-25
« skrivet: 2004-12-17, 12:17 »
Hej!
Kan någon med tillgång till genealogen Johan Nilssons egna antavla se om denne lyckats klargöra vilka som var far- och morföräldrar till hans farmorsfar Johannes Persson i Hagstad?  
 
Mvh  
Göran Hägersjö

19
Väckelsång / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-26
« skrivet: 2005-03-31, 08:59 »
Jag vore tacksam om någon kunde delge lite information om den Gumme i Möckleryd som nämns som dopvittne vid barndop i Kalvsvik 16951027 när Knut Nilsson i Skorfudden ohh Karin Jönsdotter? låter döpa ett barn. Knut som blivit änkling i slutet av år 1690 bör ha ingått äktenskap med Karin 1691 eller 1692, men jag kan inte finna deras vigselnotis. Paret bosätter sig under senare hälften av 1690-talet i Utnäs i Urshult där Knut längre fram tituleras som nämndeman. Med tanke på den även sjöledes långa vägen mellan Möckleryd och Skorfudden finns det ju starkt skäl att förmoda ett släktskap mellan Gumme och någondera av paret

20
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 31 juli, 2013
« skrivet: 2013-07-07, 16:16 »
Tack Rune!
 
Ingegärd
Jag vill vara tillägga att från Härlunda sockenbors synpunkt och i Härlundas kyrkliga räkenskaper är det knappast några svårigheter att förstå att Hyltan är det samma som Yttre Hyltan, från kyrktornet och prästämbetet i Virestad kunde man väl lätt räkna ut vilket som var Ytre Hyltan. Från tingsplatsen i Aringsås och i Allbo Härads Dombok kunde det bli Övre och Nedre Hyltan belägna långt norr om Virestad. I Allbos Dombok 1709 sommartinget mål 188 vittnar en Olof Persson i Knappatorp efter avlagd ed att hans salig morfader sagt till honom att Nedre Hyltan hört till Örs krets och Övre Hyltan till Spåråsa krets. Man får se upp med dessa!
 
Hälsningar
Göran

21
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 31 juli, 2013
« skrivet: 2013-07-05, 11:31 »
Rune!
Eftersom namnet  Esbjörn går i arv i vissa släktgrenar i Virestad under 1600- talet och i viss mån in på 1700-talets början ger Dina noteringar möjligheter till att få uppslag till genealogiska sammanknytningar. Du ger liksom Ingegärd ofta värdefulla bidrag på detta forum.
 
Ingegärd!
För den Bengt Esbjörnsson som vid tiden för sitt giftermål i Grimslöv är bosatt hos sin morbror (Jon Månsson) eller kusin (Jon Jonsson) i Skeppshult kan jag i dagsläget inte se något syskon till mer än brodern Måns E.. Jag har dock inte betat av grannsocknen Örkened. Det var ju en hel del rörelser över gränsen mellan Småland/Skåne, brodern Måns E. exv. hade en son Måns Månsson som var bonde i Havhult.  
Bengt Esbjörnssons mor bör ha hetat Kerstin och varit dotter till Måns Jonsson i Yttre Hyltan. Denne Måns Jonsson nämns i början av 1690-talet i Yttre Hyltan tillsammans med Måns Johansson och Jöns Nilsson. Det kan vara svårt att skilja alla Hyltor åt, Yttre Hyltan, som var en Prost Stom var på en hel Mtl och betydligt större än Hyltan vid Eneryda, en Landskatte gård. Nu är väl Hyltan vid Eneryda en mera betydande gård och Yttre Hyltan ett minne blott.
 
Hälsningar
Göran

22
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 31 juli, 2013
« skrivet: 2013-07-03, 20:28 »
Birgitta
 
När alla andra Esbjörnar utsorterats återstår den Esbjörn Bengtsson som 1711 gifter sig i Hyltan.
Kronologin, nomenklaturen på förfäder och avkomlingar stämmer enligt namngivningsreglerna,sedan har fadderskap:
 
När Måns Esbjörnsson har barndop är dessa faddrar:
I Virestad 17491203 Bengta Olofsdr i Vashult , Måns kusin (Bengta är dotter till Olof Bengtsson född i  Knoxhult).
I Härlunda 17641129 Kerstin Svensdr i Björkeryd,gift med  Måns kusin Per Olofsson (Per är son till Olof Bengtsson född i  Knoxhult).
 
Måns Esbjörnsson är fadder 17680106 åt sin kusin Sven Perssons barn i Knoxhult (Sven Persson är son till  Karin Bengtsdr född i Knoxhult).
17160916 är h. Kirstin (ESbjörn Bengtssons hustru) i Höltan fadder i Knihult åt Per Bengtssons barn, Per är liksom Karin och Olof samt Måns Esbjörnsson far Esbjörn Bengtsson födda i Knoxhult och barn till Bengt Olofsson född i Romsalycke med en prästdr till mor.
 
När Bengt Esbjörnsson har barndop är vi något tillfälle Märta Månsdotter i Smörhöga, född i Knoxhult och svägerska till Måns Esbjörnsson fadder.
 
Måns Esbjörnsson är som syskonbarn dvs kusin till Jon Jonsson(på dennes fäderne) i Skepshult närvarande vid dennes bouppteckning.
 
17440610 gifter sig drängen Måns Esbjörnsson från Krångavälje med pigan Ingeborg Månsdotter i Knoxhult,
17441123 gifter sig Bengt Esbjörnsson från Skepshult i Virestad med pigan Ingeborg Månsdotter från Grimslövs Svensgård Skatelöv.  
 
17460504 gifte sig i Härlunda Per Simonsson från Smörhöga, Skatelöv med pigan Marta Månsdotter (syster till Måns Esbjörnssons hustru Ingeborg)från Knoxhult.
Till denna vigsel torde Bengt Esbjörnsson som en gemensam bekant till både Per Simonsson och Måns Esbjörnsson svägerska Märta spelat en viktig roll.
 
Rimligt? Ja det tycker jag nog.
Men helt säker på någonting är jag aldrig! Osvuret är bäst.
Så länge frågetecknen tycks räta ut sig lever i alla fall tron vidare.
 
MVH
Göran

23
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 31 juli, 2013
« skrivet: 2013-07-02, 10:16 »
Birgitta,
Om man kommer från en socken, bor i en annan och döper sina barn i en tredje kunde det nog ibland vara svårt att uppbringa enbart släktingar till faddrar.
Vi har också ofta att göra med ingifta faddrar.
Det finns bland faddrarna en Bengta från Brommeshult. Henne skulle jag försöka  
få ett grepp om. Hon kanske, ock jag säger kanske är dotter till Jöns Olofsson i Elenshylte och bosatt i Brommeshults knektatorp.
Hon tituleras liksom tre andra faddrar Kvinnfolket vilket knappast kan ha varit en hederstitel.
 
Beträffande Esbjörn Bengtsson i Hyltan känner jag bara till hans söner Måns Esbjörnsson bosatt i bl.a. Krångavälje, Häradsmåla, Röckla. Torbjörnahult och Gemön och hans bror Bengt Esbjörnsson bosatt i Grimslövs Persgård.
Esbjörn Bengtsson i Hyltan gifter sig enligt kyrkliga räkenskaperna år 1711,
åldersuppgifter för Måns och Bengt Esbjörnssöner indikerar att de är födda i slutet av 1700-talets andra decennium.
Jag vågar inte utesluta att den Per Esbjörnsson som gifter sig 1734 i Svanshult är son till Esbjörn i Hyltan men Esbjörn är tyvärr så vanligt i Virestad vid den här tiden även om man begränsar till den södra delen av denna vidlyftiga socken.  
 
Jag vill minnas att Måns Jacobssons h. hette Kerstin Svensdotter och var dotter till Sven Henriksson i Vashult och h. h. Kerstin Olofsdotter.
 
MVH
Göran

24
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 31 juli, 2013
« skrivet: 2013-06-27, 21:40 »
Birgitta Axelsson!
Den Birta i Bohult som 1695 och 1698 är fadder åt Esbjörns morbror Måns i Bohults barn är förmodligen Esbjörns hustru.
Om man ser vilka namn Esbjörns barn har kan man återfinna  vissa av dem exv. Per ,Sven och Ingeborg i Röckla.
Jag kan tänka mig att Esbjörns hustrus far eller farfar hette Bengt.Dock knappast Bengt Olofsson i Knoxhult som hade de kända barnen Olof, Per, Karin och den inte så uppmärksammade Esbjörn i Yttre Hyltan, min anfader.
Ge akt på namnen! Man gav namn inte efter levande utan efter döda släktingar vilket i tvivelaktiga situationer kan vara vägledande.
Lycka till!
Göran

25
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2013
« skrivet: 2013-05-31, 14:06 »
Rune och Ingegärd!
Jag måste korrigera en uppgift jag gav 28 maj. Efter att ha läst Allbo dombok för nov 1708 mål 292 finner jag att Jon, Eskil, Esbjörn och Måns anges bo i ()ghult. Den saknade delen i ortsnamnet ger då utrymme för antingen Höghult eller Haghult.
Esbjörn Bengtsson hade två svågrar med efternamnet Jonsson, den ena med förnamnet Ingemar.
i nov 1710 mål 29 nämns en Eskil Nilsson i Höghult tillsammans med en hustru Ingeborg Clemetsdr. Känner någon till henne? Däremot har jag sett en Ingeborg Clemetsdr g. m. en Jon Ingemarsson i Haghult.
En gemensam nämnare för Såväl Måns Esbjörnsson i Krångavälje och Per Eskilsson i Brommeshult som Nils Eskilsson i Holkya är att de alla har döpt en dotter till Britta. Kanske en fingervisning?
 
Hälsningar  
Göran

26
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2013
« skrivet: 2013-05-28, 20:12 »
Hej Ingegärd!
 
-ppamåla har kanske varit ett alternativnamn på någon ensamgård eller ett nybygge i slutet av 1500-talet. Det kan vara ett namn Jeppamåla efter en boende som hetat Jakob och sedan har detta namn ersatts av ett mera vedertaget namn i längderna.
Utflykten Per och Sissa gjorde kanske berodde familjeomständigheter typ att hennes föräldrar var sjuka eller att de behövde hjälp.  
Om Per har jag en förmodan att han kan vara son till den Eskil som nämns i Allbo dombok 1708. Har Du Arkiv Digital så är bildnumret 3860. Där anges Jon, Eskil, Esbjörn och Måns boende i Skeppshult.
Esbjörn(Bengtsson)var förmodligen far till min anfader Måns Esbjörnsson i Krångavälje.
Esbjörn tror jag var son till Bengt Esbjörnsson i Ön.
Den Jon som nämns är ev. den Jon Månsson som med sin h. Kerstin Persdr köper halva skatteg. Skeppshult 1714.
Kanske är Måns Esbjörnsson i Krångavälje och Per Eskilsson i Brommeshult kusiner och deras fäder Esbjörn och Eskil i Skeppshult svågar. Namnet Måns som förekommer i bådas familjer kommer kanske från deras samtida Måns i Skeppshult eller från Jon Månssons far. Jag har en notering att Jon Månsson kommer från Hyltan men jag vet inte från vilken. Med tanke på att Skeppshult var och är en ganska stor gård är det nog det Hyltan som finns intill Eneryda.
 
Hälsningar
Göran

27
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2013
« skrivet: 2013-05-24, 13:31 »
Tack Ingegärd!
Det kan vara värt att nysta i.
Att Esbjörn Persson skulle vara son till Per Esbjörnsson i Knoxhult är det mindre troligt?
Eftersom Du har stort kunnande om Virestadsborna chansar jag även på en annan fråga.
Det finns i mitten 1700-talet en Måns Eskilsson i Bredanäs, en Per Eskilsson i Brommeshult och en Nils Eskilsson i Holkya som av ömsesidiga fadderskap tycks vara bröder.
Har du förslag på vilka som skulle kunna vara deras föräldrar?
De är samtidiga  med min anfader Måns Esbjörnsson och h. h.Ingeborg Månsdr i Krångavälje och jag misstänker att Eskilssönerna kan vara släkt med Måns eller Ingeborg.
 
Varma hälsningar
Göran

28
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2013
« skrivet: 2013-05-21, 14:40 »
Bengt Clemetsson, bror till Måns Clemetsson i Hörda är i slutet av 1680-talet bosatt i Garanshult. Enligt domboken sköt han Håkan Larsson i Garanshult genom låret, men blev förlikt med honom eftersom de var svågrar.
En fråga: På vilket sätt var de svågrar?
 
Denne Bengt Clemetsson tror jag är den Bengt Clemetsson med familj som under ett par decennier i början av 1700-talet bor i Häradsmåla i Härlunda innan han med hustrun flyttar tillbaka till Virestad och 1725 avlider i Krångavälje 80 år gl.
Ev. är den Ingeger Bengtsdotter som avlider i Hyltan 1741 70 år gl enl.d.l. en dotter och den Karin Sunesdotter som avlider i Hyltan 1730 80 år gl enl. d.l. hans hustru.
Den Rangel Bengtsdotter som är gift med fjärdingsmannen Måns Jönsson från  
Kängsleboda och som sedan bori Häradsmåla i Härlunda är sannolikt också en dotter.
En trolig dotter är även den Kerstin som är gift med en Esbjörn Persson vilka får ett barn 1728 i Tullanäs, V.Torsås. Jag misstänker de senare försvann till Virestad.
Min andra fråga: Vet någon var denne Esbjörn Persson kommer ifrån?

29
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 24 november, 2009
« skrivet: 2009-10-08, 17:43 »
Bert!
En Jon i Gungekulla är 17860521 fadder i Kängsleboda i Virestad åt Anders Jonssons och Svenborg Månsdotters barn. Kanske en broder till Jon.
MVH
Göran

30
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 10 maj, 2008
« skrivet: 2008-05-07, 16:50 »
Hej Niclas!
Min gissning är att kolumnerna ger en gradering av hur mycket det kristna budskapet sjunkit in hos personerna. Ingen person tycks förekomma mer än i en kolumn, vissa i ingen kolumn alls. Kolumnen Luth.  kanke omfattar de som prästen tycker ha fattat vad det handlar om medan kolumnen Verb. kanske avser de som mera håller sig till ord och läpparnas bekännelse!
Min anfader Jöns i den Pepanäs närbelägna gården Gunhult Södregård satte prästen under Luth., hustrun under Verb.. Agnar och vete?  
Mvh
Göran

31
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-09
« skrivet: 2007-02-15, 10:46 »
Vid dop i Härlunda  
 
17160916 av PEHR BÄNGTSONs och BOTILLA NILSDRs barn KARIN i KNIHULT är JON PEHRSON KLÅCKARE, MÅNS INGEMARSON I ANGSHULT, SVEN HINDRIKSON I WASHULT, H. ELIN NILSDR I LÅNGHULT, H. SVENBORG BÄNGTSDR I KNIHULT, HUST.      KIRSTIN I HÖLTAN OCH WIRESTAD SN faddrar,
17190225 av OLOF JONSONs och ELIN HINDRIKSDRs barn KIRSTIN i TOLANÄS är MÅNS INGEMARSON I ANGSHULT, (JOHAN) JONSON I (), JÖNS HÅKONSON I   LÅNGHULT, HUST. INGRID I WASHULT, HUST. MÄRTA HINDRIKSD0TTER I TOLLANÄS, HUST.  KIRSTIN I HYLTAN faddrar,
17260227 av TRUFVIT JÖNSONs och SISSA OLOFSDRs barn OLOF i BOHULT är PEHR JONSON I POTTEBODA, INGEMAR I BOHULT, MÅNS INGEMARSON I       ANGSHULT, HUST. KARIN I GRÖNHYLTAN, HUST. TOFWA JONSDR I TÄRNINGETORP, H. ELIN I BOHULT faddrar.
 
Några av de nämnda kanske kan misstänkas vara släkt med Måns Ingmarsson?

32
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-24
« skrivet: 2005-08-02, 22:24 »
Kan någon hjälpa mig med namn på make och ev. barn till den änka Bengta Pehrsdotter som 17780525 avlider i Kulla i Virestad, enligt dödlängden 90 år gammal. Hon är förmodligen identisk med den Bengta Persdotter i Kulla som 17531102 är dopvittne åt Bengt, son till Håkan Månsson och Bengta Månsdotter i Hörda Kronogård,17560307 åt Bengta, dotter till Per Bengtsson och Kirstin Persdotter i Romsalycke Wästreg. och 17560926 åt Jon, son till Clemet Jonsson och Sissa Andersdotter i Bräkneryd.

33
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-24
« skrivet: 2005-02-19, 20:37 »
Kan någon bekräfta eller dementera antagandet att den Ingmar Persson som ca 1710 flyttar från Kvarnatorp i Virestad till Bohult i Västra Torsås är svärson till Per Svensson i Röckla? I KGF:S databas finner jag i Härlunda 16930507 vid dopet av Esbjörns (Persson?) barn Sven i Bohult en fadder H. BERTA I QUARNATORP som jag misstänker kan vara syster till Per Svenssons son Esbjörn.  
Vilka  barn till Per Svenssons är kända?
Namn på Per Svensons och Ingmar Perssons hustrur?
Var  Per Svensson eller Per Esbjörnsson röcklavisans Per?
Är det någon som vet något om omständigheterna till att Ingmar Persson flyttar från Kvarnatorp i Virestad till Bohult i Västra Torsås?

34
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-24
« skrivet: 2004-12-25, 22:28 »
I KGF:s databas finner jag att familjen Jonas Nilsson och Kerstin Andersdotter när de är bosatta i Spånghult får barnen  Catharina f. 17381213, Brita f. 17420725, Karin f. 17431119 och Elin f. 17470104. Ev. är det samma familj som vid ett par  barnfödslar nämns som bosatta i Buhult och då tillkommer Karin f. 17400910 och Olof f. 17530701.
Har någon en ledtråd om vart dessa personer kan ha tagit vägen?
Göran Hägersjö

35
Vederslöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-06-28
« skrivet: 2005-12-04, 13:36 »
Har någon förslag på tänkbar fader och svärfader till den Måns Eriksson i Nöbbele som i slutet av 1680 gifter sig i Vederslöv?
Denne Måns Eriksson förmodar jag är den som med sin hustru Cissa Månsdotter i Kullen, Kalvsvik,  från 1690 och de närmaste årtionden framåt får barnen Per, Ingeborg, Karin och Cissa.

36
Urshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-31
« skrivet: 2005-03-31, 09:43 »
Jag vill minnas mig någonstans, förmodligen i en tryckt artikel sett angivet syskon till den ZACHRIS CARLSON i KLASAMÅLA som begravs 17170106, 81 år gammal.Jag tror att jag såg ett par kvinnonamn knutna till ortsnamnen Hösjömåla och Västra Jät. Liksom så många andra klagar jag hellre på mitt dåliga minne än på mitt dåliga förstånd. Jag har i alla fall på gamla dar blivit lite bättre på att föra anteckningar.
Ett stort tack på förhand till den eller de som vet mer och vill dela med sig om Zachris Carlssons syskon och förfäder.

37
Urshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-29
« skrivet: 2004-12-28, 09:56 »
Från uppgift ur KGF:S databas om den vid barndop 17560509 i Hultalycke ngd närvarande faddern MÄSTER CARL WERNIK I HULTALYCKE genererade nya frågeställningar:
Vad för slags Mäster var han?
Är han släkt med samtida Wernikar i Skatelöv (HELENA CATH. WERNICK som vid dopet i Skatelövs fsg 17410402 av sonen Petter-Olof är hustru till mönsterskrivaren Lorentz Wetterdahl och efter att ha blivit änka 17490418 gifter om sig 17500603 med inspektor Svickert Trolle, J.H. WERNICK som 17780531 är fadder vid dop av trumslagaren Anders Bergs och Sophia C. Osmans i Olofstorp,Skatelövs fsg, son Reinholt, TRUMSLAG. WERNICK och EVA WERNICK som 17790214 är faddrar vid dopet av Anders Perssons och Kjerstin Månsdotters i Oloftorp,Skatelövs fsg, son Johannes)?
Hans ursprung?

38
Tingsås / Äldre inlägg (arkiv) till 21 februari, 2010
« skrivet: 2010-01-05, 19:06 »
Lite funderingar om den Nils Olofsson från Elsemåla som 17080614 gifter sig med Elsa Thoresdotter, tycks bli änkling januari 1717 i Gäddeviksås (Åsen),gifter om sig 17180615 med Karin Jönsdotter, blir änkling på senvintern 1730 och gifter sig en tredje gång 17301115 med Marta Nilsdotter.  
Han avlider 17490922 i Jäddeviksås 66 år gammal, allt enligt KGF-skivan.Kan det inte vara han som är bror till ovannämnda Måns Olofsson i Elsemåla?
Den Nils Olofsson som dör 17380206 i Elsemåla soldattorp kan jag inte se som fadder vare sig till Måns Olofssons eller Gertrud Olofsdotters barn i Elsemåla.
Vad finns det för belägg att denne Nils Olofsson skulle vara bror till Måns Olofsson och Gertrud Olofsdotter i Elsemåla?
Nils Olofsson i Gäddeviksås är min ana via hans dotter Elin f. 17400611.

39
Skatelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 10 juli, 2008
« skrivet: 2008-05-25, 21:31 »
Hej Annika!
Skatelövs hembygdsförenings bok Skatelövskrönikan 2006 har en artikel på hela 16 sidor betitlad Barnamordet i Torpaskog 1808 skriven av Göran Magnusson.  
Läsvärt!
Mvh
Göran

40
Skatelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-09
« skrivet: 2005-03-27, 20:23 »
Enligt KGF:s databas nämns vid barndop i Skatelöv  bland dopvittnena 17000506  JOHAN KLOCKARE I SKATELÖF,17000826 och 17020615 JOHAN KLÅCKARE.Finns det något känt såsom efternamn, släktingar etc. till denne klockare?

41
Skatelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-09
« skrivet: 2005-03-18, 14:38 »
17100102 gifter sig i Skatelöv Dr. Sven Månsson Tvetaryds torp och Pig. Ingebor Ericsdotter Agnäs. Vid dopet av deras dotter Karin 17131227 i Kalvsvik nämns dopvittnena LARS I CRONOGÅRD. PER NILSSON I WRANKUNGE. KNUT I AGNÄS. HUSTR ELIN I OLASHULT. PIGR ELIN I AGNÄS, INGIER I NYBYGGET THORSÅHS SOCHN. Vilken koppling kan det finnas mellan barnets föräldrar och HUSTR ELIN I OLASHULT(dialektalt uttryck för Olofshylte i Västra Torsås) och pig. Ingier i NYBYGGET (Västra) THORSÅHS SOCHN?

42
Skatelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-09
« skrivet: 2004-12-17, 10:32 »
Hej!
Kan någon tipsa mig om vart Jon Nilsson och hh Märta Jonsdotter och deras barn Anna f. 17300126, Isac f. 17320519, Per f. 17340831 och Catharina f. 17361130 tagit vägen? Vid de tre sista barnens födelse anges de bo i Grimslöv och där tappar jag spåret. Vid dottern Annas födelse är bostadsorten Lissebro i Blädinge. När Jon och Märta gifter sig i Blädinge 17290914 uppges Jon vara från Grimslöv och Märta från Oby.
 
Mvh  
Göran Hägersjö

43
Skatelöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-31
« skrivet: 2004-08-10, 13:34 »
Hej Leif Thegle!
Matilda Eriksdotter var född i Tävelsås som dotter till Erik Andersson och Maria Andersdotter.Hennes syster Emma arbetade också på Huseby. Enligt en muntlig uppgift som jag fick 20040809 fick av Matildas dotterson Karl Emanuelsson i Säffle var Josefin uä dotter med Bruksförvaltaren Leonard Hedenstierna som fader.
Matilda gifte sig med Sven Håkansson från ett torp under Huseby. De blev sedan krögare på Nöbbele värdshus 7 km nordöst om Huseby.
Matilda blev väl omhuldad av familjen Stephens.

44
Kalvsvik / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2008
« skrivet: 2008-05-15, 21:09 »
Sven Matthiasson Bolling ohh Kerstin Andersdotter fick enligt Kgf:s databas döttrarna Valborg och Maria.
Valborg g m Sune Jöransson och bosatt i Rävsjö och Maria g m Sven Andersson i Frännafälle  under 1700-talets mitt tycks kunna passa in i bilden.
Namnet Valborg är inte vanligt i Kalvsvik vid denna tid, jag har heller inte funnit det knutet till Spegelsläkten där. Kan det vara kopplat till någon av Sven Matthissons förfäder?
 
Mvh
Göran

45
Kalvsvik / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2008
« skrivet: 2008-02-20, 19:05 »
Sigvard,Domkapitlets Katekisationslängd, kan köpas på CD-skiva från ArkivDigital.
Beträffande Sven Carlsson kanske jag kan få fram något i min gamla mtl-anteckningar.
Göran

46
Kalvsvik / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2008
« skrivet: 2008-02-19, 14:10 »
Sigvard och Anni
Jag fann Sven Carlsson med hust. Ingebor i kat.längden för 1696 men märkligt nog finns inga barn upptagna, ej heller finns den Kirstin som var inhyses 1692 med.
Göran

47
Kalvsvik / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2008
« skrivet: 2008-02-19, 13:59 »
Sigvard och Anni
Enligt Kat.längd 1692 har  Sven Carlsson hust. Ingebor,sonen Gise, dotteren Ingebor och sonen Nils samt inhyses Kirstin.
Mvh
Göran

48
Härlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 23 mars, 2014
« skrivet: 2013-11-14, 17:58 »
Rune!
Jag misstänker att nämnde Erengisle Olofsson i Olofshylte är en felstavning, Erngisle Nilsson är nog det korrekta namnet. Erngisle Nilsson hade två bröder: Nils och Gudmund Nilssöner i Skäggalösa varför min gissning är att
Siggalöa avser Skäggalösa.
Hälsningar
Göran

49
Härlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 29 januari, 2013
« skrivet: 2012-03-27, 18:25 »
Hej!
Johan Börjessons i Långasjömåla mor Botil Månsdr tror jag var dotter till en Elin Persdotter från Röckla(gift med en Måns Ingemarsson).Jag vill minnas mig sett att Johan Börjesson far Börje Nilsson i Långasjömåla hade en ekonomisk transaktion i Röckla men minns ej med vilken.Någon som vet vilken eller vilka från Röckla som var inblandade?

50
Härlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 26 juni, 2011
« skrivet: 2008-12-31, 16:33 »
Hej Gustav och Rune!
Att dubbelnamnen uppkommit får man nog skylla forna tiders skrivare för. Att visa av dubbelnamnen segt lever kvar har man exempel på från grannsocknen Västra Torsås där byn med det officella namnet Elenshylte av oss infödingar fortfarande kallas för Hyltetorp. Vid en gårdsförsälning i byn på 1600-talet anger Allbo härads dombok att Elenshylte sedan länge kallats för Hyltetorp.  
Rune lär ha läst domboksnotisen.
Vi borde ha någon förteckning på dubbelnamnen.
MVH
Göran

51
Härlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juni, 2007
« skrivet: 2006-12-03, 00:32 »
Monika!
Först en rättelse.
Jag råkade i brådskan skriva att Börje Perssons hustru hette Kerstin Håkansdotter men det skall vara Bengta Håkansdotter. Börje Perssons hustru hette alltså Bengta  Håkansdotter och var född i Hökhult 17800414.
Börje Persson var född i Hynnenäs 17740625.
Håkan Pålsson och Kerstin Persdotter gifter sig i V. Torsås 17710522 , Per Persson och Elin Svensdotter i V. Torsås 17470426, Sven Eriksson och Elin Börjesdotter i Härlunda 17321025.  
Per Persson är född i Hynnenäs 17281104, Elin Svensdotter i Kråketorp 17360128.
Håkan Pålsson var född 17410904 i Målen Virestad.
Kerstin Persdotter bör enligt bouppteckningen efter hennes far Per Ingmarsson i Bohult (V. Torsås) vara född ca 1737.
Göran

52
Härlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juni, 2007
« skrivet: 2006-12-02, 19:44 »
Hej Monika!
Elin Börjesdotter var syster till min morfarsmorfar Sven Börjesson i Siggaboda, Härlunda. Elin och Sven var med flera andra syskon födda i Jämshögs församling.Föräldrarna var torparen Börje Persson och h.h. Kerstin Håkansdotter i Farabol, Jämshögs fsg. Båda föräldrarna var födda i Västra Torsås fsg och var utav väletablerade bondesläkter.  
Börje Perssons föräldrar var Per Persson och h.h. Elin Svensdotter i Hynnenäs, V.Torsås. Per Perssons föräldrar var Per Eskilsson och Britta Gudmundsdotter i Hynnenäs, Elin Svensdotters föräldrar var Sven Eriksson och h.h. Elin Börjesdotter i Kråketorp, V. Torsås.
Kerstin Håkansdotters föräldrar var Håkan Pålsson och h.h. Kerstin Persdotter i Hökhult. Håkan Pålssons föräldrar var Pål Håkansson och h.h. Karin (Larsdotter?) i Hökhult.
Har Du tillgång till Kgf:s databas kan Du finna några av de sistnämnda i dop- och vigsellängder. Sven Eriksson och Elin Börjesdotter gifter sig i Härlunda fsg. Om några av dessa kan Du även läsa i boken Västan om sjön Åsnen, sjätte delen av Johan Nilsson.
Vad Kerstin Persdotter beträffar så hänvisar jag till mitt inlägg 17 nov 2006. Då blir det femte delen av Johan Nilssons bok. Den lär knappast gå att uppbringa i handeln men går ju att skaffa från bibliotek.
 
Mvh  
Göran

53
Härlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juni, 2007
« skrivet: 2006-11-17, 08:07 »
Eva!
 
I femte delen av Johan Nilssons bok Västan om sjön Åsnen får man i stycket betitlat Bemärkt värends odalmannasläkt med välkända 400-åriga anor inte bara genealogiska uppgifter utan även spännande personhistoria om Per Ingmarssons förfäder. Jag rekommenderar Dig även att på detta forum läsa diskussion förd september 2005 under Virestads socken.
Dottern Kerstins födelsenotis har jag inte lyckats finna i födelselängderna men den ovan anförda bouppteckningen ger ju födelse året till ca 1737. Hon bör vara identisk med den Kerstin Persdotter från Bohult som 17710522 gifter sig med Håkan Pålsson från Hökhult i samma socken eftersom ömsesidiga fadderskap sedan ofta förekommer vid dop där denna Kerstin förekommer tillsammans med Per Ingemarsson övriga barn.  
I bouppteckningen efter Brittas make Sven Svensson i Olofshylte 17890914 är Håkan Pålsson i Hökhult skyldig sterbhuset 66 riksdaler varför den vid giftermålet ca 34 år gamla Kerstin Persdotter knappast tagit denne Håkan Pålsson för pengarnas skull.
 
MVH
Göran

54
Härlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-07-07
« skrivet: 2004-12-25, 22:50 »
Har någon uppgifter om den Börje Bengtsson som vid ett par barndop 1786 i Husjönäs är dopvittne och då anges som dräng och bosatt i Husjönäs? Ev. är det samma Börje Bengtsson som förekommer som dopvittne vid Håkan Svenssons och Ingeborg Ericsdotters i Slätthult  son Jons barndop 18140420 och då anges (denna gång dock  inte som dräng) komma från Amundshylte. Jag har intrycket att han lämnat Härlunda och min främsta fråga är i så fall vart.
Göran Hägersjö

55
Hemmesjö med Tegnaby / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-06-02
« skrivet: 2006-01-06, 20:28 »
Min anfader Peter Esbjörnsson och hans styv- eller fosterfar Carl Månsson i Hultalycke, Urshult var enligt KGF:s databas 17511110 dopvittnen i Väckelsång åt Nils Månssons och Kirstin Johansdotters barn Carl Magnus i Söftestorp tillsammans med bl.a en CHRISTOPHER NILSSON I TÄGNABY (VERK)STADEN.  
När drängen Nils Månsson gifter sig 17501021 i Väckelsång med pigan Kirstin Johansdotter från Krummahem anges hans bostadsort till ()STADEN I TÄGNABY SOCHN.
Carl Månsson i Hultalycke, vilken ibland benämns Mäster Carl Wernik, var gift med CATHARINA JONSDOTTER och hade med henne styv- eller fosterbarnen Peter Esbjörnsson och Elin Esbjörnsdotter vilka enligt dödlängden beräknas vara födda ca 1733 resp. 1727. Carl Månsson skulle enligt samma längd vara född ca 1711 och Catharina Jonsdotter 1692.
Nils Månssons i Söftestorp står som första namn bland dopvittnena 17541103 vid dopet av Petter Esbjörnssons barn Nils i Hultalycke Urshult vilket stöder min uppfattning att Nils Månsson Carl Månsson är bröder.
17331226 i Östra Torsås vid dop av Johan Nilssons och h.h. MÄRTHA JONSDR.s barn i TORSJÖ SÖRAG. finns en bl. a. en CARL MÅNSSON TEGNABY bland dopvittnena. Detta leder mig till en undran det kan vara samma Carl Månsson som på 1740-talet dyker upp i Hultalycke i Urshult. En tanke som föresvävar mig är att Märta Jonsdr kan vara syster till Catharina Jonsdotter och således Carl Månsson Werniks svägerska.
Jag skulle uppfyllas av glädje och tacksamhet om någon kunde hjälpa mig med eller antyda några ev. genealogiska eller geografiska kopplingar till dessa fyra:
Carl Månsson(Wernick), Nils Månsson, Catharina Jonasdr och Märta Jonasdr.
Göran Hägersjö

56
Blädinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-07-08
« skrivet: 2004-12-26, 21:26 »
I KGF:s databas nämns som dopvittnen i Blädinge:
17310905:HERR RYTTMÄST.WILHELM NETHERWOOD PÅ LÄSTA, DANIEL UHR I OBY, DR.LARS I N.WARE, H.ANNA CATHARINA I OBY, H.KIRSTIN MÅNSDOTTER I N.WARE, JUNGFRU CHRISTINA, MÄRTA I KRUMSÅHS
 
17340624:HERR CAPITAIN ANGEL, HERR CAPITAIN EGGERTZ, HERR LIEUTNANT         SILFVERSPARRE, HERR COMMISCARIE NETHERWOOD, MADAM MARGARETHA LITORINA, H.ANNA   CATHARINA I OBY, JUNGFRU MARIA MELLIYN,  
 
Kan denna Anna Catharina i Oby vara skomakare Jons hustru Anna Catharina Netherwood?

57
Blädinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-07-08
« skrivet: 2004-12-26, 19:08 »
Tack Erland och Niclas!
I KGF:S databas nämns vid dopet i Blädinge 17480821 av hushållerskan Christina Hagbergs på OBY HERREG. oäkta dotter Lovisa föjande dopvittnen:
SKOMAKAREN JON PÅ OBY HERREG., KAMMARTJÄNAREN JOHAN IBIDEM, ANNA   CATHARINA NETHERWOOD, PIG.JUDIT IBIDEM
MVH
Göran

58
Blädinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-07-08
« skrivet: 2004-12-25, 22:06 »
Var avlider skomakaren Jon Persson och hans hustru Anna Catharina Netherwood som gift sig i Blädinge 17050220? Båda lever 17480821 då de anges som dopvittnen med Oby som sin bostadsort. Kan de sedan ha flyttat för att komma närmare sin dotter Marta som med sin familj tycks ha försvunnit från Grimslöv i Skatelövs fsg några år tidigare? Marta gifte sig 17290914 i Blädinge med Jon Nilsson från Grimslöv. Som deras barn har jag noterat Anna f. 17300126 i Lissebro, Blädinge, Isac f. 17320519, Per f. 17340831 och Catharina f. 17361130, de tre sistnämnda födda i Grimslöv, Skatelöv.
Är Anna Catharina släkt med dopvittnet vid de två sistnämnda barnens dop, Sverker Trolle i Grimslöv?
Göran Hägersjö

59
Almundsryd / Äldre inlägg (arkiv) till 01 november, 2009
« skrivet: 2009-09-08, 20:13 »
Kan den Måns Håkansson,enligt AD född i Järnemåla (enligt KGF i Jönsamåla), som dör i Rimshult 17330415 var identisk med den legendariske Järnemålamassen vars kruthorn lär förvaras på Växjö muséum?
Finns det några konkreta indicier?
Göran Hägersjö

60
Almundsryd / Äldre inlägg (arkiv) till 23 juli, 2009
« skrivet: 2009-03-28, 21:00 »
Hej Carina!
Almundsryds Kat.längd 1688-1696 upptar för Qwarnhult  
 
Suno  
h. Indire
 
med prickar i kolumnerna åren 1688-1696 för Suno,
med tomma kolumner åren 1688-1691 för Indire,
en klammer i kolumnen för år 1692 för både Suno och Indire,
prickar i kolumnerna 1693-1694 även för Indire,
noteringen Död för Indire i kolumnen för år 1695.
 
Min tolkning av detta är att Suno och Indire gift sig 1692 och att Indire avlidet 1695.
 
MVH
Göran

61
Almundsryd / Äldre inlägg (arkiv) till 23 juli, 2009
« skrivet: 2009-03-13, 16:22 »
Hej Andrew!
Jag har spanat en del i Arkiv Digitals AD-Online om Thore Jonssons förfäder i Asarum och Tingsås församlingar. Jag har inte gjort några noteringar men kan nämna vigseluppgifter på KGF-skivan för Thore Jonssons föräldrar 17440603 i Tingsås: Möllaren Jon Persson Bräkens Bruk och Pig. Bengta Thoresdr. Ibm.
Jon Persson och Bengta Thoresdr. flyttade senare till Långasjönäs i Asarum där bl. a. sonen Thore föddes. Jon Persson benämns sågmöllare.
Jons Perssons mor kom troligen från Långasjönäs.
Bengta Thoresdotters far var sannolikt dotter till en avskedad soldat Thore Kiellberg i Tingsås.
Ev. kan jag komma på fler uppgifter och Du ringer mig. Minnet kanske klarnar då.
MVH
Göran

62
Almundsryd / Äldre inlägg (arkiv) till 23 juli, 2009
« skrivet: 2009-02-25, 19:40 »
Maria Johansdotter, maka till soldaten Harald Haraldsson Slätt kan vara syster till den (H)Anna Johansdotter som 17661108 gifter sig i Kalvsvik med Erik Nilsson från Törnabygd i Usrhult. Dessa makar är först bosatta i Kalvsvik men flyttar omkring 1772 till Bonudd i Almundsryd. Fadderskap och att Harald och h h Maria sedan flyttar till Bonudd stöder tanken på att Maria och (H)Anna är systrar liksom att en av Haralds och Marias döttrar döpts till Kerstin (Haralds mor hette Karin och Marias mor Kerstin) och i så fall kan denna Maria tänkas vara dotter till Johan Svensson och h h Kerstin Andersdotter i Kalvshaga Björsagård i Kalvsvik och född 17540115 i Kalvsvik (När Maria avlider i Bonudd 18171231 anges hon vara 64 år och skulle om det stämmer vara född ca 1754).
Johan Svensson är född i Tosatorp i Urshult och son till Sven Håkansson och h h Ingegerd Persdotter,Kerstin Andersdotter är från Nöbbele Tångagård i Vederslöv och dotter till Anders Andersson o h h Kerstin Persdotter.
Uppgifterna lämnas u p a.
Göran

63
Almundsryd / Äldre inlägg (arkiv) till 23 juli, 2009
« skrivet: 2009-02-22, 14:58 »
Andrew,
Jag misstänker att Harald Haraldsson Slätts hustru Maria Johansdotter är dotter till Johan (Jon)(Josephsson)Lundblad,soldat för Flyaboda (134).  
Almundsryds Hfl 1756-1766 anger en Maria f. 1748 (och en Elin utan angivet födelsedatum) under soldatens Johan Lundblad och hans hustrus Kerstin Persdotter namn. Johan Lundblad dog enligt Centrala Soldatregistret 17590325.
17450929 döps en Maria men hennes angivna föräldrar har sannolikt fått sina efternamn förväxlade med salpetersjudarens Johan Arvidsson och h. h. Botil Sunesdotter (från Slattesmålas soldattorp vid vigseln),men eftersom födelseorten anges till Flyaboda och att fadern anges vara soldat är det kanske hennes verkliga föräldrar Johan Lundblad och Kerstin Persdotter som prästen här råkat förväxla.  
Johan Arvidssons hustru anges vid ett av deras barns dop heta Persdotter vilket kanske ytterligare är en fingervisning att det finns kopplingar mellan familjerna som gör att prästen blandar ihop dem.
Koll av hfl för Almundsryd på AD-Online kan nog räta ut frågetecknen. Förutom att man slipper plock ock vevande ger detta media en snabbhet och läsbarhet som ger plus på trivselkontot.
MVH
Göran

64
Almundsryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-11
« skrivet: 2005-03-17, 12:12 »
Känner någon till personer knutna till Safvratorpet före den i födelselängden på 1720-talet omnämnde Gerton Gertonsson med familj? Jag fann i boken Från blästbruk till bruksdöd av Lars Olof Larsson namnet Johan Zavar som uppgivs varit kolare vid Ålshult på 1650-talet. Namnet är troligen av vallonskt ursprung.

65
Loshult / Äldre inlägg (arkiv) till 22 februari, 2014
« skrivet: 2014-01-16, 17:59 »
Tack Rune och Leif.
Jag har för Virestad funnit en Kjell nämnd 1620 i en boskapslängd. Han bodde i Östra Valid eller Välje,jag tror det skall vara Valid, 1643 i Mtl en Kjell i Krångavälje. Båda byar ligger nära Skånegränsen. Ett par generationer senare uppenbaras en Kjell Jönsson , mim ana, i Bäckhult Virestad, därav mitt Kjellintresse.
Clemet Persson i Peppanäs hade inte bara problem med fordringsägare utan också med snapphanar som illa misshandlade honom och tvingade honom att lösa sitt liv. Allbo härads dombok 1682 kan berätta därom.

66
Loshult / Äldre inlägg (arkiv) till 22 februari, 2014
« skrivet: 2014-01-13, 19:07 »
Hej alla Kjellforskare!
Här får Ni något att begrunda
 
Från tinget i Virestads Friherrskap hållet i Gunhult, Virestad, 5 november 1669.
”Samma dag framträdde för rätten Clemet Person  i Vällust, i Mörrums socken och Blekinge, berättade det Simon Kellson på Skogen och Loshults socken blev för några år sedan hasteligen ihjälslagen, nu kommer de dödas arvingar och fordrar av Clemet D 10, som Simon Clemet inlänt haver till gårdaköp, den tid Clemet köpte Pepanäs gård i Virestad socken. Clemet bekänner det Simon länte honom D 10, men 2 år där efter betalte Clemet samma gäld uti ett par oxar som Simon av honom köpte för D 16, kortade de D 10, och gav honom D 6 reda penningar. Till detta att han oxarna bekom betygar edeligen Clemets moder Elin i Gunhult som oxarna honom till bodelning givit haver.                        Item brodern Jon Persson betygar det sannfärdigt vara                                                                                                          Peder Fröason i Gunhult edeligen vittnar, det honom veterligt var, att Clemet bekom oxarna av modern, och att Simon Kellson bekom dem av Clemet i Pepanäs”
 
Från Virestads Friherrskap ting hållet 18 nov 1668
”Samma dag framkom Nils Kellson i Gylteboda och med sin hustru Elsa frivilligen bekänna det de skyldiga äro till deras måg Truved Persson D 27 ½ på utlovade penningar förutan D 20 sig tilltagit hade att utgiva hos Jon i Välje, Jon Nilsson i Gylteboda haver räckt hand för de D 27,,16:
Nils Kellson med sin hustru Elsa i Gylteboda frivilligen bekänna, det de av moget betänkande och fri vilja hava försålt ½ Gylteboda gård till deras son Jon Nilsson för D 160 smt  benämnda penningar bekänna de den första med den sista  till fullo bekommit hava, och här med be.te  ½ Gylteboda gård, avhända ifrån sig och sina arvingar, och hemula in under deras son Jon Nilsson som ogift är, att njuta bruka och behålla nu och i kommande tider, benämta  ½ gård är och lagbjuden, ty dömes köpet kraftigt och gillt.”
 
Är denne Nils  Kellson måhända en släkting till Simon Kellson?  Såväl Clemet Persson som Nils Kjellson och dennes måg Truved Persson  tituleras någon gång ”Profoss”.   Truved Persson  och h h Karin (dotter till Nils Kellson) är sannolikt föräldrar till den Svenborg Truvedsdr som ett årtionde senare återfinns som hustru till en Jöns Persson på den gård, Gunhult Södregård, som Clemet Persson kommer ifrån.  De tre gårdarna Gylteboda , Gunhult och Pepanäs ligger samlade i nordöstra delen av Virestads vidsträckta socken några mil nordöst om Loshult  nära gränsen till Västra Torsås. På en gård i grannbyn Röckla finns vid denna  tid en Bengta Kellsdr gm en Per  Esbjörnsson. Kanske någon kan ge ledtrådar om eventuella släktskap?
 
Med vänlig hälsning
Göran Hägersjö

67
Fulltofta / Fulltofta
« skrivet: 2014-02-12, 10:32 »
Ang. Börje Torbjörnsson
 
Jag läser namnet Bistenfelt som Bisterfelt vilket gör kopplingen till namnet Frimodig lite roligare. Vad jag vet hade Börje Torbjörnsson Frimodig en son Anders vilket med Hannas efternamn stöder det synnerligen rimliga antagandet att Börje Frimodig är son till Torbjörn Bisterfelt.
Tanken slog mig att namnet Bisterfelt kan ha någon koppling till Bisterhult i Virestad i Småland,jag skall ha ögonen öppna. Att leta efter soldaters härkomst är lite som att leta efter nål i en höstack så Martins fynd är bara att gratulera.
 
MVH
Göran

68
Kyrkhult / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-10-08
« skrivet: 2008-12-02, 18:47 »
Hans,
Min mormors farfar Jöns Nilsson var bror till nämnde Anders Nilsson. De tycks ha varit kusiner med en Sven Jönsson i Björkefalla född 1844.Om Botel dog 1857 var det kanske hos denne kalaset var.
En gemensam kusin till Jöns Nilsson, Anders Nilsson och Sven Jönsson var (fiol)-spelemannen Spel-Ola (Olof Nilsson) i Almundsryd f. 18340201 i Kåraboda. Jag citerar ur det gedigna verket Småländsk musiktradition av Magnus Gustafsson:Den berömde Spel-Ola(1834-1903), som enligt Svenska Låtar reste till Karlshamn för att tävla med självaste Ole Bull bodde större delen av sitt liv i byn Gässemåla i Almundsryd socken. Hans egentliga mann var Olof Nilsson. Han föddes i byn Kåraboda i Kyrkhults socken, närmare bestämt i det hus som senare flyttades till Skansen under namnet Blekingestugan. År 1862 flyttade han till Almundsryds socken, först till Åbogen sedan till Gässemåla...). Boken Småländsk musiktradition innehåller en del upptecknade låtar efter Spel-Ola.
 
Jag bor i samma by som guiden på Cristina Nilsson museét i Snugge och skall höra med henne om hon kan tillföra något om tidsskedet för Cristinas vistelse på Tulseboda brunn.
 
Jag kan i förbigående nämna att Nils Nilsson och Ingegerd Nilsdotter har en sonsons dottersons dotterson Tomas Nilson från Hökön som för några år sedan vann Sveriges Radios riksomfattande poesitävling där han som pris fick utforma ett eget program med eget val av musik och sina dikter. En liten rännil av den litterära ådran från Jämshög!
 
Uppgifter om släktskap med kända person är ofta inte annat än skrönor,men bakom skrönor ryms ofta intressanta omständigheter.
Jag är sannolikt inte påvisbart släkt med Cristina men uppenbart släkt med Dig vilket
jag sätter på dagens pluskonto.
 
MVH
Göran

69
Kyrkhult / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-10-08
« skrivet: 2008-11-30, 18:02 »
1796-08-27 Strax norr om gränsen mot Småland hör man stundom ryktas att den på sin tid världsberömda operasångerskan Cristina Nilssons far Jonas Nilsson en tid skulle varit bosatt i Gäddegölshult i Härlunda församling. När jag för gången stötte på denna uppgift var det i en tidningsartikel i Smålandsposten i vilken en genealog som anlitats av släktingar till Cristina Nilsson angav en förmodan att denne Jonas Nilsson ursprungligen kommit från Blekinge. Trots genomläsningar av HFL för Härlunda av mig m fl intresserade av ämnet har inget därav framkommit som verifierar att han bott i Gäddegölshult. Dessutom har Cristina Nilssons släktförening i dag belägg för att Jonas Nilsson är född i Cristinas födelseförsamling Vederslöv.
Utav två makar i Gäddegölshult, Nils Nilsson f.1779 ohh Ingegerd Nilsdotter f.1796-08-27, och enligt Hfl komna från Jämshög, skulle någon varit förbindande länk med hennes far Jonas Nilsson.
Enligt muntlig tradition skulle någon av deras barn varit bjuden på kalas hos släktingar i Björkefalla dit även Cristina Nilsson skulle varit bjuden.
Känner någon till ett sådant kalas?
Var Cristina Nilsson på kalaset?
Var det p g av släktskap? Eller pg av den lokala spelmannen?
MVH
Göran

70
Jämshög / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-29
« skrivet: 2004-12-21, 17:32 »
Tack Maj-Britt !
Eftersom Du vägledde mig till min fädernesbygd Västra Torsås bör jag, åtninstone vad Bengta Håkansdotter beträffar, kunna hitta en del nya anor. När Bengtas föräldrar Håkan Pålsson fr. Hökhult gifter sig 17710522 med Kerstin Persdotter anges hon komma fr.Bohult, båda byar i V. Torsås. Jag kunde inte hitta någon Kerstin i KGF:s databas som skulle kunna passa in  men den legendariske genealogen Johan Nilsson har i sin bok VÄSTAN OM SJÖN ÅSNEN femte delen på sid. 76 angett en Kerstin som till skillnad från sina syskon ej fått sitt födelsedatum angivet men hon är  med i uppräkningen av Per Ingmarssonsons o.h.h. Kerstin Svensdotters barn och placerad mellan Britta f. 1740 och Karin f. 1744, sannolikt är placeringen baserad på den bouppteckning  på över 20 sidor som Johan Nilsson refererar till längre fram i artikeln och som upprättades för Per Ingmarsson i Bohult V. Torsås 27 juni 1763. Eftersom Bohult vid denna tid hade kortare kyrkväg till såväl Härlunda som Virestads kyrkor jämfört med det som då kallades Torsås (nuvarande Västra Torsås ) kyrka kan dopet ha skett i någon av dessa.
Den välskrivna artikeln är betitlad BEMÄRKT VÄRENDSK ODALMANNASLÄKT MED 400-ÅRIGA ANOR och ger Per Ingemarssons anor som huvudsakligen är förlagda till Virestad socken.  
Nu till ett annat spörsmål.
För min anfader Nils Nilsson  (f. 1779) och min anmoder Ingerd Nilsdotter (f. 27/8 1796) anges i Härlunda HFL att de kommit från Jämshög. Nils har tidigare varit gift med en Sissa Nilsdotter (f. 1782) vilka både kommit till Härlunda 1810.Sissa  kanske har en syster Elin g.m. Carl Mattisson i Härlunda
Ingerd är otvivelaktigt dotter till Nils Olsson och Kerstin Andersdotter i Falshult. När Ingerds första barn Sissa döps 18240105 är exv. Hanna Nilsdotter från Falshult, Jämshög närvarande.Det nämns även en Jonas Nilsson som varande från Falshult vilken ortsangivelse naturligtvis kan bero på prästens missuppfattning. Kan denne vara operasångerskan Kristina Nilssons fader? Han hette ju Jonas Nilsson och har i något sammanhang antytts ha kommit från Blekinge.
Hur som helst i allt detta svammel är min fråga: Har Du någon Nils Nilsson som skulle passa in på födelseåret (1779)? Att jag använts parantes beror på att årtalet är taget ur en HFL med den lilla reservation och tveksamhet detta innebär.
MVH
Göran

71
Jämshög / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-29
« skrivet: 2004-12-17, 14:07 »
Maj-Britt
Jag har noterat:
Avsked. Båtsman Per Olofsson Dahl f. 1777
H. Elin Svensdotter f. 1762 (inte Kerstin som jag först uppgav)  
Flickan Elin Börjesdotter f. 26 okt 1805 Gossen    Sven Börjesson f. 9 mars 1807
Man flyttar från Jämshög till Härlunda 1820, Elin Börjesdotter återvänder till Jämshög 1826.
Göran

72
Jämshög / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-29
« skrivet: 2004-12-16, 13:15 »
Hej!
Jag söker föräldrar till Sven Börjesson som i Härlunda Hfl anges vara född 1807 i Jämshög och dennes troliga syster Elin Börjesdotter som är född några år tidigare. De är när de först uppenbaras i Härlunda fosterbarn hos en Per Olsson Dahl och dennes hustru Kerstin Svensdotter och anges tillsammans med dessa komma från Jämshög. Detta par tycks liksom Elin ha återvänt till Jämshög medan Sven sedermera blir arrendator i Siggaboda,Härlunda tillsammans med en Sven Håkansson.
Av namngivningen i Sven Börjessons talrika barnskara att döma är en närliggande förmodan att hans fars namn var Börje Bengtsson eller Börje Jonsson och hans moders förnamn Hanna eller Johanna med efternamnet Svensdotter.
Ev. är fostermodern Kerstin Svensdotter Sven Börjessons moster, och Sven Håkansson, som är ungefär jämngammal till Sven Börjesson, son till en Håkan Svensson.
Mvh
Göran Hägersjö

Sidor: [1]