ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Jan Jutefors

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Kvinnokampen för rättvisa och jämlikhet började för över 100 år sedan och de får slåss fortfarande! Vad säger man ...?
 
Det är ett vanligt argument som många använder både mot kvinnor och invandrare - Jag har personligen många vänner, men jag anser ändå att det får vara nog nu

2
Så det är alltså normen, att det blir drev på nya redaktörer. Det är ju liksom inte den första redaktören som inte får någon chans.

3
Jag vet inte avsikten med ovanstående inlägg, om det är att sänka en ny redaktör innan han ens har hunnit bli varm i kläderna eller vad det nu kan vara.
Den stora mängd av stavfel som förekommer inskränker sig till att det ett par gånger kommit till ett s som kanske inte skulle ha varit där, ett par bokstäver har blivit utbytta mot andra tecken och i något fall har ett mellanslag hamnat fel. Om jag hade varit korrekturläsare så hade jag hittat sammanlagt 8 anmärkningar på 52 sidor.
 
I ett av inläggen används dessutom ett ord som är gammaldags och har det funnits sedan språkets början, men vem använder ett sådant ord idag. Torde är ett modalt hjälpverb i preteritum konjunktiv. Det betyder 'bör sannolikt' (enligt Nationalencyklopedins ordbok).
 
Ingen är tydligen ofelbar.

4
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2014
« skrivet: 2014-01-19, 14:38 »
Det finns ett projekt på KB, där de tillhandahåller äldre böcker som pdf, om man betalar för det. Det kostar 3 kr/sida plus 100 kr.

5
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 14 januari, 2014
« skrivet: 2013-11-04, 22:44 »
Flaggorna fungerar alldeles utmärkt för mig!

6
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 16 oktober, 2013
« skrivet: 2012-11-05, 14:47 »
Maria Bratt heter Rötters redaktör (vikarie för Therese Thorgersen)

7
Rötter allmänt / Rötter allmänt
« skrivet: 2014-07-04, 22:54 »
Snälla nån,  
det är ju bara att slänga omslaget om man inte gillar det och göra sitt eget.
Varför inte med blommor och blader istället och kanske ett stort rött hjärta på.

8
Rötter / Landskapsrötter och hemsideserbjudande
« skrivet: 2012-04-06, 10:12 »
Problemet är ju att redan nu så har Landskapsrötter tagits i beslag av enskilda föreningar

9
Förbundsforum / Regionala träffar
« skrivet: 2008-04-17, 17:04 »
Lotta,
 
Träffen är tänkt att vara en ersättning för förtroendemannakonferanserna som hölls årligen, som redan sagts. Konferanserna var dåligt besökta p.g.a. de stora kostnader som det förde med sig. Nu vill man göra ett försök med mindre träffar närmare föreningarna.
Det finns sedan tidigare en Östra Götalands-grupp, som omfattar Kalmar län och Östergötland, där representanter för föreningarna diskuterar gemensamma frågor och informerar varandra om programpunkter m.m.
Till träffen i Växjö har föreningarna blivit inbjudna och alla som vill delta får göra det. Det spelar ingen roll om man sitter i styrelsen eller inte. Vi har dock inte annonserat ut den till medlemmarna i KLGF, utan vi är åtta deltagare som alla sitter i styrelsen.
 
Vill du haka på så finns plats i bilarna. Vi samåker från Kalmar. Ring mig i så fall. Hoppas bara att det går bra eftersom lunch är förbeställd.
 
(Meddelandet ändrat av janj den 17 april, 2008)

10
Föredragshållare / Föredragshållare
« skrivet: 2008-02-13, 22:01 »
Det var ett effektivt sätt att döda den här tråden

11
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-26, 14:33 »
Jag skulle vilja ha en ett hörn i förbundsforum med aktuella föreläsare och olika ämnen. Gärna med uppgift om arvode m.m.
 
Har jag ett ämne som jag vill ha en föreläsare till, skulle jag vilja efterlysa detta här om det nu inte råkar finnas i listan. Det skulle vara en stor hjälp till alla föreningar.  
 
Som exempel kan nämnas att i Kalmar skulle vi vilja ha en föreläsare om - Resande och hur man hittar dem i källorna - till vår höst- eller vårträff. Det har varit mycket svårt, om inte stört omöjligt, att hitta en föreläsare som ställer upp.
 
Jag vet att det finns en gammal lista som har cirkulerat, men jag vill ha en ständigt aktuell lista.

12
Förbundets mål och mening / Förbundets mål och mening
« skrivet: 2012-07-03, 22:43 »
Det är bara att konstatera att släktforskarrörelsen, som egentligen är mest berörd, inte på något sätt är representerad i arbetsgruppen.
 
Arbetsgruppens PM, sidan 1:
 
En arbetsgrupp bestående av arkivrådet Björn Asker (ordförande), direktören vid SVAR Anders Nordström, förste arkivarien Martin Bjersby, chefsjuristen Efwa Westre Stövander och ekonomichefen Tony Szabo tillsattes av riksarkivarien den 10 februari 2012 för att utreda frågan och senast den 16 maj redovisa en rapport.

13
Stefan,
 
Det är ju ingen som har varit utanför ämnet

14
Vad är det för dumheter att man inte får ha politiska funderingar. Det är en grundlagskyddad rättighet.

15
Jag tror inte någon tar lätt på denna fråga, det är bara det om vi ska försöka påverka så måste vi vara laddade med bra argument. Det vore därför bra om vi på golvet kunde få en argumentdokumentation så att vi inte står där och försöker få fram något och sedan blir överkörda. Säga vad man vill, men riksdagsledamöterna är ju vana att prata omkull folk

16
Bokhandeln / Bokhandeln
« skrivet: 2014-05-07, 09:49 »
På Riddarhusets CD finns ett antal mappar, Adliga, Friherrliga, Grevliga, Index, Tillägg och rättelser
I dessa mappar finns ytterligare mappar där man delat upp materialet i bokstavsordning och sedan får varje ätt en pdf-fil.
Det finns också en pdf med alla använda förkortningar och en pdf med ätterna i bokstavsordning

17
Skärmklippverktyget finns som standard i alla versioner av Windows sedan XP

18
Det sägs här att Ulf är helvrickad, men han har inte behövt lyfta ett finger för att få fram en perfekt stamtavla och alla här på forumet har tävlat om att få hjälpa honom.
Jag tycker han är en mycket smart herre.

19
Jag har inget emot att diskutera Kreuger och hans anor, men jag tycker att det är onödigt att diskutera det tragiska självmordet, eller vad det nu var. Det är ändå inget vi kan lösa, utan det blir bara spekulationer.

20
Vi ska inte diskutera Kreuger här, eftersom det fortfarande finns familjemedlemmar i livet.

21
Så fort det handlar om några arbetstillfällen på en överhettad arbetsmarknad i Stockholm så måste det bli en ordentlig utredning och gärna en medborgarkommission mm.
Handlar det om 500 arbetstillfällen på en ort i övriga Sverige, då kan man bara rycka på axlarna och tycka att marknadskrafterna måste få råda, eller hur?

22
Timmy,
 
I princip ja!
Jag vet ju inte riktigt om man kan hävda upphovsmannarätt till en fotostatkopia, men däremot om du skriver av eller fotograferar boken så har du upphovsmannarätt till din avskrift och dina fotografier. Du har däremot ingen upphovsmannarätt till själva texten, för det har bara författaren och/eller förlaget.

23
Timmy,
 
Visst handlar det om fotografier, eller avbildningar, om du hellre vill det. Den som a?vbildar något har upphovsrätten till sin avbildning.

24
För att förstå det här med upphovsrätten, så kan man likna det med att en fotograf tar en bild. Fotografens upphovsmannarätt till sin egen bild är okränkbar, dvs den kan ingen ta ifrån honom/henne. Däremot har fotografen ingen upphovsrätt till motivet. Vem som helst kan ställa sig bredvid den andra fotografen och ta en bild på precis samma motiv, utan att någon av dem kan hindra den andre.

25
Vallonen som fotpall / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-14
« skrivet: 2004-03-14, 12:09 »
Per,
 
Du glömde att titilera statschefen med hans titel som är Prins!
 
Statschefen är således Prins Valiant.

26
Vallonen som fotpall / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-14
« skrivet: 2004-03-13, 08:07 »
Vi har ju en valdag också. Den måste ju också ursprungligen ha handlat om vallonerna

27
46 Ordet är fritt om släktforskning / TV-tips
« skrivet: 2005-06-26, 22:00 »
Det finns litteratur som anknyter till samma ämne som Slavarnas släkt.
Boken heter Slavarnas kust och författaren är Thorkild Hansen. Kom ut 1968 på Forum, Sthlm. I boken finns en lång litterturlista.

28
46 Ordet är fritt om släktforskning / Tillägnan
« skrivet: 2004-01-09, 19:31 »
Stefan,
 
Det är ett fotografi som ingår i min samling av visitkortsbilder.
 
Eivor,
 
Tack så mycket för den fina bilden. Jag tar gärna emot de symboliska blommorna.

29
46 Ordet är fritt om släktforskning / Tillägnan
« skrivet: 2004-01-08, 22:55 »
Denna bild vill jag tillägna alla läsare av Rötter!
 

30
46 Ordet är fritt om släktforskning / Tidningsarkiv
« skrivet: 2003-12-31, 12:20 »
VÄSTERNORRLANDS ALLEHANDA (1874)
 
1874 01 02--1999 12 31
 
Göteborg Gk, Härnösand Häsb,
Lund L, Stockholm S, Umeå Q, Uppsala U
 
Källa: KB enligt anvisningarna ovan.

31
Karin,
 
Visst får du ställa frågor på anbytarforum, det är ju det den är till för. Det är bara det att lämnar man något här så vill man ju ha lite respons och så att säga lite tillbaka. Släktforskare ett mycket välvilligt släkte som gärna delar med sig av sin forskning och då finns det tyvärr de som utnyttjar detta genom att bara fråga och fråga och inte verkar göra något arbete själva utan utnyttjar andras välvilja.  
Visst finns det griniga människor hos oss också, men de är som tur är mycket sällsynta. Tyvärr breder en del ut sig kanske lite för mycket här på forumet.
 
Jag lovar att du får ställa vilken fråga du vill. Jag ska försöka svara om jag kan. Får du inget svar, så är det nog så att ingen har något bra svar på din fråga.

32
Styrelser igen... :-) / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-08-08
« skrivet: 2004-08-06, 23:07 »
Den som är utan skuld kastar första stenen...

33
Jag köpte faktiskt Släktforska vidare på bokrean i Kalmar för 198 kr. Ordinarie pris var satt till 428 kr

34
Språkfundering / Språkfundering
« skrivet: 2004-07-29, 10:39 »
Ett hus kan bara brinna ner till grunden.
 
Däremot om ett ljus brinner ner eller upp, beror på i vilken ände man tänder på.  
Tänder man på i bägge ändar så vet i katten vad man ska säga.  
 

35
Spam / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-24
« skrivet: 2003-08-26, 20:46 »
I Outlook Express kan man blockera domäner genom att under verktyg/regler för meddelande/E-post ta bort allt utom domännamnet. Dvs hans.hansson@hjälp.se blir bara hjälp.se. När man har gjort det så har alla epostmeddelanden från denna domän stoppats och har hamnat i borttaget.

36
Spam / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-08-20
« skrivet: 2003-08-20, 01:18 »
Gunder,
 
Vad vill du att vår regering ska göra? Ska de stå mitt i strömmen av spam och stoppa dem med händerna????
De som skickar spam struntar väl i att det är olagligt. Det är alltid, nästan i alla fall,  adresser som är amerikanska eller åtminstone utomeuropeiska.

37
Beatrice
 
Jag har hittat två personer på den adress som du anger, men inte Stanley Jonsson. Är du förresten säker på att han stavade sitt efternamn på det viset, för det är ovanligt i Amerika.
 
Kanske någon av dessa har en aning om var han har flyttat, eller om han kanske bor kvar:
 
Padilla, Benjamin Jr  
455 E 179th St
Bronx, NY 10457  
Phone: (718) 329-6833
 
Rodriguez, Efrain  
455 E 179th St
Bronx, NY 10457  
Phone (718) 295-6990

38
Ögonfärg, nässtorlek och blödarsjuka. Vad finns det fler för genetiska defekter på kusinbarn. Ont i ett knä eller för små öron. Kutryggiga kan de ju också bli eller ha för stora skallar. Det är inte klokt vilka skador det kan bli och vilken degeneration det blir. Det är synd om den nordiska rasen.

39
Eftersom alla kungahusen i Europa är mer eller mindre släkt med varandra så borde alla vara mer eller mindre imbecilla!!!
De kanske är det, inte katten vet jag, jag känner ingen av dem.
Vad jag vet i alla fall så orsakar inget kusingifte imbecilla barn. Den som påstår det borde låta undersöka sig själv.

40
Det är möjligt att det inte var du Micael som framförde åsiken om att kusiner inte borde få ha gemensamma barn, men åsikten framfördes i denna diskussion och jag tycker att det är en ren oförskämdhet att göra det.  
Vi har fått nog av sådana elitistiska åsikter.

41
Eftersom kusingifte är tillåtet så har därmed expertisen ansett att det inte innebär några risker för eventuella barn. Det står ju ingenting i lagstiftningen om att de inte får skaffa några barn.
Jag har sett personer som gift sig på 1850-talet som fått många barn, där inte många överlevt. De har inte varit släkt med varandra, så det är givetvis inte därför dessa barn inte klarat sig. Man ska nog inte uttala sig så kategoriskt om man inte har fakta för vad man säger.

42
Om kusiner väljer att gifta sig med varandra, så berör det beslutet bara dem själva. Ingen annan behöver ha några synpunkter på det. Dessutom är det tillåtet enligt Svensk lagstiftning.

43
Johan Rson Sjöberg,
 
Det är ju bra att du deklarerar att du personligen föredrar, men så finns det då andra som säger att så ska det vara, punkt, slut.

44
Hej Monica,
 
Din hotmailadress går inte att använda.

45
Monica,
 
Jag har inte Anders i min forskning, men jag har mycket annat från Västergötland och Skaraborg.  
 
Skicka ett mail till mig. Du borde ha?min mailadress

46
Varför utesluter det ena det andra?
 
Det vettigaste är att man använder den form som man brukar göra. Förstår inte någon annan så får man väl förklara.

47
Släkthistoriskt Forum / Släkthistoriskt Forum
« skrivet: 2004-08-27, 14:45 »
Varför inte göra hela Rötter bara tillgänglig för medlemmar??

48
Genline har bara tillgång till de s.k. mormonfilmerna, plus att de fått tillgång till SCB-materialet före 1900.  
Riksarkivet vägrar Genline att få tillgång till allt annat material.  
Det är ju en konkurrenssituation då SVAR har en egen digital forskarsal där man förmodligen ska lägga ut allt material i fortsättningen som inte är skyddat av sekretess.

49
Tord,
 
Det handlar om dataregister på Internet, där har det blivit en inofficiell praxis att inte ta med något som är yngre än 100 år och ibland har det t.o.m. blivit 110 år.
Genline har inga uppgifter efter 1900.

50
Dan,
 
Jag vet att biblioteket Nybro har Genline på sin dator och så biblioteket Kalmar förståss.

51
Jojje,
 
Det är givetvis ingen som hindrar dig att publicera din antavla på webben, men vem skulle ha användning för den?  
Den säger ju absolut ingenting, men du får ju applåder av supporterklubben.
Men, vem bryr sig?

52
Arne,
 
Du kunde ju ha åkt taxi. Då hade du sluppit att att fundera över transportmedel överhuvud taget och blivit skjutsad ända fram till entredörren.

53
Ett av de berömdaste skånska mordenen var ju Yngsjömordet som du kan läsa om  här

54
Jag har ofta ringt till folkbokföringen ock aldrig fått några suckar i luren. Mot mig har alla varit ytterst hjälpsamma.  
Du har tyvärr råkat ut för fel personer, det är bara att beklaga.

55
Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-07
« skrivet: 2004-10-22, 09:12 »
Vad envis du är. Har man inte anknytning till släktforskning på något sätt så är dessa jobb ingenting för dem och tvärtom.

56
Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-07
« skrivet: 2004-10-21, 18:52 »
Arbetsförmedlingen vet ju vilka som söker jobb. Naturligtvis tipsar de vissa sökande att dessa jobb finns.

57
Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-07
« skrivet: 2004-10-21, 17:18 »
Kommuner är skyldiga att annonsera ut lediga tjänster, men det räcker att de sätter upp det på kommunens anslagstavla på tex kommunalhuset. De  behöver inte ens anmäla till arbetsförmedlingen. Privata firmor och organisationer är inte skyldiga att annonsera ut några lediga tjänster överhuvud taget. Någon konkurrens är det inte ens fråga om, eftersom arbetsgivaren anställer precis vem han vill.
Dessutom är Arbetsförmedlingen är utbildade för att handplocka folk.
Det finns ingen som helst anledning att försöka misstänkliggöra förbundet för mygel, man har ju annonserat ut tjänsterna i tidningen och på Rötter.

58
Jag har nu tagit del av Görans källhänvisningar, eftersom jag har samtliga av Croenicans häften hemma.
Det går direkt att konstatera att efter branden i Kalmar 1647, då tre fjärdedelar av staden brann ner inklusive skolan, så gjordes ingen ny matrikel förrän 1655.
 
Beräffande helflängt så syftade det på uppgiften att det skulle finnas handlingar i Växjö bibliotek om Kalmar skola. Jag har inte uttalat mig om personen överhuvud taget.
Dessutom finns ingen S (borttaget namn) anställd på Kalmar stadsbibliotek. Den person som har ansvaret för Gymnasiebiblioteket i Kalmar heter R (borttaget namn).

59
Göran,
 
Jag förstår inte varför du gör ett utdrag ur ordningsreglerna till mig. Du menar väl inte att jag har förolämpat någon?

60
Marc,
 
Det finns inget stifts- och landsbibliotek i Kalmar, det är bara ett vanligt stadsbibliotek. Däremot finns Stifts- och Gymnasiebiblioteket som en särskild avdelning på stadsbiblioteket i Kalmar.

61
Jag förstår inte varför det skulle finnas handlingar på biblioteket i Växjö om Kalmar skola, det låter helflängt faktiskt. Om det ska finnas handlingar någonstans i Växjö så ska det ju i så fall vara i Domkapitlets arkiv.  
Det finns dock inga tryckta redogörelser för Kalmar skola före mitten på 1800-talet. Det kan finnas äldre diarier och protokoll i läroverkets arkiv, som i så fall borde finnas i Vadstena (möjligtvis i Domkapitlets arkiv).
Hjalmar Alving har skrivit om läroverkets äldre historia i Storskolan i Kalmar, del I, Sthlm 1923. Han nämner dock inga elever alls.

62
Jag vet inte vad alla är så upprörda över egentligen? Här är ju bara marknadskraftrerna som får råda!
Är det inte det som alla vill?  
Inte kan vi väl ha statligt monopol heller?

63
46 Ordet är fritt om släktforskning / Produktkatalogen
« skrivet: 2004-10-23, 09:24 »
Det kan ju helt enkelt vara så att man levererar mot faktura till föreningar och postförskott till enskilda personer.

64
46 Ordet är fritt om släktforskning / Porslin, Karlskrona
« skrivet: 2006-08-21, 16:29 »
Tyvärr påstod jag att det var Rörstrand som tillverkade Karlskrona-porslinet. Fabriken köptes upp 1942 av Uppsala-Ekeby.
 
Här är några stämplar som tycks passa ganska hyfsat på din beskrivning
 

65
46 Ordet är fritt om släktforskning / Porslin, Karlskrona
« skrivet: 2006-08-20, 10:46 »
Här kommer en bild på kaffeservisen
 

 
jag vill tillägga att servisen är ganska eftertraktad

66
46 Ordet är fritt om släktforskning / Porslin, Karlskrona
« skrivet: 2006-08-20, 10:41 »
Servisen heter Karlskrona och är tillverkad av Rörstrand

67
Jag hade säkerheten i explorer satt till normal, men jag fick sänka till låg för att komma in.

68
Sam,
 
D?t går inte att komma in på sidan som du hänvisar till. Den laddar till hälvten, men sedan är det stopp. Eftter fem minuter så hade jag fortfarande inte kommit in på sidan trots att jag har bredbandsuppkoppling.

69
Jag tycker faktiskt att det räcker med att läsa första inlägget i denna debatt för att förstå att många lägger av när de träffar på oäktingar.
 
Jag förstår inte varför man tjafsar med mig egentligen. Jag ville bara avskaffa ordet oäkta.  
Dessutom är jag själv son till en utomäktenskaplig fader, men det skäms jag definitivt inte för.

70
Mikael,
 
Jag och mitt anhang tror verkligen att vissa ser ner på detta.  
Det har flera gånger, här på anbytarforum, visat sig att folk blir förfärade av att deras anfäder och mödrar har blivit födda utom äktenskapet.

71
Varför pratar ni om oäkta barn?
 
Jag har aldrig träffat på ett barn som är oäkta, tvärtom faktiskt så de har varit hur äkta som helst. Jag vet att det stod antecknat i födelseboken på ogifta mödrar och att samhället har haft en konstig syn på människor, men det kan vi ju lämna bakom oss nu för vi lever ju faktiskt på 21:a århundradet.

72
Cackera eller kachera betyder dold och kommer av det franska ordet cacher.  
Jag kan nog inte ge dig stort hopp, förmodligen förvarade hon konvolutet privat men du skulle ju kunna undersöka om det finns som bilaga till barnmorskejournalen.

73
Absolution, eller avlösning, är liktydigt med tillförsäkran av syndernas förlåtelse åt den botfärdige.

74
Vad är t.ex normaliserad stavning för en flicka som kallas för Brita, Britta, Brigida och Birgitta om vartannat? Det är kanske inte så lätt att bestämma.
När det gäller ortnamn kanske det blir lättare, eftersom det kanske blir bäst att använda nutida stavning för att hitta orten.  
Men som sagt det är inte lätt att hitta ett bra fungerande sätt, men någon annan kan ju knappast bestämma hur jag ska göra.
Det gäller ju för var och en att bestämma sig för hur man själv vill ha det och sedan vara konsekvent.

75
Genealogiska Föreningen, Stockholm
Släktnamnsregistret låda Fo - Fö.
Flik Fo - For.
...
Forsner/Forssner, vitt kort - ref till handskrifter, GF släktarkiv.
...

76
Ny symbol för förbundet / Ny symbol för förbundet
« skrivet: 2003-09-14, 15:58 »
Jag vet inte varför det måste komma så himla mycket kritik. Se förslaget som en id?skiss som vi alla kan arbeta vidare med. Den som anser sig ha ett bra förslag till en ny symbol kan ju bara skicka in den till förbundet. Det behöver ju inte vara ett färdigt förslag, utan just en id?skiss som går att arbeta vidare på.
Konstruktiva förslag eferlyses sådeles istället för alla negativa yttranden.

77
Varför inte utlysa en tävling för att få fram en vacker och representativ symbol.

78
Ny logotype??? / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-16
« skrivet: 2005-02-15, 12:20 »
Det enklaste är att utlysa en tävling om en bättre logga för förbundet. Låt alla vara med på denna tävling vare sig man är utbildad grafiker eller bara glad amatör. Vinnande förslag kan ju alltid snyggas till av en utbildad grafiker.
Utlys tävlingen nu och sedan kan saken avgöras på t.ex. släktforskardagarna 2006.

79
Att ta reda på personnummer och födelseförsamling kan man göra på vilken person som helst, genom att ringa till folkbokföringen.  
Det går alldeles utmärkt att få reda på föräldrar också.

80
Namn åt de döda / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-06-16
« skrivet: 2004-06-02, 10:22 »
Jag hoppas verkligen inte att alla slutar att registrera nu när deadline har passerats. Jag uppmanar alla att fortsätta så att vi kan få en komplett skiva någongång under kanske nästa år.

81
Anna,
 
En gång må vara förlåtligt att få en knäpp och skriva ett sådant brev, men två gånger blir oförlåtligt. Jag tycker att du kan kopiera dem hit med fullständig avsändare.

82
Här kommer faktiskt en svensk sida med Fantomens släktträd
 
 klicka

83
När vi ändå håller på, så kan vi ju fortsätta med   Stålmannen

84
Jan-Christer,
 
Jag hittade ingen svensk sida med Fantomens ätt, men väl en norsk sida.  Håll till godo
 
Mvh
Jan

85
Vi kan ju ta med  Bamses släktträd också då

86
46 Ordet är fritt om släktforskning / Mormonarne och SVAR.
« skrivet: 2006-04-28, 19:10 »
Den här sidan är ännu bättre
 
www.sa.dk

87
Ingrid,
 
Här har du honom:
 
Sveriges befolkning 1890 SVAR & DIGDATA 2003.
Namn Född Födelseförsamling Yrke/titel Civilstånd/familjest. Boendeförsamling/plats

Sjölund, August 1848 Harg (Stockholms län, Uppland) Smed Gift man, far i familjen Harg (Stockholms län, Uppland)/Norr Harg
Blom, Maria 1853 Harg (Stockholms län, Uppland) Gift kvinna, mor i familjen Harg (Stockholms län, Uppland)/Norr Harg
August Ernst 1880 Harg (Stockholms län, Uppland) Pojke, barn i familjen Harg (Stockholms län, Uppland)/Norr Harg
Ester Maria 1880 Harg (Stockholms län, Uppland) Flicka, barn i familjen Harg (Stockholms län, Uppland)/Norr Harg

88
Madelene,
 
Kan det vara denna man?:
 
 
Sveriges befolkning 1890 SVAR & DIGDATA 2003.
Namn Född Födelseförsamling Yrke/titel Civilstånd/familjest. Boendeförsamling/plats

Lind, Johan Fredrik 1850 Råneå (Norrbottens län, Norrbotten) Jordarbetare Gift man, far i familjen Skellefteå 'landsförs' (Västerbottens län, Västerbotten)/Bureå.
Johansd:r, Lena Stina 1853 Skellefteå (Västerbottens län, Västerbotten) Gift kvinna, mor i familjen Skellefteå 'landsförs' (Västerbottens län, Västerbotten)/Bureå.
Johan Albin 1886 Skellefteå (Västerbottens län, Västerbotten) Pojke, barn i familjen Skellefteå 'landsförs' (Västerbottens län, Västerbotten)/Bureå.
Per Edvin 1889 Skellefteå (Västerbottens län, Västerbotten) Pojke, barn i familjen Skellefteå 'landsförs' (Västerbottens län, Västerbotten)/Bureå.

89
Mina kusiner delade upp hemmet efter sin mor som hamnat på gruppboende. Ett gammalt fotoalbum med visitkortsbilder, bl.a. ungdomsbilder på min mormor och morfar, försvann i soporna då.
- Men käre vän, sade han, varken min syster eller jag visste vilka som fanns på fotografierna så vi tyckte att det var ingenting att spara. Du vet,  jag är ju inte så mycket för det gamla.
 
Jag lyckades i alla fall rädda tre inramade fotografier. Förmodligen sparade för ramarnas skull.

90
46 Ordet är fritt om släktforskning / K- Märkta gravar ?
« skrivet: 2004-08-01, 10:45 »
Enligt en vän som jag har, som arbetar på kulturmijö-enheten på Länstyrelsen i Kalmar, så får inte kyrkogårdsförvaltningarna avlägsna några stenar utan tillstånd från dem.
Fast det gör de ju i alla fall, men det går ju i alla fall att överklaga bortplockningarna. Tyvärr så kan det ofta vara för sent.

91
Kändisars antavlor / Kändisars antavlor
« skrivet: 2002-05-29, 18:52 »
Ulf,
 
Förlåt, jag ville absolut inte knäppa dig på näsan på något sätt. Det var dumt att rikta mitt inlägg mot dig.  
Jag misstror inte på något sätt dina kunskaper eller dina källor. Min mening var att visa på svårigheten att bedömma härkomst efter namn.
 
Mvh  
Jan

92
Kändisars antavlor / Kändisars antavlor
« skrivet: 2002-05-27, 19:16 »
Ulf,
 
Även om en del namn också är judiska, så finns de även i Skandinavien och Sverige utan judiskt ursprung. Namnet Karlstein som du nämner finns i Sverige som Karlsten. Jag kan nämna också namnet Rothstein som är ett mycket vanligt namn med judiskt ursprung i Amerika, men i Sverige finns namnet Rotsten/Rothsten utan judiskt ursprung. Jag kan f.ö. nämna att i Sverige är det ett gammalt soldatnamn.
 
Jag vill med detta bara säga att det kan vara svårt att med ledning av namnet säga varifrån en människa kommer.

93
Källredovisning / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-08-31
« skrivet: 2004-08-31, 14:53 »
Lämnar jag ut några uppgifter till andra så har jag kollat dem och då står jag för dem också. Uppgifter som jag inte har kollat, lämnar jag inte ut.
 
Jag tyckker att det blir för lätt för andra att bara kopiera min forskning annars. Forskning som jag har slitit med vill jag inte att andra ska göra till sin forskning.

94
Källredovisning / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-08-31
« skrivet: 2004-08-31, 00:03 »
Angående källhänvisningar, så har jag ganska noggranna sådana till varje uppgift. Jag tar inte in något i min forskning som inte jag själv har kontrollerat, men jag skulle aldrig drömma om att lämna ut mina källangivelser utan vidare.
Har jag lämnat ifrån mig en forskning på något sätt, så anser jag att JAG är källan. Vill någon veta min källa så får man göra det omaket att kontakta mig först.

95
Det finns ingen som helst anledning att moralisera över människor som levde förr. Jag har tyvärr sett en del skrämmande exempel här på Rötter.
Vad vi kan göra är att lära oss av det och inte göra om samma misstag, kanske. Eftersom vi vet att t.ex. kvinnors arbete inte dokumenterades lika mycket tidigare, så är det ju dags att börja med det nu då. Varför inte börja med din egen vardag.

96
Hej,
 
Jag tycker att detta är att generalisera. Det är att skapa en skillnad mellan män och kvinnor som inte finns egentligen. Den forskning man utför utgår från ens egna intressen och inte om man är man eller kvinna. Jag förstår heller inte varför det ena utesluter det andra. För mig personligen är kvinnans slit hemma minst lika intressant som mannens bravader i kriget, men självklart vill jag följa honom också.

97
Britt Maria,
 
Dessa kungörelser lästes knappast upp i kyrkan. Det var ingen statlig eller kommunal angelägenhet.
Handlingarna finns bevarade på hushållningssällskapen, som fortfarande existerar, i det län som beslutade om utmärkelsen.  
Om det finns några medaljer bevarade beror helt och hållet på mottagarna som väl bevarade sina utmärkelser. Jag har själv en klockkedja och en medalj efter min MF F.
De som ansökte om detta var arbetsgivarna som ville på detta sätt belöna trogna medarbetare.
 
Det var inte bara Hushållningssällskapen som gav utmärkelser utan Kungl Patriotiska Sällskapet kunde också dela ut medaljer till trogna arbetare.  
Utmärkelsen från Hushålningssällskapet var inom området lantbruk - husdjursskötsel, medan Patriotiska sällskapet delade ut medaljer för lång och trogen tjänst.

98
Det går alldeles utmärkt att skriva med danska ö, både små, ?, och stora, ?.

99
Jag vet inte om din fråga var riktad till mig Eivor, men jag har faktiskt läst Anns inlägg.
 
Var jag står framgår väl ganska klart av de två exempel som jag hänvisar till, men när det gäller isländsk genealogi så kan man väl konstatera att det ingår i varje islännings tradition att kunna sin familjehistoria.  
Kan man isländska så kan man ju alltid titta in på  Islendingabok

100
Jag har hittat en annan också som har det mesta av världens kändisar som någonsin har levt, här är länken till  Jesus Kristus

101
På Rootsweb kan man hitta otroliga familjetabeller, som t.ex. den här  Our family history

102
46 Ordet är fritt om släktforskning / Hur gör jag?
« skrivet: 2005-10-04, 22:38 »
K,
 
Du ska gå med i den släktforskarförening som finns där du bor. Det är där du träffar andra människor med likartade problem som du kan diskutera med och det är där du går på kursdagar / informationer om allmänna frågor mm.
Vill du sedan ha information om det stället där du har dina flesta anfäder, så väljer du det i andra hand.

103
Ok,
 
Jag var lite för optimistisk, men i vilket fall som helst så kommer alla kyrkböcker att ligga ute om ett år.

104
De programvaror som följde med din dator täcker bara in 1900-talet i stort sett. Du kan visserligen få lite födelsedatum på senare delen av 1800-talet.  
Du måste ta hänsyn till att dessa är avskrifter och att det finns massor med fel i dem. Du ska därför inte lita på dem till 100 %, men du kan använda dem för att sedan kolla upp det ordentligt i originalkällorna. Originalkällorna är just kyrkoböckerna och det är bara dem du kan lita på. Njae, det finns fel i dom också faktiskt.
 
Du behöver ju inte åka runt för att kolla i dem. Det finns Genline, så använd din dator och koppla upp dig på nätet så har du alla kyrkböcker ända fram till 1900.
 
Lycka till med din forskning

105
God Jul! / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-22
« skrivet: 2006-12-18, 11:33 »
God Jul och [color=0000ff]Gott Nytt År[/color] till alla på Anbytarforum.
 
Tack ni som hittade S?tterlin-fonten. Det blir nog min bästa julklapp.
 
Hälsningar från Småland och Rockneby

106
46 Ordet är fritt om släktforskning / För många frågor?
« skrivet: 2003-05-08, 12:26 »
Landsarkivet i Göteborg som har det centrala sjömansregistret. På sin hemsida talar om att alla uppgifter finns lätt tillgägliga på registerkort. Man ska tala om födelsetid och namn så kan de plocka fram uppgifterna.
 
Jag skickade iväg åtta namn med födelsedata, men då ringde en man från Landsarkivet och tyckte att det var alldeles för många och ville ha ett par hundra kronor i betalt om han skulle plocka fram uppgifterna på alla dessa personer. Det blev ju släktforskning tyckte han.

107
46 Ordet är fritt om släktforskning / Fråga
« skrivet: 2006-01-27, 18:19 »
Göte,
 
Det finns släktforskarkurser på den ort du bor. Om du tar kontakt med Conny Gustafsson eller Nisse Eriksson så ordnar de så att du kan komma med.

108
Annsofi,
 
Ju högre upp man är så blir fallet mycket hårdare!

109
Svante,
 
Du gör tvpå generalfel, Du skriver inte rätt i så fall. Har du ett konto så får du se till att använda rätt signatur. Jag tror nog inte att det är något tekninskt fel.
Har du inte konto så måste du skriva både för- och efternamn under användarnamn.
 
För det andra så skriver du med versaler. Det betyder att du skriket ut din fråga eller svar. Det är onödigt, för vi förstår precis vad du vill i alla fall.

110
Svante,
 
Det är ju så att den som svarar ska ju också forska på personen, annars så är det ju ingen id? att svara. Vet man inget, så svarar man inte heller och det är inte bara du som får uteblivna svar. Jag lovar, det finns gott om sådana här.
 
Du ska skriva ditt efternamn också , enligt reglerna som finns för anbytarforum.

111
46 Ordet är fritt om släktforskning / Dubbelkonsonant
« skrivet: 2005-09-22, 23:49 »
Britt-Maria,
 
Det bör heta överstreck, helt enkelt

112
Diskulogen / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-21
« skrivet: 2003-02-21, 20:02 »
Johnny,
 
Eftersom du har framfört kritik förut, så varför fortsätter du då. Du har ju redan sagt ?vad du vill och det finns ju ingen anledning att tjata.

113
Diskulogen / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-21
« skrivet: 2003-02-21, 15:31 »
Johnny,
 
Du pratar om konstruktiv kritik. Var finns den i ditt inlägg? Jag ser i alla fall ingen.
Vill man göra en konstruktiv kritik, så måste man också kunna anvisa vad man ska göra åt felen också annars blir det bara gnäll som ingen är betjänt av.

114
Diskulogen / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-21
« skrivet: 2002-06-28, 19:18 »
Mats G,
 
Enligt ditt inlägg 26/6 så uppfattade jag det som du hade stora kunskaper i hur man gör en tidning. Därför föreslog jag att du skulle ta på dig jobbet, men eftersom du senare säger att du inte har kunskaperna så faller det ju.

115
Diskulogen / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-06-28
« skrivet: 2002-06-27, 19:13 »
Mycket bra Mats G,
 
Jag tycker att du ska ta på dig jobbet som redaktör eftersom det är ledigt. Jag är säker på att du får en mycket bra uppbackning av DIS.
 
Anmäl ditt intresse genast!

116
Din Släktsaga / Din Släktsaga
« skrivet: 2005-04-06, 13:19 »
Iden sprider sig även till andra medier. Nu har Hemmets Journal någonting de kallar Min släktsaga i veckans nummer och som är den första i en serie. Läsare uppmanas att skicka in bilder, brev m.m.

117
Varför inte polisanmäla anbytarforum helt enkelt. Då kan vi fä en rättslig prövning om vad som är tillåtet och inte tillåtet.

118
Jorge,
 
När man spelar fotboll så tillämpar man spelreglerna som gäller för fotboll, som du mycket riktigt säger. Däremot om något i spelet bryter mot Sveriges lagar så ska man definitivt använda dem istället. Du menar väl ändå inte att bara för att jag spelar fotboll så ska jag finna mig i att bli misshandlad på plan?

119
Vid kontroll så ser jag att Jorge inte sitter med i styrelsen, utan bara i valberedningen. Jag förutsätter att du avgår därifrån då.

120
Jorge Lintrup,
 
Menar du på allvar att någon ska uteslutas för att man har begagnat sig av Sveriges lagar för att man känner sig kränkt. Du pratar om demokrati, men det du förespråkar är fascism.  
Ska någon uteslutas så är det nog tyvärr du. Jag vill inte ha någon i förbundets styrelse med de åsikter som du har. Jag uppmanar dig därför att avgå ur styrelsen omedelbart.

121
Jisses, här låter det som om Sverige är värre än de gamla kommuniststaterna Sovjet, Kuba och Kina tillsammans.
Ändå vill många av debattörerna här totalt köra över enskilda människors rätt till integritet.
 
Förbundet måste ju naturligtvis inleda en diskusssion med DI för att göra det bästa möjliga av situationen. DI följer Sveriges lagar instiftade av Sveriges Riksdag, (inte Regeringen som många vill ha det till).

122
Jag brukar definitivt inte hålla med Jörgen Tollesson. Han är ofta mycket provokativ i sina inlägg, men här ställer jag helt och hållet upp på honom.

123
I denna databas finns inlagt uppgifter utan några sonm helst källor, från originalhandlingar, från uppslagsböcker, från andra böcker, från TV-program, från hörsägen, från databaser mm, allt i en salig röra.
Ibland har personerna som lämnat uppgifter skrivit sitt namn och så finns det även uppgifter som är helt anornyma. 2002 kom Kvalitetsutredningen, men när det gäller denna databas så har man frångått den fullständigt.
 
Finns det inga som helst krav på värdet av uppgifterna som skrivs in här?  
Var finns det omtalade kravet på noggranna källhänvisningar när det gäller denna databas?
 
Jag anser att det ska vara ett oeftergivligt krav att hänvisa till originalhandlingar.

124
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-24
« skrivet: 2004-10-23, 09:36 »
Dagens ros-bukett vill vi ge idag till Kalmar Läns Genealogiska Förening som ikväll firar sitt 25-årsjubileum med stor baluns på Högalids folkhögskola i Kalmar.  
 
GRATTIS från oss i DIS-Småland!
 
Jag sticker med en ros från mej också.

125
Dagens ris / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-14
« skrivet: 2005-02-14, 00:40 »
Du hotar var femte minut med att sluta på forumet. När ska du verkligen göra det så vi slipper allt ditt ovet som du öser ut över allt och alla.
Du anklagar folk för att vara nonchalanta och inkompetenta. När någon inte håller med dig så blir du tjurig som en barnunge, fastän du är en gammal människa.  
Det är inte synd om dig och jag hoppas faktiskt att personalen lyfter ut dig på yttertrappan nästa gång du kommer till ett arkiv.

126
Dagens ris / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-14
« skrivet: 2005-02-12, 23:37 »
Essan
 
Du ska nog inte ta mun så full som du gör. Du pratar om konstruktiv kritik, men jag påstår att din kritik är destruktiv. Alla adra än du själv är tydligen idioter.  
Du är ingenting annat än en j...a gnäll.....ng.

127
Dagens ris / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-14
« skrivet: 2005-02-12, 19:05 »
Essan,
 
Jagf förstår mer än väl varför du inte får den hjälp du vill. Att vara otrevlig leder faktikt inte nånvart.

128
Dagens ris / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-14
« skrivet: 2005-02-12, 16:17 »
Essan,
 
Det finns ingen som vet allt. Inte ens en dator vet allt. Har man inte stött på begreppet tidigare så är det ju dessutom omöjligt att veta det.  
Men om det är så att du kan en massa saker så är det ju bra om du kan lära någon annan.

129
Dagens ris / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-14
« skrivet: 2005-02-11, 09:46 »
Då känns det ju bra som amatörforskare att kunna upplysa personalen om något, så kan de nästa gång förmedla sin kunskap till någon annan.

130
Jörgen,
 
Ditt aprilskämt är mycket trovärdigt!!!

131
Jag har mer än 5 timmar till riksarkivet, så varför inte omlokalisera RA till Småland?

132
Erik,
 
Det borde gå under rubriken förtal, tycker jag. Det är helt oacceptabelt att skriva så, även om det skulle vara sant.

133
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-10
« skrivet: 2006-12-10, 14:06 »
Ska det bli obligatoriska användarkonton här, så är det godnatt för mig också. Jag har inte skaffat något användarkonto och tänker inte göra det heller.
Dålig ekonomi får man fixa på något annat sätt. Man kanske ska börja se över sina utgifter och kanske få inkomster på det som bör ge inkomster istället. Jag hade en gång en mycket oskyldig fundering, men fick väldigt mycket skit för det. Det blev ett himla ståhej ett tag och man avkrävde mig en offentlig ursäkt för mitt tilltag att kritisera förbundet. Det var bara det att jag efteråt fick rätt av en av kritikerna i alla fall.

134
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-10
« skrivet: 2005-06-16, 23:09 »
Det kan väl aldrig vara så att släktforskarförbundet säljer epostadresser???

135
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-10
« skrivet: 2005-06-16, 23:03 »
Jag fick ikväll spam där man uppgav adresskällan till SSF webbplats från något som hette @ktuellt ideellt.
Jag har inte en aning om vad det hela handlar om, men jag är övertygad om att en av anledningarna till att inte registrera sig är just risken att få brevlådan full av skit.

136
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-29
« skrivet: 2004-09-28, 23:35 »
Förmodligen har textkodningen blivit fel.  
Gå in på VISA i övre raden. Sedan KODNING och se till att Västeuropeiska (Windows) är markerat.

137
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-23
« skrivet: 2001-02-17, 16:59 »
Hej,
 
Testa att klicka på inlägg och sen de fyra sista dagarna. Då brukar det fungera.

138
Det meddelades på ordförandekonferansen den 26 aug i Göteborg att styrelsen tagit beslut om en 70-årsgräns på Rötter och att det gällde med omedelbar verkan. Meddelandet applåderades och inga protester framfördes.

139
Baksidan? Är det om jag vänder på skärmen?

140
För att respektera den 70-årsgräns som ändå finns så går det ju att maila utdrag från dödboken till varandra också.

141
Jag tycker inte vi ska skjuta budbäraren.  
Detta är ett beslut taget av förbundsstyrelsen och då är det inte mycket mening att gå på funktionärerna. De har bara att rätta sig efter beslutat som är taget.

142
Äktenskap med nära släkting / Äktenskap med nära släkting
« skrivet: 2008-04-05, 10:19 »
En förbindelse som Maria beskriver var belagd med dödsstraff för bägge parter. Det fanns ingen som helst chans att få dispans för ett sådant äktenskap.

143
35 Äktenskap / Morgongåva
« skrivet: 2003-06-12, 01:08 »
Jag vill tipsa om litteratur i detta ämne:
 
Petersson, Hans: Morgongåvoinstitutet i Sverige under tiden fram till omkring 1734 års lag.
Ort/förlag:  Stockholm : Nord. bokh. (distr.)  
Utgivningsår:  1973  
Omfång:  510, [1] s.  
Serie:  Skrifter utgivna av Institutet för rättshistorisk forskning, grundat av Gustav och Carin Olin. Serien 1, Rättshistoriskt bibliotek, , ISSN 0534-2716 ; 21

144
Kusinäktenskap / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-09-24
« skrivet: 2011-09-23, 13:16 »
När man avskaffade lagen mot kusinäktenskap handlade det givetvis om ekonomi. Kusinäktenskap var förr vanligt i de högre stånden i Europa i syfte att bevara släktlinjer och arv. Ingenting fick gå utanför släkten.

145
Kusinäktenskap / Kusinäktenskap
« skrivet: 2011-09-25, 00:24 »
Inom europas kungafamiljer är kusinäktenskap och äktenskap mellan nära släktingar ganska vanliga. Är det fråga skadliga förbindelser där också, eller är det en helt annan sak?

146
Det är klart att det finns utomäktenskapliga barn i alla släkter. Varför skulle det inte göra det?  
Folk var väl varken bättre eller sämre förr, än vad de är nu för tiden?

147
33 Tidningar / Genealogisk ungdoms Tidskrift 1979:3
« skrivet: 2014-01-24, 22:07 »
Kungliga biblioteket, Genealogiska Föreningen bl.a.

148
AAA - När var... / Begrofs Dom XXIV post Trinit.?
« skrivet: 2009-05-02, 23:19 »
Det kan till och med vara upp till XXVII post Trinitatis vissa år.  
T.ex 1711, 1722, 1733 m.fl.

149
Martin,
 
Det är fullt tillåtet att gifta sig med en kusin.

150
31 Släktskap och släktrelationer / Plastpappa
« skrivet: 2003-05-17, 10:26 »
Jag blir kallad för låtsas-morfar av en kusin till mina barnbarn. Kusinen har en morfar i livet, men har ingen kontakt med honom.

151
31 Släktskap och släktrelationer / Knyt dina nävar
« skrivet: 2010-02-01, 17:08 »
Är det knogarna du menar?

152
30 Släktforskarmöten / Unga släktforskare
« skrivet: 2011-03-02, 10:55 »
Jag hejar på er. det vore verkligen kul om ni kunde få igång något. Det kanske blir vår nya folkrörelse och kanske lite nya fräscha idéer för oss gamla rävar.
 
Kanonbra!

153
29 Skolor och skolgång / Skola
« skrivet: 2012-08-07, 23:35 »
Självklart ska skolkontoret kunna svara på en sådan fråga.

154
29 Skolor och skolgång / Skola
« skrivet: 2012-08-07, 09:57 »
Kontakta:
 
Skellefteå kommun
 
Telefon: 0910-73 50 00
 
Telefontid: Vardagar 07.00-19.00
 
Besöksadress: Trädgårdsgatan 6, entréplan stadshuset
 
Besökstid: Vardagar 07.00-19.15

155
28 Sexualitet och sexualbrott / Homosexualitet förr i tiden
« skrivet: 2008-01-16, 15:52 »
Världen vi lever i är märklig!
 
När flickor eller kvinnor håller varandra i handen så är det bara gulligt, eller helt naturligt.
När pojkar eller män håller varandra i handen, så blir det genast snuskigt. Till och med om det hände för mer än hundra år sedan.
Det säger faktiskt mest om betraktaren!

156
26 Resor / Transporter / Uppgifter om arbete utomlands
« skrivet: 2013-03-13, 09:51 »
Du borde kunna hitta henne i British Census 1939, men tyvärr blir den inte tillgänglig förrän 2040.
Det kanske går att få fram något om du kontaktar The National Archives http://www.nationalarchives.gov.uk/records/census-records.htm
 
(Meddelandet ändrat av janj 2013-03-13 09:52)

157
00 Sjöfart / Skepp
« skrivet: 2002-04-06, 23:04 »
Hans,
 
Alla som arbetade förr på sjön var inskrivna vid ett sjömanshus, som fanns på ca 50 platser i Sverige. Det finns register från ca 1850-1970. Kolla med ditt landsarkiv.

158
00 Sjöfart / Sjömansregister - var hittar man det?
« skrivet: 2003-08-03, 16:26 »
Karskrona sjömansdatabas finns på http://ddss.nu/
och är tillgänglig för alla.
Klicka på databaser på vänster sida och skrolla sedan nedåt

159
00 Sjöfart / Sjömanshus
« skrivet: 2012-10-17, 00:00 »
Det är ju rimligt att anta att det var vid sjömanshuset i Skelleftå han var inskriven, när han bodde där. Om du har varit i kontakt med landsarkivet i Härnösand och fått bekräftat att de aktuella åren saknas, så är det nog inte så mycket du kan göra. De borde ju också kunna hänvisa dig till annat material, om det nu finns något sådant.

160
00 Sjöfart / Sjömanshus
« skrivet: 2012-10-16, 16:41 »
För att få gå på utrikes sjöfart så måste man vara inskriven på sjömanshuset. Det var bara där man kunde få sin sjömansbok och den fungerade som identitetshandling och pass, utan sjömansboken så fanns det inte en chans att få gå iland. I princip skulle man även ha en sjömansbok för inrikes sjöfart, men där var det kanske lite lättare att komma undan om man var bekant med skepparen.
Svar har en databas med tio sjömanshus på ostkusten och den finns också som cd-skiva. Totalt fanns det 47 sjömanshus i Sverige, se lista ovan.

161
00 Sjöfart / Sjömanshus
« skrivet: 2009-08-12, 16:38 »
Kalmar sjömanshus finns på Landsarkivet i Vadstena

162
00 Sjöfart / Sjömanshus
« skrivet: 2006-01-12, 23:36 »
Knut,
 
Här är en lista med alla sjömanshus i Sverige

163
00 Sjöfart / Båt
« skrivet: 2004-08-23, 00:37 »
OBS! VLA och HLA  står för Vadstena resp  Härnösands landsarkiv, där dessa sjömanshusarkiv finns förvarade. Vill du ha mer information så ange dessa nummer vid kontakt med landsarkiven.
 
Tyvärr har jag ingen information från Sjömanshuset i Kalmar.

164
00 Sjöfart / Båt
« skrivet: 2004-08-23, 00:31 »
Han ska givetvis vara påmönstrad 1914  

165
00 Sjöfart / Båt
« skrivet: 2004-08-23, 00:21 »
Monica,
 
Jag har hittat uppgifter om tre fartyg han har varit på:
 
Han var inskriven på Kalmar sjömanshus, med inskrivningsnummer 35.
 
Ångaren August
Befattning: Eldare
Destination: Europeisk fart
Redare: F.B. Wahlqvist, Göteborg
Påmönstrad: 1814-04-03 i Västervik
Avmönstrad:  
Västerviks sjömanshus VLA/00671
 
Ångaren Amsterdam
Befattning: Eldare  
Destination: Östersjöfart  
Redare: Hj. Blomberg, Stockholm.  
Påmönstrad: 1814-09-18 i Kalmar
Avmönstrad: 1914-09-28 i Härnösand
Anmärkning: Sjukdom
Härnösands sjömanshus HLA/1170004
 
Ångaren Orion
Defattning; Donkeyman Eldare
Redare: Sigfinn Johannesen, Drammen
Påmönstrad: 1914-10-14 i Härnösand
Avmönstrad:  
Härnösands sjömanshus HLA/1170004

166
00 Sjöfart / Båt
« skrivet: 2004-08-22, 23:58 »
Monica,
 
Tredje klassens sjöman var man när man blev rekryt i flottan, alltså menig. Var det inte så att han helt enkelt gjorde lumpen där. Var ha uttagen som befälsaspirant gjorde han lumpen 12 månader, annars så var det 10 månader.

167
Enskilda fartyg / Titanic
« skrivet: 2003-11-20, 00:45 »
Tyvärr Inger,
 
Det finns ingen i passagerarlistan med något av dessa namn. Jag har tittat på Emigrantskivan också, men hittar inget där heller.

168
Enskilda fartyg / Titanic
« skrivet: 2003-07-31, 10:02 »
Gudrun,
 
Mr Karl Johan Wiklund 3rd Class passengers  
When the Titanic sank Karl Johan Wiklund was aged 21 years  
He lived in Nicolaistad Finland  
Occupation: General Labourer
He boarded the Titanic at Southampton on Wednesday 10th April 1912 (Ticket No. 3101266) ?69s9d
Destination: Montreal Qu?b?c Canada
Wiklund died in the sinking. His body was never recovered.  
 
 
Mr Jakob Alfred Wiklund 3rd Class passengers  
When the Titanic sank Jakob Alfred Wiklund was aged 18 years  
He lived in Nicolaistad Finland  
Occupation: General Labourer
He boarded the Titanic at Southampton on Wednesday 10th April 1912 (Ticket No. 3101267) ?69s9d
Destination: Montreal Qu?b?c Canada
Wiklund died in the sinking. His body was recovered by the Minia (No. 314)and was buried at Fairview Lawn Cemetery, Halifax Nova Scotia Canada on Saturday 11th May 1912.  
 
Informationen är hämtad från http://www.encyclopedia-titanica.org/

169
Enskilda fartyg / Kronan, regalskepp
« skrivet: 2009-06-01, 21:07 »
På länsmuseet har tidigare funnits uppgifter om öländska båtsmän på Kronan, men jag tror att det är borttaget nu.

170
Enskilda fartyg / Jenny, skonert från Brantevik
« skrivet: 2011-03-18, 08:52 »
Lars,
 
Du får det du frågar efter. Ska de leta efter uppgifter så tar de en forskningsavgift på 125 kr per påbörjad kvart.

171
Enskilda fartyg / Jenny, skonert från Brantevik
« skrivet: 2011-03-17, 21:14 »
I arkivet för Varbergs sjömanshus finns detaljerade register över din släktings olika jobb och fartyg. Där ska också finnas anteckningar om han rymde och var han gjorde det.

172
Enskilda fartyg / Jenny, skonert från Brantevik
« skrivet: 2011-03-17, 08:51 »
Lars,
 
Varbergs sjömanshus finns på Landsarkivet i Lund och där bör finnas uppgifter om skonerten Jenny också. Hon kom ju från Brantevik som ligger vid Simrishamn.

173
Enskilda fartyg / Elida, ångfartyg
« skrivet: 2005-08-22, 11:57 »
Ta kontakt med Västerviks museum tel. 0490-211 77 eller mailto: info@vasterviksmuseum.se
http://www.vasterviksmuseum.se/
 
De borde ha upplysningar om Elida

174
Enskilda fartyg / Elida, ångfartyg
« skrivet: 2005-08-21, 17:28 »
Det kan inte vara den här ångaren?
 
 s/s Ellida

175
25 Religion och kyrka / Kristning av turk vid vigsel
« skrivet: 2012-09-29, 10:16 »
Ge aldrig sidhänvisning i form av aid- eller gidnummer. Tala istället om vilken bok det är och sidnummer. Många ska kunna ta del av ditt tips

177
Det här är inget rekord precis.
Mjölnardrängen Olof Persson Dahlberg gifte sig 1762 i Vättak, Västergötland med den dubbelt så gamla mjölnaränkan Ingjerd Jönsdotter, han 26 och hon 53 år.

178
Min anfader var 26 år när han 1762 gifte sig med en 27 år äldre mjölnaränka. Äktenskapet varade i sex år.

179
Dag,
 
Mitt linje är väl likvärdig din:  
 
fm mf mf m Elisabeth f. 1696 i Gettlinge på Öland.

180
Att en man sliter ut sina hustrur är ju ingen bedrift i sig, men visst fanns det många stora familjer förr. Jag har sett någon gång ett rekord hur många barn en kvinna fick, men jag kommer inte ihåg hur många.
När jag gick igenom min egen forskning så hittade jag emellertid en kvinna i Tuna (H) som fick 15 barn under loppet av 27 år. Första barnet fick hon vid 18 års ålder 1794 och sista barnet föddes 1821. Hon levde själv till hon var 76 år gammal.
 
Den kvinna som levde på södra Öland hade det heller inte så lätt. Hon föddes själv 1860 och 1878 fick hon sitt första barn. 13:e och sista barnet föddes 1899. Det blir drygt 1 1/2 år mellan födslarna i snitt, me?n jag garanterar att det var flera födslar som var betydligt tätare än så.

181
Flest _ barn / Flest barn
« skrivet: 2004-12-22, 09:27 »
Vore det inte bättre om alla som vill ha rekord i något gick direkt till källan
 
http://www.guinnessworldrecords.com/
 
så slipper vi att ha jhela rekordboken på dessa sidor

182
24 Rekord / Flest antal dopnamn
« skrivet: 2012-12-14, 22:57 »
Carl-Fredrik,
 
Hummerhielm prästvigdes i Kalmar 24 dec 1843.
 
Här är hans dopnotis från Åby C:4

183
När Peter Dalle var i Domkyrkan i Kalmar fick han veta att graven efter generallöjtnant Werner von Rosenfeldt inte var kvar efter renoveringen. Det stämmer dåligt, graven raserades visserligen men gravhällen finns givetvis kvar. Den har dock flyttats från sin ordinarie plats. Dessutom finns en kulturhistorisk dokumentation av samtliga hällar med fotografi, skriftlig beskrivning och personhistorik.
Vem människan i Domkyrkan var som gav honom information, har jag ingen aning om. Hon hade i alla fall dålig koll på läget.

184
Det var väl inte så konstigt att man använde sig av Ovansiljans släktforskarförenings forskarsal. Torbjörn Nääs hade ju gjort grundarbetet där.

185
Nils,
 
Det går att ordna kopior på det mesta, även vykort. Man har ju gjort en omfattande research innan programmet filmas och självklart så filmar man inte allt detta letande efter källor.

186
Det finns inga program kvar på SVT Play.

187
Jag missade Lotta Ramel. Finns det någon som har programmet nedladdat på datorn? Jag byter gärna med något av de andra programmen, som jag har allihop.

188
Har man missat något program, så går det bra att se dem på SVT Play

189
Birgit,
 
Stockholms bokbindare 1460-1880 av Arvid Hedberg, två band (Nordiska Museets Handlingar)

190
AV-centralen förser bl.a. länens skolor URs skolprogram.  
Det kanske inte heter AV-central, för det är ett gammalt namn. Här i Kalmar län heter det AV-MEDIA, KALMAR LÄN och finns i Kalmar. Det kan heta något liknande i ditt län.  
Ta kontakt med Kommunförbundet i ditt län. De brukar vara anknuta dit.

191
Hej,
 
Jag vill bara tala om att programmet finns på kassett på AV-centralerna för utlåning till t.ex studieförbund m.fl.
AV-centralerna spelar in alla UR-program.

192
Släktband (SR, 2004-) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-18
« skrivet: 2005-10-17, 14:32 »
Jag har missat nedladdningen av Släktband den 19 sept. Jag laddade ner den 12 sept två gånger.
 
Vill någon vara snäll och maila mig detta program?

193
Släktband (SR, 2004-) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-18
« skrivet: 2005-10-08, 22:58 »
Det är på denna sida Benny har hittat programmen
http://www.genealogi.se/forbund/slektband/
och var Peter som gjorde ett snyggt jobb med att ladda ner och spara den omgången.

194
Släktband (SR, 2004-) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-18
« skrivet: 2005-10-08, 22:44 »
Det är förra omgångens program som Benny har hittat på Rötter. Från Sveriges Radio går det inte att ladda ner annat än det senaste programmet.
För att lyssna på de äldre programmen i denna omgång måste man ha webradion installerad.

195
Släktband (SR, 2004-) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-18
« skrivet: 2005-10-08, 20:08 »
Benny,
 
Jag tror inte på att du har laddat ner 13 program för en månad sedan, eftersom de sänder program 9 först den 10 okt.
Förra omgångens program finns inte kvar på webben.

196
Släktband (SR, 2004-) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-18
« skrivet: 2005-10-08, 12:08 »
Så här står det på Släktbands hemsida
 
Lyssning  
Släktbands program ligger kvar för lyssning på den här sidan, en månad efter sändningsdatum.  
 
Efter det så har man problem med upphovsmannarätt mm.

197
Släktband (SR, 2004-) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-24
« skrivet: 2005-01-23, 16:42 »
Den som vill ha äldre program får lägga en efterlysning här så fixar vi programmet åt dig!

198
Släktband (SR, 2004-) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-24
« skrivet: 2004-12-12, 20:40 »
Det går att köpa alla sommar-program från SR, men utan musik.

199
Släktband (SR, 2004-) / Släktband (SR, 2004-)
« skrivet: 2007-05-23, 21:04 »
Peppe,
 
Skicka till min epost

200
Släktband (SR, 2004-) / Släktband (SR, 2004-)
« skrivet: 2007-05-22, 15:14 »
Jag spelade in vårens första fem avsnitt av släktband, men resten har jag missat.  
Finns det någon som har gjort mp3-filer av dem?
 
Jag tar gärna emot dem.

201
Släktband (SR, 2004-) / Släktband (SR, 2004-)
« skrivet: 2006-02-15, 21:47 »
Valloner och Resande som gick den 6 februari har jag glömt att ladda hem.  
Vem kan skicka mig programmet?
 
Det går visserligen att lyssna på programmet på webradion, men det går ju inte att spara det.

202
Släktband (SR, 2004-) / Släktband (SR, 2004-)
« skrivet: 2005-10-20, 01:39 »
Tack, alla som ville hjälpa mig. Jag hare fått filen nu.

203
Släktband (SR, 2004-) / Släktband (SR, 2004-)
« skrivet: 2005-10-18, 22:02 »
Min brevlåda är inte full, jag får meddelande hela tiden. Jag har nu i alla fall tömt min inkorg.

204
I eftertexten finns ingen släktforskare nämnd.

205
Det man kallar textarkiv är programpresentationen

206
Det finns släktforskarprogram på SVT2. Det är en serie på fem program som heter Morfars farfars far - och jag. Sändningstiden är lördagar klockan 19.00 och de går också i repris.
 
Två avnitt har redan sänts, men de går att se på SVT Play.

207
22 Mått, mynt & stämplar / Muskötskott
« skrivet: 2009-11-03, 07:39 »
Helene,
 
Räkna med ett par hundra meter

208
000 - Hur mycket... / Ducat - 1692 Småland
« skrivet: 2013-07-12, 16:10 »
20 dukater år 1692 kunde köpa lika mycket varor och tjänster som 20170 SEK år 2013 mätt med konsumentprisindex.
 
Alternativa beräkningar:
. 20 dukater år 1692 motsvarade betalning för lika lång arbetstid som 347771 SEK år 2013 mätt med löneindex för manlig industriarbetare/hantlangare (löntagare fr o m 2005).
 
Årliga prisförändringar:
Under perioden 1692-2013 var den årliga inflationen (mätt med konsumentprisindex) i genomsnitt 2.52 procent per år. Löneindex ökade i genomsnitt med 3.43 procent per år.
 
Edvinsson, Rodney, och Söderberg, Johan, 2011, A Consumer Price Index for Sweden 1290-2008, Review of Income and Wealth, vol. 57 (2), sid. 270-292

209
000 - Hur mycket... / 1715
« skrivet: 2002-11-18, 13:18 »
Calle,
 
En styrman tjänade 72 daler kopparmynt i månaden 1710.
 
1 daler silvermynt = 3 daler kopparmynt.
 
Källa: Lagerqvist, Lars och Nathorst-Böös, Ernst: Vad kostade det? Priser och löner från medeltid till våra dagar. LT, 1984

210
21 Medicin och sjukvård i äldre tid / Blodgrupper
« skrivet: 2009-09-12, 21:25 »
Den vanligaste och mest frekvent förekommande indelningen är AB0. Den utarbetades av den österrikisk biologen Karl Landsteiner i början på 1900-talet. Han fick Nobelpriset i medicin 1930 för sitt arbete

211
Hej Eva,
 
När jag ville ha ut journalen från BB på min egen födelse var jag tvungen att be min mamma skriva på begäran, annars gick det inte. När det gällde mina egna barns födelse gick det hur bra som helst. För övrigt har jag inte försökt få ut sjukjournaler.

212
Anna-Carin,
 
Det är dessa du ska kontakta:
 
Region Skåne    
J A Hedlundsv., 291 89 KRISTIANSTAD    
Tfn: 044-13 30 00

213
Monica,
 
Journalerna för  Norra sjukhuset förvaras i Västervik.  
Men det kan vara problem. Journalen kan var på vandring. När Norra sjukhuset var statligt, så hette det f.ö. S:a Gertruds sjukhus. Vistades patienten kortare eller längre tid på annat sjukhus så följde journalen med och kan därmed finnas på något annat arkiv. Arkivnumren var inte överensstämmande mellen de olika sjukhusen, utan den fick ett nytt nummer.  
Numera är det inte på det viset, för nu är landstingen egna arkivmyndigheter och då förvaras alltid journalen i respektive landsting.
 
Arkivarien hjälper till att leta rätt på handlingen om du ger henne lite tid.
 
Gäller det din närmaste familj, så kanske du kan få ut handlingen om patienten är död. Står det något i handlingen som kan vara till men för någon, så kan du nekas att få ut den. Det avgörs från fall till fall. Annars gäller att patienten ska vara död och handlingen är över 70 år gammal.
 
Skriv till Landstingsarkivet i Västervik, men var tålmodig och vänta dig inte omgående svar.

214
00 - Journaler / Journaler från sanatorier
« skrivet: 2007-04-17, 22:32 »
Emma,
 
Svenshögens sanator?um låg i Stenungsunds kommun, Västra Götaland och Lugnets Sanatorium låg i Växjö, Kronobergs län.

215
19 Kontakt sökes / Skolbilder på Göta Berg.
« skrivet: 2009-05-07, 22:00 »
Anna,
 
Det kan inte vara här du har sett det?

216
19 Kontakt sökes / Kontakt i Kalmar sökes
« skrivet: 2012-10-03, 21:24 »
Gravhällarna i Kalmar Domkyrka är en kulturhistorisk undersökning som gjordes av Länsmuseet i Kalmar för några år sedan. Det går att köpa en tryckt bok på Länsmuseet, den finns även elektroniskt som PDF-fil här:  https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=563253

217
19 Kontakt sökes / Kontakt i Kalmar sökes
« skrivet: 2012-10-03, 15:27 »
Kalmar gamla stads kyrkogård är inventerad för länge sedan. 1976 kom den ut i tryck i serien: Sveriges kyrkor - konsthistoriskt inventarium, Småland band III:3, volym 162.  
Innehåller massor av fotografier och teckningar på gravstenar, med beskrivningar och transkriberingar.

218
00 - Forskningshjälp sökes / Hjälp att tyda äldre journaler
« skrivet: 2011-03-25, 09:48 »
Towa,
 
Kronobergs Genealogiska förening kan hjälpa dig. Du kommer i kontakt med dem här http://www.genealogi.se/kgf/index.htm

219
Det finns många sätt att framkalla hallicinationer, akohol, piller, sniffning, droger, politisk och religiös påverkan m.m.

220
Sten,
 
Det där med andar mm är det som jag menar att man ska behålla för sig själv. Det har inget med släktforskning att göra och det har inte religion heller. Det är något helt privat, som inte har med vetenskap att göra. Vad du tror och vad jag tror är sådan väsenskillnad på, så att det inte ens går att nämna på samma dag.

221
Jag tycker att det är ovärdigt att blanda in Pälle Näver i diskussionen om tomtar och släktforskning.
 
Pälle Näver var en diktare som tolkade sin verklighet. Jo visst, han trodde också på sina hustomtar. En diktare kan ta sig sådana friheter.
 
En släktforskare som vill vara trovärdig kan inte tillåta sig att dikta ihop historier om sin släkt, vi har alldeles för många av dem här i spalterna.  
Visst är det tillåtet att fantisera om hur det kan ha varit, men man ska behålla dessa fria fantasier för sig själv.
En släktforskare ska kunna belägga varenda uppgift med en källa och det är varken trist, torrt eller något annat negativt utan bara positivt och nödvändigt för att man inte ska anses som ett ufo.

222
Det är ju märkligt att det nästan alltid ska vara en tredje person med, dvs den som kallas för medium. Givetvis ska den ha betalt också, för ingenting görs ju gratis.

223
Ande Fattig,
 
Är du så feg så att du inte vågar stå för dina åsikter, eller varför kör du med en så krystad signatur. Är du själv ett spöke kanske?

224
Eftersom jag antar att andevärlden är gränslös och tidlös, så borde det ju inte finnas några begränsningar alls. Man borde ju till och med kunna få kontakt med stenåldersmänniskor. Hur det går att få kontakt med framtidens människor vet jag inte, men rent logiskt borde det gå. Om nu andevärlden är logisk vill säga.

225
Min dator har börjat bete sig lite märkligt, så någonting kanske det ligger i det ändå

226
Jag har släktforskat i ca 30 år, men tyvärr aldrig råkat ut för någon andeaktivitet. Det vore mycket intressant att få vara med om något sådant, för det skulle ju absolut berika släktforskningen. Tänk att kunna fråga direkt om saker som hänt och s.a.s. få förstahandsinformation, som ingen annan fått tidigare.

227
Jag har släktforskat i ca 30 år, men tyvärr aldrig råkat ut för någon andeaktivitet. Det vore mycket intressant att få vara med om något sådant, för det skulle ju absolut berika släktforskningen. Tänk att kunna fråga direkt om saker som hänt och s.a.s. få förstahandsinformation, som ingen annan fått tidigare.

228
17 Juridik / Svensk-amerikansk mördare ombord?
« skrivet: 2009-07-26, 08:12 »
Carin,
 
S.F. betyder den särskilda förteckning, Förteckning öfver de personer hvilka från församlingen afflyttat utan flyttningsattest och hvilkas vistelseort är okänd, upprättad på grund af Kgl. Circul. Br. den 20 Januari 1865, som finns i AI:18 pag 246.
Justus Leopold Westerberg finns på sid 246, längst ner.

229
17 Juridik / Svensk-amerikansk mördare ombord?
« skrivet: 2009-07-25, 19:13 »
Justus Leopold Vesterberg var född i Simrishamn 1855.
 
 
Register: Folkräkning 1880 (Kristianstads län)  
   
Namn:  Justus Leopold Vesterberg  
Hemförsamling:  Cimbrishamns stad  
Hemort:  Qvarstående obefintlige  
Kontrakt:  Jerrestad  
Län:  Kristianstad  
Födelseår:  1855  
Födelseförsamling:  Simrishamn Kristianstads län  
Yrke:  Sjöman  
Civilstånd:  Ogift (O)  
Kön:  Man  
Famstkod:  Ensamstående (E)  
Familj nr:  1  
Sida:  40    
Rad:  20    
 
 
Född 1855-05-05 i Simrishamn No 73. Föräldrar var Skomakaren G Westerberg, född 1823-11-29 i Smedstorp och hans hustru Maria Grunditz, född 1816-08-27 i Matteröd.
Farföräldrar var Smeden Johan Westerberg och hans hustru Kerstin Jöransdotter i Smedstorp (L)
Morföräldrar var Inspector Reinh. Grunditz och hans hustru Johanns Nilsdotter på Stora Skyrup, Matteröd (L).

230
17 Juridik / Svensk-amerikansk mördare ombord?
« skrivet: 2009-07-25, 18:21 »
http://www.victimsofthestate.org/MA/Bram.htm
Charlies namn är här Justus Leopold Westerberg. Artikeln i Halifax Herald, som Ann-Mari hittade, anger att Charlie Brown var holländare.
 
(Meddelandet ändrat av janj 2009-07-25 18:22)

231
17 Juridik / Svensk-amerikansk mördare ombord?
« skrivet: 2009-07-24, 19:15 »
Jag har letat i Polisunderrättelser fram till 1920 och namnet Julius Leopold Westerberg förekommer inte där. Hade han varit efterlyst eller häktad i Sverige så borde namnet ha funnits med.

232
17 Juridik / Lönskaläge / Otidigt sängalag
« skrivet: 2005-09-30, 13:38 »
Marianne,
 
Det var ju inte tjänsten som amma som var ett brott, utan att hon fött ett oäkta barn.

233
Stefan,
 
Alla kompositioner är upphovsrättsligt skyddade. De enda du kan lägga ut är dina egna kompostitioner.

234
Hur man än vänder sig så har man ändan bak!
 
Släktforskning handlar ju inte bara om att forska i dåtid, utan lika mycket i nutid.

235
Upphovsrätt delas av författare och förlag, så även om författaren är död så har förlaget kvar sin upphovsrätt.  
 
I Amerika går det tuydligen att sälja upphovsrätter vidare. Paul MacCartney lär inte ha kvar upphovsrätten för de tidiga låtarna han gjorde för The Beatles, för dessa har sålts vidare från något kursat bolag. Jag trot y.o.m. att Michael Jackson köpte upp en hel del av dessa.

236
Tillåtet eller ej / Tillåtet eller ej
« skrivet: 2014-01-10, 22:47 »
Christer,
 
Funkar det inte med kontaktrutan så har du ju två e-postadresser att testa.

237
Tillåtet eller ej / Tillåtet eller ej
« skrivet: 2014-01-09, 23:09 »
Här finns kontaktsidan
 
http://www.medanor.n.nu/kontakta

238
Jag förstår vem du menar Stefan!  
[Text  borttagen av Moderator Övriga ämnen] Jag skulle ändå råda dig till att blockera hans email i din dator. Att helt igorera honom är nog den bästa metoden, att reta upp tar krafter från en själv och det är han inte värd.
 
(Meddelandet redigerat av Moderator Övriga ämnen ca 17.00 14 mars 2009.)

239
Denna fråga är tagen från Datainspektionens sida http://www.datainspektionen.se/fragor-och-svar/personuppgiftslagen/
 
Fråga 19:
Gäller personuppgiftslagen när personuppgifter görs tillgängliga på en privat webbplats?
 
Svar:
Ja, en publicering av personuppgifter på Internet är inte att betrakta som en privat behandling eftersom uppgifterna görs tillgängliga för ett obestämt antal personer.

240
Personuppgifter på hemsidor / Personuppgifter på hemsidor
« skrivet: 2010-01-19, 21:56 »
När det gäller den här lagstiftningen och mycket annat, så är det inte någon annan som arbetar åt en och tar tag i saker och ting. Man får göra det själv genom att stämma vederbörande, med allt som det för med sig.

241
En stilla undran / En stilla undran
« skrivet: 2007-05-14, 23:07 »
Det är alltid styrelsen, med ordförande i spetsen, som har det övergripande ansvaret. De kan aldrig avsäga sig det ansvaret, eller hänvisa till någon annan utanför styrelsen. Det går inte heller att lägga ansvaret på en ideell revisor. Däremot kan en yrkesrevisor ställas till ansvar i sin egen branschorganisation, om han/hon uppenbarligen brustit i sin yrkesroll.

242
15 Historia / Orientalism???
« skrivet: 2013-02-05, 09:17 »
Carl Absalon F?rst tjänstgjorde som bataljonsläkare i Kungl. Flottan. Under år 1848 var han uppbördsläkare på fregatten HMS Eugenie. 1851-55 gjorde HMS Eugenie en världsomsegling och jag vet inte om han kanske var med på delar av denna resa.

243
15 Historia / Hövitsman
« skrivet: 2005-12-31, 10:01 »
Jerry,
 
En knekthövitsman är befälhavare för en styrka med knektar och jag tror att det kunde vara olika titlar.

244
15 Historia / Häxor!
« skrivet: 2004-06-26, 09:49 »
Pernilla,
 
Jag kan rekommendera dig att läsa Jan Guillous bok Häxornas försvarare, ett historiskt reportage.  
Det är en bra bok som beskriver vad som egentligen hände under häxprocesserna.

245
Bergskollegii arkiv finns på Riksarkivet i Stockholm

246
00 - Fattigvård / Fattighusen
« skrivet: 2006-05-09, 11:24 »
Daniela,
 
Du har inte någon lätt uppgift framför dig.  
Det viktigaste av allt:
1. - Ta reda på vad andra i släkten vet. Fråga runt så mycket som möjligt. Anteckna allt.
2. - Tro inte på någonting förrän du själv har bevisat att det förhåller sig på det sättet.
3. - Kontrollera i kyrkböckerna efter möjliga fäder.  
Han heter Axelsson och det namnet har han förmodligen inte fått utan vidare. Finns det någon Axel i Charlotta Svensdotters närhet någongång på sommaren/hösten 1873. Hittar du någon Axel så följ denna person framåt i tiden i kyrkböckerna. Det kan finnas ledtrådar.
4. - Kontrollera i kyrkohandlingarna om det finns något faderskapserkännande. Kommer det in något skriftligt, så brukar det bifogas i födelseboken med det är inte säkert. Det kan lika gärna finnas någon annanstans.
5. - Deppa inte ihop om du inte hittar något. Det finns många i din situation som är helt utan ledtrådar och då är det bara att lägga åt sidan och gå vidare på andra håll.

247
Söka socken / Söka socken
« skrivet: 2004-10-30, 22:27 »
Rose-Marie,
 
om du ska göra en riktigt noggrann bestämning av dödsorten så borde det vara Tärnsjö, Nora, Uppland.

248
Jag vill nog vända på alltihopa och säga att du ska ange platsen där den är belägen idag och sedan anteckna hur det varit tidigare
 
Det gäller ju att kunna hitta tillbaka till platsen. Har det då blivit ändrat flera gånger, så vet man varken ut eller in om man inte gör på det sättet
 
(Meddelandet ändrat av Janj 2010-07-31 17:55)

249
Kolla i Magistratens handlingar på Landsarkivet. För att få starta en rörelse måste man få tillstånd därifrån.

251
12 Företag / Bankfrågor
« skrivet: 2004-09-23, 09:17 »
Monica,
 
Torsås sparbank måste ha gått upp i Föreningssparbanken. Jag tycker att du ska kontakta dem och fråga.

252
11 Föremål / Rullbjörn ett transportmedel för sten
« skrivet: 2013-06-06, 17:01 »
Svenska Akademiens Ordbok - SAOB
 
- (1 b 6 b; jfr anm, sp 2829) RULL-BJÖRN, r. l. m.  
[RULL-BJÖRN.ssg 1]
 1) (i sht i fackspr.) för förflyttning gm rullning avsedd låg vagn som går på rullar (i st. f. hjul) o. som användes för transport av tunga föremål (t. ex. stenblock, maskiner); jfr björn 4 o. -vagn 1. RINMAN 1: 810 1788, Rullbjörnar (för transport av stenar).. dragas medelst handkraft på bara marken eller på underlagda bräder. ROTHSTEIN Byggn. 335 (1857).  
[RULL-BJÖRN.ssg 2]
 2) (i vissa trakter, bygdemålsfärgat) i utvidgad anv.: skottkärra. LEVANDER DalBondek. 1: 114 (1943).

253
11 Föremål / Rullbjörn ett transportmedel för sten
« skrivet: 2013-06-05, 16:07 »

254
11 Föremål / Dopklänning
« skrivet: 2009-09-14, 14:44 »
Du bör kunna få hjälp vid vilket länsmuseum som helst.

255
11 Föremål / Brudkista
« skrivet: 2013-11-12, 09:44 »
Jag kunde inte tyda det sista. Det var därför jag skrev ett frågetecken

256
11 Föremål / Brudkista
« skrivet: 2013-11-10, 10:39 »
E C D D      (förslagsvis)
 
MDCCC XL ?  = 184?

257
11 Föremål / Bokskåp från fam. Bunge
« skrivet: 2008-12-22, 09:11 »
Anneli,
 
1900 finns denna man:
 
Bunge, Edvard Artur
Konditor
f. 1869 i Tyskland
Ogift man, ensam i familjen
Tysk undersåte.
Klements Rote, Lunds stadsförs (Malmöhus län, Skåne)
Födelseort i källan: Plauen Sachen
 
 
Jag tror inte att det är ett bokskåp du har. De har nämligen sällan täckta dörrar, som ditt verkar ha, utan glasdörrar.
För mig så verkar det vara ett linneskåp istället.

258
AAA - Vad är detta? / Varifrån kommer det? / Upphittad ring
« skrivet: 2006-01-02, 23:57 »
Marie-Louise,
 
Varför inte kolla i vigsellängde(n)(erna) för Uppsala och se om det finns någon Signe som gifter sig med Gunnar.  
I förlovningsringen finns väl inte båda namnen med?

259
AAA - Vad är detta? / Varifrån kommer det? / Upphittad ring
« skrivet: 2006-01-02, 16:47 »
Marie-Louise,
 
Du får nog tala om var du hittat ringen, annars är det som att leta efter en nål i en mycket stor höstack.

260
10 Folkliv / Sällskapsspel
« skrivet: 2008-01-03, 17:21 »
Man kan väl säga att det var ett förenklat biljardspel.
 
Man spelade med träringar, istället för bollar, på en fyrkantrig skiva ca 60 x 60 cm, med hål i alla fyra hörnen. Det fanns röda och gröna ringar som skulle stötas med en trästöt och man kunde spela 2-4 personer. Det gällde helt enkelt att sänka sina ringar före motståndaren och försöka försvåra för motståndaren att sänka sina ringar.
På min tid var det obligatoriskt att tillverka ett couronnespel i träslöjden. Tyvärr så åkte det ut för något år sedan, efter att ha sparat det i 50 år.

261
10 Folkliv / Sjukdomar
« skrivet: 2003-03-25, 21:26 »
Enligt Nordisk Familjebok behandlades skabb med Skabbsalva, som bestod av en brun, af tjära luktande salfva, som beredes af kolsyrad kalk, 10 dlr, svafvelblomma och tjära, 15 dlr af hvardera, samt såpa och skirat svinister, 30 dlr af hvarje. Salfvan har angetts af den framstående Wien-hudläkaren Hebra och används till ingnidning mot skabb. Denna del kom från trycket 1917.
 
Enligt Gunnar Lagerkrantz i Svenska sjukdomsnamn i gångna tider, så var skabb mycket vanligt på slättbygderna i Västergötland, där bonden nära nog ansåg den viktig för god trevnad, möjligen av någon traditionell tro, att skabb fredade mot andra sjukdomar och att om den bortdrevs, andra vådliga sjukdomar skulle därav följa, eller som det heter, att skabben skulle slå in.

262
10 Folkliv / Luffare och lösdrivare
« skrivet: 2009-04-02, 21:24 »
Birger Magnussons böcker kom 1989 och var stenciler, men trycktes 1998 (3dje uppl 2006)
 
Titlar:
Luffare. Klubb-byar - Luffarkåkar
Original och luffare
Trådarbetande luffare
 
Det kan hända att den första inte trycktes, för jag hittar bara de andra på biblioteket

263
10 Folkliv / Luffare och lösdrivare
« skrivet: 2009-04-02, 08:22 »
Birger Magnusson från Virserum jar skrivit flera böcker om luffare

264
10 Folkliv / Hur var det egentligen att leva på 1800-talet?
« skrivet: 2007-06-25, 14:36 »
Här är tre bra söksajter, med tusentals böcker att söka:
 
http://www.svaf.se
 
http://www.bokborsen.se
 
http://www.boknatet.com

265
10 Folkliv / Hur var det egentligen att leva på 1800-talet?
« skrivet: 2007-06-25, 14:01 »
Årtalet för skriftserien ska vara 1935 och ingenting annat.

266
10 Folkliv / Hur var det egentligen att leva på 1800-talet?
« skrivet: 2007-06-25, 13:59 »
Jonas Stolts minnen utgavs första gången 1892 av Nordiska Museet, men har senare givits ut av Kalmar Läns Museum. Den kom i deras skriftserie Kalmar län... 1835, men har senare givits ut flera gånger som särtryck.
 
Jonas Stolt levde 1812 - 1883.

267
10 Folkliv / Fosforstickor? Fredriksdals fabrik, Kalmar
« skrivet: 2011-05-31, 00:32 »
Om du har lust får du gärna skicka dem till  
 
Kalmar Folkrörelsearkiv
Ståthållaregatan 50 a
392 44  KALMAR

268
10 Folkliv / Fattigstugan
« skrivet: 2007-03-18, 13:48 »
Det finns ett fattighus i Kläckeberga utanför Kalmar, som hembygdsföreningen har tagit hand om. Fattighuset i Kläckeberga
 
visas 1 maj till 1 oktober efter överenskommelse, 25 kr entr?avgift vid mindre än 10 pers. - ring: Gerd Carlsson tfn 0480 - 47 11 92, eller Gunnel Olsson tfn 0480 - 47 10 11  
 
Ligger mittemot Kläckeberga kyrka.
 

269
00 - Kläder och dräktskick / Tidsbestämma foto via kläder
« skrivet: 2012-05-14, 18:35 »
Lägg fotografiet på skrivbordet och tryck sedan på - Bifoga följande - nedan.  
 
Tryck på - Bläddra - och leta upp ditt fotografi och sedan trycker du på - Ladda upp -

270
00 - Kläder och dräktskick / Tidsbestämma foto via kläder
« skrivet: 2012-05-09, 17:37 »
Mats,
 
Har du ärvt ett fotografi i pdf-format???
 
Det allra enklaste med ett fotografi är att man fotograferar av det med en vanlig digitalkamera. Då får man det i jpg-format.

271
00 - Kläder och dräktskick / Hembygdsdräkter
« skrivet: 2006-02-01, 21:19 »
Marianne,
 
Ta kontakt med hemslöjdskonsulenterna i området. De brukar kunna hjälpa till i sådana fall.

272
10 Folkliv / 00 - Böcker om folkliv
« skrivet: 2006-03-17, 21:29 »
Ulrika,
 
Ett bra tips är att leta på ditt lokala bibliotek.

273
09 Döden / Likkor
« skrivet: 2010-08-15, 19:03 »
I räkenskaperna för Storkyrkan omtalas en bårakammare, förmodligen var det bara ett valv, som inreddes 1605. Det var ett av kapellen på norra sidan som byggdes om.
Martin Olsson. Kalmar Storkyrka. sidan 173.

274
00 - Självmord / Allmänt om självmord
« skrivet: 2005-03-15, 16:53 »
Det är möjligt att han tagit livet av sig och blev funnin i rian. Ria = torkstuga. Det kan också vara en stör för torkning av halm.

275
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Sökta gravrättsinnehavare
« skrivet: 2009-06-10, 12:27 »
Jag ville anteckna mig som gravrättsinnehavare för några gravar på södra Öland, där de satt upp skyltar om att gravrätterna gått ut. Eftersom jag bodde i Kalmar så skulle jag få betala 15.000 kr per grav och då skulle det gälla 15 år. Tyvärr så hade jag inte möjlighet att åta mig detta. Någon av dessa gravar förklarades senare som kulturminnesmärkt, medan flera andra togs bort. Hade jag bott på södra Öland hade det varit gratis.
 
(Meddelandet ändrat av Janj 2009-06-10 12:28)

276
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Sökta gravrättsinnehavare
« skrivet: 2009-06-09, 13:00 »
När det gäller avgifter för gravrättsinnehavare, så är det vanligt att avgiften är noll för de som bor i församlingen, medan ganska stora avgifter tas ut för de som bor utanför.

277
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Gravbrev
« skrivet: 2004-10-30, 11:05 »
Pia,
 
Helt uppenbart har du en för dig okänd släkting. Det kan ju inte vara så svårt att ta reda på vem denna är.

278
Gravar / Gravar
« skrivet: 2013-01-07, 23:00 »
Gravanordningar skall behandlas värdigt enligt Begravningslagen, men är det inte ovärdigt att krossa stenar som en del upplåtare gör?

279
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Flyttning av urna
« skrivet: 2009-05-11, 12:11 »
Carl-Johan,
 
Det är inte alls ovanligt att begravningsceremonin sker i en församling och att gravsättningen sker i en helt annan församling. Däremot att flytta en redan gravsatt person är i stort sett omöjligt.

280
00 - Begravning / Begravning i skogen
« skrivet: 2004-11-30, 23:10 »
Jag läste det som att hon redan blivit begravd , men det kan ju också tolkas som du gör, Lotta.
Vad är det som säger att hon var en självspillning?
Förmodligen finns en del att läsa i tingsprotokollet, men i alla fall...

281
00 - Begravning / Begravning i skogen
« skrivet: 2004-11-30, 10:03 »
I Älmeboda, Kronobergs län, har jag träffat på två fall då begravning skedde i skogen.
 
Det första var 1851 då en kvinna avled och man misstänkte att något inte stod rätt till. Saken amäldes till kronofogden och efter obduktion påträffades en ansenlig mängd arsenik i kroppen. Efter domstolsutslag grävdes kroppen upp av skarprättaren och begravdes ute i skogen.
 
Det andra var samma år, då en man dog på Växjö cellfängelse. Han fördes också till skogen av skarprättaren för begravning.
 
Man kan ju alltid spekulera över varför det här skedde. Jag har sett flera notiser där folk dör av arsenikförgiftning och det finns också flera ärelösa män som har dött, men då finns inga sådana här anteckningar.

282
00 - Begravning / Begravning i kyrka
« skrivet: 2009-03-02, 21:34 »
Det finns vittnesmål om att man har varit tvungen att ha gudtjänsten utomhus pga likstanken i kyrkan

283
08 Böcker / Värdering av böcker!
« skrivet: 2007-04-27, 18:52 »
Nätet är det  sämsta stället att kolla värdet på en bok. Där finns bara osålda böcker.  
Det går inte att jämföra olika böcker själv, utan en bok måste bedömas efter sina egna förutsättningar. Ett antikvariat anslutet till Svenska Antikvariatsföreningen SVAF, är den bästa garanten för att få en korrekt bedömning.

284
08 Böcker / Scannade böcker / Datoriserade
« skrivet: 2010-09-10, 20:54 »
Jonas,
 
Du har alldeles rätt. Upphovsrätten upphör 70 år efter upphovsmannens död.  
Du kan aldrig få upphovrätt på verket för att du gör en cd efter dessa 70 år, men du s.a.s. upphovsrätt på din cd.

285
08 Böcker / Förbundets handböcker
« skrivet: 2011-12-30, 20:45 »
Det kan ju inte vara något fel att använda sådana effekter för att framhäva bilder. Då är det nog mera fel på betraktaren.

286
08 Böcker / Förbundets handböcker
« skrivet: 2011-12-30, 12:35 »
Man kan kalla det för en hängande skugga. Det ska ge en illusion av att ett föremål har lyfts upp från underlaget.
 

287
Boktips / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-22
« skrivet: 2003-07-26, 22:53 »
Nina,
 
Jag vill rekommendera Väinö Linnas tre böcker om finskt nybyggarliv, Högt bland Saarijärvis moar, Upp trälar och Söner av ett folk. Böckerna är helt i stil med Vilhelm Moberg.

288
000 - Sökes! / Malung - Ur en sockens historia, del 1
« skrivet: 2011-08-22, 22:35 »
Del 2 och del 4 av detta verk innehåller en grammofonskiva

289
000 - Sökes! / Malung - Ur en sockens historia, del 1
« skrivet: 2011-08-22, 08:30 »
Den enda boken som innehåller en grammofonskiva är böckerna Lima och Transtrand: ur två socknars historia.
 
Här finns de att köpa  http://www.bokborsen.se/-bok-till-salu-17454734_1.htm

290
Böcker sökes / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2012
« skrivet: 2012-12-13, 23:04 »
Anna.
 
Om du går in på Kungliga Bibliotekets söksida  http://libris.kb.se/ , så kan du leta själv efter de böcker som har skrivits. Nedan är bara några av den uppsjö av böcker som finns i ämnet. Jag letade på t.ex. torpare  Skåne och fick träff på 24 böcker, torpare Småland gav 200 träffar o.s.v. Du kan säkert hitta många intressanta böcker som du beställer hem på ditt bibliotek.
 
Skåne
 
Persson, Åke, 1930- (författare)  
Grantingeboken : Grantinge och Skogbro byar i Stoby socken. D. 2, Torp och torpare genom tiderna. 1998
 
Paulsson, Ernst, 1878-1944 (författare)  
Torp och torpare under 200 år i Vittsjö socken. 1943
 
Lundh, Christer, 1952- (författare)  
Husmän och torpare vid Duveke gods 1766-1894 / Christer Lundh. 2002
 Ingår i: Gatehus och gatehusfolk i skånska godsmiljöer. - 2002. - 91-89116-29-1 ; S. 109-142, 245-246 : ill.  
 
Småland
 
Blaxhult, Malte, 1927- (författare)  
Adel, knektar, torpare och bönder / Malte Blaxhult ; [illustrationer: Ulf Bergh ...]. 1997
 
De obesuttna : torpare och backstugusittare i Vallsjö socken. 1965
 
Värmland
 
Jansson, Barry (författare)  
Torpare eller fria lönearbetare : en studie kring de arrendekontrakt som signerades mellan torparna och Hällefors Bruks AB 1920-1939 / Barry Jansson. 1998
 
Backlund, Ann-Mari (författare)  
Torparnas ekonomiska förhållanden vid Bjurbäckens Bruk 1780 : Ann-Mari Backlund  
 
Diagnoser
 
Lovén, Pehr Sigurd, 1849-1888 (författare)  
Om idioter och idiotvård : två smärre uppsatser. 1887
 
Handikapphistoria : seminarium 1989: begåvningshandikappades historia / [redigering: Rolf Utberg]. 1989

291
Böcker sökes / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2012
« skrivet: 2006-05-09, 10:54 »
Maritha,
 
Det finns en bok till som jag vill rekommendera. Tyvärr så står det inte så mycket om Vållö och Ödängla i den, men den är rätt intessant ändå och går dessutom att få tag på för en billig peng.
Den heter Ett stycke smålandskust - en kulturhistorisk krönika över Stranda härad.  
Utgivare är Södra Sveriges Skogsägares Förbund i Växjö, och den kom någon gång i början på 1970-talet.
Den är fylld med teckningar och kort information om många utflyktsmål i området, från Pataholm i söder till Stensjö by i norr.

292
Böcker sökes / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2012
« skrivet: 2006-05-09, 01:38 »
Maritha,
 
Du ska ha tag på en bok som heter En bok om Mönsterås. Huvudred: Åke Domeij. 670 sid. Oskarshamn 1963.
 
Wåldö (ca 2 sidor)
Består år 1861 av tre lotshemman.
...
1/4 mtl äger lotsen Abraham Engström född 8.4 1808 i Ödängla o s.t. bonden Salomon Salomonsson och Maja Stina Abrahamsdotter. Hans hustru Kajsa Lisa Holmström var född 20.9 1800 i Mönsterås och d.t. skärskepparen Jonas Holmström och Cajsa Olsdotter.
...
 
Ödängla (ca 4 sidor)
 
Antikvariatspris ca 350 kr

293
Böcker sökes / Böcker sökes
« skrivet: 2014-03-21, 17:57 »
Mycket billigare här  http://www.bokborsen.se/

294
Böcker sökes / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-18
« skrivet: 2003-11-17, 20:28 »
Jag har ingen aning om vilka släkter som finns i dessa böcker, men jag föreslår att du beställer dem på ditt bibliotek.

295
Böcker sökes / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-18
« skrivet: 2003-07-13, 23:48 »
Mona,
 
Någon bok som fortsätter på din bok verkar inte finnas, men dessa böcker finns. Jag vet inte om din släkt ingår i dem.
 
Släktbok innehållande familjetabeller för släkter härstammande från Stuguns socken i Jämtlands län intill år 1990 / samlade och utgivna av A.J. Hansson ; kompletterade av Å. Tågefelt ; reviderade och väsentligt utökade av E. Eriksson.  Varianttitel:  Stuguns släktbok.  Ort/förlag:  Stugun : Stuguns hembygdsfören. Utgivningsår:  1991. Omfång:  2 vol. ; 31 cm

296
07 Byggnader / Köp av fastighet
« skrivet: 2010-11-25, 14:58 »
Kommunens byggnadskontor samt Lantmäteriet

297
07 Byggnader / Hitta gamla byggnader med pekare
« skrivet: 2009-09-05, 21:20 »
Det finns en trend med övernaturliga aktiviteter och då finns det folk som passar på att kränga en massa prylar man behöver i sammanhanget.  
Jag föraktar inte gammal teknik, jag föraktar dem som försöker blåsa människor som är lite osäkra.

298
07 Byggnader / Hitta gamla byggnader med pekare
« skrivet: 2009-09-05, 09:31 »
Visst kan du det!
Ta ett trollspö, dvs en pinne, och peka på boken så vips visar sig namnet där. Fungerar det inte, så gnid pinnen några gånger så får du se mirakel.

299
07 Byggnader / Fastighetsbeteckning
« skrivet: 2006-09-09, 16:53 »
Du bör ta kontakt med Lantmäteriet i Blekinge. Finns det en registrerad fast?ghet så kan de direkt visa på en fastighetskarta. Finns inte någon fastighet, så är det ändå troligt att torpet är utmärkt på en på stamfastigetens karta.

300
07 Byggnader / Fastighetsbeteckning
« skrivet: 2005-02-19, 18:56 »
Du vänder dig till Stadsbyggnadskontoret på Oskarshamns kommun.

301
07 Byggnader / Blåshus
« skrivet: 2013-04-17, 08:59 »
Jag skulle gissa på att det var i det hus där blästern fanns, dvs där man smälte myrmalmen för att få bort alla orenheter

302
06 Barn / Är han den okända fadern?
« skrivet: 2010-11-20, 09:57 »
Det finns ingen barnavårdslag förrän 1916, men du kan ju gå igenom tingsrättens handlingar för att se om barnets moder stämde fadern för att få ut underhåll.  
Nästa handbok från förbundet handlar om oäkta barn, du får vänta på den. Kolla också denna länk http://www.genealogi.se/oakta.htm

303
06 Barn / Är han den okända fadern?
« skrivet: 2010-11-18, 23:10 »
Susanne,
 
Visst kan du ha misstankar, men du vet inte säkert. Det är bara antaganden och du kan ju ha totalt fel. Kortvarigheten kan ju också betyda att han fått reda på att han inte är barnets fader.

304
06 Barn / Sveriges födelsebok
« skrivet: 2004-10-09, 18:35 »
Stefan Olsson,
 
Självklart ska du forska fram dina nu levande släktingar. Det är definitivt inte att gå över gränsen, utan det kan bli givande för både dem och dig. Det är säkert många av dem som du kan få ett mycket givande utbyte med och tyvärr tvärtom också, men låt inte det sista avskräcka dig.

305
06 Barn / Missbildade barn
« skrivet: 2005-12-27, 13:50 »
Det finns helt enkelt ingen som kan föreställa sig hur det är/var att leva så. De enda som kan svara på sådant är de själva.

306
06 Barn / Felaktigt födelseår eller saknad i födelseboken?
« skrivet: 2004-01-15, 10:25 »
Yvonne,
 
Vigdes hon verkligen 5 år gammal??

307
Oäktingar och pigor / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-21
« skrivet: 2004-10-19, 23:47 »
Jag kan bekräfta Torstens uppgifter. Jag har gått igenom södra Ölands häradsrätt 1916-19 och där förekom flera stämningar för att få uppfostringsbidrag. Inget av dessa mål stod upptagna i saköreslängden.

308
Oäkta barn / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-11-06
« skrivet: 2006-07-26, 21:11 »
Post RÄP-F-4900
 
Sture Herman
Född 3/10 1905 i Kungsgården, Räpplinge, Räpplinge (H)
 
Far
(Ingen namnuppgift)
 
Mor
Svensson, Anna Elisabet
Piga, 18821012
Kungsgården, Räpplinge
 
Övriga uppgifter
Församlingskod: 088508
--------------
Källa: Räpplinge Scb och PLF CD-4

309
Oäkta barn / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-11-06
« skrivet: 2006-07-26, 20:47 »
Mikrokort för Räpplinge 1905 finns på biblioteket i Borgholm.

310
Oäkta barn / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-11-06
« skrivet: 2006-07-25, 22:13 »
Elisabeth,
 
Det är visst blivit lite för varmt !  
 
Försök inte lura i Gunn att det finns ett landsarkiv i Kalmar, för det gör det INTE.
 
Landarkivet för Småland och Öland är Vadstena och ingenting annat.

311
Oäkta barn / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-11-06
« skrivet: 2006-07-24, 21:02 »
Gunn,
 
Finns inget faderskapserkännande eller någon dom el. dyl. så kan du inte bevisa ett dugg.

312
00 - Oäkta barn / Hjälp med okänd fader
« skrivet: 2012-05-06, 01:54 »
Jimmie,
 
Pojken åker tillsammans med Wilhelm Gottfrid Sundström, 23 år, från Bettna.
 
Källa: Emigranten Populär

313
Ulrika,
 
Kloroform (IUPAC) (1993)
 
Cas-nr: 67-66-3  
Synonymer:
Triklormetan (IUPAC)  
Fysikaliska data:  
Smältpunkt: - 64 ?C  
Kokpunkt: 62 ?C  
Ångtryck:  
21,3 kPa (20 oC)  
Vattenlöslighet:  
0,38 vikt % (25 oC)  
 
Kloroform bildas i låga halter vid tillverkning av etylendiklorid. I Sverige renframställs inte kloroform utan exporteras som blandad produkt. Kloroform framställs genom reaktion mellan aceton och kalciumhypoklorit eller via klorering av metylklorid. Teknisk vara innehåller ca. 99 % kloroform och 0,5-1 % etanol som stabilisator. Världsproduktionen av kloroform var 540 000 ton år 1990, varav 227 000 ton i USA och 220 000 ton i Västeuropa. 1990 förbrukades 214 000 ton i USA och 155 000 ton i Västeuropa. Utomlands används ämnet för framställning av ofullständigt halogenerade klorfluorkarbonen HCFC-22 (klordifluormetan) samt vid tillverkning av bl.a. läkemedel och bekämpningsmedel. I EEC användes ca. 70 % av kloroform för tillverkning av HCFC-22 samt 25 % som lösningsmedel år 1991.
 
Industriell användning som lösningsmedel har i stort sett upphört i Sverige Kloroform används som laboratoriekemikalie t. ex. vid pilottester i läkemedelstillverkning. Ämnet används fortfarande på laboratorier eftersom många standardanalyser föreskriver kloroform som lösningsmedel. Kloroform har använts inom sjukvården som anestesi för personer som är överkänsliga mot andra bedövningsmedel. Användningen som anestesigas vid sjukhus förbjöds 1976 i USA.

314
Hur ska jag hitta uppgifter om ett fosterbarn på 1870-talet som dessutom kommer från Tyskland?
 
I kyrkböckerna hittar jag henne inte förrän i konfirmationslängden i mitten på 1880-talet. Hon tar en plats på en annan ort och i utflyttningslängden står från komfirmationslängden. Hon har funnits i familjen sedan lång tid, eftersom jag har hittat henne i inskrivningsböcker från de skolor hon gått på. Jag vet dock inte när hon kom till Sverige.
Jag har frågat på kommunarkivet, men de har inte en susning om var de ska börja leta.

315
Min morfars morföräldrar hade ett fosterbarn på 1870-talet, Anna Sofia, som dessutom var född i Tyskland 1870.
 
Jag letar nu förtvivlat i kommunens arkiv för att hitta något om fosterhemsplaceringen, men vet inte riktigt var jag ska leta. Fattigvårdsnämndens protokoll verkar inte visa någonting. Hon finns inte heller i någon inflyttningslängd.
 
Hon antecknas inte hos familjen i kyrkböckerna förrän 1891, då hon är 21 år. Detta trots att hon enligt examenskatalogen för folkskolan hon bor hos dem i alla fall från 1882. Hon flyttar fråm Kalmar 1890 till en tjänst som piga, men återvänder 1891 till Kalmar igen och först då blir hon skriven  hos familjen.
 
Jag har sett någonstans, tror jag, att barn som är utackorderade skrivs hos sina riktiga föräldrar. Det skulle vara intressant att veta om det är korrekt.

316
00 - Barnhem / 01 - Barnhem
« skrivet: 2008-03-07, 00:14 »
Lillemor.
 
Du ska gå till socialnämnden i kommunen där han då bodde och begära ut socialakten på honom och hans moder. Du får bereda dig på att vara mycket påstridig och överklaga beslutet, om du får negativt besked. Det är 70 års sekretess och i sådana fall vägrar kommunerna att ge avkall ens på några månader.
 
(Meddelandet ändrat av janj den 07 mars, 2008)

317
00 - Barnhem / Barnhem i Kalmar
« skrivet: 2010-08-03, 15:00 »
Karl-Axel,
 
Jag har tyvärr inga bilder, men det var väl inte ett barnhem utan ett ungdomshem för flickor.

318
Adoptivbarn / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-13
« skrivet: 2006-07-29, 14:13 »
Marianne,
 
Det är inte kriminellt att ha samvaro i sängen!
För 160 år sedan var det kriminellt för de som inte var gifta med varandra, men jag tror inte att någon vill ha den tiden tillbaka. Jag tror heller inte det är realistiskt att gentesta alla personer. Då skulle vi definitivt ha STOREBROR här. George Orwell har beskrivit det i sin roman 1984.
Vill du leva i ett sådant samhälle? Jag vill det inte!

319
Adoptivbarn / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-13
« skrivet: 2006-07-29, 06:31 »
Anne,
 
Med de upplysningar du ger, så är jag helt övertygad om att din pappa inte ens vet om att han är far till dig. Jag tror inte ens att din mamma visste om det, med tanke på det liv hon levde.

320
00 - Adoption / Adoption
« skrivet: 2003-07-15, 18:39 »
Mia,
 
Det bästa du kan göra är att fråga din mammas fosterföräldrar om de fortfarande lever och ni har kontakt med dem förståss, om de vet någonting.
 
Din mamma är född i Kungsholms församling i Stockholm. Din mamma kan ta kontakt med Socialförvaltningen i Stockholm och be att få titta på adoptionshandlingarna, men det är nog bara hon som kan göra det eftyersom det är sekretess på alla dessa papper i 70 år.

321
Källhänvisningar / Källhänvisningar
« skrivet: 2009-12-22, 22:00 »
Vad menar du egentligen?
 
Är det inte tillåtet att skriva något, bara för att någon annan skrivit något liknande?

322
Vad säger man då om t.ex. Svenska Släktkalendern, som anses mycket seriös. En person anges t.ex som Kålle Andersson, Grosshandlare i Göteborg f. 1903 d 1985 g 1928 med Ada Osbornsson. I bästa fall kan det stå en ort, men oftast inte. Källor existerar inte i boken överhuvudtaget.
 
(Meddelandet ändrat av Janj 2009-12-21 22:55)

323
Idén finns redan. Journalisten och släktforskaren Eva Johansson ordnar skrivarkurser dels på distans och dels kortare kurser.
 
http://slaktforskaren.se/skriv/

324
04 Forskningsresultat, presentation av / Inbindningsapparat
« skrivet: 2009-08-05, 12:07 »
Bindomatic är ett svenskt företag, men har sin hemsida bara på engelska och tyska.
 
http://www.bindomatic.se/global/startpage/

325
00 - Släktbok / Släktkrönika / Bokbindning
« skrivet: 2005-08-15, 22:58 »
Annastina,
 
Jag vet att många bokbinderier åtar sig att binda in enstaka böcker. Jag arbetar själv inom detta yrke.
Jag ser att du bor i Båstad och jag kollade i telefonkatalogen. I Halmstad finns två bokbinderier, i Hässleholm finns ett och i Helsingborg finns flera bokbinderier, så ta telefonen och ring runt. Du får bereda dig på en kostnad av 5-700 kr.

326
00 - Släktbok / Släktkrönika / Bokbindning
« skrivet: 2005-08-14, 21:06 »
Annastina,
 
Titta i telefonkatalogen på bokbindare. De flesta bokbinderierna kan erbjuda sig att binda in din bok.

327
03 Arkivvård / Ta bort lukt ur gamla dokument
« skrivet: 2014-05-19, 20:47 »
Nu är det ju så att ozonbehandling är den metod som används för att behandla dokument mot mögelsporer

328
03 Arkivvård / Ta bort lukt ur gamla dokument
« skrivet: 2014-05-19, 17:08 »
För att vara säker på att inte skada dokumenten ska man lämna dem till ett saneringsföretag för ozonbehandling.
Det är mycket dumt att experimentera själv med ovärderliga dokument.

329
03 Arkivvård / Laga gamla dokument
« skrivet: 2006-03-08, 22:30 »
Använd inte silkepapper, för det är inte starkt nog. En handbokbindare kan nog hjälpa dig.

330
03 Arkivvård / Laga gamla dokument
« skrivet: 2006-03-06, 23:35 »
Stig,
 
Tejp och papper går inte ihop alls. Papper som du ändå ska slänga kan du tejpa hur mycket som helst, men inte något du vill spara.
Du kan använda pappersremsor av japanpapper och limma med limstift eller ett vattenlösligt lim. Använd inte RX-lim eller något sådant. Vet du inte hur du ska göra, så vänd dig till något proffs t.ex. en papperskonservator. Finns det ingen i närheten, så försök med länsmuseet.

331
03 Arkivvård / Laga gamla dokument
« skrivet: 2002-01-04, 00:34 »
Självklart får man göra som man vill med sina gamla dokument.  
Vis av erfarenhet med att arbeta med gamla böcker, så vill jag ändå inte rekommendera detta.  
 
Mvh  
Jan

332
03 Arkivvård / Laga gamla dokument
« skrivet: 2002-01-03, 15:00 »
Jag vill definitivt varna för detta förfarande.
 
Man ska veta exakt vad man gör innan man blöter ner ett originaldokument. Det finns bläck och tryckfärg som är vattenlösligt, så all text kan helt enkelt försvinna. Dessutom gör genomfuktningen så att planeringen av pappret försvinner, dvs den yta man skapat för att kunna skriva på pappret. Ett sådant papper blir oerhört känsligt för alla former av smuts mm. Det blir ungefär som ett läskpapper.  Vill man ta i det senare måsta man använda handskar för att inte få fettfläckar på pappret.
Vill man ändå göra detta, så är det mycket viktigt att testa texten på något undanskymt ställe mycket försiktigt.
 
Jag arbetar med renovering av gamla böcker, så jag vet vad jag talar om. Tyvärr är jag ingen papperskonservator så jag kan inte ge några råd om hur man ska göra, men jag har som sagt dyrköpta erfarenheter som bokbindare.

333
03 Arkivvård / Laga gamla dokument
« skrivet: 2001-12-10, 22:55 »
Håkan,
 
Det finns papperskonservatorer. Är det ett viktigt dokument så ska du inte laga själv eller lämna till en amatör. Du får bita i det sura äpplet och överlämna till ett proffs. Kolla i telefonkatalogen eller kontakta ditt lokala museum och kolla om de kan ge dig något tips.

334
03 Arkivvård / Gamla foton och dokument; hur bevara / förvara
« skrivet: 2013-03-25, 07:42 »
Även om det inte syns så kan det också finnas svampsporer av mögel. Det går att göra sig av med det genom ozonbehandling, men det är inte speciellt billigt. Kontakta Anticimex och kolla om de kan göra det när de ändå ska behandla ett annat större parti.

335
03 Arkivvård / Gamla foton och dokument; hur bevara / förvara
« skrivet: 2005-09-06, 06:54 »
Du kan köpa syrafritt papper i vilken pappershandel som helst. Det heter Svenskt Arkiv

336
02 Arkivväsende / Frälsningsarméns efterforskningsbyrå
« skrivet: 2008-02-11, 23:49 »
Expeditionsavgiften 1988 var 150 kr för Skandinavien och 250 kr för övriga världen.
 
Vad de gjorde för dessa pengar var  
att skicka ett brev till personens sista adress
att skicka ett brev till Social Security Administration
- få svar från SSA att personen aldrig ansökt om Social Security Card (vilket givetvis inte stämde)
letat i lokala telefonkatalogen

337
02 Arkivväsende / Frälsningsarméns efterforskningsbyrå
« skrivet: 2008-02-11, 11:32 »
Jag anlitade Eftersökningsbyrån 1988 för att leta rätt på ett av min farmors syskon i Amerika. Det kostade då 250 kr i expeditionsavgift. I juni 1991 fick jag besked om att han inte kunde hittas, trots omfattande undersökningar. Någon återbetalning av pengar var det inte tal om.
Jag fick kontakt med Ted Rosvall på Släktforskardagarna 1991 i Oskarshamn och vi kom överens om att han skulle kolla med sina kontakter. Några veckor senare hade jag Social Security Number SSN på alla syskonen.

338
02 Arkivväsende / Emigrantinstitutet
« skrivet: 2008-10-14, 12:28 »
Enligt en alldeles färsk uppgift jag fått på telefon, så är hela spelet om Emigrantinstitutet en fasad för att komma åt marken.
 
Det låter helt otroligt, men marken i Växjö centrum är mycket åtråvärd. Man vill bygga ett World Trade Center, med parkeringshus och hela konkarongen. Självkart ska det då vara mitt i centrum och Institutets parkering och museiparken är då det enda som finns tillgängligt. Kan man också få bort institutet så är ju allt klappat och klart. Institutet som sådant tillför ju inte Växjö konmmun något, utan kostar bara kommunen en massa pengar.  
Jag vet inte sanningshalten i mitt påstående, men jag har blivit lovad ritningar på planeringen. En utredning ska vara gjord på kommunens byggnadskontor.
 
Jag har också satt en reporter på Växjö Tidning/Kronobergaren på spåret. Vi får se vart det leder.
 
12.45.  Jag har nu fått diverse ritningar som visar på en planering av stationsområdet. Enligt min källa, som är byggnadsingenjör, är området alldeles för belastat som det är och inte kan bebyggas, varför museiområdet är den egentliga tilltänkta platsen.
 
(Meddelandet ändrat av Janj den 14 oktober, 2008)

339
02 Arkivväsende / Arkiv Digital
« skrivet: 2008-02-17, 12:16 »
Många vägar bär till Rom!
 
Det går bra att använda print screen och att sedan öppna Paint, regigera - klistra in

340
02 Arkivväsende / Arkivkartonger - säker förvaring
« skrivet: 2009-12-27, 13:40 »
Sten,
 
Skicka ett mail direkt till webredaktören och påpeka felet. Det är ju inte säkert att han ser detta.

341
02 Arkivväsende / Arkivkartonger - säker förvaring
« skrivet: 2009-10-23, 13:27 »
Sten,
 
Det finns ju inte någon möjlighet att förbundet kan ha allting till försäljning. Jag föreslår istället aatt du talar med din kommuns inköpsavdelning om att din förening ska få handla hos dem. Jag vet att vissa föreningar kan få handla på kommunens inköpslager, men förmodligen måste ett avtal upprättas. Du fråga också fråga på kommunarkivet var de handlar sitt material.

342
01 Anbytarforum (handhavande) / Dubblering av inlägg
« skrivet: 2001-06-10, 20:19 »
Anna,
 
Självklart får du fråga samma sak två gånger, men du får inte lägga in samma fråga under flera rubriker samtidigt.

343
Bifoga bild / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2009
« skrivet: 2008-03-27, 18:15 »
Prt Scr (Print screen), start, alla program, tillbehör, paint, klistra in.

344
Bifoga bild / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2009
« skrivet: 2008-03-26, 22:52 »
I Vista finns dessutom skärmklippverktyget, så att du direkt kan klippa ut det du vill ha med.

345
000 Osorterat / Medalj - Patriotiska Sällskapet
« skrivet: 2003-02-01, 17:55 »
Peter,
 
Patriotiska sällskapet delade ut medaljer till människor för lång och trogen tjänst. Det fanns guld, silver och brons.  
Hushållningssällskapen delade också ut medaljer, men även silverskedar, klockkedjor mm, för oldingsflit, bra djurhållning mm.
Alla belöningar finns protokollförda på ordinarie möten hos dessa båda, så du kan ta kontakt med både patriotiska sällskapet och hushållningssällskapet för att kolla deras mötesprotokoll. Det är ju bra om du kan ange vilket år han belönades.

346
000 Osorterat / Hembygdsföreningar och lokalhistoria
« skrivet: 2010-09-16, 14:03 »
Ni kanske borde heta Vennerna

347
Övrigt / Yrkesmatriklar
« skrivet: 2003-02-01, 18:20 »
Ang yrkesmatriklarna, så handlar det enbart om tjänstemän och inte vanliga arbetare.

348
Förkortningar / Förkortningar
« skrivet: 2011-06-11, 16:52 »
Den som lämnat uppgifterna till Smedskivan kanske skulle svara på din fråga,
 
SM = Sven Myhl (avliden 2006)
KÅ = Kjell Åberg, Mellerud
 
Örjan Hedenberg, i Föreningen för Smedsläktsforskning, borde kunna tala om hur man kommer i kontakt med Kjell Åberg

349
Yrken V / W / Veterinär
« skrivet: 2004-08-30, 23:46 »
Janne,
 
Här kommer han:
 
19061008-6159
Löfstedt, Fritiof
Gålstad Sk.-Åsaka, 532 00  Skara
Död 29/10 1978.
Kyrkobokförd (1972) i Skånings-Åsaka, Skara kn, Skaraborgs län. Mantalsskriven (1972) på samma ort.
Född 8/10 1906 i Lund (Skåne, f d Malmöhus län).
Gift man (23/7 1938).
--------------
Kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2000: Skånings-Åsaka, Skara kn, Västra Götalands län
Födelseförsamling i källan: LUND (Malmöhus län)
Källor: SPAR 80, RTB 78
 
 
Löfstedt, Fritiof f.1906 8/10 i Lund, Malmöhus län. Student där 26. Veterinär 41. Assistent vid veterinärhögskolans medicinska klinik 41 och vid kirurgiska kliniken 43. Bataljonsveterinär i Fältveterinärskåren 43 och i kårens reserv 53-61. Klinikchef vid vererinärinrättningen i Skara 46 och platschef där 49.
Källa: Sveriges veterinärer 1963, porträttgalleri

350
Yrken V / W / Verkmästare
« skrivet: 2011-11-17, 21:08 »
En verkmästare är förman på någon form av industri, medan rättare är förman på ett jordbruk

351
Det finns ytterligare en bok om urmakare som kan vara bra att veta om. Boken är utgiven av Nordiska Museet i Stockholm.
 
Sidenbladh, Elis
Urmakare i Sverige under äldre tider : anteckningar / utg. av Elis Sidenbladh  
Anm:   Anteckningar gjorda av Elis Sidenbladh d.ä. och Elis Sidenbladh d.y. (1836-1914)
 
Boken har kommit ut flera gånger 1918, 1947, 1978, 1995

352
Tunn- / Tunnbindare
« skrivet: 2005-05-17, 08:01 »
Ralf,
 
På Skäggenäshalvön, som idag enbart är ett turistparadis (nja, ganska många fastboende numera), hade en gång en livlig industri med fiske, salpetersjuderi, saltbruk och skeppsvarv m.fl. verksamheter.
Tyvärr hittar jag inga årtal för salpetersjuderiet, men fisket har ju hållt på i urminnes tider, saltbruket verkade mellan 1727 och 1759 och skeppsvarvet ca 1750-1870.

353
Per Arne Wåhlberg har skrivit en uppföljare till sitt stora verk om cirkus.
 
  Inte bara glitter- : möten med cirkusartister / Per Arne Wåhlberg  
förlag/år:   Stockholm : Carlsson, 2005 (Kristianstad : Kristianstads boktryckeri)  
omfång:   359, [1] s. : ill. ; 25 cm  
ISBN:   91-7203-661-3 (inb.)

354
Varvstimmerman / Varvstimmerman
« skrivet: 2012-07-31, 11:08 »
Det fanns många uppgifter för en timmerman = snickare på varven, då alla båtar byggdes i trä.

355
Tegelbruksarbetare / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2003
« skrivet: 2000-10-15, 21:13 »
Är det någon som kan något om säsongsarbetarna inom tegelindustrin. Tydligen var det vanligt att småländska arbetare, under 1800-talet och tidigt 1900-tal, tog säsongsarbete på bruken i Uppland. Hur fick de veta att att det fanns jobb på just det bruket? Hur tog de sig dit?

356
Yrken S / Stutomästare
« skrivet: 2010-01-04, 22:23 »
STUTA
, v.³): A:  
STUT-BÄNK. i l. invid undervisningslokal placerad bänk varpå elever lades upp för att få stut. WESTERBERG Lefv. 10 (1734).  
STUT-FÄRLA jfr färla, sbst.² KyrkohÅ 1908, s. 234 (1780).  
STUT-MÖTE (stut- 1894. stuta- c. 1805-1952) (förr) vid vissa skolor (varje lördag under läsåret) förekommande sammanträde l. möte då förseelser av olika slag (undersöktes o.) bestraffades, vanligen med stut. ÖDMANN Hågk. 53 (1805; uppl. 1918).  
SAMUELSSON HALärovUpps. 196 (1952).  
STUT-STRAFF  
ÖDMANN Hågk. 98 (1805; uppl. 1918).  
B
 
STUTA-MÖTE, se A.  
C
 
STUTO-MÄSTARE. (tillf., arkaiserande o. skämts.) (skolmästare som äv. är) mästare (se d. o.  
[3]  
 
3) i att ge stut.  
Akta dig för ärkebiskop Abraham. Han är en gammal skol- och stutomästare och lägger icke fingrarna emellan. LEVERTIN Magistr. 21 (1900).  
 
Källa: SAOB http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

357
Yrken S / Stolmakare
« skrivet: 2009-02-24, 08:31 »
Av en slump ramlar jag över boken Stolens guldålder Stolar & stolmakare i Sverige 1650-1850 av Torsten Sylvén, Prisma 2003.  En intressant bok som ger en kort biografi för stolmakarna. Han ger födelse och dödsdatum på flera av dem, tyvärr utan församlingar och ibland tar han också fel på släktskapet mellan dem. Definitivt värd att gå igenom om man har stolmakare i släkten.

358
Yrken S / Stolmakare
« skrivet: 2009-02-22, 17:28 »
Johan Erik Höglander, död 1813. Var och när föddes han?

359
Yrken S / Stolmakare
« skrivet: 2009-02-22, 15:16 »
Jag söker stolmakargesällen Karl Fredrik Ståhl. Han var gesäll hos sin frände hovstolmakaren Efraim Ståhl i Stockholm.  
Karl Fredrik var gift med Maria Christina Björkman, men varifrån kom hon?

360
Sten- / Stenhuggare
« skrivet: 2004-08-08, 18:35 »
Annsofi,
 
Ta kontakt med hantverksgillet eller föreningen på orten. Länsmuseerna kan också ha sådana saker.

361
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-09
« skrivet: 2001-10-15, 21:33 »
Staffan,
 
För att kunna hjälpa dig så måste du tala om lite mer än efternamnet. Forsberg är ett mycket vanligt namn på Smedskivan. Några förnamn och helst också årtal.  
 
Mvh // Janne

362
Musselsmed / Musselsmed
« skrivet: 2014-02-19, 17:40 »
Efter påpekande från Rolf Friberg så har denna fråga löst sig.
 
Mynningsladdare heter på engelska muzzle-loader och naturligtvis är därifrån det mystiska mussel- kommer ifrån. Han var helt enkelt pistol-/gevärs-smed.
 
Rune ovan var ju inne på det också
 
(Meddelandet ändrat av janj 2014-02-19 17:50)

363
Musselsmed / Musselsmed
« skrivet: 2009-01-11, 03:15 »
Han kanske tog sig ett järn emellanåt också  
 
Efter mycket googlande så tror jag att det rör sig om korrugerad plåt

364
Musselsmed / Musselsmed
« skrivet: 2009-01-10, 19:02 »
Jag träffade på dettta för mig ovanliga smedyrke -- Musselsmed
För jag har väl inte läst fel???
 
Kan någon förklara vad han gör
 


 
Östhammar C:2 pag 108

365
Skräddare / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-02-16
« skrivet: 2003-07-28, 19:07 »
Ingegerd,
 
Det finns en bok som heter Skomakarn, skräddarn och smen : sockenhantverkare i gamla tiders Närke av Johan Lindström Saxon.  
Den kom ut 1934 på Saxon & Lindströms förlag. Hans böcker brukar vara svåra att få tag i, men biblioteket borde kunna hjälpa dig att få fram den.
 
Forsberg, Signe: Skånska allmogedräkter och deras tillkomst jämte beskrivning av gångna tiders sockenhantverkare. Gleerup, Lund 1926.
 
Johansson, Axel: Sockenhantverkare, burskapsmästare och gesäller i Sunnerbo. Ljungby hantverks- och industriförenings minnesskrift 1902-1952. Ljungby 1952.
 
Hantverk i Sverige : om bagare, kopparslagare, vagnmakare och 286 andra hantverksyrken / [redaktionskommitt?: Bengt Nyström, Arne Biörnstad, Barbro Bursell], LT i samarbete med Nordiska museet, Stockholm 1996.
 
Byskomakaren Jonas Stolts minnen : anteckningar från Högsby socken i Kalmar län, Kalmar läns museum, Kalmar 1981.
 
Ja , det blev några boktips i alla fall
Mvh
Jan

366
Yrken S / Skrubblare
« skrivet: 2002-11-12, 23:15 »
Mikael,
 
Enligt Svensk Etymologisk ordbok är skrubbla ett östsvensk dialektord för flundra eller skrubba.

367
Skomakare / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-11-08
« skrivet: 2002-08-15, 18:15 »
Magnus,
 
Ta kontakt med näsmaste hantverksförening. De bör kunna hjälpa dig.

368
Skogvaktare / Forstmästare
« skrivet: 2003-05-01, 01:15 »
Forstmästare, examenstitel för en kortare högre skoglig utbildning (ca 2 år) vid Skogsinstitutet och dess efterföljare Skogshögskolan, som 1894-1938 ägde rum parallellt med utbildningen till jägmästare (ca 4 år). Totalt examinerades ca 440 forstmästare. Utbildningen var främst avsedd för tjänstgöring inom skogsbrukets privata sektor. Titeln används fortfarande i Finland där den motsvarar en svensk jägmästare.
 
Ur NE

369
Skepps- / Skeppsgosse
« skrivet: 2007-03-13, 09:16 »
Birgit,
 
På krigsarkivet i Stockholm finns uppgifter om skeppsgossekårerna.
Vill du läsa en bra bok om hur det var att vara skeppsgosse i Karlskrona, så ska du läsa en bok av Gösta Wallander som heter - Knäppen kanin! - (1984). Ytterligare en bok är - Skeppsgossekåren 1685-1939. Ett minnesverk.
Här har det har också skrivits  om skeppsgossar  KLICKA HÄR

370
Skepps- / Skeppsgosse
« skrivet: 2005-01-18, 13:37 »
Jag kan rekommendera den skildring av skeppsgosselivet i Pinan, dvs Karlskrona, som Gösta Wallander har gjort.  
Boken beskriver det helvete han som 15-åring och ny skeppsgosse fick uppleva med ständig pennalism från äldre skeppsgossar, men också det fina kamratskap som fanns.  
Boken heter: Knäppen kanin! Skeppsgosseminnen. Karlskrona 1984.

371
Skeppare / Shiffer / Schiffer
« skrivet: 2005-07-27, 00:57 »
Louise,
 
Schiff
  1. fartyg, skepp
 
benämningen schiffer finns inte i några lexikon
 
skeppare
  1. Kapitän

372
Skarprättare / Äldre inlägg (arkiv) till 05 maj, 2013
« skrivet: 2009-06-07, 18:36 »
Finns det någon förteckning över skarprättare och bödlar?

373
Sjöman / Äldre inlägg (arkiv) till 14 november, 2012
« skrivet: 2012-11-14, 21:04 »
Eftersom Strömstad ligger i Bohuslän, så är det snarare till Landsarkivet i Göteborg man ska vända sig

374
Salpetersjudare / Salpetersjudare
« skrivet: 2005-10-11, 22:20 »
Clas,
 
Svarar ingen på din efterlysning, så är det förmodligen så att inten annan vet något för tillfället. Du får ge dig till tåls lite.

375
Sekreterare / Magistratsekreterare
« skrivet: 2005-07-02, 01:17 »
Inte blev jag mycket klokare på Bosses förklaring!
 
Följande är saxat från Göteborg stads hemsida:
Administrationen av staden bestod till en början av en rådsförsamling som kallades Magistraten och fungerade som en lokal regering. Magistraten var inte bara ansvarig för administrationen av stadens angelägenheter utan även av administrationen av rättsväsendet.

376
Yrken S / Second
« skrivet: 2010-02-01, 13:33 »
Staffan,
 
Jag tror att Leif försökte vara rolig - Seconderna lämnar ringen - heter ju Ingemar Johanssons bok

377
Yrken S / Second
« skrivet: 2010-01-30, 11:42 »
Sekond används inom Marinen som beteckning för fartygschefens närmaste man

378
Schäfer / Schäfer
« skrivet: 2003-10-11, 20:25 »
Iris,
 
Jag vet inte i vilket sammanhang du har träffat på detta ord, men det verkar ju vara tyskt.
Provincial = provins, landskap och schäfer = herde

379
Schäfer / Schäfer
« skrivet: 2005-07-31, 21:35 »
Rolf,
 
Du talar inte om när denna titel användes, men en tanke slog mig att du helt enkelt läst fel. Det kan inte stå ... Kårchef ...  ?

380
Yrken R / Rorgängare
« skrivet: 2008-04-02, 00:43 »
Margareta,
 
Rorgängaren stod vid ratten och styrde fartyget

381
Trumslagare / Trumslagare
« skrivet: 2009-09-03, 21:09 »
Jag har mailat armemuseum, men inte fått svar än.

382
Trumslagare / Äldre inlägg (arkiv) till 02 september, 2009
« skrivet: 2009-09-02, 08:01 »
Helena,
 
Jo, visst är det min trumma. Tyvärr har jag ingen historia kring den. Jag kommer inte ens ihåg när och var jag skaffade den, men jag har nog haft den ca 15 år.
 
Den är för hög för att vara en virveltrumma. Den är 26 x 40 cm, så jag tror att det är en marschtrumma.

383
Trumslagare / Äldre inlägg (arkiv) till 02 september, 2009
« skrivet: 2009-09-01, 12:18 »
Är det någon som kan säga ålder på denna trumma?  
Är det en soldattrumma?
 

384
Musik- / Stadsmusikant
« skrivet: 2005-12-08, 08:38 »
Vilket var en stadsmusikants huvudsakliga arbetsuppgifter på 1600-1700-talet?
 
Jag har en stadsmusikant som senare blev kallad organist. Hade han i så fall samma arbetsuppgifter som en kantor?  
Är kantorn möjligen arbetsledare för ett antal organister?
 
Kan han tidigare ha varit militärmusiker?

385
Mjölnare / Möllare / Mölnare / Hästmöllare
« skrivet: 2012-01-03, 22:11 »
Johan,
 
S.k. skurkvarnar fanns på Öland. Det var kvarnar som drogs av hästar alt. oxar eller av vinden, där man slipade kalkstenar.
 

Skurkvarnar vid Jordhamn

386
Malm- / Malmhävare
« skrivet: 2012-05-15, 22:52 »
Malmh: Thomas Hyvänen med hustru flyttar in 1849 till Jyrkää (No 9 sid 67)

387
Lärare / Lärarinna / Småskollärare / Småskollärarinna
« skrivet: 2003-10-08, 00:50 »
Lasse,
 
Den här diskussionen handlar om småskollärarinnor, så din fråga har nog hamnat lite fel tror jag

388
Lärare / Lärarinna / Småskollärare / Småskollärarinna
« skrivet: 2001-11-09, 00:18 »
Olle och Ann-Britt,
 
Tyvärr är det nog så att de här matriklarna bara tar upp Folkskollärare, så där finns småskollärarinnorna helt enkelt inte med.  
Läser man vidare i alla kolumner under Gillberga, 42 st, så får man veta att det finns en småskola i upptagningsområdet som förser denna folkskola med barn.  
 
Mvh // Jan

389
Lärare / Lärarinna / Småskollärare / Småskollärarinna
« skrivet: 2001-11-08, 22:30 »
Ann-Britt,
 
Hej igen. Jag vill bara tala om att jag också hade den matrikel Olle Elm har först i sin lista, som dock bara heter Utförlig och fullständig Matrikel öfver Sveriges folkskollärare...
 
Tyvärr finns ingen lärarinna i Gillberga vid den här tiden. Bara en manlig lärare: K.E. Båth, f 1864-11-09 i Lengjum. Folkskollärarex i Göteborg 1886.
Det står i tillägget att Gillberga har ock en mindre folksk. , men ingenting omm att det skulle finnas någon mer anställd.
 
Har du ev. namn eller uppgifter ur boken du vill ha, så mejla mig gärna och fråga för här finns ett alldeles utmärkt personregister och sockenregister också för den delen.
 
Mvh // Jan

390
Lärare / Lärarinna / Småskollärare / Småskollärarinna
« skrivet: 2001-11-08, 21:41 »
Ann-Britt,
 
Jag har Sveriges småskollärarinnor i ord och bild, tryckta 1945. Egentligen är det väl inte det du frågar om, för den här tar upp verksamma småskollärarinnor.  
I Gillberga finns anställda:
Johansson, Elsa Sofia, f. 1893-09-04 i Tillberga, Västmanland. Småskollärarex. Västerås 1913.  
och
Pettersson, Beda Maria, f. Westerberg, f. 1896-10-20 i Stockholm. Småskollärarex. i Malmköping 1921.
 
Tyvärr känner jag inte till om det finns någon tidigare utgåva än denna. Kolla med biblioteket.
 
Mvh // Jan

391
Lärare / Lärarinna / Skolmästare / Skolmästerska
« skrivet: 2005-03-15, 16:47 »
Elin,
 
Scholmästaren/Scholemästaren var skolläraren och visst var han knuten till kyrkan, eftersom det ofta var de som drev skolan och klockaren var lärare.

392
Eivor,
 
Jag har även kontrollerat i Matrikel öfver Sveriges folkskollärare, organister, kantorer och klockare för år 1889 och Kronblad finns inte med där heller.

393
Eivor,
 
Han finns inte registrerad som folkskollärare överhuvud taget. Det finns ett namnregister i slutet av katalogen och han finns inte med där.
Ånässkolan tillhörde tredje skoldistriktet i Götebotg. De hade 6 manliga och 4 kvinnliga lärare.

394
Eivor Canova,
 
Johanna Örn finns kvar i Eggby även 1910. I registret finns ingen Kronblad med dessa förnamn.

395
Christer Palmgren,
 
And. V. Palmgren, Klockaregården, Kvarsebo.
Han var född 1867 och tog examen 1888 i Linköping. Han blev anställd 1889 i Kvarsebo och han var ensam lärare. Han har organistexamen, kantors- och kyrkosångarexamen. Han är lärare, klockare och organist. Han är dessutom ordförande i kommunalnämnden, ordföranden i kommunalstämman och ledamot av skolrådet.
Trots att Kvarsebo ligger i Östergötland tillhörde skolan Strängnäs stift.
Allt enligt Svensk Folkskole-matrikel 1910.

396
Lantmätare / Lantmätare
« skrivet: 2014-04-03, 14:32 »
Det finns också en förteckning över lantmätare efter Ekstrand
 
Sveriges lantmätare år 1921  
utg. av Stockholms Lantmätarklubb, Stockholm 1921
det är en förteckning med fotografier.

397
Kusk / Kusk
« skrivet: 2002-11-14, 01:44 »
Malin,
 
Antingen var han kusk på en större gård och då är det precis som Anders säger hans sysselsättning. Han skulle vara till hands för att skjutsa sin husbonde alla tider på dygnet.
Han kunde också jobba som hyrkusk dvs taxichaufför i stan, eller som kusk på ett större hotell som höll sig med egna fordon.

398
Kusk / Kusk
« skrivet: 2002-11-12, 23:08 »
Malin,
 
Kusk var den som körde häst och vagn.

399
Kusk / Hyrkusk
« skrivet: 2002-11-12, 23:06 »
Birgitta,
 
Han var helt enkelt taxichaufför med häst och vagn.

400
Kommissarie / Mantalskommissarie
« skrivet: 2006-01-27, 18:06 »
Jag har gått igenom Ryssby C:2 (1705-25) nu på jakt efter Wahlsten. Jag tror inte jag har missat något.
 
1708-06-14 copulerades och wigdes ? Skräddaren från Calmar Sven ? och dygdeägta Jungf: Elisabet Wallsten i Söregiärde
 
1711-01-15 copulerades Wälbetrodde Upbördzman Nicolas Wahlsten i Söregiärde med Jungfru Annika Berg på Ryssbylund.
 
1712-04-09 confirmerades dopet med barnet Wahlborg Christina i Ryssby
Fadren Cronones Upbördzman... Nicolas Wahlsten och Modren Madam Annika Gummesdotter Berg.
 
1712-06-11 wigdes befalningsmannen Swen Wahlsten i Hultzby med Jungfru Maria Berg från Calmar
 
1712-08 föddes barnet Olof i Hultzby.  
Fadren: Befalningsmannen Sven Wahlsten. Modren Madam Maria Berg.
 
1713-10-14 döptes barnet Nicolaus i Hultsby.
Fader Upbördzmannen Sven Wahlsten; Modren Annika Berg (Fel moder, se ovan)
 
1715-01-18 föddes barnet Petrus i Söregiärde.
Fadren: Upbördsmannen Sven Wahlsten, Modren Madam Maria Berg.
 
1717-04-28 döptes barnet Christina från Söregiärde.
Fadren Upbördsmannen Swen Wahlsten, Modren Madam Maria Berg
 
1718-06-29 döptes barnet Nicolaus från Söregiärde.  
Fadren Upbördsman Swen Wahlsten, Modren Madam Maria Berg

401
Kommissarie / Mantalskommissarie
« skrivet: 2004-12-28, 02:26 »
Anders,
 
Du nämnde att du inte hittade Ditchborn i Ryssby. Varför tror du att han bodde där?
Det var nog större anledning för honom att bo i Kalmar, som ju faktiskt också tillhör Norra Möre.

402
Kofferdi- / Kofferdisjöman
« skrivet: 2014-01-01, 09:20 »
Tilläggas kan att Flottan anställde kofferdisjömän också, eftersom deras sjömän var ganska oerfarna.
 
Coopverdie = den holländska stavningen som man gärna använde här.

403
Kofferdibåtsman / Kofferdibåtsman
« skrivet: 2012-10-26, 15:50 »
Om man läser Claes Bernes hemsida om Flottans manskap så användes kofferibåtsmän på örlogsfartygen. Flottan hade behov av män som kunde segla ett fartyg och därför anställdes civila sjömän på fartygen för att klättra i riggen och sätta segel m.m., vilket inte den vanliga båtsmannen behövde göra. Kofferdibåtsmännen behövde bara tjänstgöra sex månader, men fick lön för hela året. Det var detsamma med kofferdiskeppare.
http://medlem.spray.se/cbernes/marin/uoff.html
 
(Meddelandet ändrat av janj 2012-10-26 15:51)

404
Kofferdibåtsman / Kofferdibåtsman
« skrivet: 2009-07-03, 23:27 »
 Kjøbenhavns Diplomatarium

405
Kofferdibåtsman / Kofferdibåtsman
« skrivet: 2009-06-29, 17:41 »
Coopvaerdi = holländska för handelssjöfart och dessa båtsmän är inte på något sätt indelta, utan är båtsmän på civila båtar

406
Kofferdibåtsman / Kofferdibåtsman
« skrivet: 2005-09-21, 16:37 »
Coopvaerdibåtsman eller kofferdibåtsman är anställd på ett handelsfartyg i motsats till andra båtsmän som är militärer.

407
Yrken K / Kakelugnsmakare
« skrivet: 2003-07-13, 18:32 »
Fredrik,
 
Det finns ett antal artiklar och böcker om kakelugnsmakeri, men om det finns någon som just din ana finns med i vet jag inte.
 
Här kommer några förslag på böcker:
 
Författare:  Raphael, Ellen [Fanny], Titel:  Kakelugnsmakare och krukmakare i Sverige från cirka 1700 till 1846. Ort/förlag:  Stockholm, utgivningsår: 1914, ur: Personhistorisk tidskrift. 1914  
 
Författare:  Möller, Tom, 1914- , Titel:  Krukmakare och kakelugnsmakare : eldens gång från fyr till pipa / Tom Möller ; inledning av Gunilla Lundahl, Ort/förlag:  Stockholm : Raster, Utgivningsår:  1999  
 
Författare:  Brunius, Jan, 1930- , Titel:  Kakelugnsmakare. Ingår i:  Hantverk i Sverige / [redaktionskommitt?: Bengt Nyström, Arne Biörnstad, Barbro Bursell]. 2., rev. och utök. uppl.. Stockholm : LT i samarbete med Nordiska museet, 1996, ISBN 91-36-03283-2 ; S. 183-190 : ill.

408
Hatt- / Hattmakare
« skrivet: 2006-11-26, 17:00 »
Hattmakaren Sören Strömbom, var verksam i Örebro och uppges vara född i Strömstad 1774, men finns inte där.
Var kan han vara född?

409
Handlande / Handlare / Galanterihandlare
« skrivet: 2004-01-21, 12:30 »
Ur Nationalencyklopedin:
 
galanterivaror  (jfr ty. Galanteriewaren, av fr. galanterie, av galant 'elegant', 'fin', 'smakfull'), benämning på de lyxvaror som förknippades med personlig flärd och som genom industriell framställning blev billiga och lättillgängliga. De såldes vid sekelskiftet i galanteriaffärer. Dit räknades t.ex. handväskor, kammar, speglar, bijouterier, parfymerivaror och karnevalsmasker.

410
Yrken G / Gördelmakare / Görtlare
« skrivet: 2011-09-15, 08:26 »
Ann-Charlotte,
 
Det är precis samma yrke. Lite grovt förenklat så kan man säga att i södra Sverige så används gördelmakare, medan i övriga Sverige används gelbgjutare.

411
Glasförare / Glasförare
« skrivet: 2012-06-03, 23:44 »
Jag är mycket tveksam till att alla glasförare ska finnas under kategorin resande

412
Gevaldiger / Fånggevaldiger
« skrivet: 2007-04-18, 08:49 »
Jeanette,
 
Som namnet antyder så är det så enkelt som en fångvaktare (Gevald betyder egentligen polishjälp, eller medhjälpare till polisen).

413
Yrken F / Fribrytare
« skrivet: 2005-02-22, 12:48 »
I MedlemsBlad för DIS-Småland Nr 3-2004 finns en artikel om Skytte och Drake.
Tidningen ska finnas hos alla föreningar i Småland och på alla huvudbibliotek i Småland. Dessutom på alla forskarcentrum och stora arkiv.

414
Yrken F / Fontaineur / Fontänare
« skrivet: 2014-03-26, 12:50 »
Fontaineur eller vattenmästare är en ingenjör som arbetar med vattenanläggningar, som reningsverk, brunnar m.m.

415
Fogde / Strandfogde
« skrivet: 2009-06-14, 17:27 »
En skarprättare byter titel till strandfogde på Öland under 1800-talet. Jag upplever det som ganska ovanligt.

416
Yrken F / Fatburshustru
« skrivet: 2006-07-19, 06:03 »
Fatbur kan också betyda klädförråd och då är det kanske mera på sin plats att det finns någon speciell föreståndare för detta förråd.

417
Yrken F / Fatburshustru
« skrivet: 2006-07-19, 06:00 »
Fatbur är samma sak som visthusbod, så hustru till en sådan var nog ganska svårt att bli.  
 
Skämt åtsido, så var visthusboden en sak för husmor att hålla reda på. Jag tror inte att hon lämnade ifrån sig nycklar m.m. till vem som helst.

418
Fabrikör / Tändsticksfabriksägare
« skrivet: 2000-10-07, 00:09 »
Hej Chris!
 
Tyvärr finns det ingen tändsticksfabriksägare med det här namnet. Jag har kollat de böcker som nämns ovan och jag har t.o.m. kollat med Tändsticksmuseet i Jönköping. Det här namnet finns ingenstans. Var har han fått den här uppgiften från? Något är fel!!!

419
Yrken D / Draglimskokare
« skrivet: 2010-11-26, 10:15 »
Även bokbinderier har i alla tider använt varmlim

420
Yrken D / Dejkarl / Dejeman
« skrivet: 2011-05-18, 11:18 »
Dejeman - är det fortfarande ingen som har koll på vad en sådan kan syssla med?

421
 
 
Jag tittade faktiskt aldrig i Sveriges befolkning, miss , utan jag kollade bara dödboken.

422
Lotta,
 
Nikanors hustru hette Millice Elsa Marie och var född 1935-05-13 i Oscar, Stockholms stad. Tyvärr vet jag inte vad hon hette som ogift. Hon dog 1997-11-14 i Hyllie, Malmö.

423
Christina,
 
Kontakta denna org., arkivet ska tydligen ha en hel del om artister också.
 
Cirkusakademien och Cirkusarkivet
Stora Mossens Backe 14
167 56 BROMMA
Telefon: 08-643 65 66
cirkusakademien@swipnet.se

424
Cresso tycks existera som efternamn i Göteborg, men det verkar vara yngre personer. Sök på Cresso i GOOGLE så får du några träffar.

425
19151217-5058
Ivanoff, Gustaf Adolf
Meijerbergsg 6, 412 60  Göteborg
Död 3/2 1988.
Kyrkobokförd (1985) i Johanneberg Göteborgs, Göteborgs kn, Göteborgs och Bohus län. Mantalsskriven (1985) på samma ort.
Född 17/12 1915 i Gustavi (Västra Götalands, f d Göteborgs och Bohus län).
Gift man (27/10 1984).
--------------
Kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2000: Johanneberg, Göteborgs kn, Västra Götalands län
Födelseförsamling i källan: GUSTAVI (Göteborgs och Bohus län)
Källor: SPAR 90, RTB 88

426
Lotta,
 
Här kommer Nikanor, men det är nog bara att namnet liknar varandra. Du ska inte ha några stora förhoppningar om släktskap.
 
Sveriges befolkning 1890 SVAR & DIGDATA 2003.
Namn Född Födelseförsamling Yrke/titel Civilstånd/familjest. Boendeförsamling/plats
Rodin, Jonas Magn.
1848 Själevad (Västernorrlands län, Skomak. Gift man, far i familjen Sundsvall (Västernorrlands län, Medelpad)/ Ångermanland) Sundsvall
Olofsd:r, Johanna 1853 Arnäs (Västernorrlands län, Ångermanland) Gift kvinna, mor i familjen Sundsvall (Västernorrlands län, Medelpad)/ Sundsvall
Jonas Leonard 1874 Själevad (Västernorrlands län, Ogift man, barn i familjen Sundsvall (Västernorrlands län, Medelpad)/ Ångermanland) Sundsvall
Nikanor 1880 Själevad (Västernorrlands län, Pojke, barn i familjen Sundsvall (Västernorrlands län, Medelpad)/ Ångermanland) Sundsvall
Axel Antonius 1882 Själevad (Västernorrlands län, Pojke, barn i familjen Sundsvall (Västernorrlands län, Medelpad)/ Ångermanland) Sundsvall

427
Cirkusar, cirkussällskap och akrobattrupper / Cirque Amar
« skrivet: 2014-01-21, 20:36 »
Cirque Amar finns beskriven på franska Wikipedia  - - fr.wikipedia.org/wiki/Cirque_Amar
 
Cirkusen existerar fortfarande - - http://cirqueamar.free.fr/index2.php
 
Det finns en expert på cirkusar i Sverige, som har skrivit flera böcker, som heter Per Arne Wåhlberg
 
(Meddelandet ändrat av janj 2014-01-21 20:54)

428
Cirkusar, cirkussällskap och akrobattrupper / Cirkus Angelo
« skrivet: 2009-08-11, 15:55 »
En av mina släktingar arbetade på Cirkus Angelo på 1940-talet.  
Var turnerade denna cirkus? Var det över hela Sverige? Norden?

429
Cirkusar, cirkussällskap och akrobattrupper / Cirkus Angelo
« skrivet: 2004-11-09, 13:14 »
En av mina släktingar arbetade på Cirkus Angelo på 1940-talet.  
Var turnerade denna cirkus? Var det över hela Sverige? Norden?
 
Inlägget har flyttats hit från den numera raderade rubriken Övriga ämnen » 46 Ordet är fritt om släktforskning » Cirkus Angelo. / Moderator Yrken

430
Susanne,
 
Det står om Cirkus Altenburg i Per Arne Wåhlbergs bok, Cirkus i Sverige. Någon Fredrik Altenborg nämns inte.

431
Yrken B / Borstbindare
« skrivet: 2010-02-11, 18:08 »
Här får du en tänkbar förklaring
 
http://www.ordbruket.com/webcross/artiklar/borstbindare.htm

432
Bokhållare / Handelsbokhållare
« skrivet: 2007-12-31, 17:28 »
Det är bara det att han är 18 år när han kommer till Norrköping och jag antar att de flesta har både hunnit att börja och sluta läroverket innan dess. Jag redovisade mina fakta.

433
Bokhållare / Handelsbokhållare
« skrivet: 2007-12-31, 01:34 »
En av mina handelsbokhållare studerade i Norrköping och gick direkt därifrån till ett arbete som bokhållare på Valdemarsviks gods i Ringarum (E), några år senare så arbetar han som inspektor på Helgerums gods i Västrum (H)

434
Bokhållare / Handelsbokhållare
« skrivet: 2007-12-27, 22:20 »
Jag har två i min forskning som var utbildade handelsbokhållare, den ena var egen företagare och den andra arbetade som inspektor på ett gods. Man kan väl jämföra dem med dagens företagsekonomer.

435
Barnmorska / Äldre inlägg (arkiv) till 15 december, 2008
« skrivet: 2004-10-28, 00:31 »
Gunilla,
 
I den mån det finns kvar några sådana så kan du hitta dem dels i landstingets arkiv, men kolla också på landsarkivet och kommunarkivet.

436
Arbetare / Cigarrarbetare / Cigarrarbeterska
« skrivet: 2013-07-06, 22:52 »
Hon tillverkade cigarrer  
 
Det har funnits ganska många cigarrfabriker i Sverige

437
Arbetare / Arbetare
« skrivet: 2005-12-26, 17:57 »
Ulrika,
 
Det är nog enklare att räkna upp de yrken som inte omfattas av begreppet. De var oftast inga yrkesarbetare.

438
Yrken A / Agronom
« skrivet: 2004-08-29, 22:35 »
Kristina,
 
Sveriges agronomer finns här:
 
Sveriges agronomer 1900-1952 : Matrikel över agronomer utexaminerade från Alnarps och Ultuna lantbruksinstitut samt Kungliga Lantbrukshögskolan / [Red.: Jacob Bjärsdal]  
förlag/år:   Stockholm : LT : [Seelig], 1953

439
När jag letade på SVTs hemsida trodde jag först att jag hade tagit grundligt miste och blandat ihop det med några danskar som letede i Västindien, men skam den som ger sig.
 
Slavarnas släkt del 2: Brobyggarna  
Deras familjer har upplevt stora orättvisor mellan svart och vita. Slavuppror på Haiti, lynchning i USA, familjetradgedier på båda sidor Atlanten. Nu träder de fram med sina historier.  
...  
Familjen Zamors farfarsfar kom till Sverige som liten pojke, bortförd från Afrika. Så småningom började han arbeta som tjänare på Stockholms slott. Nu har familjen hittat släkt i USA, som ska invigas i släktens hemlighet.  
...
 
Sänt SVT2 Söndag 26 jun 2005 kl 20.00
även SVT2 Torsdag 30 jun 2005 kl 16.40, SVT2 Lördag 2 jul 2005 kl 12.30

440
Niclas,
 
Det gick ett program på TV för något år sedan då svenska ättlingar till Tomas Zamore spårade nu levande släktingar på Martinique.  
Tyvärr kommer jag inte ihåg vad dokumentären hette eller riktigt när den gick.

442
Charlotte,
 
Vallonerna kom från Belgien och Holland. Räknar du fågelvägen så är det lika långt mellan Belgien och Skåne, som det är mellan Skåne och Jämtland.
Tror du att jämtlänningar såg annorlunda ut än skåningar?

443
Arne,
 
Namnet Monk finns inte upptagen på Sällskapets Vallonättlingars namnlista, men skaffa dig gärna information om valloner genom denna länk
 
http://www.vallon.a.se

444
Allmänt / Lalander, vallonsläkt?
« skrivet: 2003-01-29, 21:50 »
Gruvsmeden Jacob Mårtensson Lalander. Anor och ättlingar under 500 år. Redaktör: Jan Leijd. Utgiven av Föreningen Lalandersläkten 1998. ISBN 91-630-6891-5.
Boken kan beställas från Jan Leijd, Vårgårdavägen 6, 125 51  ÄLVSJÖ

445
Allmänt / Databas med valloner?
« skrivet: 2007-04-16, 23:06 »
Caroline,
 
Det enda forskartips jag kan ge dig är att gå så långt bakåt du kommer. Kolla sedan namnen mot Sällskapet Vallonättlingars hemsida  http://www.vallon.se/

446
Allmänt / Celind vallon-namn?
« skrivet: 2003-11-26, 01:05 »
Christian,
 
Om du klickar på denna länk  Sällskapet Vallonättlingar, så kan du surfa runt och skaffa dig information om vilka vallonerna var och vilka namn de hade.
Jag kan tyvärr inte hitta ditt namn där, men det betyder ju inte att ditt namn saknas.

447
Arvsanlag från valloner / Arvsanlag från valloner
« skrivet: 2007-02-11, 08:55 »
Frida,
 
Det går inte att se om någon människa har vallonsläkt, allt sådant är bara sagor. Det finns bara ett sätt att ta reda på det och det är genom att släktforska.
Kolla hos Sällskapet Vallonättlingar och deras hemsida, så hittar du en del vallonnamn där. Det är bra att ha dem i minnet, när du sedan hittar några namn du är osäker på. Deras site är http://www.vallon.se/index.htm
 
Lycka till
Jan

448
Dunder / Donner / Dunder / Donner
« skrivet: 2003-05-12, 12:47 »
Är alla Dunder resande?
 
Jag har en Corpral Dunder i Motala och en Dunder vid Gevärsfaktoriet.

449
Anton,
 
Det vore nog bra om du talade om hela hans namn och helst när och var han föddes och dog.

450
Allmänt / Ortnamn med resandeanknytning
« skrivet: 2007-05-18, 14:40 »
Arvid,
 
Har då alla ortnamn med Vit  med vita människor och arier att göra?

451
Glasförare / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juni, 2011
« skrivet: 2008-02-17, 17:16 »
Glasföraren Adam Eliasson Berg på Kosta, född ca 1746, död 1806-03-28 på Kullaholm, Ekeberga. Har någon hittat hans föräldrar?

452
Glasförare / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juni, 2011
« skrivet: 2006-11-30, 10:57 »
Jag vill korrigera uppgifterna ovan angående glasförarbröderna Per och Nils Klingberg. Man får uppfattningen att de skulle vara tvillingar och vara födda 1729, vilket inte är fallet.
Per föddes 1730, döptes den 16 maj och Nils föddes 1732, döptes den 20 februari.
 
Jag har släktanknytning genom Nils första dotter Catharina.

453
Yngsta dottern Ellen dog ogift i Stockholm 6 juli 1975

454
Läser man raderna från höger till vänster och från understa till översta raden, så kan man med lite fantasi få ut några latinliknande ord

455
000 - Att sortera / Vad står på värjorna?
« skrivet: 2006-05-23, 22:55 »
Fide, sed cui vide, ungef:  Tillit, men var försiktig med vem

456
000 - Att sortera / Vad betyder?
« skrivet: 2009-08-05, 08:19 »
Tack för det, Carl.
 
Försökte slå upp det i diverse släktforskarhandböcker, men misslyckades.

457
000 - Att sortera / Vad betyder?
« skrivet: 2009-08-04, 23:35 »
Fest s. Steph ?
 
Det står i en dödbok i Annelöv i Skåne 1725. Kan någon översätta åt mig
 

458
000 - Att sortera / Tolkning av latinsk text
« skrivet: 2009-11-20, 15:36 »
Skulle någon vilja översätta detta åt mig:
 
Margreta, illegitimo, turpissims concu bitu nata ex nobili Bernh. Kåse et viti ata Elin Jönsdotter.
 

Pjätteryd C:1 sid 214

459
Latin > Svenska / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-19
« skrivet: 2004-09-02, 11:54 »
Fest Mortis Christi antar jag är långfredagen.  
Noteringen är från 1720 och kommer från samma bok som ovan.

460
Latin > Svenska / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-19
« skrivet: 2004-09-02, 11:10 »
Påskdagen, Pascha, inföll detta år den 1 april och bönsöndagen den 6 maj, ser jag i Sam Blixts bok Almanacka 1600-1999. Han benämner dock bönsöndagen för Vocem iucunditatis.
 
Tack för hjälpen!

461
Latin > Svenska / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-19
« skrivet: 2004-09-01, 22:48 »
I födelseboken för Annelöv (f.d. Malmöhus län) 1716 p 55 står det:  
D(omi)nica Rogate döptes...
 
Vad är detta för dag?

462
Latinska ord / Äldre inlägg (arkiv) till 4.1.2002
« skrivet: 2001-04-16, 19:32 »
Hej Youcef,
 
Det här är inga latinska ord.
 
Midfasto = i mitten av fastan
 
Judica = judisk

463
000 - Att sortera / Latinska förkortningar
« skrivet: 2006-07-21, 11:27 »
N.B. = Nya boken
G.B. = Gamla boken
 
D.v.s. det hänvisar till husförhörslängderna

464
Grekiska / Agrámmatos
« skrivet: 2014-03-20, 11:45 »
Man kan ju fråga sig varför det finns kommentarer på både latin och grekiska. Man har också använt illit. och illiter. (illiteratus = icke läskunnig)

465
Översättning av gamla ord / Översättning av gamla ord
« skrivet: 2010-10-02, 09:12 »
Ihopsnörda strupar ~ more like a sore troat, when it feels like rope tied on it.
I´ll hope you know what I meen

466
Om det nu inte är en översättning av (motsvarande) suède shoe, som ju är ~ mockasko

467
Googlar man ordet så får man ett bibelord - Var ordets görare, inte bara dess hörare, annars bedrar ni er själva.

468
Georg,
 
Jag antar att du vill ha orden översatta till engelska. Här är mina förslag
 
1. Swedish boots
2. Sack Truck
3. Krystat ord!!!!!!      Hearer
4. Home Baker
5. Ännu konstigare ord!!!!!!!!!!          Pot Man

469
01) Allmänt / Amerikaniserade svenska förnamn
« skrivet: 2004-06-07, 16:26 »
Min farmors bror föddes Knut Gustav i Sverige 1902, men i Amerika 1923 ändrade han det till Kenneth Gustave.

470
Småländska ord och uttryck / Småländska ord och uttryck
« skrivet: 2009-11-27, 19:37 »
Annette,
 
Jag har kollat här, och inte hittat speciellt mycket, men kolla själv.
 
Svenskt dialektlexikon : ordbok öfver svenska allmogespråket /
http://runeberg.org/dialektl/
 
FÄRM el. farm, m.  
1)   hop, mängd. »En farm skinn». Sm., vg.;  
2)   en omgång bröd i ugnen; så mycket bröd som sättes i ugnen på en gång. »Första färmen i ugnen». Sdm.,ög.;  
3)   omgång. »Den ene färmen folk ätter den are». Ög. Jfr fsv. farmber, m. ett fartygs last. UL.; fn. farmr, n. last, i synnerhet ett fartygs last (af ferja [farda], v. a. föra, bära, sätta öfver).
 
m - maskulinum  
Sm - Småland
vg - Västergötland
Sdm - Södermanland
ög - Östergötland
fsv - fornsvenska
UL - Upplandslagen
v.a. - verbum activum

471
Mellansverige? / Mellansverige?
« skrivet: 2004-09-18, 22:02 »
För oss smålänningar är allt ovanför Dalälven Norrland

472
Förkortningar / Sbbh
« skrivet: 2006-11-25, 16:58 »
Sabbatsbergs barnsjukhus????

473
03) Sjukdomar och dödsorsaker, allmänt / Oangiven sjukdom
« skrivet: 2004-02-05, 16:58 »
Stavningen har säkerligen varit oangifven i så fall

474
Sarcoma / Sarcoma (Sarkom)
« skrivet: 2013-08-16, 07:41 »
Ofta är det specificerat var sarkomet sitter, som t.ex. Sarcoma Renin, som är cancer i njuren

475
Sarcoma / Sarcoma (Sarkom)
« skrivet: 2013-08-15, 14:41 »
Sarcoma   =   Cancer

476
Pneumonia / Pneumonia acuta + emfysema chronica
« skrivet: 2013-03-24, 12:52 »

Stora Herrestad F:1 (1895-1936) sidan 20

477
02) Sjukdomar och dödsorsaker på latin / Peripneumoniae
« skrivet: 2007-06-15, 08:07 »
Daniel,
 
Du tycker att texten är väldigt tydlig. Jag håller inte med dig.
 

478
02) Sjukdomar och dödsorsaker på latin / Peripneumoniae
« skrivet: 2007-06-14, 19:07 »
Det ska med all säkerhet stå peripetimord.
Ett klassiskt drama. Ett berömt exempel på peripeti inom litteraturen, är ögonblicket när Oidipus får veta att han dödat sin far och gift sig med sin mor.

479
Insufficientia / Insufficientia cordis
« skrivet: 2003-02-16, 20:24 »
Hej Elisabeth,
 
Det tycks som om det rör sig om en kvinna:
 
Insuff. cordis Cardiosclerosis har med hjärtat att göra. Otillräcklig funktion i kranskärlen, hjärtattack
 
Ca. ovarii c metast periconti  = cancer i äggstockarna och metastaser i bukhålan
 
Ascites = bukvattusot

480
Cancer / Kräfta
« skrivet: 2006-05-13, 08:49 »
Annika,
 
Så enkelt är det tydligen. Om du googlar ordet så får du faktiskt några träffar, som bekräftar.

481
Cancer / 01) Hur benämndes cancer?
« skrivet: 2005-12-28, 21:06 »
Ett gammalt namn på cancer är kräfta

482
Apostem / Apostem
« skrivet: 2005-09-19, 11:21 »
Susanne,
 
Apostem är enligt Svenska sjukdomsnamn i gångna tider utväxt, svullnad, böld.  
Ska enligt Ekborn 60.000 främmande ord och namn komma från grekiska ap?stema

483
Hej Emma,
 
Äggvita eller Albuminuri rättare sagt är ett sjukdomstillstånd med äggviteämnen i urinen. Du får en mycket bra förklaring om du slår upp ordet i Nordisk Familjebok.

484
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Tvingsjuka
« skrivet: 2009-01-14, 09:48 »
Svensk etymologisk ordbok // Elof Hellquist
 
tvina, fsv. thvina = no. tvina, ä. da.
tvine, motsv. det möjl. st. vb. ägs. p
wi-nan ds. (vartill kausativetpwénan, göra
mjuk); jfr, med urspr. f, fsv. thvcenande,
matt, trög, thvcenadher, tvinsot,
vanmakt o. d.; till en germ. stam pwin-,
vars n är ett urspr, presenssuffix, med
grundbetyd.: 'smälta, upplösa sig i en
vätska', varifrån: 'förtäras av sjukdom,
trånad'. leur. rot tui, som kan vara en
utvidgning av svaga stadiet tu i täu (se
töa). Se Liden IF 19: 348 f. Jfr tyna.
- Parallellt med germ. *pwinan gå de
likbetydande *dwlnan i ägs. dwinan (jfr
eng. dwindle) osv., *kwlnan i t. ex.
mlty. o. ägs. o. *swlnan (se svinna).
 
tvinga, med den gamla betyd, 'trycka,
klämma' ännu hos fru Lenngren (jfr
Weste 1807), fsv. pvinga (ipf. -ape o.
thwang), trycka, förtrycka, tvinga =
isl. pvinga (pres. -ar), da. tvinge, fsax.
thwingan, fhty. dwingan (ty. zwingen),
av germ. st. vb. *pwengan, väl av ie.
tuenk i tvanakti, trycker samman, grek.
sdttö (-SS-), stoppar full, utrustar m. m.
(av *tunkiö)9 litau. toinkti, svälla upp,
vartill antagl. också, med grammatisk
växling, ägs. pyn, trycka, fhty. duhen
osv., av germ. 'punhian (Fick4 4: 64, 449,
Zupitza Gutt. s. 141 osv.). Annorlunda
Bartholomae Airan. Wb. sp. 798. - Med
avs. på övergången till svag böjning jfr
baka, stöta m. fl. - Jfr tvång, tvang.

485
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Solsting
« skrivet: 2011-11-11, 23:59 »
Maritha,
 
Det står förmodligen  -  Insolatio eller möjligen Jnsolatio
 
Mvh
Jan

486
Slag / Slag
« skrivet: 2009-09-13, 13:05 »
Barnadödligheten var mycket stor förr. Det var inte så lätt att hålla rent och i arbetarhemmen var det vanligt med husdjur. Läkarbrist fanns redan då, men mediciner var väl nästan uteslutna. De som hade råd kunde möjligtvis få viss behandling, men annars var det till att lita till försynen.

487
Slag / Slag
« skrivet: 2009-09-13, 11:24 »
Slag hos barn var inte vad vi kallar för slag idag och det var definitivt inte att de blivit slagna eller misshandlade.
Enligt forskaren Nils Rosén von Rosenstein så var det fråga om hjärtsprång, som det finns många orsaker till. Kolla i en medicinsk uppslagsbok.
 
Jag skulle också tro att det många gånger inte var någon läkare som satte diagnosen, utan prästen som skrev en lämplig dödsorsak. Visste man inte vad det var och hade barnet dött plötsligt så skrev man en vag dödsorsak.

488
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Porfyri
« skrivet: 2004-04-15, 00:54 »
Här kan man läsa om porfyri
 
 Socialstyrelsen

489
Könssjukdomar / Franzosersjuka
« skrivet: 2003-02-20, 09:54 »
Jag nämnde ovan att syfilis också kallades P-P, men missuppfattade detta. Det var en litteraturhänvisning till Bergmark, Matts: Från Pest till Polio, Sthlm 1957.
 
Håkan,
 
I min 2:a upplaga finns inte 'pelssjuka' med. Jag vet inte om den har kommit in någon senare upplaga.

490
Könssjukdomar / Franzosersjuka
« skrivet: 2003-02-19, 21:19 »
Enl Svenska sjukdomsnamn i gångna tider av Gunnar Lagerkrantz så stämmer det utmärkt.
 
Kärt barn har ju många namn: Franska sjukan, Fransosen, Neapolitanska kopporna, Venussjukan, Venuspesten, Lues, P-P och säkerligen fanns många fler namn.

491
Hjärn- / Hjernabscess
« skrivet: 2005-02-26, 08:28 »
abcess = infektion

492
Äldre uttryck / """"Särskild promemoria""""
« skrivet: 2009-08-11, 07:51 »
Hej Susanne,
 
Promemoria kan man väl översätta med att komma ihåg.
 
Jag tittade just nu på din Anna i SCB-längden och där står ingenting i sista kolumnen. Du har inte läst fel så du hamnade på raden ovanför, för där står det Attest till Ljusdal 11/12 1886?

493
"Rudis" m fl slanguttryck / """"Rudis"""" m fl slanguttryck
« skrivet: 2004-09-07, 10:01 »
I Småland och på Öland betyder en lue en pojke, med lite negativ klang. En pojke som har gjort något ofog.

494
Främmande ord i Svenska språket av Gustaf Dalin, Sthlm 1871 tar upp ordet:
 
Rudis indigestaque moles - en rå, oordnad massa, först brukadt hos Ovidius, om Chaos (se d.o.)

495
Äldre uttryck / Motvalls käring
« skrivet: 2008-02-13, 16:40 »
Innan det kommer flera skrönor om detta, så vill jag hänvisa till  Språkspalten Göteborgs Universitet

496
Äldre ord L - Ö / Ättelöve / Ättelövesgåva
« skrivet: 2001-01-03, 19:23 »
Hej!
 
-löve i det här fallet bör jämställas med efterleden -löv i ortsnamn som ju betyder ungefär arvegods. Se Svensk Etymologisk ordbok.

497
Äldre ord L - Ö / Trave
« skrivet: 2003-07-04, 09:48 »
Britta,
 
Det är nog korrekt uppfattat.

498
Äldre ord L - Ö / Trave
« skrivet: 2003-07-03, 20:24 »
Britta,
 
Det beror helt och hållet på var han bodde. En sädestrav varierade från landskap till landskap.
I Småland var en trave 24, 32 el 48 nekar eller kärvar. I Västergötland var det 2 stukor fördelade på 20 par (heltrave) eller 10 par (halvtrave eller korttrave). I Bohuslän 32 nekar. I skåne och Danmark var det oftast 20 nekar. I Norge var det vanligast med 24 nekar.
(Elof Hellquist, Svensk etymologisk ordbok)

499
Äldre ord L - Ö / Syssling
« skrivet: 2010-11-12, 08:26 »
Här nere på östkusten så använder vi benämningarna kusin, syssling o.s.v., men vi gör inte någon skillnad på om det är på fädernet eller mödernet.
 
Det var visserligen inget svar på din fråga, men...
 
Mvh
Jan Jutefors
Kalmar

500
Äldre ord L - Ö / Stevhuggare
« skrivet: 2003-06-17, 10:41 »
Leif,
 
Är du säker på att det är stevhuggare du söker. Den som tillverkade stavarna för tunnbindaren kunde tydligen, i Skåne i alla fall, kallas för Stavhuggare.
 
Jag antar att en bysmed kunde få vara både det ena och det andra. Ofta var ju smeden också hovslagare och jag antar att han var tunnbindare också när det behövdes och då fick han säkert tillerka stavarna själv också.

Sidor: [1] 2 3 ... 10